Skocz do zawartości

Baza wędek "travel"

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

A pan z daiwy na moje pytanie czy saltiga air portable nada sie do poppingu bo wg opisow gt86 ma moc 80lb (to wg przelicznika internetowego pe 5.0) a air portable sa 3 i pe rating maja 6.0-10.0.

Odpisal tak

Hi Marcin,

Thank you for your email.

Yes, these rods are suitable for GT popping.

Regards,

Nie to, ze jutro jade na gt tylko mam za duzo czasu myslec o pierdolach.

Kolejna sprawa jest fakt, ze air portable sa drozsze od gt86 i generalnie tworzy to osobne zagadnienie zwiazane z sensownascia ich zakupu bo dla mnie to i tak by byla wedka jednorazowa a tu masz potencjalnie mniejsze dopasowanie do metody, mniejszy cw, potencjal na usterke wiekszy a zyskujesz oszczednosc rzedu jakiegos% calosci wydatku w postaci braku nadania za extra kase tuby z wedka 1+1 (bo i w osobnej tubie i w bagazu juz mi wedki niszczono w podrozy). Zreszta jest na to osobny watek lub 2. W tym napisze tylko jak juz mi powermeshe przyjda.

Edytowane przez gooral
  • Like 1

A tak generalnie w kwestii traveli to wydaje mi się, że coraz więcej ludzi docenia ich wygodę w transporcie i świetne parametry użytkowe. Ja wiele razy miałem sytuację, zwłaszcza gdy eksplorowałem nowe miejsca, że troczyłem do plecaka oprócz muchówki, którą łowilem, spining travela (dł ok 60-70cm w pokrowcu) i zawsze mogłem się dopasować do warunków. Wczoraj rozmawiałem z Krzyskiem Zielinskim (FishingArt), który powiedział, że obecnie w 100% przeszedł na łowienie travelami bo dobrze wykonany travel na nowoczesnym blanku nano niczym nie różni się w pracy od blanków 1 czy 2czesciowych. Oczywiście nie mówimy tu o specjalizowanych monoblankach do jigowania czy ekstremalnych zastosowań morskich. PS. Zamówiłem „przy okazji” 2 travele pod lżejsze łowienie Apos Travel 10lb i 15lb 8ft 3pc - w kwietniu będzie pierwszy do odbioru - będzie testowany na pomorskich pstrągach!

A pan z daiwy na moje pytanie czy saltiga air portable nada sie do poppingu bo wg opisow gt86 ma moc 80lb (to wg przelicznika internetowego pe 5.0) a air portable sa 3 i pe rating maja 6.0-10.0.

Odpisal tak

Hi Marcin,

Thank you for your email.

Yes, these rods are suitable for GT popping.

Regards,

Nie to, ze jutro jade na gt tylko mam za duzo czasu myslec o pierdolach.

Kolejna sprawa jest fakt, ze air portable sa drozsze od gt86 i generalnie tworzy to osobne zagadnienie zwiazane z sensownascia ich zakupu bo dla mnie to i tak by byla wedka jednorazowa a tu masz potencjalnie mniejsze dopasowanie do metody, mniejszy cw, potencjal na usterke wiekszy a zyskujesz oszczednosc rzedu jakiegos% calosci wydatku w postaci braku nadania za extra kase tuby z wedka 1+1 (bo i w osobnej tubie i w bagazu juz mi wedki niszczono w podrozy). Zreszta jest na to osobny watek lub 2. W tym napisze tylko jak juz mi powermeshe przyjda.

Mega jestem zainteresowany i szkoda, ze nie pogadaliśmy wcześniej bo 03 marca wylatuję na Malediwy na GT - brałbym ten kij w ciemno jeśli taki fajny! Na razie jednak będę musiał sobie poradzić STC Monstetem i lżejszymi woblerami powierzchniowymi. Edit…właśnie widzę, że nie jest tak różowo bo ten kij to 93cm w transporcie a to za dużo…85cm to raczej wartość graniczna aby kij wszedł w bagaż główny, wiec nazwa „air portable” ciut chyba jest na wyrost…

Edytowane przez gladki

Tutaj  w watku odzywal sie conajmniej 1 kolega, ktory lowil na stc monster (pisal tez w watku o kijcha do gt i chyba blankach do gt oraz w watku o prawdziwej mocy hamulca w kolowrotku na tym podforum) i na W6 popping (travel 3 cz jak air portable).

"czy ten kij taki fajny" to nie mam pojecia cytat pochodzi z maila producenta wiec moze troszke sie rozjezdzac z rzeczywistoscia - niemniej jednak nie byl zupelnie negatywny w stypu, ze to kij do jiggingu czy cos). "obytrzy" sa oznaczone mocami 80-120lb to juz jest powazna deklaracja - mam jeden kij bodaj 80 czy 100 lbs to jest opisany cw 1000g - spokojnie na nim podnosze z ziemii 7 czy 7.5kg.....

MZ problem jest taki, ze travel nei dosyc, ze jest drozszy od podobnego kija 1+1 (i to nie tak malo bo ponad 10%) to jeszcze nie likwiduje potencjalnych problemow (mam tube, na ktorej spokojnie stawalem wazac dobrze ponad 120 kg a i tak przelotki w kijach mi popekaly w transporcie) Co przy tym kalibrze wydatkow na cala wycieczke stanowi dobry pomysl tylko jesli nie jedziesz typowo na ryby i masz problemy z transportem kija, lecisz z 5 przesiadkami 5 roznymi przewoznikami i kazdy chce hajs za "bagaz sportowy". Inaczej to chyba nie ma sensu (ew jesli kija bedziesz uzywal na wielu wyjazdach, ale wtedy tez sie naogladasz u innych kijow 1+1 i sobie wbijesz do glowy/slusznie czy nie/, ze musisz kupic 1+1 - przynajmniej tak to dziala u mnie ;P . Przy czym powyzsze to tylko moje dywagacje do tego nie poparte lowieniem ani na popery ani gt. A lowienie nawet duzych ryb typu sumy pewnie nie ma nic wspolnego z lowieniem w solance. Znalazlem tylko jeden sklep gdzie maja saltige air portable w wersji do 120 g za okolo 300euro, ale wg tego co "naczytalem" moglo by byc malo, inne modele widuje tylko za  ca 450e (a "zloty srodek" czyli sgapc808r widzialem po 550e - a gt86 znalazlem ponizej 400).

Zreszta te moje GT to moze nawet nigdy. Na razie biore te 2 powermeshe i potestuje je kilka tygodni na szczupakach z roznymi przynetami. Mam tez 1 poppera rapali duzego rzuce kilka razy i zobacze jak bardzo nie ogarnia (mam tez travela 2.7m do 400g na porownanie)

• Like 1

witajcie, 

czy ktoś zna wędki :

Ron Thompson TRAVEL XP 12-36 g 82 cm - 300 cm

lub 

RON THOMPSON STEELHEAD ICONIC 330/20-50g

szukam czegoś niedrogiego do okazjonalnego łowienia w morzu lub w rzekach cel łososowate. Latem jade w okolice sundvall i choć to nie jest wyjazd typowo wędkarski to chce spróbować szczęścia w rzece i morzu z bombardą lub żelastwem,  a  że mam najdłuższe kije po 2,7m (np dam nanoflex 2 10- 30 g - nad którym się zastanawiam czy nie wystarczy...) to zastanawiam się nad czymś dłuższym no i w "travelu".

pozdrawiam 

Potrzebuję opinie o Mikado Excellence Journey Travel 214cm , 3-15g

attachicon.gif post-58942-0-30625700-1677504719.jpg

Miałem ten kijek.

Zalety:

- dobrze pracujący blank, dość szybki ale fajne ugięcie pod rybą

- bardzo wygodny uchwyt

- krótki dolnik

- czuły jak na travela

Wady:

- zbrojenie właściwie uniemożliwia łowienie żyłką, przelotki tłumią linkę

- CW zaniżony jak pisał @Mekamil, kijek startuje od 4-5g skupionej masy

Kij z jednej strony fajny, z drugiej nie bardzo wiadomo do czego - długość i fajne ugięcie byłyby akurat na pstrągi z małej rzeki, ale do tego ma za wysoki CW i przelotki nie do żyłki. Blank raczej pod woblera i blachę, ale z kolei na bolki trochę krótki - chociaż testowałem i pod rybą pracował fajnie. Na sandacza z łódki za mało sztywny. Na oksy z blachą - byłby super ale blacha to raczej żyłka niż plecionki i wracamy do tematu zbrojenia…

• Like 1

Do takich celów osobiście wolę ABU Diplomat travel - mimo wad to jest kij który ogarnie wszystko od klenia po małe sumy, pstrąga na blachę i woblera, szczupaka, bolenia…

Fajną opcją jest tez Mikado Da Vinci travel, mimo bardzo budżetowego wykonania.

Jakkolwiek powoli rezygnuje z kijków „do wszystkiego” i będę chyba wyzbywał się chrustu na rzecz czegoś innego.

Potrzebuję opinie o Mikado Excellence Journey Travel 214cm , 3-15g

attachicon.gif post-58942-0-30625700-1677504719.jpg

Posiadam ten kijek. Zdecydowanie szybki travel - o wiele szybszy niż spora część czteroskładów opisywanych jako 5-25g. 3g, to takie skrajne minimum aby w ogóle czuć, że mamy na końcu przynętę. 5g już jest ok. Z kolei w górnym pułapie latały 10 cm cannibale na główkach 7-9 gramów i nie było dyskomfortu przy podbijaniu czy wcięciu w kaczy dziób. Bardziej w takich momentach klękał Jaxon XT Pro 5-25g czy Dragon Flash Four o tej samej gramaturze. Tutaj sporo nadrabia właśnie szybkość tego kijka. Jako jedyna wędka w bagażniku - bardzo dobra opcja, bo obsłuży wiele różnych przynęt. Jednak jeśli chcesz to potraktować jako klasyczny "light" 3-15g z kategorii kleń/jaź/okoń i liczysz na głębszą pracę w nurcie / pod rybą, to zdecydowanie szukaj czegoś innego ;)

• Like 1

Do takich celów osobiście wolę ABU Diplomat travel - mimo wad to jest kij który ogarnie wszystko od klenia po małe sumy, pstrąga na blachę i woblera, szczupaka, bolenia…

Fajną opcją jest tez Mikado Da Vinci travel, mimo bardzo budżetowego wykonania.

Jakkolwiek powoli rezygnuje z kijków „do wszystkiego” i będę chyba wyzbywał się chrustu na rzecz czegoś innego.

Jak te ABU wygladaja z szybkoscia?Potrzebuje czegos szybkiego ale ale o akcji maderate pod przynety powierzchniowe typu walk the dog 30-50gCzy model 2.44m 15-55g da rade?Moze ktos cos?

Jeszcze jedno pytanie.Mial ktos w rekach takie narzedzie?Da sie tym spiningowac czy to kij od szczotki?

https://www.fishingtackle24.de/lng/en/fishing-rods/saltwater-rods/travel-rods-saltwater/sportex-neptoon-travel-270m-89-168g.html

Edytowane przez woblerus

Co do Dragon Salmon travel to kij bardzo ciekawi zaskakująco czuły. Górą te 50 gram to raczej maks jeśli chodzi o rzucanie ile fabryka dała;)

Jak ktoś szuka ciekawych traveli to radze spojrzeć na robinsony voyager (mam trochę traveli ale w tej cenie to świetna oferta) przez moje ręce przewinęły się: 3.0 20-60, 2.4 20-60, 2.7 10-30, 2,7 15-40, 2,4 15-40

nie wszystkie kije poprawnie opisane wiec jak ktoś potrzebuje info to pytać

pozdrawiam

matpgt

witajcie, 

czy ktoś zna wędki :

Ron Thompson TRAVEL XP 12-36 g 82 cm - 300 cm

lub 

RON THOMPSON STEELHEAD ICONIC 330/20-50g

szukam czegoś niedrogiego do okazjonalnego łowienia w morzu lub w rzekach cel łososowate. Latem jade w okolice sundvall i choć to nie jest wyjazd typowo wędkarski to chce spróbować szczęścia w rzece i morzu z bombardą lub żelastwem,  a  że mam najdłuższe kije po 2,7m (np dam nanoflex 2 10- 30 g - nad którym się zastanawiam czy nie wystarczy...) to zastanawiam się nad czymś dłuższym no i w "travelu".

pozdrawiam 

Mam Ron Thompson TRAVEL XP 10-35 g, 6-skład, 360 cm i sobie chwalę. Łowię trocie na spinning i na bombardę. Nie sztywny, nie kluchowaty, jak w sam raz. Zacina trocie z pełnego wyrzutu wahadłówki 27 g i trzyma, więc mi się sprawdził. Kupiłem przede wszystkim pod podróże

• Like 1

Nareszcie przyszla paczka "z neta" z powermeshami. Na oko kije bardzo ladne i maja podwojne stopki (w travelu to dla mnie zaleta). Mocowania kolowrotka bez problemu lykaja slammera. Dolniki do gimbala przygotowane jest ok.

Rzucac nie rzucalem, ale testy na sucho calkiem obiecujace.

stc "zwykle" 100g z obciazeniem ca 2.5kg:

post-48321-0-62572600-1678826610.jpg

Daiwa powermesh wersja do 60g/20lbs z obciazeniem okolo 3kg:

post-48321-0-85790800-1678826323_thumb.jpg

Daiwa powermesh wersja do 150g/40lbs z okolo 4.5kg:

post-48321-0-30213800-1678826665_thumb.jpg

MZ zanim nie zmienie znowu zdania to combo idealne jesli tylko beda rzucac tak jak sa opisane. ten mocniejszy niemal dowrownuje wtf opisanemu do 400g, ktory ma podobne ugiecie przy jakis 5.5kg.

Pewnie, ze to nie jest dowod, ze kazda tybe sie na nie zlowi, ale daje jakies pojecie

Edytowane przez gooral
  • Like 2