Skocz do zawartości

Baza wędek "travel"

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Główny cel tej wędki to nocny sandacz z Wisły + boleń więc ogólnie woblery 7-12cm 6-20g.

O dodatkowym podbijaniu gumy w nurcie wspomniałem w ramach poszukiwania uniwersalnego świętego Graala na rzekę - wtedy stałaby się to moja główna wędka do wszystkiego w przedziale 1/4oz - 1oz.

Ale spokojnie przygarnę bardziej spolegliwy kijek w rozsądnej cenie żeby był głównie woblerowy i żeby nie wstyd go było traktować tak jak travela należy hehe.

Te MC zawsze mi się podobały, dzięki za wskazówki. Nigdy nie zamawiałem nic z JP dlatego uznałem, że te wędki nie są dostępne

Chętnie bym pomachał tym Westin W4 Spin 4sec 2.70m 7-30g, jak również jego odpowiednikiem W3, o którym pisał Luckyguliver, ale chyba nie mam gdzie...

Co do Major Craft Crostage to raczej takie mięsiste medfasty typowo woblerowe czy mają wystarczającą szybkość do niezbyt ciężkiego opadu? Bo jeżeli opcja A to brałbym raczej wersję 9,6' a jeżeli opcja B to raczej 9'. Z tego co widziałem to kosztują na japońskiej stronie 480-490 zł, czyli całkiem spoko. Orientujecie się jak wyglądają koszty i czas wysyłki do PL?

Zamawiał ktoś z Was coś z tego plat.co.jp?

Marcyś nie odpowiada, a próbowałem sprawdzić koszty przesyłki i chyba są darmowe, ale doliczają 2500 lub 4000 yenów za przewalutowanie przelewu, a nie ma zwykłej płatności kartą tylko jakiś securecode lub paypal... Nie ogarniam tej strony.

musisz zapytać na maila, zlikwidowali cennik wysyłki... za wysyłkę płaciłeś + coś za pakowanie itp... raczej będzie drogo, z ebay'a wysyłki z japoni teraz chyba tylko kurierem, pocztą nie wysyłają od czasu c-19...

załóż sobie paypala...

Edytowane przez czarny1

Dzięki, tak zrobiłem :)

Byłem dzisiaj w Rybce i nestety nie mieli Westinów w travelu. Machałem co prawda W3 w dwuskładzie, ale mi nie podszedł... W ogóle te Westiny gdyby nie logo to wyglądają jak wędki z dużo niższej półki cenowej.

Okuma Epixor też dziwne ma to ugięcie bo zgina się od razu w 1/3, a nie progresywnie (jakby przrsztywnienie części szczytowej).

Spodobały mi się o dziwo Abu Garcia Tormentor do 28g i jakiś Pezon Michel do 25g, ale... Abu przy swoich 272cm ma 47cm dolnika więc części roboczej pozostaje mu tylko tyle co w moim obecnym Guide Select 260cm (czyli trochę za mało). Pezon za to jest w 3-składzie co go dyskwalifikuje... Do tej pory nie mogę sobie wydarować, że ulubione kije karpiowe (służące mi głównie do stacjonarnego łowienia drapieżników) wziąłem w wersji 3sec... Oszczędność długości transportowej w porównaniu do dwuskładu jest żadna, za to ile nerwów jak przy składaniu/rozkładaniu gotowych zestawów coś się poplącze :/

Chciałbym tylko nieśmiało zauważyć, że ten dolnik to właśnie część robocza. No chyba, że planowałeś krowy tłuc po grzebiecie. Wtedy nie i odradzam travela. Kij boleniowy, moim zdaniem, musi mieć długi dolnik i pełny korek/piankę etc. Po to żeby było jebnięcie. Musisz mieć punkt podparcia i żadnej magii nie szukaj. Długi dolnik na bolenie, możliwie krótki do jerkowania. Te dwie rzeczy oszczędzą Ci forsy :) chcesz wiedzieć ile kosztuje dobry travel? Kup 3m na Toray'u i oddaj do krojenia u porządnego rzemieślnika. Jak Ci ktoś zrobi porządnie 6 skład to ja do tej roboty dokładam flakon. I namiary poproszę. Ostatnie co bylo w szóstce, to Black Bull hyper Cormorana. Powodzenia w szukaniu :P

PS. Ładny avatar, Friko Cię zabije.

Raczej szukam 4sec, ale rozważę każdą sensowną opcję (czyt. parzysta liczba składów). Co do dolnika to tym razem nie upieram się na krótkim, ale chce mieć przy tym również więcej zasięgu.

Chyba teraz, czekając na odpowiedź z plat.co.jp, zamówię ten teleskop Nomura bo ma darmowy zwrot jakby co.

Zamawiał ktoś z Was coś z tego plat.co.jp?

Marcyś nie odpowiada, a próbowałem sprawdzić koszty przesyłki i chyba są darmowe, ale doliczają 2500 lub 4000 yenów za przewalutowanie przelewu, a nie ma zwykłej płatności kartą tylko jakiś securecode lub paypal... Nie ogarniam tej strony.

Cos czuje, ze wyjdziesz na tym jak Zablocki na mydle. Jezeli doplacisz za przewalutowanie 1/3 lub 1/4 wartosci wedki, do tego za przesylke a potem na sam koniec 20% vatu od tego wszystkiego to na pewno uzbiera sie spora suma. Poszukaj na forum watku na temat zakupow w Japonii. Jestem pewien, ze ten temat kilka razy obil mi sie o oczy. 

Dzięki, na razie zobaczymy co odpiszą. Jakby same koszty transportu były sensowne to ewentualnie znajdę kogoś z paypalem lub założę swojego. Co do vatu to szczerze mówiąc nie wiem jak to jest bo np. aliexpress chyba teraz dolicza podatek adekwatny do kraju klienta.

Pierwsze słyszę o płaceniu 1/4 kwoty za przewalutowanie kupując w platt ... Kurs jena ustali bank z jakiego będziesz płacić i najkorzystniejszy w Polsce to on raczej nie będzie, ale na pewno nie 1/4 towaru ... Za to niemal na pewno czyli na jakieś 99 % zapłacisz podatki w kwocie około 25 % zakupu. Choć krążą zdania, że niektórzy mają farta i udaje im się dopłat uniknąć.

Abu Diplomat 2,43 10-25 mam od dawna.

Akcja medium, ugięcie półparabola, CW zawyżone - dość trudno określić realne przy miękkiej szczytówce, żywiołem tego kija są woblery 6-10cm, obrotówki 2-4, wahadełka. O podbijaniu gumy nie ma co myśleć. Natomiast sprowadzanie z nurtem gumek w pstragowych rzekach jak najbardziej ogarnia.

Na pewno 25g to już za dużo dla niego, wyrzuci taki ciężar ale poprowadzenie takiej przynęty będzie wleczeniem.

Ciężko i bardzo po staremu uzbrojony kijek, długi dolnik, blank „mięso”.

Mój oddałem do przezbrojenia i oskrobania - zyskał na szybkości nie tracąc mięsa.

Używałem go na klenie i pstrągi, miałem przyłów z wąsami 120cm. Ani kropek 30 nie spadnie z tego kija, ani metrowy sum go nie połamie. Niegłupi uniwersał, który ogarnie i szczupaki na wirówki, i pstrąga na woblera.

Panowie, dostałem odpowiedź z plat.co.jp.

Przesyłka do Lublina kosztuje 3700 jenów Fedexem lub 3300 jenów dhlem (po przeliczeniu niecałe 110 zł za tańszą opcję). Wędka MC CRX-964ML kosztuje 14850 jenów, czyli niecałe 600 zł już z wysyłką. To jeszcze nawet nawet, ale z tego co mówicie lepiej od razu doliczyć podatek ok. 25% i robi się z tego ok. 750 zł za ciekawego, ale bądź co bądź - kota w worku...

Jestem amatorem więc opiszę to prostymi słowami: kij wydaje się ciepły, niezbyt suchy (pewnie ze wzgledu na węgiel niskiej klasy). Jak na tą cenę to jest prawie, że mięsisty. Co więcej ma regularne ugięcie i przy zwiększaniu oporu widać jak najpierw ugina się szczytówka, dopiero potem część środkowa itp. Na końcu przyjmuje równy kształt lekko paraboliczny. Wydaje się również dobrze opisany jeżeli chodzi o cw.

• Like 1

@telep, do zakupów z JP doliczają cło i VAT - sam się tak zrobiłem w konia, kołowrotek kupiłem - tanio w sklepie, na miejscu wyszło tak jak wyższy model po wszystkich dopłatach.

Trochę to pachnie urzędowym zbójnictwem, jeśli przydatny zakup pojedynczej sztuki sprzętu sportowego jest obciążany haraczem.

Dzięki za rady, raczej przez to wszystko odpuszczę ten temat chociaż kuszą mnie te Majorcrafty... A co do zbójnictwa to szkoda gadać, wolności mamy mniej niż pod zaborami. Nie dość, że łupią Cię na każdym kroku, to jeszcze strach głośno prawdę mówić. Państwo w rozkładzie, ale nie wchodźmy lepiej w politykę ;)

Przyszła do mnie Nomura Aichi Narita Spin 270 15-40 i się grubo zastanawiam czy jej nie zostawić... Porządnie wykonana, składa się prawie do długości dolnika bo to teleskop, ale dodatkowo w systemie 1+1. Niby mogłaby być ciut delikatniejsza, ale z drugiej strony w ogrodowych testach na sucho całkiem sprawnie rzuca 8cm Rapala Original, który z lotności raczej nie słynie. Jest dość szybka, ale nie trzeba ogromnej siły żeby przeszła w półparabolę.

Oprócz niej z głównych kandydatów został mi tak naprawdę Dam Iconic Travel XP Spin 270 7-28, który też wydaje się ciekawy, ale nie mam go gdzie pomacać na żywo i nie ma darmowego zwrotu. Chyba zaryzykuję 2 dychy żebym mógł porównać te wędki na ogrodzie.