Skocz do zawartości
  • 0

Salmo - kolory przynęt na wody w Polsce

cru5h

Pytanie

Witam

Wiem, że jest dużo tego typu tematów, szukałem na niejednym forum , ale nie ma tematu poruszającego wody w Polsce. Interesują mnie wasze opinie i kolory Salmo tylko na polskie wody. Wiadomo jaki jest stan ryb w większości polskich wód, dlatego interesuje mnie jakie kolory powinien brać pod uwagę przysłowiowy "Kowalski" idąc do sklepu...

Większosć proponuje schemat podstawowy: jest w słonecznie to naturalne kolory (RR, RHP), jest pochmurnie to tzw. "oczojeby" (przepraszam za słownictow jeśli kogoś uraziłem,ale nie mogłem się oprzeć  :rolleyes:).

Czekam na wasze opinie i rady. Wiadomo że z przynęt króluje Slider, dlatego od niego zaczynam uzupełniać moje pudło przynęt. Obecnie zakupione mam:

Slider 10 F ABL

post-50206-0-22183000-1372753259_thumb.jpg

Slider 10S RR

post-50206-0-97987000-1372753272_thumb.jpg

Perch PH 12F

post-50206-0-88701300-1372753351_thumb.jpg

Pike PE 13 JF

post-50206-0-74252100-1372753408_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolory Salmo "tylko na polskie wody"? No jak na polskie, to tylko RH :lol: :lol: :lol:

Tak poważnie - nie ma takich. To pewnie dlatego nie znalazłeś nic w tym przedmiocie :rolleyes: Kup kilka naturalnych - płoć, okoń (coś już tego masz) i kilka abstrakcyjnych. Operuj jasnymi i ciemnymi wabiami, w zależności od warunków zastanych nad wodą, w tym, aktywności ryb. Starczy.

• 0

Tak poważnie - nie ma takich. 

Dokładnie... nie ma czegoś takiego. W jednej wodzie kolor CYP wymiata w innej nie w innej RR wymiata. Takich zasad nie da się spisać z względu na różnorodność łowisk i cech które je charakteryzują np. populacja ryb na których żerują drapieżniki. To i wiele innych rzeczy powoduje, że nie da się spisać jednej zasady co do skuteczności wabików. 

Ja znam jedynie jeden wabik który działa w wielu wodach (choć nie w wszystkich) jest to salmo sweeper pike 17 ale wszędzie on nie działa.

• 0

Sweeper 14 pike tez planuje zakupić. Maksimum u mnie to 50g przynęta. Co do skuteczności to sprawdzimy w praktyce. Jeśli chodzi o łapanie z łódki w jeziorze gdzie głębokość waha się między 4-8m to którego jerka byście polecili? Moim faworytem jak dotąd jest Slider S.

Edytowane przez cru5h

• 0

Sweeper 14 pike tez planuje zakupić. Maksimum u mnie to 50g przynęta. Co do skuteczności to sprawdzimy w praktyce. Jeśli chodzi o łapanie z łódki w jeziorze gdzie głębokość waha się między 4-8m to którego jerka byście polecili? Moim faworytem jak dotąd jest Slider S.

Fatso S

Slider S

warior crank

• 0

Na głębokie łowienie preferuję wersje "holo", jeśli nie mam takiego to jak najjaśniejszy i najlepiej z niebieskim akcentem. Uważam że na większych głębokościach ( poniżej 4m.) takie właśnie mogą być widoczne. Gdzieś czytałem że na głębokości 6m ryby nie rozpoznają już innych kolorów jak tylko niebieski a czerwonego to nie widzą wcale.

Na płytkich wodach holo też bywają skuteczne ( szczególnie o zmierzchu , brzasku lub w nocy ),ale gdy łowimy w dzień to na te okazje lepsze są kolory naturalne w różnych nasyceniach ( jaskrawośći ) w zależności od warunków pogodowych , tyle że warto przed wyborem przynęty zorientować się co w wodzie pływa żeby zbytnio nie szokować ryb nadmiernym nonkonformizmem. 

.

• 0

Chyba na 100m dyszlu, a i to mogłoby być ciężko ;) Ten bezsterowiec na 5m raczej nie pójdzie.

wersja 14cm lepiej tonie i tym da się łowić na 5-6 metrach. Tonące Fatso to w/g mnie max 2 - 2,5 metra może osiągnąć chyba, że damy opaść mu głębiej ale to już trzeba bardzo długo czekać. Na większe głębokościach fajnie daje rade Slider 12S

• 0

Łowisko znam, ale nie bede sie rozpisywał co i jak na moich łowiskach, standardem są płoć i okoń czyli RR lub RPH. Interesuje mnie na co inni w Polsce łowią. Faktem jest, że poza polską jest więcej ryb, zwłaszcza na szkierach.... U nas niestety mięsiarstwo rządzi  :( złapanie metrowego szczupaka to jest prawie niemożliwe, czasami mam wrażenie, że w Polsce pływają same pistolety do 60cm  <_<

Edytowane przez cru5h

• 0

Tak jak pisalem nie chcialem Cie obrazic/osmieszyc. Zasada jest prosta bo skoro wiesz czym zajadaja sie Esoxy to i latwiej kolory dobrac. Ja pytam sie tych na co lapia na zywca, na co jaka wielkosc itd. to juz pomaga w wyborze wabikow. 2 sprawa zawsze warto miec jaskrawego lub ogolnie odrozniajacego sie w pudelku. Jak wiadomo warunki pogodowe czeste sie zmieniaja tak samo jak upodobania ryb. Ja np lapie na jeziorze o wielkosci 32Ha, woda super czysta o przejrzystosci nawet do 5m. Dlatego nikt nie poda Ci gotowej recepty. Ja mam w pudle Standardowe kolorki chociaz uzywam troche innych wabikow jak wy. Od niedawna zarazilem sie Jerkowaniem i wypelniam pudla Roznymi wabikami takimi jak: Fatso, Warrior i roznymi modelami firm Jak Strike Pro albo ILLex. I mimo ze woda na mojej kaluzy jak kranowka to najlwoniejsze kolorki wygladaja tak jak na fotach. Jak widac Kolorki nie bardzo naturalne mimo ze jakas namiastka okonia jest.

zdr

post-48077-0-33662900-1372801103_thumb.jpg

post-48077-0-68608000-1372801163_thumb.jpg

• 0

Wiekszym plywajacym Fatso mozna smialo trolowac po 4-5 metrowej wodzie. Ryba sie podnosi bez problemu jak ma ochote sie podniesc. Taka glebokosc moim zdaniem nawet najlepsza pod ta przynete.  Z rzutu na 4- 8 metrow najlepsze efekty moim zdaniem daje Warior, oczywiscie tonacy - wolno sciagany jak szmata...Albo najwiekszy Sweeer , tylko  tak do 5 metrow. Jest ciezki , wiec mozna go dosyc dobrze i szybko utopic. Trzeci pewniak na glebsza wode to baby Fatso - czyli 10 cm tonacy i tez wleczony jak szmata. Ale jak ryba jest aktywna, to sie podniesie z 5 metrow do samej powierzchni - do czegokolwiek. Dla duzego szczupaka metr czy dwa w gore to nie jest zaden dystans- on to robi w sekunde...Najgorzej to chyba ryc przynetami po dnie...

Pozdro i powodzenia.

Edytowane przez bigos

• 0

musze przyznac, ze temat jest wybitnie baitcastingowy :-P co do kolorow to sprawa jest dosyc prosta i pisalismy o tym juz tyle razy, ze prawie nikomu sie nie chce glosu zabierac ... chcialbym zwrocic uwage na dwa inne fakty: 1) ryby czuja wabik nawet jezeli go nie widza 2) ryby widza inaczej niz my, a zwlaszcza pod woda ;-)

• Like 1

• 0

Jednak nie zmianiea faktu że w Polsce wody są "inne" mniej ryb i mniej okazów. Wiadomo że eldorado szczupakowe to Skandynawia, dawniej polskie Mazury mogły obfitować szczupakiem ale z biegiem lat się to zmieniło. Teraz coraz ciężej złapać duża rybę. I to nie tyczy się tylko szczupaka, bo łapię też karpie i technika i przynęty poszły tak do przodu że teraz złapanie okaza (karp ponad 10kg) jest trudniejsze niż dawniej, tym bardziej że naród okazy lubi zjadać... :(

Temat założyłem aby poznać opinie, pewniaki to Slider i Fatso jeśli chodzi o mniejsze wabiki bezsterowe oraz Sweeper i Jack wśród dużych, ale te przynęty są skuteczne na inne wody niż w Polsce. U nas trzeba się dostosować do stanu zarybienia i wielkości ryby  :rolleyes: Wiadomo duża przynęta = selekcja, ale jeśłi nie ma dużej ryby to selekcja jest daremna. Fajniej jest złowić kilka pistoletów niż wracać o kiju.... 

Jestem wędkarzem do 4 roku życia i łowię już sporo, co prawda z przerwą, ale będę łowić tak długo jak mi pozwoli zdrowie na to  :D Chciałbym aby zmieniły się warunki w Polsce, żeby nie trzeba było jeździć za dużym szczupakiem za granicę 

Edytowane przez cru5h