Skocz do zawartości
  • 0

Może porozmawiamy o technikach połowu ryb ?

skippi66

Pytanie

Szanowni Koledzy, może porozmawiamy o technikach połowu ryb drapieżnych ( i nie tylko ) zamiast bez przerwy rozstrząsać mało istotne i prawie nieistniejące różnice pomiędzy super drogimi i topowymi kołowrotkami dwóch japońskich gigantów? Wydaje mi się że o wiele istotniejsza od młynka jest odpowiednia wędka/blank, żyłka, przynęta, sposób jej podania i prowadzenie, miejsce, pogoda itd. Rybie to naprawdę wisi czy łowca kręci Stellą czy Morethanem. Że o Prexerze i Rexie nie wspomnę :)

Edytowane przez skippi66
  • Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pewnie nikt nie chce o tym rozmawiać bo nie jednemu wydaje się, że swoją techniką znokautuje innych wędkarzy.

Ja tam powiem o jednym sposobie może inni też skorzystają.

Przy łowieniu okoni z troczkiem do ciężarka wtapiam haczyk lub inne dozwolone dozbrojki i na wszystko nakładam czerwoną koszulkę termokurczliwą.

Proszę spróbować jeśli ktoś tego nie znał. O efektach ciężko mówić lepiej spróbować.

• 0

Pewnie nikt nie chce o tym rozmawiać bo nie jednemu wydaje się, że swoją techniką znokautuje innych wędkarzy.

Przy łowieniu okoni z troczkiem do ciężarka wtapiam haczyk lub inne dozwolone dozbrojki i na wszystko nakładam czerwoną koszulkę termokurczliwą.

Proszę spróbować jeśli ktoś tego nie znał. O efektach ciężko mówić lepiej spróbować.

A jak sprawa ma się z zaczepami? Ciężarek szura po dnie, prawda? Więc zawadów jest chyba sporo?

Pozdrawiam

• 0

Sposób bardzo ciekawy. Zastanawia mnie tylko czy takie łowienie jest zgodne z RAPR?

"Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki, 

uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną."

• 0

Ja tam myślę że każdy ma jakiś wypracowany sposób/sposoby połowu ryb i nie ma go co negować lub za bardzo wychwalać jeżeli podoba się on łowcy i najważniejsze - jest skuteczny.

Jest tylko jedno zastrzeżenie musi być zgodny z RAPR i pozostałymi przepisami obowiązującymi na łowiskach ;)

PS- czasami niekonwencjonalne podejście do łowienia ryb a w szczególności na zadeptanych wodach jest niezłym sposobem na udane wędkowanie ;)

Edytowane przez miramar69

• 0

Kilka lat temu pojechałem na ryby z kolegą, który przyjechał/powrócił kilka m-cy wcześniej z Australii.

Nad Odrą nastawiamy się na spinning i tu kopara mi opada :o .

Stasiek nawleka na żyłkę grubości 0,35mm wydłużoną oliwkę przelotową, o masie ok. 30-40g. Nie blokuje tej "oliwki"  niczym a na samym końcu dowiązuje Algę 3.

Nawiasem mówiąc, wyglądało to jak spory odczepiacz  :lol:

Moje zdumienie rośnie gdy niewiele sobie robiąc, z moich podśmiech...jek, zapina szczupaka wielkości ok. 65 cm.

Ja złowiłem w międzyczasie jednego. Mniejszego.

Stasiek poprawił wynik, wyjmując sandacza pod 70 cm.

Od tamtej pory, jakoś trudno mi się śmiać gdy widzę lub słyszę o jakiejś nietypowej metodzie połowu.

PS

Gdy jakiś czas temu chodziłem na pstrągi z pudełkiem "swoich raczków", również wywoływałem tym znaczący uśmieszek.

Do pewnego dnia tylko ;)

• 0

technika - lewo ,prawo......

pewien starszy Pan wraz ze swoim zięciem konkuruje w łowieniu szczupaków met. spinning..... kiedyś podpływa do mnie (starszy) pytam ile dzisiaj dostało w łeb? ;)

odpowiada,że ostatnio słabo , coś mu nie wychodzi...zięć łowi dużo więcej.....mówię może ma jakąś specjalną przynętę :) On na to : nie ,Panie to nie przynęta ...mi się wydaje,że to technika ! Udałem zdziwionego i pytam ,cóż za niesamowitą technikę ma zięć ??? A on wziął wędkę rzucił blaszką i mówi : Patrz Pan bo ja to zwijam tak na wprost i szybko blaszka ląduje koło mnie , a mój zięciu -"cwaniak " robi o tak o - lewo, prawo, lewo, prawo, lewo, prawo .. jego blaszka pokonuje 2 razy dłuższą drogę i to chyba dlatego :))))))  

• Like 1

• 0

No nie tak do końca ,przecież to tylko początek i byłoby za szybko zamykać go tak wcześnie.

Sam łowie na swojej Wisełce niekonwencjonalnie zwłaszcza gdy porównuje się do większości wędkarzy i ich od lat stosowanych sposobów-np. w połowie sandacza. Łowie lekko a śmiem twierdzić bardzo lekko jak na nasze warunki 7-15gr, łamiąc podstawowy kanon walenia ciężką główką po dnie. Łowię bardzo długimi wędkami bo 3,20m kolejne FO-PA , do tego "niekonwencjonalne prowadzenie przynęty" co daje jakiś dziwaczny styl trudny do określenia tej metody, ale może właśnie dzięki temu mam jakieś tam wyniki.

Edytowane przez miramar69

• 0

technika - lewo ,prawo......

pewien starszy Pan wraz ze swoim zięciem konkuruje w łowieniu szczupaków met. spinning..... kiedyś podpływa do mnie (starszy) pytam ile dzisiaj dostało w łeb? ;)

odpowiada,że ostatnio słabo , coś mu nie wychodzi...zięć łowi dużo więcej.....mówię może ma jakąś specjalną przynętę :) On na to : nie ,Panie to nie przynęta ...mi się wydaje,że to technika ! Udałem zdziwionego i pytam ,cóż za niesamowitą technikę ma zięć ??? A on wziął wędkę rzucił blaszką i mówi : Patrz Pan bo ja to zwijam tak na wprost i szybko blaszka ląduje koło mnie , a mój zięciu -"cwaniak " robi o tak o - lewo, prawo, lewo, prawo, lewo, prawo .. jego blaszka pokonuje 2 razy dłuższą drogę i to chyba dlatego :))))))  

Ziec Sliderem lowil...

• 0

Szanowni Koledzy, może porozmawiamy o technikach połowu ryb drapieżnych ( i nie tylko ) zamiast bez przerwy rozstrząsać mało istotne i prawie nieistniejące różnice pomiędzy super drogimi i topowymi kołowrotkami dwóch japońskich gigantów? Wydaje mi się że o wiele istotniejsza od młynka jest odpowiednia wędka/blank, żyłka, przynęta, sposób jej podania i prowadzenie, miejsce, pogoda itd. Rybie to naprawdę wisi czy łowca kręci Stellą czy Morethanem. Że o Prexerze i Rexie nie wspomnę :)

@Widzisz Skippi, miało nie być o pierdułach a wyszło jak zawsze. :D

• 0

Z tym opadem to też różnie bywa. Kiedyś z kolesiami często wypuszczaliśmy sie na Wisełkę, zajmowaliśmy jedną główkę, ja i jeden z kumpli praktycznie tylko opad, a jakże inaczej, główki w najróżniejszych gramaturach. A że ryby gryzły słabo, to patrzyliśmy się co tworzy pozostały kompan wyprawy. W jego wykonaniu wyglądało to tak: rzut, przynęta się jeszcze dobrze nie zetknęła z wodą a już zwijjał. Nie ważne czy polował na bolenia,szczupaka, czy sandacza, jedno tempo, jedna technika. Żeby było ciekawiej, to ona sam więcej ryb łapał niz my we dwóch! I to nie był odosobniony przypadek.

A skoro o technikach połowu mowa, to u mnie na Gliniankach, mam sporo brań z opadu, tzw. pstryknięć. Owszem, zdarza się po takim braniu mi wyjąć sandacza, częściej sandaczyka :( ale i tak 90% brań skutkuje pustym zacięciem. Nawet na małe gumki. Czy mógły mi ktoś rozjaśnić, co robię nie tak?

Edytowane przez Hipolos

• 0

A cholera wie co robisz nie tak. Może zmień krem do golenia? :)

Dość dawno temu bardzo często łowiliśmy z kolegami w pewnym urokliwym miejscu. Brodziliśmy w spodniobutach, zaś w oddali, ponad pasem trzcin i drzewami widać było wieże starego kościoła Cystersów. Wędkowanie zaczynaliśmy zazwyczaj około 10 rano i z początku zero brań. Dokładnie w południe zaczynał bić dzwon na kościelnej wieży i wtedy jak na komendę zaczynały zerować okonie. Niezwykle intensywnie zresztą. Eldorado kończyło się zazwyczaj po 40 minutach. Jakem ateista od dziecka, tak wtedy przeżywałem chwile religijnych uniesień :)

• 0

Zdarza mi się łowić szczupaki z jednym gościem, który stosuje tylko dwie techniki: "na wysoki kij" i "na niski kij".

Przynętą jest zazwyczaj guma 10 - 13 cm i główka 10 gr. Na płytkiej wodzie szczytówkę trzyma wyżej (wysoki kij) a na głębszej nisko (niski kij).

Zwija raczej jednostajnie, dość szybko.

I, cholera, zazwyczaj ma najlepsze wyniki :)

Aha, podczas wieczornych dyskusji o przynętach, kolorach itp zazwyczaj wychodzi bo, jak mówi, nie może już słuchać tego pier....nia :D

• Like 3

• 0

No więc wątek można uznać za skończony... Nastała era filozofii.

Kolega jakiś mocno agresywny i uszczypliwy, nie tylko w tym wątku. :rolleyes:

Wracając do tematu, jak sprawdza się Wam "turlanie" gumy po dnie rzeki? Ja zauważyłem ciekawą zależność, im cieplej i niższa woda, tym skuteczniej tocząca się guma wabi drapieżniki. Zdarzyło mi się złowić jednego dnia, na tę samą gumę, w ten sam sposób szczupaka, suma, sandacza i klenia. Macie jakieś obserwacje?

Bartek

• 0

Onegdaj, kiedy pierwszy raz zdarzyło mi się łowić ryby w Szwecji, podszedłem do tego w typowo polski sposób. Hołdując szkole mistrza Kolendowicza, zaczepiłem na agrafkę hiszpankę jedyneczkę, która znakomicie sprawdzała się choćby na warciańskich okonkach i dawaj biczować wodę. Po dwóch godzinach miałem dosyć - nic! Ani jednego brania! Coś ta Szwecja mocno przereklamowana - pomyślałem. Ale nic to, zakładam kolejną przynętę, bodaj jakiegoś meppsika, znowu w rozmiarze zero albo jeden. Dalej nic, martwa woda. Gdzieś pod wieczór doszedłem do porozumienia z wodą, rybami i z własnymi oczekiwaniami. Otóż brania zaczęły się od obrotówki numer 3, dosyć dużych ripperów, długaśnych białych twisterów itd. Kapitalne okonie i dwukilogramowe jazie, trafił się jeden szczupaczek i bodaj steelhead. Zrozumiałem wtedy że w wodzie obfitującej w pokarm, rybie zwyczajnie nie opłaca się startować do małej zdobyczy. Liczy się bilans energetyczny. To samo często obserwuję w polskich wodach.

• Like 2

• 0

Kolega jakiś mocno agresywny i uszczypliwy, nie tylko w tym wątku. :rolleyes:

Wracając do tematu, jak sprawdza się Wam "turlanie" gumy po dnie rzeki? Ja zauważyłem ciekawą zależność, im cieplej i niższa woda, tym skuteczniej tocząca się guma wabi drapieżniki. Zdarzyło mi się złowić jednego dnia, na tę samą gumę, w ten sam sposób szczupaka, suma, sandacza i klenia. Macie jakieś obserwacje?

Bartek

Przy stanach nizowych wody ryba albo ucieka w koryto lub dolki i wowczas turlanie czego kolwiek "chyba" przynosi efekty. Ryba raczej siedzi w spokojnych miejscach, niestresujac sie :P 

• 0

...Zrozumiałem wtedy że w wodzie obfitującej w pokarm, rybie zwyczajnie nie opłaca się startować do małej zdobyczy. Liczy się bilans energetyczny. To samo często obserwuję w polskich wodach.

Cała prawda, też się kilka razy przejechałem na małych przynętach - pewniakach, ale i tak zawsze jakieś jedynki mam, nawet gdy jadę na grubo. :)