Skocz do zawartości

Bóbr, Kwisa - okolice Bolesławca

matbe

Rekomendowane odpowiedzi

Martwy zakaz, jak martwe ryby. Trzeba zacząć od kontroli i pilnowania rzeki a to znacznie bardziej skomplikowane, niż papierowy "zakaz".

Jest jeszcze kwestia zniesienia dopłat na wody "krainy pstrąga i lipienia". Od momentu wliczenia ich w opłatę stałą, presja rośnie..... Bo mogą :huh: .

Martwy zakaz, jak martwe ryby. Trzeba zacząć od kontroli i pilnowania rzeki a to znacznie bardziej skomplikowane, niż papierowy "zakaz".

Jest jeszcze kwestia zniesienia dopłat na wody "krainy pstrąga i lipienia". Od momentu wliczenia ich w opłatę stałą, presja rośnie..... Bo mogą :huh: .

Zawsze to krok w dobrą stronę. Kompletny system ochornny, to oczywiście: uświadamianie, zakazy normatywne, egzekucja (kolejność nieprzypadkowa). O każdy z tych elementów wrato zabiegać.

Ja podpisałem!

• Like 1

Przeglądam wykaz wody Jelenia Góra szukając odcinków złów i wypuść. Hm sporo już ich jest.???? Tak na Kwisie, Bobrze jak i na mniejszych rzeczkach. Proszę o jakieś podpowiedzi co do tych fragmentów C&R - mam nieco czasu aby pojeździć po nich ale nie aż tyle aby wszystkie zwiedzić. Czy różnią się one (na plus) rybostanem od zwykłych odcinków?

Edytowane przez analityk

Jacek, była u nas kiedyś taka rzeczka, siurek, 3-4m szerokości i miejscami do kolan głęboki, zazwyczaj 30cm średnio. Przed zrobieniem noł kila bywałem tam w sierpniu i przez 2-3h wieczorem targałem po 20miarowych pstrągów(30-40) i kilka lipków na suchara w sierpniowe wieczory, uważam że to był mega dobry wynik. Po zrobieniu noł kila, miejscowi dowiedzieli się ze ryba w wodzie jest. Po 2 latach było ciężko o 2-3ryby powyzej 30cm. Ogolnie nołkil jest ok, ale trzeba go pilnować inaczej nie ma sensu bo przyniesie więcej szkody...

• Like 1

Panowie jak dla mnie super inicjatywa. Presja jest ogromna, kłusownicy z Ukrainy i nie tylko, kormorany, wydry i norki amerykańskie. Jest jeszcze jeden problem. Mianowicie dobowe skoki poziomu wody. Narybek który trzyma się stref przybrzeżnych z takimi wahaniami wody sobie nie radzi i ginie.

• Like 2

Panowie jak dla mnie super inicjatywa. Presja jest ogromna, kłusownicy z Ukrainy i nie tylko, kormorany, wydry i norki amerykańskie. Jest jeszcze jeden problem. Mianowicie dobowe skoki poziomu wody. Narybek który trzyma się stref przybrzeżnych z takimi wahaniami wody sobie nie radzi i ginie.

• 1 rok później...

Witam. Proszę wszystkich o wsparcie. Chcą nam zniszczyć rzekę Kwise. Proszę o wypełnienie petycji. Zajmie to dosłownie trzy sekundy.

Z góry dziękuję za pomoc

https://www.petycjeonline.com/emb/423284

Mógłbyś przybliżyć nieco temat?

W petycji nie ma mowy o miejscu planowanej budowy.

Stosunkowo często bywam na Kwisie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Najważmiejsze jest to, aby uprawniony do rybactwa złożył do tego postępowania wniosek o uznanie go za Stronę. Wtedy będzie mógł składać wnioski dowodowe i żądania na każdym jego etapie. Bedzie mógł zaskarżyć ewentualne niekorzystne roztrzygniecie. Odmowa wydania decyzji środowiskowej tak naprawdę zamknie problem. To najważniejsza bitwa w Waszej wojnie. Nie chcę o niczym przesądać, ale jeśli wójt jest zwolennikiem tej inwestycji to petycja zostanie zignorowana, bo liczył się bedzie wyłacznie głos uprawnionych Stron.

• Like 1