Skocz do zawartości

Baza wędek "travel"

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Używałem Sensual travel spin (to samo co Da Vinci tylko ma jedną szczytowke tą do 15g), do łowienia pstrągów, kleni, okoni, sandaczy....

W kwestii ugięcia - głębokie i kij dobrze trzyma ryby. Co do woblerków 4cm, tu ta delikatna szczytówka potrafi lekko klękać - z mocno pracującym woblerem w mocnym nurcie. Da Vinci ma drugą mocniejszą wiec to rozwiązuje problem niejako z marszu. Na klenia pewnie celujesz w długość 2,70, i ten kij jest minimalnie wolniejszy i bardziej paraboliczny od 2,40.

Przyznam że nie do końca rozumiem pojęcie i wymagania kija kleniowego. Ta ryba mi chyba nigdy nie spadła, ani z UL, ani z kija 45g, czy to na plecionce czy na żyłce. Faktem jest, że klenie łowiłem niemal wyłącznie na woblery z 2 kotwicami albo obrotówki, i najcześciej jako rybę „drugiego wyboru” (bo nie znalazłem/nie brały pstrągi/sandacze/bolenie), tym samym celowałem w klenia 40+.

Chyba najwiecej dużych kleni (45-58) wyjąłem na szybki,raczej sztywny kij 45g i plecionkę.

Natomiast gdybym miał nastawiać sie obecnie na łowienie dużej ilości mniejszych kleni, 25-40, na otwartej przestrzeni, to stawiam na muchę. Dublety ryb 25-30 dały mi wiele frajdy, w wędrówce za lipieniem.

Reasumując, w moim osobistym odczuciu na klenia nadaje sie każdy kij, nie będący jerkówką albo supersztywną pałą, dostosowany do przynęty, pod warunkiem ostrych haków/kotwic i dobrego hamulca w kołowrotku. Poprawkę należy brać na fakt, że łowie niemal wyłącznie travelami, a w tych konstrukcjach nie spotkałem jeszcze kija o skrajnych parametrach ugięcia.

Używa ktoś Mikado Da Vinci travel do połowu kleni na woblery ok 4 cm i smużaki? Nada się ten kijek pod takie łowienie?

Używam. Nadaje się.

Bardzo często łowię na Da Vinci. Nie męczę się z tą wędką. Nie daje powodów do narzekań.

Bardzo uniwersalna.

Dla kogoś, co nie jest zdecydowany, czy pójść w kierunku do 15 g, czy do 25 g, to rozwiązanie załatwia sprawę.

Mam pytanie do użytkowników kija voyager trout 245cm do 21g. Moglibyście mi opisać- tak łopatologicznie- jak ten kij pracuje pod sporym obciążeniem? Pracuje 1/3 blanku, 2/3, 3/4? Lubię kiedy kij jest szybki w momencie zacięcia, ale w czasie holu pracuje głęboko. Czy w takim wypadku Voyager spełni moje oczekiwania?

Wczoraj dotarł do mnie travel Savage Gear Parabellum CCS o długości 279 cm, 4 części. Dziś pierwszy wypad na "bolenia". Brania nie było, ale wędka pozwala na bardzo dalekie wyrzuty, Sikiem 9g, plecionka Momoi 0,10, kołowrotek Stradic ci4 3000. Wcześniej miałem Dragon MIllenium SP 25 290 i tam musiałem się namachać, siłowo a i tak nie rzucałem tak daleko jak tym SG. Po pierwszym wypadzie jestem bardzo zadowolony mimo zerwania zestawu na jakimś tam kamieniu.

Edytowane przez KolegaKolegi

• 3 tygodnie później...

Pytanko do użytkownikow TD voyager trout- czy wszystkie przelotki w waszych egzemplarzach są idealnie wklejone? W moim patyku przy jednej przelotce lakier delikatnie odstaje od blanku. Zadzwoniłem do wędkarskiego- mają jeszcze jeden kijek ale z tą samą sytuacją na tej samej przelotce... Może tak jest we wszystkich kijach z tej serii?

Pytanko do użytkownikow TD voyager trout- czy wszystkie przelotki w waszych egzemplarzach są idealnie wklejone? W moim patyku przy jednej przelotce lakier delikatnie odstaje od blanku. Zadzwoniłem do wędkarskiego- mają jeszcze jeden kijek ale z tą samą sytuacją na tej samej przelotce... Może tak jest we wszystkich kijach z tej serii?

A która to przelotka? Masz zdjęcie?

Mogę sprawdzić wieczorem. Ale raczej jest OK bo bym pewnie zauważył.

Mam spining Savage Gear roadrunner 213 cm 20- 70 g, czteroskład. Długość składów 59 cm. Razem z futerałem 64 cm. Ciężar wyrzutu co nieco przeszacowany. Wędka najlepiej katapultuje woblery w granicach 35 do 45 g. Takie 60g posyła nieco bliżej,a cieższych nie posiadam. 20g też dobrze latają, podobnie z algami, czy gnomami..

Akcja średnia, bardzo mi odpowiada. Trochę małe przelotki w górnej części , może kiedyś przezbroję,bo jak sie ochłodzi na pewno będą szybko obmarzały. Uchwyt wygodny, wędka dobrze wyważona. Zakończenie dolnika trochę tandetne z tworzywa, pewnie dokleję tam coś innego. Co do ryb to do końca nie mogę się wypowiedzieć. Mimo stosowania dużych gum i jerków na razie tylko jeden wymiarowy szczupak. Reszta same niewymiary i jeden okoń 37 cm ( na jerka 10 cm ) Chyba muszę zmienić łowisko. Dwa czterdziestaki które wzięły  tuż pod nogami wyjechały z wody w 2 sekundy jak płotki więc chyba do dużych ryb będzie się nadawać. Do łowienia z łodzi dla mnie bardzo wygodny kij a ze wzgledu na małą długość i lekkość odpowiedni dla mojego nieco zużytego kręgosłupa.

Gdyby ktoś szukał krótkiego spiningu o realnym wyrzucie 20-50 g to ten model,moim zdaniem, dobrze sie nadaje.

Drugi travel jaki posiadam to Konger tele travel spin 240, do 25 g. Razem z futerałem 57 cm. Teraz bym wolał kupić podobny czteroskład,ale w sumie jestem zadowolony. Jako dyżurna wędka wożona w samochodzie czy zabierana na spływ kajakowy sprawdza sie dobrze. Obrotówki od 1 do 3,małe i średnie gumy, a nawet na paprochy łowiłem, choć wtedy mniej komfortowo. Dobrze mi sie łowiło  okonie w głebszych łowiskach na zestaw z cieżarkiem i obrotówką na długim przyponie ale raczej nie przekraczałem 20 g.

• Like 2

• 5 tygodni później...

Jakiś czas temu kupiłem fajnego travelka.

Major Craft Benkei BIS-664ML 

4cz. Travel 1,98m 3-11g (realnie 3-20g) Waga 98g Regular Fast

od stopki do końca dolnika 23cm, po złożeniu 53,5cm. załączony sztywny pokrowiec 58cm.

Z żyłką słabo współpracuje, z plecionką wszystko lata zadowalająco daleko.

i kilka zdjęć ugięcia.

110g

post-46304-0-24606200-1577541466_thumb.jpg

610g

post-46304-0-67041100-1577541473_thumb.jpg

1400g

post-46304-0-95523500-1577541480_thumb.jpg

1900g

post-46304-0-58810900-1577541488_thumb.jpg

Więcej bym się nie odważył, ale pewnie się da.

Edytowane przez Włóczykij
  • Like 5

Moze mial ktos okazje porownac Shimano STC Spinning Travel Rod do Shimano Exage STC?

Wyglada jak nastepca Exage, akcja zostala taka sama czy szybsza wedka, bardziej kolkowata?

https://www.fishingmegastore.com/spinning-rods/shimano-stc-spinning-travel-rod~49410.html

Obmacalem w sklepie wedkarskim bodajze wersje 300H. Nie rzuci nia tyle co ma w opisie to po pierwsze. Gnie sie gora a potem dosc sztywno albo jak kto woli duzy zapas mocy. Tu musze zaznaczyc , ze nie mialem podpietego kolowrotka z zylka zeby dobrze to sobie sprawdzic. 

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1