tomi101 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) No ale jak wrazenia uzytkowe ? Kij uzbrojony jest w 8 dwustopkowych przelotek Fuji Alconite + Fuji Sic na szczycie, uchwyt kołowrotka P.Bay 18 i rękojeść z mieszanki różnych korków.Blank opisany jest do 40gram wyrzutu ,ale potrafi sporo więcej.Z moich skromnych testów łowieckich wynika ,że kij zaczyna pokazywać cokolwiek od około 15gr +3-4"gumy,a dobrze się ładuje od 20-22gr +guma. Najciężej łowiłem 40gr+guma 4" i nie był to kres możliwości.Używałem linki 20lb Varivasa nawiniętej na Zaubera 4000,a docelowo miał być Taurus TP3000. Wszystkie dane odnoszą się do połowów w rzece.Łowiłem tym kijem tylko z ....5 razy{łącznie około 30godzin} na przestrzeni dwóch lat.Przeznaczony był do ciężkiego łowienia w głębokich, jesiennych dołach ,a mam tylko 2 takie miejscówki dość daleko i z kiepskim dojazdem. Jego celem miały być szczupaki i sandacze choć i średniego suma powinien obskoczyć. Ciężkie gumy,wahadłówki,woblery, koguty i niewielkie jerki -świetnie sobie poradzi.Kij jest praktycznie dziewiczy -złowił jedną rybę.Po uszkodzeniu środkowego elementu,kij został odesłany do FishingArt gdzie Pan K.Zieliński wykonał nowy element i nową szczytówkę w Nanotechnologii.Wędka jest na razie w pracowni ,w trakcie zbrojenia i pewnie niedługo wróci do mnie.Pewnie będzie na sprzedaż ....bo zmieniłem trochę technikę ,miejscówki i sposób łowienia. ,Jak ktos dalej jezdzi i jest zainteresowany tymi blaasami, to jednak lepiej wybrac wersje 4 czesciowa niz 3.Masz całkowitą rację ,że w dalekich podróżach szczególnie samolotem ,lepiej mieć 4 krótsze składy niż 3 trochę dłuższe.Blaas o którym pisałem ma 91cm długości transportowej. Pozdrawiam Tomi Edytowane 29 Stycznia 2019 przez tomi101 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Pewnie będzie na sprzedaż ....bo zmieniłem trochę technikę ,miejscówki i sposób łowienia. Znam ten bol. Co lowisko to nowa wedka i kolowrotek Jak ktos dalej jezdzi i jest zainteresowany tymi blaasami, to jednak lepiej wybrac wersje 4 czesciowa niz 3.Moj system na dzien dzsiejszy jest taki. Do duzego plecaka mam tube ok 75 cm gdzie mi wchodza 3 skladowe kije o dlugosci 213 cm. To moj glowny arsenal zamorski. Jak uzywam kija np 2.7 m to juz musi byc w 4 kawalkach. Natomiast jak jade na pstragi to musi byc w 4 czesciach tak zebym go mogl schowac do malego plecaka. Ot i cala filozofia podrozowania z travelami Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Luckyguliver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Moje 7'3''3pcs 78cm teź mieszczę w bagażu głównym i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Nabyłem Dragona voyager trout bo sporo jeżdżę rowerem a w tym roku wybieram się na objazdówkę po Norwegii. Wędkę odebrałem wczoraj no i miło się zaskoczyłem wykonaniem. Nie mam i nigdy nie miałem dużych wymagań do kijków. Ale ten naprawdę robi wrażenie (przynajmniej wykonaniem na razie) Szkoda tylko, że wędki nie są dostarczane w tubie (wędki o połowę tańsze mają już je na wyposażeniu) I tu mam do Was pytanie, gdzie mogę kupić lub u kogo zrobić tubę na wymiar? Chcę zabezpieczyć wędkę na czas podróży rowerem i samolotem. No szkoda mi wędki po prostu. A, że połamałem już parę kijków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaex Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 @chulo, mam dwie od @misiek116p i bardzo sobie chwalę. Było trochę o tubach na forum - na pewno znajdziesz zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinjac Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Witam.Znalazłem w sieci katalog Ron Thompson a w nim wędki Tyran Nx Series Travel z najmocniejszą 20-60g. Jest tam również kijek Tyran Nx Series Salt Spin z ciężarem wyrzutu 40-100g ale niestety w dwuskładzie. Może ktoś się orientuje czy były jakieś wypusty Tyranów Travel z max. ciężarem większym niż 60cm? Jak się sprawuje ta seria Nx w porównaniu do starszych konstrukcji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Fox Rage Prism Travel Power Spin 270cm 15-50g w pięciu częściach.Może miał ktoś tę wędkę i może podpowiedzieć czy podany zakres ciężaru przynęt jest dobrze opisany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Łowił ktoś tym kijkiem? Jest też nowsza i trochę tańsza wersja o tym samym ciężarze. 215g wagi to super wynik, ciekawi mnie czy 110g to jest realny ciężar czy można go przeciazyc. Chcę nim łowić przynętami Maks 110g, głownie 50-70. Nowszy waży 275 ale kosztuje 550zl. https://skleptrabucco.pl/shimano-yasei-white-stc-monster-spinning-240cm-28-110g Edytowane 24 Lutego 2019 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinjac Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Witam.Wracam do tematu "ciężkiego" Ron Thompsn Tyrana.Znalazłem coś takiego: Wędka spinningowa Tyran NX-Series Salt SpinProducent: Ron ThompsonNumer katalogowy: 48312Długość: 8'-240cmC.W.: 40-100g i mam pytanie, jeśli ktoś się orientuje, czy da się to pociąć na 4 kawałki bez przezbrajania?Czy grubość ścianek pozwoli na bezpieczne przerobienie na wersję travel? R.T. Wędka spinningowa Tyran NX-Series Salt Spin 240cm 40-100g195,00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Nabyłem Dragona voyager trout bo sporo jeżdżę rowerem a w tym roku wybieram się na objazdówkę po Norwegii. Wędkę odebrałem wczoraj no i miło się zaskoczyłem wykonaniem. Nie mam i nigdy nie miałem dużych wymagań do kijków. Ale ten naprawdę robi wrażenie (przynajmniej wykonaniem na razie) Szkoda tylko, że wędki nie są dostarczane w tubie (wędki o połowę tańsze mają już je na wyposażeniu) I tu mam do Was pytanie, gdzie mogę kupić lub u kogo zrobić tubę na wymiar? Chcę zabezpieczyć wędkę na czas podróży rowerem i samolotem. No szkoda mi wędki po prostu. A, że połamałem już parę kijków... Ja do Voyager salmona kupiłem na spójni przeźroczystą prostokątną tubę za ok 30zł i dociąłem do odpowiedniej długości. Na razie 4 loty w miękkiej torbie patyk przeleciał bez szwanku. Edytowane 5 Marca 2019 przez Włóczykij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshikaru Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Wie ktoś może czy można jeszcze gdzieś dostać tyrana travel 2,7m 15-45g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinjac Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Widziałem tu: https://bolw.pl/pl/p/Wedka-spinningowa-Ron-Thompson-Tyran-NX-Series-9-270cm-15-45g/34695 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshikaru Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Dzięki kolego, zamówiłem. Teraz tylko czekać aż przyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 panie i panowie podróżnicy,czy mieliście może do czynienia z travelami z oferty major crafta?http://www.majorcraft.co.jp/roditem/8801 szczególnie interesują mnie modele:seabass CRX-964ML,egingi CRX-864E i 864EL,light game CRX-784LG. z góry dziękuję za każdą informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Mam egingi CRX-864E sprężysty głębiej gnący się parabol.Super się ładuje, dla mnie super kij około 15lb dobrze wyważa go stelka10 4000. Z linka duel pe 1 super daleko latają wabiki do 20-23 gram, bolka 70+ Wyjmuje w 15 sekund.taki z dzisiejszy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 panie i panowie podróżnicy,czy mieliście może do czynienia z travelami z oferty major crafta?http://www.majorcraft.co.jp/roditem/8801 szczególnie interesują mnie modele:seabass CRX-964ML,egingi CRX-864E i 864EL,light game CRX-784LG. z góry dziękuję