Skocz do zawartości

Baza wędek "travel"

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Kolor kolorem (tez nie lubię acz kupiłem) ale użytkowo seria SG4 jest jak najbardziej ok, szybkie i mocne blanki - zupełnie inne wędki niż seria SG2 czy Parabellum. Wszystko zależy od tego czego szukamy.

Poczekam cierpliwie na nowa wersje :) Zadko sie czepiam walorow estetycznych ale ta wyglada wyjatkowo pskudnie w moich oczach  :rolleyes:

• Like 2

Czy składał ktoś wędkę na blanku muchowym MHX F912-4? Nada się to do spinningu?

Zależy do czego Ci tan kij ma służyć, sandaczy raczej nie połowisz. Mam kij wykonany na blanku TFO TiCr X #14 i jest to podstawowy kij na duże salmonidy kiedy spining do dodatek do wyjazdu chodziło oto by posłać lekki wobler łososiowy a jednocześnie był na tyle mocny by metrową rybę bezpiecznie wyjąć i do tego sprawdza się wyśmienicie.

ja mam Ron Thompson Travel XP 3,60 m, c.w. 25-65 g

kij poprawnie opisany najlepiej dystansowo wypada pomiędzy 40 a 50 gram (realne 100 metrów w zasięgu) po przezbrojeniu więcej .......................

Posiadam. Po wielu poszukiwaniach, wreszcie znalazłem  :) 

Kij bardzo dynamiczny ale i paraboliczny oraz świetnie się ładuje nawet przy bombardzie 25 g - podczas rzutu "zrywa opuszek palca" przy plećce 0,12 mm, więc trzeba uważać  :lol:

Posiadam. Po wielu poszukiwaniach, wreszcie znalazłem :)

Kij bardzo dynamiczny ale i paraboliczny oraz świetnie się ładuje nawet przy bombardzie 25 g - podczas rzutu "zrywa opuszek palca" przy plećce 0,12 mm, więc trzeba uważać :lol:

Oj mam tego kija i potwierdzam. Miota bardzo ładnie. Można i porzucać dużym sporym popperem typu panic pray a można i połowić z gruntu. Jak na 6-ścio skład to ładuje się.....

post-64576-0-77277300-1675857310_thumb.jpg

• Like 1

Jest sporo wędek na Ali typu travel. Wystarczy wpisać "travel rod 6pcs" i wyskoczą oferty. Ja chciałem brać tego, pewnie prędzej czy później wezmę Kestrella, ale cena poszybowała tak w górę, że dałem sobie spokój na razie. Warto spojrzeć na ofertę Sogayilang, bo mają tanio przyzwoity sprzęt. Mam dwie gruntówki (tak mam gruntówki, używam ze dwa razy w roku) w sześciu składach bodajże. CW to przeszacowany na bank, ale w plecak elegancko wchodzą. Jeszcze jest Hi-whale z przyjemnym blankiem, ale też chyba podrożeli, bo ja za to płaciłem coś około 100-120pln. Teraz używam Black Rocka 2 głównie i patrzę ostatnio czy kij jest na włóknach Toray, bo to robi różnicę. Chyba ten Kestrell jest.

Kestrell

316,92 zł 39%OFF | Wspólne Kestrel wędka podróżna przędzenia odlewania Fuji przewodnik morze ultralekki węgla 1.8/1.98/2.1m wędka

https://a.aliexpress.com/_EvQo93b

Hi whale

131,41 zł 58%OFF | Cześć. Wieloryb nowy wędka węglowa 2.28 m Fuji Acces7 sekcje wędka wędka spinningowa i przynęta Casting Pole akcja szybka wędka

https://a.aliexpress.com/_EQZZmoh

• Like 1

@Hesher, z kijami z Ali jest kilka problemów, które obecnie po ogromnych podwyżkach dla mnie dyskwalifikują ten kierunek zakupów:

- kompletna niepowtarzalność jakości w obrębie tego samego modelu. Sam doświadczyłem po złamaniu jednego travelka z Ali. Był na tyle tani i fajny, że kupiłem ponownie ten sam. Teoretycznie. Dostałem kij różniący się o dwie klasy w dół jakością wykonania, z krzywymi przelotkami, omotkami zalanymi toną lakieru.

- opisy CW rzadko mają coś wspólnego z rzeczywistością. Inny kijek - 3 kawałki, cast opisany jako 5-25g. W rzeczywistości kij zaczynał „gadać” od 15-17g. Wykonanie fajne ale zupełnie nie tego oczekiwałem. Nb. Służy koledze do kogutów i ciężkich gum z łódki na głębokiej zaporówce, kolega zachwycony. To chyba sporo mówi o realności opisu, skoro koguty 30g to taki środek pracy kija. Oczywiście, wiele wędzisk firmowych tez ma źle podane CW, ale kupiony w kraju kijek można łatwo zwrócić. Natomiast Chińczyk nie przyjmie reklamacji na takiej podstawie. Nie wspominając już o ewentualnym czasie dostaw i zwrotów pieniędzy.

- niekoniecznie uczciwy serwis. Przygoda kolegi: kupił travelka, zresztą Daiwa i na 99% oryginał. Kij strzelił na drugim składzie przy wyrzucie 3g. Sprzedawca odmówił reklamacji. Kasa w błoto. Oglądaliśmy dokładnie miejsce złamania i blank był fabrycznie wadliwy.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Koledzy, może ktoś mi wyjaśnić różnice między wędkami muchowymi a spinningowymi w kwestii ilości składów. Pewnie z 90% dostępnych wędek muchowych na rynku jest w czteroskładach i odwrotnie w przypadku spinningu  - 90% dwuskład (procenty tak pi razy drzwi, ale to nie do końca mają znaczenie dokładne procenty). Kiedyś próbowałem o tym się gdzieś doczytać i o muchówka pisze się głównie, że łatwe w transporcie (nie chodzi mi tu o samolot)... No tak ale tak samo jak z wędkami muchowymi jeździmy na ryby ze spinningiem, i co dla spinningu to już lepszy dwuskład??

Sorry jeżeli to brzmi ironicznie, ale nie taki ma cel :)

Proszę podzielcie swoimi doświadczeniami czy bardzo różni się praca wędki dwu od czteroskładowej, jak na jej pracę/ wytrzymałość wpływa ilość składów? Sam osobiście oprócz wielu dwuskładowych spinningów ma jedną muchówkę i też w dwuskładzie i właśnie poszukuję jakiegoś spinningu travelera na zbliżające się wakacje. 

Wiesz, komfort użytkowania to chyba bardziej zależy od jakości blanku i jego akcji. Ja tych traveli trochę przerzuciłem, nie podobały mi się tzw. krowie ogony chociaż nie gubiły ryb. Wytrzymałość to tak jak napisałem, kwestia zależna od jakości blanku. Mi w zeszłym roku wyszedł zakleszczony spigot w nie tym składzie,co powinien. Klejony był pewnie przez Chińczyków na ślinę

No czwórka to zawsze będzie czwórka, przesztywnienia i te sprawy. Mi to nie przeszkadza akurat bo traveli używam do średnio-cieżkiego łowienia. Nie potrzeba w tym zbyt dużo subtelności.

Ale szczegóły to już musi opowiedzieć jakiś twórca kijów. Jam niegodny .

• Like 1

Koledzy, może ktoś mi wyjaśnić różnice między wędkami muchowymi a spinningowymi w kwestii ilości składów. Pewnie z 90% dostępnych wędek muchowych na rynku jest w czteroskładach i odwrotnie w przypadku spinningu  - 90% dwuskład (procenty tak pi razy drzwi, ale to nie do końca mają znaczenie dokładne procenty). Kiedyś próbowałem o tym się gdzieś doczytać i o muchówka pisze się głównie, że łatwe w transporcie (nie chodzi mi tu o samolot)... No tak ale tak samo jak z wędkami muchowymi jeździmy na ryby ze spinningiem, i co dla spinningu to już lepszy dwuskład??

Sorry jeżeli to brzmi ironicznie, ale nie taki ma cel :)

Proszę podzielcie swoimi doświadczeniami czy bardzo różni się praca wędki dwu od czteroskładowej, jak na jej pracę/ wytrzymałość wpływa ilość składów? Sam osobiście oprócz wielu dwuskładowych spinningów ma jedną muchówkę i też w dwuskładzie i właśnie poszukuję jakiegoś spinningu travelera na zbliżające się wakacje. 

MZ dobrze zrobiony wielosklad jest ok. To pisze jako osoba, ktora polamala jednego travela 30lbs (wyraznie moja wina na sile ciaglem wzdluz lodzi tlustego hiszpanskiego suma zaczepionego za ogon - ryba miala bodaj pod 190cm) i wiekszosc wedek uzywanych "na codzien" to jednosklady.

Wedka muchowa ma inna specyfike pracy - nie jest poddawana tak ostrym przeciazeniom ani przy wyrzucie ani prezentacji przynety/zacieciu ryby. A i hol na miekkiej wedce jest spokojniejszy (zwykle cienkie zylki na przyponie) . A patetn z tym, ze wiekszosc muchowek to wielosklady to mz tradycja bo pewnie z tonkinu trudniej bylo kiedys robic dlugie sekcje o ospowiedniej akcji + wedki delikatne wiec im mniej miejca zajmuja tym mniejsza szansa, ze ktos zniszczy w transporcier a i krotsza tuba tansza.. ;) A, ze jedna znana europejska (lub ostatnio nie) nacja majaca spory wplyw na trendy a nie lubiaca gwaltownych zmian to poszlo z gorki... Ale zaznaczam, ze to ostatnie to spekulacja nie znam sie na historii wedek.

Serwus travelarze.

Czy kojarzycie walizkowca 9'6/20lb/50g w 5 składach?

Budżet 1k PLN.

widzialem wczoraj w sklepie cos prawie takie: penn squadron travel sw - cw 20-50g 2.7m 5 sklad (to, ze to byl 5 sklad zauwazylem dopiero na fotce w domu) kosztowal cos 500pln z hakiem w glowatce. Jest tez wersja 3m 20-60 tez 5 sklad. Mieli jeszcze kilka podobnych kijow penna w sklepie i wszystkie byly w podobnej cenie.

widzialem wczoraj w sklepie cos prawie takie: penn squadron travel sw - cw 20-50g 2.7m 5 sklad (to, ze to byl 5 sklad zauwazylem dopiero na fotce w domu) kosztowal cos 500pln z hakiem w glowatce. Jest tez wersja 3m 20-60 tez 5 sklad. Mieli jeszcze kilka podobnych kijow penna w sklepie i wszystkie byly w podobnej cenie.

Przeciętny blank, ciężkie przelotki i słaba praca. Miałem to i szybko się pozbyłem - jeden z gorszych traveli na rynku. Dużo lepszy jest Goture Xceed za jakieś 260zł z Ali czy choćby DAM Cult X, którego z powodzeniem katowałem w solance w Omanie miesiąc temu.

• Like 1

Ktora wersje masz? Moglbys podac dlugosc od stopy kolowrotka do dolnika? Dobrze jest wedka wywazona? 

Mam wersję do 80gr, długość do środka stopki kołowrotka to równe 40cm. Kij idealnie wyważa Okuma Azores55s (srebrny) lub TPSW5000 (nieco lżejszy) generalnie kołowrotek 450gr do max 500gr działa z tym kijem super! Ten kij nie jest specjalnie lekki ale tez jest to konstrukcja na większe ryby stąd cieszą mnie solidne ścianki blanku i łączenia spigot. Dla mnie kij na wyjazdy ma być trwałą, o prawidłowej akcji i niedrogą konstrukcją i ten DAM spełnia moje oczekiwania a trochę tego mam łącznie z customami travel od Krzyska Zielińskiego. Tu wrzuciłem filmik z pracy kija, film jest kręcony w opcji bez „rybiego oka” wiec wygięcie kija jest rzeczywiste. https://youtube.com/shorts/Cf1FBxkM4gw?feature=share. PS. Uważam ze ten kij poradzi sobie z tuńczykiem do 8-10kg. Tu jeszcze jeden filmik z tym zestawem w roli głównej https://youtu.be/igMyS7AXL3M

Edytowane przez gladki
  • Like 2

Mam wersję do 80gr, długość do środka stopki kołowrotka to równe 40cm. Kij idealnie wyważa Okuma Azores55s (srebrny) lub TPSW5000 (nieco lżejszy) generalnie kołowrotek 450gr do max 500gr działa z tym kijem super! Ten kij nie jest specjalnie lekki ale tez jest to konstrukcja na większe ryby stąd cieszą mnie solidne ścianki blanku i łączenia spigot. Dla mnie kij na wyjazdy ma być trwałą, o prawidłowej akcji i niedrogą konstrukcją i ten DAM spełnia moje oczekiwania a trochę tego mam łącznie z customami travel od Krzyska Zielińskiego. Tu wrzuciłem filmik z pracy kija, film jest kręcony w opcji bez „rybiego oka” wiec wygięcie kija jest rzeczywiste. https://youtube.com/shorts/Cf1FBxkM4gw?feature=share. PS. Uważam ze ten kij poradzi sobie z tuńczykiem do 8-10kg. Tu jeszcze jeden filmik z tym zestawem w roli głównej https://youtu.be/igMyS7AXL3M

Dziekuje. Moze sie skusze...ja jednak celowalbym w lzejsze modele. Ostatnie pytanie. Jaki jest realny CW?

Dziekuje. Moze sie skusze...ja jednak celowalbym w lzejsze modele. Ostatnie pytanie. Jaki jest realny CW?

Ten DAM jest dość poprawnie opisany, łowilem x- rapem 54gr rzucając siłowo i czułem jeszcze spory zapas mocy, mimo grubej plecionki spokojnie osiągałem 60-70m.

Jak chcesz zobaczyć jak pracuje stc do chyba 120g to możesz zobaczyć mój film z Ugandy jak łowimy okonie nilowe.

Wlasnie znalazlem taki filmik:

wyglada na to, ze "monster" to kij o conajmniej oczko mocniejszy bo po tym tescie 2kg mysle, ze i 3-4 kg by lekko pociagnal. STC 100g juz 2kg ledwo dawal rade.

• Like 1

Wlasnie znalazlem taki filmik:

wyglada na to, ze "monster" to kij o conajmniej oczko mocniejszy bo po tym tescie 2kg mysle, ze i 3-4 kg by lekko pociagnal. STC 100g juz 2kg ledwo dawal rade.

Ja tez właśnie kupiłem STC Monster do 120 gr - za tydzień będę na Malediwach łowił nim tuńczyki i GT (w przerwie gdy nie będę łowił na muchę). Coś nakręcę jeśli będzie sukces a z reguły coś tam zawsze złowię ;-) Swoją drogą kijek wyglada obiecująco choć zdecydowanie nie jest to kij dedykowany do poppingu - zobaczymy.

• Like 1

bardzo chetnie rzuce okiem ne efekty. Mowia, ze tylko krowa nei zmienia zdania - extrapolujac nie jestem krowa. Co pomysle czego chce od travela to wymyslam nowe wytyczne - zupelnie nie pasujace do poprzednich. I do tego zwykle kupuje sie kij zgadujac czego potrzeba. Do tej pory mialem ich chyba z 10 jak nie lepiej. W tym momencie mam 6 i mysle dokupic kolejne 2. A STC xh byl "za mocny" zanim sie nie okazalo, ze kleka duzo nizej niz mi sie wydawalo (jest w watku fotka z podnoszenia troche ponad 2kg na tym kiju a jednoczesnie spokojnie zamknalem hamulec w slammerze w trakcie holu co sugeruje minimum z 2-3x takie obciazenie) i wlasnie mysle kupic cos oczko mocniejszego. przy okazji chcialem kiedys na gt poleciec i bylo by milo jakby kij tez sie nadal.

Miales w rekach jakies travele do poppingu w cenach ponizej 2kpln? (westin w6 popping, penn overseas xt popping?) albo inne bardzo mocne spinningi travele typu penn xt tuna spin, penn squadron sw 150g daiwa megaforce bigfish i masz jakies odniesienie ich do tego stc monster? Czy do poppingu to zupelnie inna dynamika blanku i jako takie osobna kategoria?

bardzo chetnie rzuce okiem ne efekty. Mowia, ze tylko krowa nei zmienia zdania - extrapolujac nie jestem krowa. Co pomysle czego chce od travela to wymyslam nowe wytyczne - zupelnie nie pasujace do poprzednich. I do tego zwykle kupuje sie kij zgadujac czego potrzeba. Do tej pory mialem ich chyba z 10 jak nie lepiej. W tym momencie mam 6 i mysle dokupic kolejne 2. A STC xh byl "za mocny" zanim sie nie okazalo, ze kleka duzo nizej niz mi sie wydawalo (jest w watku fotka z podnoszenia troche ponad 2kg na tym kiju a jednoczesnie spokojnie zamknalem hamulec w slammerze w trakcie holu co sugeruje minimum z 2-3x takie obciazenie) i wlasnie mysle kupic cos oczko mocniejszego. przy okazji chcialem kiedys na gt poleciec i bylo by milo jakby kij tez sie nadal.

Miales w rekach jakies travele do poppingu w cenach ponizej 2kpln? (westin w6 popping, penn overseas xt popping?) albo inne bardzo mocne spinningi travele typu penn xt tuna spin, penn squadron sw 150g daiwa megaforce bigfish i masz jakies odniesienie ich do tego stc monster? Czy do poppingu to zupelnie inna dynamika blanku i jako takie osobna kategoria?

Podobnie jak Ty mam mnóstwo kijów w tym traveli bo sporo łowię za granicą. Tyle, że ja głównie łowię na muchę i spining/casting jest dla mnie dodatkiem. Łowilem na popping kilkoma kijami, które dostawałem od tubylców - te kije muszą znosić nieprawdopodobne obciążenia i ciężko mi wyobrazić sobie travela do tej metod (za dużo połączeń, słabych punktów).. STC Monstera traktuję jako kij do łowienia lżejszymi woblerami powierzchniowymi/lekki popping i tu powinien dać radę. Z ciekawszych traveli popatrz na Sportexy - to świetnie wykonane kije! Ja jednak mam strategię kupowania tańszych kijów (zwykle do 500zł)  bo mi szkoda targać na wyjazdy kije po kilka tys zł zwłaszcza, że to tylko spiningi (mucha to co innego - tu nie uznaję kompromisów). Co do kijow które wymieniasz bawiłem się Daiwa Megaforce ale to słaba i awaryjna konstrukcja, to samo Penn Squadron. Mam tez 4 travele z FishingArt w wersji cast i łowilem na nie spore tajmienie na Syberii w trudnych warunkach - świetne kije - absolutnie polecam, choć to już nie jest kij za 500zł…

• Like 1

Podobnie jak Ty mam mnóstwo kijów w tym traveli bo sporo łowię za granicą. Tyle, że ja głównie łowię na muchę i spining/casting jest dla mnie dodatkiem. Łowilem na popping kilkoma kijami, które dostawałem od tubylców - te kije muszą znosić nieprawdopodobne obciążenia i ciężko mi wyobrazić sobie travela do tej metod (za dużo połączeń, słabych punktów).. STC Monstera traktuję jako kij do łowienia lżejszymi woblerami powierzchniowymi/lekki popping i tu powinien dać radę. Z ciekawszych traveli popatrz na Sportexy - to świetnie wykonane kije! Ja jednak mam strategię kupowania tańszych kijów (zwykle do 500zł)  bo mi szkoda targać na wyjazdy kije po kilka tys zł zwłaszcza, że to tylko spiningi (mucha to co innego - tu nie uznaję kompromisów). Co do kijow które wymieniasz bawiłem się Daiwa Megaforce ale to słaba i awaryjna konstrukcja, to samo Penn Squadron. Mam tez 4 travele z FishingArt w wersji cast i łowilem na nie spore tajmienie na Syberii w trudnych warunkach - świetne kije - absolutnie polecam, choć to już nie jest kij za 500zł…

Nie jezdze jakos czesto ale co wyjazd to inne ryby i metody. Na wlasny uzytek zrobilem sobie taki test, ze podnosze w gore obciazenie na wedce statycznie i tak choc z grubsza okreslam moc.

Brakuje mi miesistego kija, ktory ladowalby sie ponizej 50g. Na oststniej wycieczce lowilem przynetami 20-30g. Okuma blackrock do 35g miotala i pokazywala ok, ale  ine wyobrazam sobie na niej duzej ryby walczacej dynamicznie (taki sumek z 1-1.2 to by byla ok, ale to inna walka niz z szybka ryba - wedka na sucho podnosi kolo 1kg i wiecej nie mam jaj probowac).

STC do 100g juz wyraznie kulal przy rzucaniu przynetami 20-30g a nawet do 2.5kg nie dotarlem z moim testem. Bylo by fajnie cos co laduje sie nieco nizej, ale i ma wiecej miecha w dolniku. Mam takiego dwusklada penn spin 2xs czy jakos tak opisany jest do 80g, ale obstawiam, ze podnioslby z 2x tyle co ten stc - zreszta jak wroce do domu to sobie sprawdze.

I do generalnego spina sprawa by byla rozwiazana.

Ale Gt to inna baja albo zostalem skutecznie omamiony, ze tak jest.

Co do bania sie traveli i przeciazen - mam kilka mocnych i niedrogich kijow typu travel (savage gear nordic big game w klasie 50-70lbs, wft never crack o cw bodaj 400g aktualnie oba kupilem za ponizej 500pln wiec nie widze by trzeba bylo kosmicznej technologii za 2kpln by zrobic mocna wedke do tego nie mam nic przeciwko wydawaniu siana na sprzet pod warunkiem, ze bedzie uzywany regularnie a to kije na kilka dni lowienia na ogol) i o ile widze, ze krzywa ugiecia czy wywarzenie moglo by byc do poppingu niezdatne to o moc bym sie nie bal. Predzej o rozlaczanie sie skladow w czasie bardzo dynamicznego szarpania. Niestety obejrzec kijow do poppingu nie mam gdzie wiec staram sie znalezc punkt odniesienie do kijow, ktore moge zobaczyc/znam.

A daiwa megaforce czy megaforce bigfish? bigfish startuja od kija 80-180g i leca bodaj do 300 czy 400g

A o penie wspomnialem tylko bo jest w sklepie kolo mnie i moglby robic za punkt odniesienia.

A! bylbym zapomnial widzialem tez wspomnienia o kijach stc beastmaster, stc powergame ale 0 informacji.

Ps znajomy lowil "miesistym" penem do 80g jakies mniejsze ostroboki w meksyku - mial jakis kolowrotek penna i narzekal na hamulec, ale na wedke nie

Edytowane przez gooral

Kolejny plan= biore 2 daiwy powermesh game travel. Wersje do 60 i 150g. Moz podana na 20 i 40 lbs. Przynajmniej daiwa nie funduje zgadywanki maja calkiem ok opisy. Jest tez wersja do 300g. Cenowo znosnie ca 100E/szt. Dodatkowo staltigi air portable wg opisow sa mocniejsze od gt86- wyslalem im maila czy sie do popping nadaja.

• Like 1