Skocz do zawartości

Baza wędek "travel"

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Mam wiekszego brata St. Croix Triumph Surf Spinning Travel 

TSRS100M4 10' M Mod. Fast 4 8-20 3/4 - 4 12.6 4  

Chociaz przeznaczony jest do przynet max. 4 uncji to najlepiej smigalo mi sie tym kijem przynetami od 1.5 do 3 uncji.

Jesli ktos chce pomachac dalej niz zazwyczaj wiekszymi przynetami w slonej wodzie(niekonicznie) to polecam. 

Po zlozeniu czterech czesci i zapakowaniu w orginala tube to rowne 37 cali.

• 2 miesiące temu...

Przetestowałem na Kamczatce kijek zbrojony na muchowym blanku TFO TiCr-X 9' #12

4 części czyli standardowy travel z tego wyszedł.

Ciężko określić moc i cw , ale przypuszczam że 15+ lb i jakieś 25g.

Bardzo mi kijaszek podpasował :)

A skąd masz Daniel taki fajny kijek i kto Cię na niego namówił ? ;)

Panowie

Powoli zaczynam się rozglądać za "travelkiem" na przyszły sezon.

Kijek ma służyć do połowu z łodzi.

Preferowana długość 2,00 - 2,20, pod gumy 3 oraz 4 cale na 20-25g (sporadycznie chciałbym machnąć 30g).

Macie może jakieś sprawdzone pozycje jeśli chodzi o seryjne produkcje, czy może bardziej się opłaca zrobić taki kijek?

Edytowane przez Gazdzior

Ja od 3 lat używam Shimano Beastmaaster BX 270/300 H do 100 g. Mocarny kij do średnich i dużych przynęt.

Z powodzeniem wielokrotnie testowany na jeziorze Nasera na kilkunastokilogramowych okoniach nilowych oraz

na rybach tygrysich. Testowany na przybrzeżnych skałkach/plażach wokół wyspy Fuertaventura na Kanarach.

Testowany przy nocnych połowach na fileta z łodzi na Morzu Czerwonym. Testowany na szczupakach z j. Wigry.

Bardzo udana konstrukcja. Chyba najlepszy z modeli typu "travel" proponowanych przez Shimano.

Niech Was nie przeraża podany ciężar wyrzutu. Kij jest szybki, sprężysty. Przynęta 10-20 gramowa świetnie

z niego leci. A jak się trafi okaz, to mniejszy stres podczas holu :) Kosztował ok. 480 PLN, więc cena

przyzwoita. Do mniejszych przynęt powierzchniowych też się nadaje. Kumpel ma identyczny kij, też chwali.

• 1 rok później...

Delikatny odkop, ale lepsze to niż kolejny temat.

Chodzi o wędki Jaxon Eternum Travel oraz Jaxon NG Royal Traveller. Pierwsza występuje jedynie w wersji 10-30g, druga zarówno 5-25g jak i 10-30g. Jednak z praktyki wiem, że podawany przez producenta cw. najczęściej nic nam nie mówi jak wędka będzie pracowała z określonymi przynętami. Jak się porówna np. Dragony do Robinsonów z tym samym cw, to wychodzi koszmarna różnica.

Pytanie - czy te 10-30g Jaxona, to takie bardziej 5-25, czy faktycznie sztywna wędka "do szczupaka na średnio" ? Chcę wreszcie sfinalizować zakup travela, którym ogarnę spontaniczne wypady poznawcze (czyli badanie wody przy okazji np. rodzinnego wyjazdu).

Chcę wreszcie sfinalizować zakup travela, którym ogarnę spontaniczne wypady poznawcze (czyli badanie wody przy okazji np. rodzinnego wyjazdu).

Na takie wypady dobry będzie spining teleskopowy. Oglądałem kiedyś Dragona Millenium teleskop, niezly jak na kijek składany. Jezeli za drogi to rownie dobry a duzo tanszy jest Okuma Black Rock w wersji teleskopowej. Na wypady z rodzina ciekawe rzowiazanie bo nie zajmuje miejsca, mniej wiecej tyle co wspomniane travele.

@mtz25

Nie chcę teleskopu. Są fajne kompaktowe wędki firmy DAM i Mistrall (skład poniżej 40 cm), ale jednak to zupełnie nie jest to. 4 składy obecnie praktycznie nie mają przesztywnień na łączeniach (a przynajmniej takich, które uznać możemy za odczuwalne), zaś cenowo wychodzą identycznie bądź korzystniej. Gdybym chciał zakupić 3 wędki tego typu, to problemu by nie było (Mikado Sensual 5-17g, Jaxon Eternum 10-30g, DAM Effzett TRV 15-45g), ale tutaj muszę zadowolić się sporym kompromisem. W 80% przypadków jadę na ryby własnym autem i to w dodatku samotnie. Nie mam problemu, aby wrzucić do auta kilka wędek, chociaż tutaj jest pewne ograniczenie długości transportowej (wolę nie zostawiać wędek w kabinie). Na pontonie 2-3 kijki też nie robią większego problemu, ale są właśnie takie sytuacje, gdzie wędkowanie będzie "dodatkiem" i tutaj w grę wchodzi jedynie taki mikrus w zestawie z jednym kołowrotkiem i niewielkim pudełkiem przynęt. Gdybym nie zobaczył jak taki travel fajnie pracuje, to już dawno kupiłbym tego kompaktowego teleskopowego Mistralla.

Też szukam taniego travelka. Wybór jest bardzo okrojony. Jednak jaxona na pewno nikomu nie polece jako wędki. Mam same przykre historie związane z wędkami tej firmy.

Miałem parę wędek Jaxona. Miałem też Mikado, Kongera, Shimano, Abu Garcia, York, Robinson, MAX, DAM. Prawdę mówiąc - jeden czort, wszystko zależy od modelu. Na Jaxona Bacik lądowały 1,5 kg leszczaki "windowane" na pomost, Winklepicker wytrzymał spore węgorze, zaś zabawkowy teleskopowy spinning 1,8 metra wylądował ponad 75 cm sandacza. Wszystkie wędki po latach zmieniły właściciela - u mnie około 5-10 lat. Jedyna wędka, którą musiałem reklamować (wypadające przelotki), a potem pękła na zaczepie przy żyłce 0.16, to Shimano.

Kołowrotek Jaxon VX, który posiadam też śmiga już trochę lat. Z kolei ostatnio kupiony Mistrall Amundson poszedł do zwrotu, zaś Zauber zapewne również trafi do reklamacji. Opinia o firmie Jaxon tak naprawdę wzięła się z powielania miejskich legend, ewentualnie zestawienia naprawdę dobrych modeli konkurencji z przeciętniakami Jaxona.

Wracając do meritum tematu - w wyrzucie 5-25/10-30, praktycznie nie ma nic sensownego. Okuma / DAM mają zasadę - czym mniejsze cw, tym krótsza wędka. Mikado ma jedynie tą "wklejankę", zaś Abu ciężko w ogóle dorwać. Ja już podjąłem decyzję - kupię zarówno tą wklejkę od Mikado jak i jeden z Jaxonów. Co prawda będzie wycieczka do Torunia, ale przynajmniej wszystkie modele w jednym miejscu.

Ciekawe są trawele oferowane przez firmę Fenwick na rynek skandynawski.

np. http://www.skittfiske.no/Avdelinger/FISKEUTSTYR/Stenger/Haspelstenger/Fenwick/Wild-Wings/Fenwick-Wild-Wings-9-6--7-38gr-Haspelstang---4-delt-140186-p0000071565

Oraz Aetos którego nabędę i opiszę w styczniu.

http://www.skittfiske.no/Avdelinger/FISKEUTSTYR/Stenger/Haspelstenger/Fenwick/Aetos/Fenwick-Aetos-8--4-22g-Haspelstang---4-delt-149022-p0000080433

Ceny są równie atrakcyjne zwłaszcza po ówczesnym spadku kursu korony. Pozdrawiam

"wszystko zależy od modelu" amen :) W sumie tym zdaniem zamknąłeś dyskusje. Moje 2 tanie wędki węglowe jaxona strzeliły na szczytówce, które były puste w środku.

Kiedyś wędki były produkowane z włókna szklanego, więc potrafiły przyjąć każdy ciężar. Teraz kupując tanią węglówkę łatwo wyrzucić kase w błoto.

• 4 tygodnie później...

Posiadam shakespare expedition xt 2.40 5-30g . Po złożeniu 52 cm. Kijek  dosyć szybki z progresywnym ugięciem. Jeżeli ktoś szuka czegoś na lekko i krótko po złożeniu proponuję spro mobile stick. Dostępna w długościach 2.10 i 2.40 i trzech ciężarach wyrzutowych 1-8, 3-12 i 5-15. Po złożeniu 38 i 43 cm.

http://www.tackleshop.nl/Spro_Mobile_Stick_Micro_Game_70M_2.10m_5-15gr-p30375.html 

Wersja 2.40  5-15 gr  została nagrodzona na stronie luretour złotym medalem

http://www.luretour.com/?p=1886

incompleatangler.com/2014/07/22/spro-mobile-stick-rods-urban-myth-or-urban-legend/

Edytowane przez dud1

ciekawa stronka, w linku opisane travele z oferty phenixa.

http://asavacustom.com/en/to-travel-blanks-phenix-redeye-travel-series/

Jak by uzyc rozumowania owego kolesia ( to ten  od blankow Phenixa z tej samej fabryki co Megabass bo maja podobny wyglad - chociaz MB mial tak wygladaly zanim powstalo cos zwanego Phenixem) to mozna stwierdzic, ze wedki Dragona sa najlepsze bo mielismy w rekach jeszcze Jaxona i MIkado. Nie wiedzialem tez, ze w Rumunia jest centrum bassowego swiata i jej mieszkaniec twierdzi, ze cos tam jest najlepsze na te ryby :)

Bujo

• 2 miesiące temu...