za każdą informację. W sumie to zauważyłem że tego light game CRX-784LG. też mam ,opisany moim zdaniem pradiwłowo,coś pod okonia na małe jaskółki,ja nim na welu pstrągi łowiłem na jigi,srednio szybki głeboko sie gnacy. ja mam przerobioną rekojeśc, bo w orginale nieporeczny, jak dla mnie za krótko było pod łokciem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Mam egingi CRX-864E sprężysty głębiej gnący się parabol.Mnie zawsze ciekawilo do jakich metod w naszych rodzimych warunkach mozna by zastosowac wedki Egi. Ten kij bardziej pod miekkie czy twarde przynety? A jesli juz mowa o travelkach to dostalem do reki Ron Thompson Travel XP Spin 9ft / 270cm, Casting Weight: 15-45g. Kij lekki, smukly blank choc te oploty troche wygladaja jak namalowane Ugiecie w miare glebokie ale nie pelna parabola. Ogolnie rzecz biorac za te pieniadze wedka wyglada w miere przyzwoicie wykonana ale... tych 45g sie z niej nie wycisnie. Wg mnie realne CW bedzie do 25-30g. Kij wraca do sklepu bo mial to byc orez na lososie Edytowane 6 Maja 2019 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 W sumie to zauważyłem że tego light game CRX-784LG. też mam ,opisany moim zdaniem pradiwłowo,coś pod okonia na małe jaskółki,ja nim na welu pstrągi łowiłem na jigi,srednio szybki głeboko sie gnacy. ja mam przerobioną rekojeśc, bo w orginale nieporeczny, jak dla mnie za krótko było pod łokciem.w lajcie krótki dolnik jest jeszcze w miarę zrozumiały... kupiłem niedawno benkei 704H i też przerabiałem - koniec rekojeści miałem około 20cm od łokcia:( przy kiju do 50g to głupota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Mam CRX-904ML, uzywany przez pare dni na nie niezbyt udanej wyprawie do Hiszpanii.W moim odczuciu wedka zaskakujaco uniwersalna pozwalajaca na na zabawe zarowno woblerami(yozuri minnow 130mm) jak i przynetami gumowymi(15g+4"kopyto,sidewinder sandeel4") .Nie powiem jak radzi sobie z wieksza ryba bo takiej nie uswiadzyla jeszcze.Jezeli chodzi o czulosc to uderzenie ponizszego wariat bylo dobrze wyczuwalne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Używa może ktoś wędki Shimano Stc Monster 240 do 110g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinjac Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Dołącze się do pytania kolegi i dodam jeszcze jedną pozycję: Ryobi CARNELIAN Pilk - 2.40m 40-125g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Carnelian to chrust, kupiłem tego do 200g i strzelił pierwszego dnia przy próbie wyginania. Ciagnalem za plecionke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 (edytowane) janek jak ma być mocno to obadaj tego ABU z jdm JDM ,fakt niecałe 230cm ale power ma mega .myśle te około 300gram ogarnie.a tak jest opisany,dla kumpla zamawiałem z Japoni. https://global.rakuten.com/en/store/hikoboshi-fishing/item/hf-bsl-ab-a-00017/ Edytowane 9 Lipca 2019 przez hasior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Dzięki, póki co zamówiłem tego Shimano Monster, obadamy. Jak by co mam 14 dni na zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 janek jak ma być mocno to obadaj tego ABU z jdm JDM ,fakt niecałe 230cm ale power ma mega .myśle te około 300gram ogarnie.a tak jest opisany,dla kumpla zamawiałem z Japoni. https://global.rakuten.com/en/store/hikoboshi-fishing/item/hf-bsl-ab-a-00017/ https://www.youtube.com/watch?v=NOx-9C3n5DUSwoją drogą na końcówce tego filmu dobitnie widać dlaczego nie należy stosować gripów i nie należy podnosić dużych ryb w ten sposób w pionie.Tołpyga zapięta za ogon a po sesji morda porozrywana i krew idzie że skrzeli...Jak dla mnie tak można traktować martwą rybę, ryba do wypuszczenia powinna być traktowana z większym szacunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi