The_End Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Nigdy tam nie łowiłem. Dla mnie rzeka już w Daszewskich łąkach jest za duża.Biorąc pod uwagę niski odcinek i wysoką wodę stoswalbym większe przynęty jak woblery 7-8cm, obrotówki nr 3( mam takie przeciążone Jaxon) i wahadłówki około 20gr.Ja łowię tak 60/20/20 woblery/obrotówki/wahadłówki. Woblery preferuje tylko tonące(tak mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 PS: Właśnie idzie mi pewien kij. Dam znać jak dojdzie. Tego Norden bardzo poważnie rozważałem.Zostały mi 3 kije do wyboru: diplomat x 2,74 i 3,04 oraz Shimano Norden 2,74, a wybór padł na...żaden z nich:) Daj znac bo sam takiego kija od dawna szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_End Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Tak ciekawostka związana z travelem pstrągowym. Gdzieś około 5 lat temu szukałem fajnego travela pstrągowego o długości 2,7m(lubię długie kije na pstrągi).Na rynku nie było nic sensownego tzn to co by mi się podobało. Inna sprawa, że nie brałem niczego bardzo budżetowego.Skończyło się na...zbudowaniu wędki w fishing art. Z tym, że z blanku muchowego. Po czasie uważam, że to jedna z najlepszych spinningowych wędek jakie miałem w życiu. Przyjemność łowienia, hol, etc no super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_End Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Wybór padł na z drugiej ręki Shimano Beast master Stc 240/270 MH 10-40gr. Sprzedający opisał ja jako wersję AX. Jednak uważam, że to wersja przed AX. Brak jakichkolwiek oznaczeń AX, BX etc. Po kodzie w internecie widziałem że był sprzedawany już przed 2010 rokiem. Stan techniczny dobry. Wizualny średni. Widać gdzieś ubytki korka, jakieś małe ryski.Wędka nie ma wisieć na ścianie a łowić, więc z tym jestem podogodzony( ale sprzedający zapewniał stan idealny).Z drugiej strony po tylu latach taki stan jest realny.O wędce przeczytałem dużo w internecie. Opinie były dobre lub bardzo dobre. Nie chciałem kija bardzo szybkiego i ale troszkę w takim " starym stylu".Kołowrotek penn slammer 360 poprawnie wyważa, ale mógł ciutke lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Mialem dwie lub nawet 3 wedki ze starych serii i to nie moja bajka. Kij ciezki jak cholera. Lecial na pysk nawet po podczepieniu cegly ale zostawilem sobie jeden do lowienia gruntowego czy trollingu bo blank super pancerny. Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_End Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Nic bardziej sensownego na szybko nie znalazłem.Przejdzie test w ten weekend. Mam stare Shimano technium trociowe(niestety nie przy sobie) 3m w dwóch częściach. Też nie lekki kij, ale jestem z niego bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Mam pytanie odnośnie spinningu DAM Cult-X Travel, 2,15m 15-40g. Czy CW podano tutaj uczciwie ? Kij z tych szybszych, czy raczej mięsista i nieco spolegliwa wędka ?Niestety nie udało mi się nigdzie tego zmacać, a doświadczenie wskazuje, że DAM potrafi absurdalnie podawać cw. Przykładowo parę lat temu był model TRV, gdzie 2m opisano jako do 20g, 2,4 jako 45g, a 2,7m jako 70g. Sęk w tym, że była to dokładnie taka sama wędka, klasyczny 5-25g pracujący dość głęboko. Z drugiej strony miałem jakiegoś DAM'a opisanego jako dropshot do 40g, a odpowiadało to realnemu 60-70g.Z góry dzięki za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 11 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 (edytowane) NFC SUR965-5, po polsku 2,9m w pięciu kawałkach, 30lb, 15-90g, mod-f. Długość składu 62,5cm, waga blanku katalogowo 150g, nie ważyłem. Przeznaczenie - urlop i walizka.Planowo ubrany miał być nieco inaczej, ale średnice blanku pokrzyżowały plany. Stanęło na DPS18 + piana + fuji 35-5,5, 11 sztuk.Ma robić z Shimano 4000SW 350g. Edytowane 11 Października 2023 przez jersey 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 NFC SUR965-5, po polsku 2,9m w pięciu kawałkach, 30lb, 15-90g, mod-f. Długość składu 62,5cm, waga blanku katalogowo 150g, nie ważyłem. Przeznaczenie - urlop i walizka.Planowo ubrany miał być nieco inaczej, ale średnice blanku pokrzyżowały plany. Stanęło na DPS18 + piana + fuji 35-5,5, 11 sztuk.Ma robić z Shimano 4000SW 350g. Pod jakie rybska robiles ta wedke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Pod jakie rybska robiles ta wedke? Uniwersał pod możliwie wszystkie okoliczności przyrody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Uniwersał pod możliwie wszystkie okoliczności przyrody.Testowales czy rzuca w tym przedziale 15-90? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Uniwersał pod możliwie wszystkie okoliczności przyrody.A jak na złączach, pewnie to trzyma? Shimano chyba za mały, za lekki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 @Del Toro, @gulf, Jeszcze nie byłem z nim nad wodą. Po wstępnym macaniu uważam, że dół opisany prawidłowo. Szczytówka raczej z tych ustępliwych, 15-20g powinno ją ładnie uruchomić. W rodhouse.fr twierdzą, że górą realnie 60-70g, raczej się z tym zgadzam, ale wszystko wyjdzie w praniu. Mam od nich fotkę ugięcia, postaram się później wrzucić. Blank pomimo sporej wagi 150g mz jest nieźle wyważony, wędka również. Ubrany w lekkie przelotki, stopka kołowrotka jest na 45 centymetrze, środek ciężkości wypada około 10cm przed nią.Złącza trzymają solidnie, nic nie klika, ale dopiero poddane obciążeniom pokażą jak jest w rzeczywistości. Póki co 4000 SW nie wydaje mi się zbyt mały i lekki. Ma pracować z linką PE 2.0/3.0 30-40lb, więc szpule 4000 są raczej optymalne. Wersje 5000 i 6000 to chyba ta sama buda co 4000, a jedynie większa i pojemniejsza szpula. Jeśli okaże się za mały to się ją wymieni. Pierwotnie celowałem w SUR964-5 20lb, ale on górą realnie ponoć 40g. Trochę mało. Szkoda urlopu na małe ryby 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2024 (edytowane) Nowa seria Stradicow. Tym razem w wersji 4 kawalkowej. Czy ktos mial chociaz okazje pomacac w sklepie? https://fishingdreamworld.com/en_US/p/Stradic-Spinning-rod-2.44m-5-21g-4-part-cork/66459 Edytowane 11 Kwietnia 2024 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Soare Xtune MB S76UL-S , 5 częściowy travelek okoniowy - mam kilka sztuk S76UL-S 2.29 m 5 cześci 51 cm dł. transportowa 72 gram waga 0.8 0.5-5 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Soare Xtune MB S76UL-S , 5 częściowy travelek okoniowy - mam kilka sztuk S76UL-S 2.29 m 5 cześci 51 cm dł. transportowa 72 gram waga 0.80.5-5 gr Szukam czegos tak blizej 2.4m i do 12 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Cięźki temat, coś z Ali brałeś pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Szukam czegos tak blizej 2.4m i do 12 g No to Favorite Blue Bird Compact pasuje idealnie 2,4m cw do 12g. Na Ali będzie ciężko - jest tam mnóstwo traveli, ale oni preferują kije krótkie. U nas krótki = 1,8-1,9m, u nich 1,4-1,5m. Długi spinning dla Chińczyka, to 2,2m ... Trafić tam cokolwiek nie-morskiego o długości 2,4m jest ciężko. W gramaturze do 15g (wg producenta) znalazłem jedynie Histar Assassins 2,44m 5-15g. Coś tam z PureLure też jest, bodajże Stream się model zwie, ale ma mocno zaniżone deklarowane cw. Sam będę próbował kupić Flagmana Plex Mobile 3-15g, ale to 2,13m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Bierz blue bird, mam i jestem bardzo zadowolony. Kij naprawdę uniwersalny, w zamierzchłych czasach było pojęcie „spinning pstrągowo-okoniowy” i to jest właśnie taki kijek. Ogarnia i gumki 2”+2g, i cykady 3-6g, i obrotówki do #3, i woblery od 2-7cm. Pracuje świetnie i z plecionką, i z żyłką. Świetna czułość kija, mimo że nie jest to sztywny x-fast. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 23 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2024 (edytowane) Mialem przez krotki moment Daiwe Luvias 2.44m do 12g (model na Skandynawie) . Kij cukierek i byla bajka...do momentu kiedy rzucilem zza glowy i zobaczylem przed soba w wodzie zlamana szczytowke. Pozniej okazalo sie, ze nie ma czesci zapasowej w calej Europie. Wedka za 250 Euro. Brawo Daiwa! Dostalem zwrot kaski ale niesmak pozostal w glownej mierze za ten wspanialy serwis. W UK czesto ciurki maja wysokie brzegi i lowienie krotkim kijem przyprawia pozniej o bol plecow. Nie wspominajac o tym, ze slabo prowadzi sie przynete. Ali omijam bo nie jestem pewien co dostane. Nie wiem tez jak z odeslaniem. Tam, jak i w calej Azji chyba kroluje moda na kopiowanie Japonczykow. Dlatego te kije sa takie a nie inne. A Blue Rapida sobie obczaje. Edytowane 23 Kwietnia 2024 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Ali omijam bo nie jestem pewien co dostane. Nie wiem tez jak z odeslaniem. Tam, jak i w calej Azji chyba kroluje moda na kopiowanie Japonczykow. Dlatego te kije sa takie a nie inne.Są sprawdzone firmy, które bez problemu ogarniają również kwestie serwisowe - np. złamiesz jeden element, napiszesz do sklepu, wyślą nawet za free (opłacasz tylko wysyłkę). Przykładem będzie np. PureLure. Wykonanie naprawdę klasa, blanki baaaaardzo elektryczne. Tyle, że one i tak kosztują po 200-500 zł - coś za coś. Tsurinoya też poprawnie ogarnia obsługę klienta. Ponoć kontaktowy jest też Handing. Co ciekawe - z Chin kupiłem już parę traveli i każdy był dobrze zapakowany, nawet tani feeder za 75 zł. Minimum to kilka warstw folii powietrznej typu "parówka", a np. PureLure wysyła w twardych tubach. Z kolei z naszych krajowych sklepów potrafiłem dostać markowy kij wrzucony w prostopadłościenne pudełko bez żadnego wypełnienia... Dlatego nie ma co się jeżyć na Ali, bo akurat w kwestii traveli itp. mają naprawdę spory wybór (aczkolwiek nie w gramaturze 3-15g...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Ależ mają, np. wspomniane pure lure. Bo np. cast pure lure opisany bodajże 2 - 7 gram spokojnie da radę 15 i zaczyna gadać od 3. Gdzie tkwi tajemnica ? W srednicach ???? Np. tip w tej wędcw deklarują 1,43 jak dobrze pamiętam, a w rzeczywistości jest 1,75. I tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Ależ mają, np. wspomniane pure lure. Bo np. cast pure lure opisany bodajże 2 - 7 gram spokojnie da radę 15 i zaczyna gadać od 3. Gdzie tkwi tajemnica ? W srednicach Np. tip w tej wędcw deklarują 1,43 jak dobrze pamiętam, a w rzeczywistości jest 1,75. I tak dalej.Może z jakimś konkretnym castem faktycznie tak jest, ale wśród spinów niestety brakuje tej gramatury. Sharpen jest mocno niedoszacowany, a z kolei np. Zero ustawili uczciwie. Posiadam travela PureLure Dance Creek 1-7g i opis jest generalni zgodny z prawdą. Tak więc ten na pewno nie jest tym modelem, o którym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 (edytowane) Miałem ochotę sprawdzić co ten dance creek potrafi, ale nie było tam wędki dłuższej aniżeli 180 cm., więc wybrałem stream.Tak konkretnie to wędka pure lure stream 664 L - C. Fotka niefortunna trochę, ale szczyt rzeczywiście tyle mierzy. Edytowane 25 Kwietnia 2024 przez S.N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi