mikryb Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Panowie, tylko bez "czułości"! ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Też się zainteresowałem W4 Light Spin 3-15 ale 2,85m Wydaje mi się (z opisu kolegi wyżej) że to będzie fajny travel pod klenia jazia na Dunajec (rower + biwak z namiotem)Dolnik w tak długi kiju i moich prawie 2 metrach nie będzie przeszkodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Zakladam, ze masz na mysli model Ioda 57J CW do 350G. Chce sie teraz upewnic zeby potem nie stac na lodce z kocia mina Ta Ioda to chyba francuska firma. Malo o niej w internecie ale jakies pojedyncze filmiki wykopalem. Akcja tej wedki wyglada bardzo fajnie. https://www.pechextreme.com/en/jigging/2288-7079-ioda-57j-150300g.htmlHmm,dokładnie nie wiem bo jak pisałem kumpel łowił tym kijem, ale pewnie tak. Raczej nie mają dużego wyboru w temacie kijów do poppa i jiga. Poza tym do jiga to bym brał najmocniejsze co się da, to nie jest finezyjne łowienie. Mam film z holu tego GT, myślę że jest w stanie wytrzymać każdą rybę, po tym co widziałem ja bym brał i się nie zastanawiał szczególnie za tą kasę .Moge Ci podesłać ten film z holu na fejsa, więc sam sobie zobaczysz. Myślę że nie będziesz miał wątpliwości. Tylko napisz komu wysłać, a najlepiej na whatsappa. Edytowane 26 Czerwca 2020 przez wujek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 drodzy jerkbaitowcy-travelowcy,poszukuję blanku w wersji travel długości 8` - 8`6 o długości składu do około 80cm (z uwagi na długość tuby), moc około 10-12lb, zdecydowanie nie x-fast. jakieś propozycje?na stronie FA są nowe travele - model APIS. może komuś udało się je już złożyć i wytestować? http://pl.fishingart.eu/produkty/blanki/blanki-spinningowe/blanki-spinningowe-apis-travel/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Team Dragon Voyager Trout spełnia Twoje wymagania. Według mnie fajna wędka. Sorki, dopiero teraz zauważyłem, że szukasz blanku nie gotowej wędki. Edytowane 30 Czerwca 2020 przez mikryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rochs Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Dzięki za odzew. Niestety długość dolnika ten kijek dla mnie dyskwalifikuje ponieważ łowie z małego pontonu w większości czasu na siedząco. Mimo to chętnie poczytam Twoich spostrzeżeń o tym jak wędka się sprawuje z ww. gramaturą i ewentualnie również przemyślę przeróbkę. Byłbym również wdzięczny jakbyś mógł jeszcze napisać parę słów na temat czułości.Trochę trwało zanim znalazłem czas na wypad nad rzekę. Testowałem górny zakres cw.Przy główkach 5, 7 g i 10g (zdj 2110)z gumą 8 cm to chyba optimum. Ale 10g i guma 14 cm (największa jaką miałem) to możliwość rzutu podobna ale bez komfortu, dla bezpieczeństwa nie ładowałem kijka jak przy mniejszych gumkach. Co do czułości nie mam zbyt dużych doświadczeń, zbyt wiele kijków nie przewinęło się przez moje ręce. Mogę porównać z innym kijkiem, który biorę na pstrągi (UL -165, cw 1-10) a który jest czulszy, lepiej wyczuwam i rozpoznaję wszystko co dotknie wobka. Co nie oznacza że Westin nie jest czuły, wręcz przeciwnie, jest bardzo czuły (obdarza mnie dużą czułością co wzbudza zazdrość żony). Rozróżniam czy wobek ryje w piachu czy w żwirze, z jaką częstotliwością pracuje, czy muska liście czy łodygi, zaczep na pniaku czy na łodygach, nie mówiąc o zapięciu ryby. Najbardziej zadowolony jestem z holu, ładnie amortyzuje i jest dosyć mocarny więc hol nie trwa długo. Czasami są spady ale tłumaczę to tym że zamieniam systematycznie kotwice na haki bezzadziorowe i w mniejszych wobkach usuwam przednią kotwicę, pozostaje w ogonie hak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Raz jeszcze dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Wygląda na to, że ten kijek mógłby mi się spodobać (pomijając długość dolnika). Jeśli mi nie wypali z aktualnym zakupem, to zdecyduję się na westina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rochs Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Najlepiej wziąć do ręki i pomachać, przygiąć, założyć kołowrotek i sprawdzić wyważenie.Ale także musi się podobać.Powodzenia w zakupach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rochs Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Też się zainteresowałem W4 Light Spin 3-15 ale 2,85m Wydaje mi się (z opisu kolegi wyżej) że to będzie fajny travel pod klenia jazia na Dunajec (rower + biwak z namiotem)Dolnik w tak długi kiju i moich prawie 2 metrach nie będzie przeszkodą Na większą rzekę może być bardziej przydatny W4 Spin 4sekcje 300cm 7-30gTrochę mocarniejszy niż light spin ale równie czuły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkinPL Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Co sądzicie o tym kiju https://pleciona.pl/pl/p/Fox-Rage-Prism-X-Travel-Medium-Spin-240cm-15-35g-4/42390 do łowienia sandacza z brzegu (gumy 10-13cm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Cześć. Miał ktoś z Was Daiwe Lexa w travelu?Jakieś opinie o tym badylku mile widziane. Wybieram się samolotem na wakacje i planuje coś pomachać kijem. Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Czesc, Szukam spina o dlugosci ok 2.13m najlepiej w 3 kawalkach ale jesli beda 4 to przeboleje Wazne zeby ogarnial rozmaite przynety w zakresie od 10 do 35g. Ma to byc moja nowa lekka szczupakowka. Jesli chodzi o budzet to mialbym do wydania powiedzmy 600-700PLN.Dziekuje Ps Idealny bylby ATC na blanku AT842-3 ale nikt go nie chce sie pozbyc a budowa nowego ponad moj budzet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Myślałeś o rozwiązaniu typu kupić na Ali 3-4 patyki, wybrać właściwy a resztę sprzedać? Wiem ze CW u Chińczyków bywa z d... wzięte i z wykonaniem bywa różnie, ale trafiają się perełki. Dodatkowo to właśnie w 3 kawałkach jest większość chińskich traveli w tej długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Myślałeś o rozwiązaniu typu kupić na Ali 3-4 patyki, wybrać właściwy a resztę sprzedać?Wiem ze CW u Chińczyków bywa z d... wzięte i z wykonaniem bywa różnie, ale trafiają się perełki.Dodatkowo to właśnie w 3 kawałkach jest większość chińskich traveli w tej długościW jednym zdaniu. Nie mam do tego zdrowia Wole pojsc na "latwizne", kupic jedna wedke i zapomniec o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 No to może DRAGON BLACK ROCK II 213/10-35 4cz travel? Wędka wprawdzie sporo tańsza niż planowałeś wydać.Ja wprawdzie mam dwuskład z poprzedniej wersji Okuma Black Rock, ale na szczupaki bardzo fajnie się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 A z trzyczęściowych to przychodzi mi tylko do głowy RON THOMPSON TYRAN NX TRAVEL.Niestety wersja 2.1m ma wyrzut 5-20g, a 2.40m 10-30g i ta by się nadała bo chyba niedoszacowana od góry. Tu jest bardzo fajna recenzja: http://jerkbait.pl/blog/4/entry-131-chrustowy-travel-czy-tanio-zawsze-znaczy-%C5%BAle/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Tyran nx 2,70 15-45 nie jest niedoszacowany. Miałem tez w ręce 2,10 i tam tak samo CW określało pełny zakres przynęt bezpiecznie rzucanych a nie komfortu. W tej serii górne CW to realny max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) A z trzyczęściowych to przychodzi mi tylko do głowy RON THOMPSON TYRAN NX TRAVEL.Niestety wersja 2.1m ma wyrzut 5-20g, a 2.40m 10-30g i ta by się nadała bo chyba niedoszacowana od góry. Tu jest bardzo fajna recenzja: http://jerkbait.pl/blog/4/entry-131-chrustowy-travel-czy-tanio-zawsze-znaczy-%C5%BAle/ Tyran nx 2,70 15-45 nie jest niedoszacowany. Miałem tez w ręce 2,10 i tam tak samo CW określało pełny zakres przynęt bezpiecznie rzucanych a nie komfortu. W tej serii górne CW to realny max. I to bedzie problem bo moja ulubiona przyneta szczupakowa wazy 35g. Czasem zakladm wersje 40g. Poza tym wg opisu wedka wazy 225g. A ja bym celowal w cos ponizej 150g. Przegladalem wedki na Ali i widze ze Chinczycy podazaja Japonskim standardem przez co nie zawsze mozna znalezc to co na naszych wodach by sie moglo sprawdzic np trudno znalezc casta czy spina ok 2.4-2.5m o CW 20-60g czy troche wiecej. Edytowane 11 Listopada 2020 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) (...) trudno znalezc casta czy spina ok 2.4-2.5m o CW 20-60g czy troche wiecej.Bierz tego w opcji spin/cast 2,58 m 15-55 g. Do 70 g metal jig, woblery, gumy z morskiego brzegu naparzam, od 20 g pilkerek "gada" na 20-30 m głębi. US $28.32 | Obei ostrogi 1.98/2.28/ 2.58m 3 sekcja tyczki wędka podróży ultralekki odlewania Spinning Boat lure 7g-55g M/ML/MH Rodhttps://a.aliexpress.com/_mLln1VR Wysłane z mojego Mi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Listopada 2020 przez Maraky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Jeśli 10-40g w długości 2.13 i nie za ciężkie to jeszcze jest Savage Gear Hitch Hiker CCS 213cm 10-40g 4cz i tańszy Savage Gear XLNT3 RoadRunner 213cm 10-40g 4cz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) Jeśli 10-40g w długości 2.13 i nie za ciężkie to jeszcze jest Savage Gear Hitch Hiker CCS 213cm 10-40g 4cz i tańszy Savage Gear XLNT3 RoadRunner 213cm 10-40g 4cz. I wlasnie o tym kiju pomyslalem. Mialem kiedys wersje XLNT3 i calkiem ja mile wspominam. CW max 35 czyli by sie idealnie sprawdzila. Mialem tez Hitch Hikera ale wersje 5-20g. Ten patyk jakby mnie juz mniej urzekl choc chyba byl dobrze opisany. Nowa wersje XLNT3 tez posiadam ale w cascie do 100g. Trudno mi cos o niej wiecej napisac bo lowilem nia ze 3 razy. Na pewno dobrze opisana. Bierz tego w opcji spin/cast 2,58 m 15-55 g. Do 70 g metal jig, woblery, gumy z morskiego brzegu naparzam, od 20 g pilkerek "gada" na 20-30 m głębi. US $28.32 | Obei ostrogi 1.98/2.28/ 2.58m 3 sekcja tyczki wędka podróży ultralekki odlewania Spinning Boat lure 7g-55g M/ML/MH Rodhttps://a.aliexpress.com/_mLln1VR Ta wersja w cascie 2.43m 40-120g moglaby sie nadac do gum i swimbaits. Edytowane 11 Listopada 2020 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 MISTRALL TORELLA TRAVEL PILK 3.0 m / 80-240g miał ktoś ten kijek w rekach? pociągnie 100 gramowego metal jiga ze skałek? Jak wygląda scianka blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjson Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Czy ktoś może porównywał te dwa kije i jest w stanie powiedzieć coś na ich temat? 1: Shimano STC Multi Spinning 2,70m/3,00m 20-60g STCSPIN2730H 2: Shimano STC Spinning 3,00m 20-60g STCSPIN30H Szukam travela na morza który przy okazji ogarnie dwa/trzy razy do roku trocie na rzece. Myślicie że któryś z wymienionych się nada? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Panowie... Czy na Aliexpress sa jakieś sensowne TRAVELE w wersji UL i długościach od 200 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Czy ktoś może porównywał te dwa kije i jest w stanie powiedzieć coś na ich temat? 1: Shimano STC Multi Spinning 2,70m/3,00m 20-60g STCSPIN2730H 2: Shimano STC Spinning 3,00m 20-60g STCSPIN30H Szukam travela na morza który przy okazji ogarnie dwa/trzy razy do roku trocie na rzece. Myślicie że któryś z wymienionych się nada?Ziom jak bys znalazł jakies info, t o się podziel tutaj w wątku. tez myslalem nad tymi kijami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi