psd27 Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Jak dla mnie oczywiste jest, że kotwicą 3/0 przy odrobinie chęci można komuś zrobić poważną krzywdę, podobnie plecionką, zatem jeśli ktoś ma ochotę na miłe rozmowy w trakcie odprawy, to oczywiście można, tylko życzę powodzenia, jeśli się uprą. Oczywiście można znaleźć prosty przykład, typu laptop, którym również przy odrobinie chęci można komuś zrobić krzywdę, a dozwolony jest. Tylko to nie jest żaden argument. I słusznie pisze Mekamil, że linie lotnicze nie mają nic do tego, bo security check jest jeden wspólny dla wszystkich pasażerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego (edytowane) Może kiedyś komuś wpadnie taki kijek.Używam od 2004r. Cormoran Black Bull 20-60.Opisany prawidłowo.Ot taka stara plecakowa 52cm trociówko-gruntówka.Waga około 250gr.Młynek do tego przynajmniej 300gr. Edytowane 5 Lutego przez Mik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart12117 Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Cześć, czy ktoś ma doświadczenie z wędkami od Flagmana z serii Plex? Firmę kojarzę z feedera ale ciężko znaleźć jakiekolwiek opinie o tej serii spinningowej. Myślę o modelach 1-10 lub 3-15 do lekkiego łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Cześć, czy ktoś ma doświadczenie z wędkami od Flagmana z serii Plex? Firmę kojarzę z feedera ale ciężko znaleźć jakiekolwiek opinie o tej serii spinningowej. Myślę o modelach 1-10 lub 3-15 do lekkiego łowienia.Miałem w łapach model 3-15g w sklepie. Zdawał się poprawnie opisany i dość szybki jak na travel i taką gramaturę (zwykle mamy do czynienia z kijami nieco kluskowatymi bądź w drugą stronę - mocno niedoszacowanymi). Niestety nie kupiłem tamtej sztuki, bo miała źle zrobione łączenia - wchodziły z koszmarnym oporem. Od tego czasu nie widziałem jej nigdzie w Polsce dostępnej, a niedługo minie rok. Po Twoim wpisie sprawdziłem i widzę, że w dwóch sklepach są dostępne. Możliwe, że sam jedną łyknę, bo nic innego w tej gramaturze nie ma i to nawet na rynku chińskim. Szkoda tylko że jakoś tych Flagmanów to taka typowa budżetówka pokroju Select / Favorite czy najtańszych Robinsonów / Mikado / Jaxon. W cenie około 150 zł byłoby ok, a tak za około 250 zł, to trochę słabo to wygląda. Jak szukasz wędki UL, to na Ali masz jakiś wybór w kijach np. firmy PureLure - mam ich 3 patyki i wykonane znakomicie. Przykładowo model Stream opisany do 5,3g jest taką faktyczną wędką 2-10g - szybki i czuły mimo iż szczytówka jest pełna. Jak coś delikatniejszego, to łyknij np. Creek Dance do 7g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca Pytanie - czy ktoś z was używa Major Craft CRX 764T ?Jakie macie doświadczenia, czy CW jest prawidłowo podane?Nie mam gdzie pomacać kija na żywo, a kusi trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca Ja mam tego CRX T764L o tego chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2,32 0,5-7g ? To tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca (edytowane) Bardzo fajna wędeczka, dość czuła, szybka, startuje według mnie troszkę później niż te 0,7g takie 1,5+3,5cm gumka już fajnie lata. Ale może plecionka jaką mam nie jest tak zupełnie cieniutka. Górą nie wiem bo jakoś nie robiłem testów. Jakieś małe okonki, krąpie i uklejki na razie na niej złapałem więc nie powiem jak pracuje pod większym przyłowem. Szkoda że nie ma znaczników jak ją składać jak niektóre travele. Bardzo fajny uchwyt, wygodny i ciepły co miało znaczenie bo łowiłem jak było blisko zera. Dość fajnie szczytówka pokazuje co się dzieje z przynętą oprócz samego czucia. Pokrowiec fajny sztywny - myślę że ciężko będzie uszkodzić wędkę w podróży. To pierwsza moja wędeczka taka poniżej 3g więc nie mam porównania i nie napisze że lepsza od czegoś tam… Zaraz zrobie fotki co i jak ją wyważaZ takim młynkiem mam ją sparowaną, waży sporo ale sama wędka leci na pysk więc taka waga jest idealnaWagadolnik nie przeszkadza w operowaniu choć pierwszy raz mam w wędce taki krótki Łowilem na jakieś małe obrotówki, woblerki, gumeczki wszystko fajnie czuć Nad wodą z nią byłem może ze 3 razy więc ciężko więcej powiedzieć. Edytowane 1 Marca przez Darek_W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca Wielkie dzięki za opis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 7 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca (edytowane) Mile zaskoczony , kijek prosty,szybki.Bardzo fajnie latają przynęty od 5gr.Jednak góra to nie 40 a 30gr.Jedyny minus to wyważenie,kołowrotek 300gr średnio to wyważa.Waga wędki 205gr. Edytowane 7 Marca przez Mik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart12117 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) Używam traveli od naprawdę wielu lat. Nauczyłem się paru zasad związanych z ich użytkowaniemSkrobnę może w tym roku kilka słów na ten temat w swoim wątku.Bardzo ciekawe i czekam z niecierpilowością - wg mnie travele są super a nieco napiętnowane wśród wędkarzy. Zawsze się zastanawiałem a nigdy nie miałem okazji porównać, ile półek cenowych dzieli travel i dwuskład, no i ile "tracę" decydując się łowić travelami (oczywiście na ile takie porównanie jest możliwe, najlepiej w obrębie jednego producenta).Np. Favorite BB w travelu będzie odpowiadał czułością dwuskładowemu BB, czy raczej Favorite X1 albo U1 (bardziej budżetowe wersje). To oczywiście tylko przykład od pierwszego, lepszego producenta ale zawsze ciekawi mnie opinia bardziej doświadczonych Edytowane 20 Marca przez bart12117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Bardzo ciekawe i czekam z niecierpilowością - wg mnie travele są super a nieco napiętnowane wśród wędkarzy. Zawsze się zastanawiałem a nigdy nie miałem okazji porównać, ile półek cenowych dzieli travel i dwuskład, no i ile "tracę" decydując się łowić travelami (oczywiście na ile takie porównanie jest możliwe, najlepiej w obrębie jednego producenta).Np. Favorite BB w travelu będzie odpowiadał czułością dwuskładowemu BB, czy raczej Favorite X1 albo U1 (bardziej budżetowe wersje). To oczywiście tylko przykład od pierwszego, lepszego producenta ale zawsze ciekawi mnie opinia bardziej doświadczonych Posiadałem w pewnym momencie Dragona Flash zarówno w travelu jak i w dwuskładzie. I zgodnie z przewidywaniami - jeden czort. Dzisiejsze travele, to już nie era "skuwek", poprawnie pracują na łączeniach bez odczuwalnego ubytku czułości. W ostatnich latach miałem 4-5 składów sporo i koniec końców tylko takie wędki u mnie zostały, czy to w spinie czy do casta. Nawet przy rekreacyjnym łowieniu latem na "bata" korzystam z bardzo kompaktowego modelu mierzącego po złożeniu około 40 cm. Na czucie przynęty zdecydowanie większy wpływ ma np. zastosowana linka (plecionka/żyłka, w tym jej sztywność, rozciągliwość itd.). Różnica byłaby też mocniej odczuwalna, gdybyśmy analizowali wysokiej klasy jednoskład, może nawet z "tubą rezonansową" i analogiczny kij w 4 składzie, bo wówczas mamy do minimum wykluczone wszelkie "zamulacze" typu ciężkawe przeloty, tani uchwyt, nadmiar lakieru itp. W przypadku wędek sklepowych w budżecie 100-600 zł nie ma się czym przejmować... Btw. Jak polujesz na travela klasy UL (a tak wnioskuję po wskazaniu Blue Birda Compacta / U1), to zerknij sobie najpierw na rynek chiński, np. firma PureLure lub Mifine. Tam na promkach w cenie około 200 zł dostaniesz kij znacznie lepiej wykonany niż kosztujące tyle w Polsce odpowiedniki. O transport nie masz się co martwić - poleci do paczkomatu, w solidnej tubie wypełnionej folią bąbelkową (kilka wędek już tak do mnie dotarło). O ile ściąganie dwuskładów z Chin bywa ryzykowne, to travele bez obaw łykać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Mam Blue Birda tubulara w czteroskładzie 1-7g i bardzo dobra czułość. Nie miałem w ręku dwuskładu tej wędki ale tak jak kolega wyżej napisał nie powinno być znaczącej różnicy. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca Dwie dekady wieloskładowego bytu minimalistycznego.Istota travel wędek jest to. Ulubiony temat w metodzie rzucanej w wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetart90 Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca Powyżej opisany major craft 0.5-7 pociągnie przynęty pstrągowe tj. woblery do 5 cm, obrotówki do nr 2 czy będzie za delikatny? Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca (edytowane) Powyżej opisany major craft 0.5-7 pociągnie przynęty pstrągowe tj. woblery do 5 cm, obrotówki do nr 2 czy będzie za delikatny? Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu TapatalkaJak szukasz travela do takich zastosowań to polecam Blue Bird 3-12g 2,40m.Dźwignie woblery i obrotówki, a dodatkowo pozwala komfortowo łowić na małe gumki z główką 2g .Na małe i średnie rzeki ideał pstrągowy w travelu, głębokie ugięcie, lekkość, sporo mocy w dolniku. Drugim travelem jakiego używam na pstrągi jest Abu Diplomat 2,45 ten starszy, opisany błędnie jako 10-25g.To już cięższy kij o większej mocy, wolniejszej akcji, dużo bardziej mięsisty, ładuje się realnie od 4g, chociaż dzięki akcji da sie mniej wyrzucić na przyzwoite odległości. Kij na większe rzeki i rwący nurt, który nie boi się żadnego przyłowu. Wobler 8cm w bystrzu też nie będzie problemem dla niego. Edytowane 26 Marca przez etherni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca Na pstrągi nada się bardzo dobrze Shimano STC 3-14g. Jest bardzo krótki po złożeniu a rozkłada się do 2.10 lub 2.40 w zależności od użytych elementów. Kij giętki ale nie jest kluchowaty. Z krótszych używałem też St Croix Premiere w czteroskładzie 2-9g. Przyjemny kij z zapasem mocy do wyholowania sporych ryb. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca Z krótszych używałem też St Croix Premiere w czteroskładzie 2-9g. Przyjemny kij z zapasem mocy do wyholowania sporych ryb. Jak sporych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca Jak sporych?Miałem oczko mocniejszy, opisany do 14g czy 17g. W rzeczywistości góra to jakieś 45-50g bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca Jak sporych?Największy był boleń 63 cm. Nie musiałem go męczyć długim holem. Na pstrągach niestety u mnie nie był ale z poprzednim właścicielem tak. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metar Opublikowano 27 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca (edytowane) Przestańcie pisać, że coś zależy od linii lotniczej. Wcześniej już ktoś o tym pisał - na 'checkoucie' nie ma pracowników linii lotniczej, z którą lecimy tylko jest obsługa lotniska. A obsługa w Polsce stosuje się do przepisów podawanych przez Urząd Lotnictwa Cywilnego, a nie poszczególnych linii lotniczych (ale w całej UE obowiązują te same ograniczenia).To jest inaczej jednak. Unijne prawo to wyznacznik poniżej którego nie można zejść. Ale każde lotnisko może zaostrzyć kontrolę. A druga sprawa to linia lotnicza. Linia może napisać sobie w regulaminie że to i to. A bezpieczeństwo nie ma nic do rzeczy. Edytowane 27 Marca przez Metar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia U mnie wjechały dwa chińskie Sharpen-y, jeden w spinie, drugi w caście... na sucho wyglądają bardzo obiecująco, w boju przetestuje w maju, na irlandzkich szczupakach. https://pl.aliexpress.com/item/1005006529425649.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=61060341577&aff_fcid=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&tt=MG&aff_fsk=_EzgVv9q&aff_platform=default&sk=_EzgVv9q&aff_trace_key=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&shareId=61060341577&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=0254267bdebb4c4d9fa0c1c1d3f22242&afSmartRedirect=y Na plus wykonanie i długość transportowa (lekko ponad 50 cm), która pozwala bez problemu zmieścić się do standardowej walizki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia U mnie wjechały dwa chińskie Sharpen-y, jeden w spinie, drugi w caście... na sucho wyglądają bardzo obiecująco, w boju przetestuje w maju, na irlandzkich szczupakach. sharpen5.jpg sharpen1.jpg https://pl.aliexpress.com/item/1005006529425649.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=61060341577&aff_fcid=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&tt=MG&aff_fsk=_EzgVv9q&aff_platform=default&sk=_EzgVv9q&aff_trace_key=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&shareId=61060341577&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=0254267bdebb4c4d9fa0c1c1d3f22242&afSmartRedirect=y Na plus wykonanie i długość transportowa (lekko ponad 50 cm), która pozwala bez problemu zmieścić się do standardowej walizki.Ten w caście jest według Ciebie dobrze oszacowany jeśli chodzi o c.w. czy raczej tak jak "lżejsze" Sharpeny, czyli mocno niedoszacowany ? Mam travela SG do 100g i szukam czegoś trochę delikatniejszego (nie używam przynęt cięższych niż te 75g, a dość często np. 12cm + główka 9-10g.) Bałem się to brać w ciemno choć kilka razy już siedział w koszyku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia To i ja się pochwalę travelem Chińczykiem Mifine Eurybia XUL 1,98m 0,2-0,8gWykonanie jak za tą cenę (poniżej 200zl z zniżkami) - petarda. Realny CW - na razie tylko na sucho ale pod 0,5g już jest wyraźna praca szczytówki, pod 1,5g już klęka, całkiem możliwe że faktycznie bardzo zbliżone do opisu. Być może jest to 0,3-1g, może 0,4-1,2g, ale spełni swoją funkcję. Oczywiście patyk o takim CW nigdy nie będzie fastem, jakkolwiek jestem mile zaskoczony że nie jest to kompletny krowi ogon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia U mnie wjechały dwa chińskie Sharpen-y, jeden w spinie, drugi w caście... na sucho wyglądają bardzo obiecująco, w boju przetestuje w maju, na irlandzkich szczupakach. sharpen5.jpg sharpen1.jpg https://pl.aliexpress.com/item/1005006529425649.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=61060341577&aff_fcid=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&tt=MG&aff_fsk=_EzgVv9q&aff_platform=default&sk=_EzgVv9q&aff_trace_key=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&shareId=61060341577&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=0254267bdebb4c4d9fa0c1c1d3f22242&afSmartRedirect=y Na plus wykonanie i długość transportowa (lekko ponad 50 cm), która pozwala bez problemu zmieścić się do standardowej walizki.Mam sharpena w dwuskladzie, 16 lb. Bardzo fajne, uniwersalne kije. Jakość wykonania bdb, wystarczająco szybkie i czułe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi