Skocz do zawartości
  • 0

Salmo - kolory przynęt na wody w Polsce

cru5h

Pytanie

Witam

Wiem, że jest dużo tego typu tematów, szukałem na niejednym forum , ale nie ma tematu poruszającego wody w Polsce. Interesują mnie wasze opinie i kolory Salmo tylko na polskie wody. Wiadomo jaki jest stan ryb w większości polskich wód, dlatego interesuje mnie jakie kolory powinien brać pod uwagę przysłowiowy "Kowalski" idąc do sklepu...

Większosć proponuje schemat podstawowy: jest w słonecznie to naturalne kolory (RR, RHP), jest pochmurnie to tzw. "oczojeby" (przepraszam za słownictow jeśli kogoś uraziłem,ale nie mogłem się oprzeć  :rolleyes:).

Czekam na wasze opinie i rady. Wiadomo że z przynęt króluje Slider, dlatego od niego zaczynam uzupełniać moje pudło przynęt. Obecnie zakupione mam:

Slider 10 F ABL

post-50206-0-22183000-1372753259_thumb.jpg

Slider 10S RR

post-50206-0-97987000-1372753272_thumb.jpg

Perch PH 12F

post-50206-0-88701300-1372753351_thumb.jpg

Pike PE 13 JF

post-50206-0-74252100-1372753408_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Temat założyłem aby poznać opinie, pewniaki to Slider i Fatso jeśli chodzi o mniejsze wabiki bezsterowe oraz Sweeper i Jack wśród dużych, ale te przynęty są skuteczne na inne wody niż w Polsce.

Salmo - kolory przynęt na wody w Polsce ... czyli, chlebak, jak sama nazwa wskazuje, sluzy do przenoszenia granatow :)

• 0

temat ciekawy czy nie, na poczatek zadam kilka pytań

1. dlaczego Salmo?

2. i co jest takiego nadzwyczajnego w kolorach Salmo?

to, że Salmo w Polsce jest popularne nie znaczy wcale, że są to jakoś nadzwyczajnie skuteczne przynęty (uważam, że są tylko bardzo popularne i dobre) podstawa to czy ktoś dobrze potrafi wykorzystać potencjał dobrej przynęty czy nie (chodzi mi głównie o sposób jej prawidłowego prowadzenia, technika to raz a obławianie właściwego pasa to dwa)

Nie wypieram się tego, ze w szerokiej gamie ubarwień Salmo jest kilka, które przypadły mi do gustu, niestety to nie mi maja się podobać

lecz dodatkowo prowokować drapieżniki. W zależności od pory roku, pory dnia i aktywności ryb w danym okrasie

efektywniejsze będą zupełnie rożne ubarwienia począwszy od "oczojebów" skończywszy na naturalnych - oczywista oczywistość.

teraz powinienem przejść do wątku dużych i małych przynęt jak i rożnych metod łowienia (trolling, casting, spining) poprzez różne gatunki ryb

możne było by i kolorowo  :D  ale nie będę Was zanudzał ;)

na koniec aby wnieść coś do tematu napisze tak:

- po wielu rozmowach, obserwacjach, własnych doświadczeniach uważam, że bardzo popularnym i lubianym

na wielu łowiskach kolorem jest ubarwienie Salmo RR (zwane potocznie "zgniła płoć").

pozdr

@Wojti

Edytowane przez @Wojti

• 0

Dlaczego Salmo? Bo uważam za dobre przynęty i w sklepie jest ich największy wybór pomijając droższe Rapala. Co do kolorów to po prostu są ładne :) a co do płoci RR to potwierdzam... ostatnio byłem rzucać troszkę sliderami 10 i żadnych brań... aż do czasu jak założyłem RR tonącego :) w jednym miejscu ten kolor przebił wszystko....

• 0

Co do trwałości przynęt to tez uważam że w tej cenie mogłyby być trwalsze. Nawet zapłacić mogę te 5 zł więcej tylko żeby były trwalsze. Te 5 zł w skali masowej to ogromne fundusze na produkcję trwalszych produktów. Podejrzewam że nawet 2 zł by starczyło ale wiadomo jaki jest rynek i gospodarka w dzisiejszych czasach... Wszystko jest robione mniej trwałe i po to aby zarabiać na obsłudze klienta i ewentualnych przyszłych ponownych zakupach kosztem klienta.

• 0

Dlaczego Salmo? Bo uważam za dobre przynęty i w sklepie jest ich największy wybór...

Tak jest, dopóki nie zaczniesz łowić również na inne przynęty. Na ostatnim wyjeździe bardzo skuteczny z rzutu był Slider 10. Ale równie skuteczna okazała się miedziano-srebrna wahadłówka 15cm Igora Olejnika, obrotówka nr. 5 Effzett coca-cola, X-Rap 10 silver… W trolu skuteczny wydawał się Whitefish 13DR w kolorze sielawki – dopóki nie założyłem Minnow Rapa 11 trout, FMAG-a 14, FMAGA 18, etc. A wszystko to przebił Trolls-To 15, i Mikołajek z dopałem, czyli obrotówka typu Long nr 8…

Tak się właśnie tworzą mity o uniwersalnej łowności przynęt. Choć faktem jest, że polskie łowiska do normalnych nie należą i niektóre faktycznie rządzą się własnymi prawami. Przez kilka lat łowienia na ZZ w zasadzie jedynymi przynętami, których potrzebowałem był Jaxon Karaś w kolorze okoń i Perch 12 HP – najlepiej ze starym typem steru ;)

• 0

Dlaczego Salmo? Bo uważam za dobre przynęty i w sklepie jest ich największy wybór pomijając droższe Rapala. Co do kolorów to po prostu są ładne :) a co do płoci RR to potwierdzam... ostatnio byłem rzucać troszkę sliderami 10 i żadnych brań... aż do czasu jak założyłem RR tonącego :) w jednym miejscu ten kolor przebił wszystko....

Ostatnio kupiłem kilka rapalek ( SR - 9) w cenie zdecydowanie niższej niż np Slider 9.

Kolorki też fajne i co najważniejsze łowne. I kto by pomyślał,że balsa może być tańsza

niż to coś z czego zrobione są Salmiaki. 

Kaszpirowski i jemu podobni mogą się uczyć od Salmo. 

• 0

postaram sie Wam odpisać na kilka pytań i rozjaśnić pewne sprawy, chociaż uważam, że najlepiej zrobił by to sam Piotr P. jednak on nie mam pewnie czasu i rzadko tu zagląda:

1. słaba powłoka lakiernicza (nazywana przez złośliwych "łupież w Salmo"), zapewniam Was, że problem ten traktowany jest bardzo priorytetowo, od zeszłego roku trwają testy nowej powłoki (a nawet powłok), testerzy Salmo dostali już nowe egzemplarze, niestety nie wiem na jakim etapie jest to w tej chwili ale nie da sie tego zrobić z dnia na dzień (sa kontrakty, umowy, trzeba przestawić cala linie produkcyjna), niewątpliwie w tej sytuacji na plus jest to, ze Salmo wymienia wadliwe przynęty, sam to przerabiałem, na koniec sezonu wysłałem pogryzione przynęty (z odpryskami) po krótkim czasie dostałem nowe w pudełkach

2. cena - tu niestety pies jest pogrzebany, Dragon ma monopol, większość sklepów do tego nakłada jeszcze marże 25%, dlatego ceny w sklepach sa jakie każdy zna, zapewniam Was, ze gdyby była możliwość kupowania przynęt w cenach jakie oddaje je Salmo + 25% marzy każdy kto teraz uważa ze przynęty te sa drogę szybko zmienił by swoje zdanie

3. Salmo czy nie Salmo, tu nie będę się rozpisywał @Krzysiek napisał kilka postów wyżej bardzo cenne uwagi, zgadam się z tym w 100%, szczęśliwy ten co będzie miał tą przynętę w pudełku na która danego dnia ryby będą reagowały najlepiej

4. co prawda tematem postu sa kolory przynęt ale skoro poruszamy temat przynęt Salmo szczerzej to trzeba pamiętać, że w niektórych modelach zastosowane są beznadziejne kotwice, jeśli spada Wam z przynęty sporo ryb, pierwsze co to radze je wymienić, a nawet jesli nie spadają to aby zapobiec rozginaniu się kotwic sugeruje też po koleżeńsku wymianę   

Edytowane przez @Wojti

• 0

Ad. trwałość powłoki: da się w tym temacie duuużo zrobić, taki np. FMAG może być punktem odniesienia. Dla mnie to wzór, tylko tworzywo wysokoudarowe może wygrać z takim utwardzeniem balsy. Mam dwie 18-stki Silvery, które po wyciągnięciu blisko, a może i ponad stu ryb nie biorą wody, nie gubią lakieru. Są jedynie porysowane.

Ad. kotwice: temat demonizowany na forum, także i przeze mnie. W tym roku sporo łowiłem małymi przynętami, stosowałem o oczko, dwa a nawet trzy lżejsze wędziska niż zazwyczaj na esoxy. Bo za rozginanie odpowiadają w dużej mierze zbyt mocne kije i nierozciągliwe plecionki. Sztuka polega na tym, aby dobrać kij i ustawienia hamulca tak, by zestaw mógł skutecznie zacinać kotwicami danego rozmiaru, jednocześnie ich nie uszkadzając. Przekonałem się, że metrowe ryby można skutecznie holować kotwiczkami 4, a nawet 6, ba siłowo holować. Tyle, że moje kije mają w czasie takiego holu szczytówkę na wysokości uchwytu kołowrotka i nadal amortyzują. Jeszcze bardziej niż dotychczas poszedłem w długość i elastyczność.

Edytowane przez krzysiek
  • Like 2

• 0

Nie pamiętam symbolu więc powiem prostym językiem, że slider żółto-czerwony w czarne paski był wyjątkowo fartowny, ale czy kolor był decydujący to nie jestem pewien po testach porównawczych z innymi sliderami wyróżniał się wyraźnie pracą. Wniosek, że powtarzalność dużych producentów to też mit.

• 0

Być może, ale skoro mowa o Salmo, to tu bywa różnie. Mam kilka  Sliderów 12tek i różnice w pracy widoczne są gołym okiem. Nie mówiąc o tym, że jeden Slider F... tonie. Wolniej niż Ski, ale jednak :lol: W 10tkach nie zaobserwowałem znacznych różnic, co nie oznacza, że ich nie ma, a przede wszystkim, że nie widzą (i doceniają) tego ryby.

W oderwaniu od koloru, rzecz jasna ;)

• 0

Mam takie 12F, które praktycznie nie odchodzą na boki...

BTW - kolega pisał, że powtarzalność dużych producentów to mit. Nie zgadzam się z tym, zależy których producentów, a nawet których modeli. Do tego dochodzi fakt, że cześć zmian modelowych jest zamierzona; są to czasem tak drobne korekty, że umykają niezorientowanym (wyważenie, wielkość, matriałi ką tosadzenia steru). Z moich doświadczeń wynika, że ma to wpływ na łowność - czasem dobty, czasem zły. O obniżaniu jakości nawet nie będę wspominał...

• 0

O to to - mam 12F, który strasznie mizernie pracuje. Czego by nie robić, on i tak ledwie odskakuje na boki. 

Tu racja, generalizowanie, co do zasady ( :lol: ) może wyprowadzić na manowce, jednak utarło się (stąd pewnie ten "mit"), że seryjna produkcja, w tym na skalę światową, niesie ze sobą powtarzalność, za sprawą procesu technologicznego (maszyny, komputery, lasery i inne bajery). No a jak ktoś struga w szopie, to różnie wyjść mu może. To wciąż ten mit, nie moja osobista opinia ;)

• 0

Witam,

zapewniem że w tym przypadku to nie kwestia skali tylko w 90% technologii. Pisałem o tym, wiele razy. Pianka jest materią trudną do 100% kontroli. Jej wypadkowa pływalność wynika z kilku czynników zewnętrznych głównie temperatury i wilgotności powietrza. Stąd różnice w pracy. Już kilka lat temu zmieniniliśmy masę obciążenia w F-kach i S-kach aby wykluczyć pomyłki (że F tonie np). Niestety sprawdzają to ludzie, którzy jak wiadomo popełniają błedy.

Mam nadzieję, że każdy wie iż u nas nie ma reklamacji nieuwględnionych. Tak więc zapraszam - osobiście dopilnuję aby odesłany egzemplarz miał właściwą pływalność (np Super F albo Super S).

Przyznam jednak szczerze, że nie widziałem Slidera 12F który "praktycznie nie odchodzi na boki". Bardzo proszę mi to udowodnić. Osoba która to zrobi dostanie ode mnie 5 szt w zamian.

Pozdrawiam,

PP

• 0

Panie Piotrze, nie napisałem "praktycznie nie odchodzi na boki", a "ledwie odskakuje na boki". Płaszczyzną, na jakiej oceniałem pracę tego jednego Slidera są pozostałe glidery Salmo. Aha, właśnie zorientowałem się, że Pana post adresowany był do Krzyśka  :ph34r:  Nic to, że i ja poczułem się niejako wywołany do tablicy, postaram się w najbliższym czasie sfilmować tę niesforną 12tkę S i podesłać Panu link do klipu. Bynajmniej nie dla 5ciu sztuk, czy w celach reklamacyjnych. Akurat ten Slider pracuje znacznie węziej niż pozostałe, ot co  ;) 

• 0

Tylko naturalne,,,,czyli okoń -płoć

Czym to podpierasz i jak wytłumaczysz ryby łowione na wabiki np.żółte fluo??? Skoro tylko naturalne:)

Bo kolega woblerek48 łowi na kolory naturalne najwięcej i ma najlepsze wyniki, a kolega np gumarozpruwa będzie łowił tylko na oczojebne kolory i będzie mówił tylko fluo panie tylko fluo... Nie ma najlepszego koloru na każda porę i na każda wodę.

Edytowane przez meme174

• 0

Bo kolega woblerek48 łowi na kolory naturalne najwięcej i ma najlepsze wyniki, a kolega np gumarozpruwa będzie łowił tylko na oczojebne kolory i będzie mówił tylko fluo panie tylko fluo... Nie ma najlepszego koloru na każda porę i na każda wodę.

Miałem to na myśli tylko chciałem posłuchać odpowiedzi użytkownika @woblerek48 :)