Skocz do zawartości

Baza wędek "travel"

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie oczywiste jest, że kotwicą 3/0 przy odrobinie chęci można komuś zrobić poważną krzywdę, podobnie plecionką, zatem jeśli ktoś ma ochotę na miłe rozmowy w trakcie odprawy, to oczywiście można, tylko życzę powodzenia, jeśli się uprą. Oczywiście można znaleźć prosty przykład, typu laptop, którym również przy odrobinie chęci można komuś zrobić krzywdę, a dozwolony jest. Tylko to nie jest żaden argument.

I słusznie pisze Mekamil, że linie lotnicze nie mają nic do tego, bo security check jest jeden wspólny dla wszystkich pasażerów.

• 4 tygodnie później...

IMG-1900.jpg

Może kiedyś komuś wpadnie taki kijek.

Używam od 2004r. Cormoran Black Bull 20-60.Opisany prawidłowo.Ot taka stara plecakowa 52cm trociówko-gruntówka.Waga około 250gr.Młynek do tego przynajmniej 300gr.

Edytowane przez Mik

• 2 tygodnie później...

Cześć, czy ktoś ma doświadczenie z wędkami od Flagmana z serii Plex? Firmę kojarzę z feedera ale ciężko znaleźć jakiekolwiek opinie o tej serii spinningowej. Myślę o modelach 1-10 lub 3-15 do lekkiego łowienia.

Miałem w łapach model 3-15g w sklepie. Zdawał się poprawnie opisany i dość szybki jak na travel i taką gramaturę (zwykle mamy do czynienia z kijami nieco kluskowatymi bądź w drugą stronę - mocno niedoszacowanymi). Niestety nie kupiłem tamtej sztuki, bo miała źle zrobione łączenia - wchodziły z koszmarnym oporem. Od tego czasu nie widziałem jej nigdzie w Polsce dostępnej, a niedługo minie rok. Po Twoim wpisie sprawdziłem i widzę, że w dwóch sklepach są dostępne. Możliwe, że sam jedną łyknę, bo nic innego w tej gramaturze nie ma i to nawet na rynku chińskim. Szkoda tylko że jakoś tych Flagmanów to taka typowa budżetówka pokroju Select / Favorite czy najtańszych Robinsonów / Mikado / Jaxon. W cenie około 150 zł byłoby ok, a tak za około 250 zł, to trochę słabo to wygląda.

Jak szukasz wędki UL, to na Ali masz jakiś wybór w kijach np. firmy PureLure - mam ich 3 patyki i wykonane znakomicie. Przykładowo model Stream opisany do 5,3g jest taką faktyczną wędką 2-10g - szybki i czuły mimo iż szczytówka jest pełna. Jak coś delikatniejszego, to łyknij np. Creek Dance do 7g.

• Like 1

Bardzo fajna wędeczka, dość czuła, szybka, startuje według mnie troszkę później niż te 0,7g takie 1,5+3,5cm gumka już fajnie lata. Ale może plecionka jaką mam nie jest tak zupełnie cieniutka. Górą nie wiem bo jakoś nie robiłem testów. Jakieś małe okonki, krąpie i uklejki na razie na niej złapałem więc nie powiem jak pracuje pod większym przyłowem. Szkoda że nie ma znaczników jak ją składać jak niektóre travele. Bardzo fajny uchwyt, wygodny i ciepły co miało znaczenie bo łowiłem jak było blisko zera. Dość fajnie szczytówka pokazuje co się dzieje z przynętą oprócz samego czucia. Pokrowiec fajny sztywny - myślę że ciężko będzie uszkodzić wędkę w podróży. To pierwsza moja wędeczka taka poniżej 3g więc nie mam porównania i nie napisze że lepsza od czegoś tam… Zaraz zrobie fotki co i jak ją wyważa

Z takim młynkiem mam ją sparowaną, waży sporo ale sama wędka leci na pysk więc taka waga jest idealna

post-76198-0-80081400-1740865850_thumb.jpeg

Waga

post-76198-0-98765600-1740865880_thumb.jpeg

dolnik nie przeszkadza w operowaniu choć pierwszy raz mam w wędce taki krótki 

post-76198-0-98672900-1740866002_thumb.jpeg

Łowilem na jakieś małe obrotówki, woblerki, gumeczki wszystko fajnie czuć 

Nad wodą z nią byłem może ze 3 razy więc ciężko więcej powiedzieć. 

Edytowane przez Darek_W
  • Like 1

IMG-2013.jpg

Mile zaskoczony , kijek prosty,szybki.Bardzo fajnie latają przynęty od 5gr.Jednak góra to nie 40 a 30gr.

Jedyny minus to wyważenie,kołowrotek 300gr średnio to wyważa.Waga wędki 205gr.

Edytowane przez Mik

• 2 tygodnie później...

Używam traveli od naprawdę wielu lat. Nauczyłem się paru zasad związanych z ich użytkowaniem

Skrobnę może w tym roku kilka słów na ten temat w swoim wątku.

Bardzo ciekawe i czekam z niecierpilowością - wg mnie travele są super a nieco napiętnowane wśród wędkarzy.

Zawsze się zastanawiałem a nigdy nie miałem okazji porównać, ile półek cenowych dzieli travel i dwuskład, no i ile "tracę" decydując się łowić travelami (oczywiście na ile takie porównanie jest możliwe, najlepiej w obrębie jednego producenta).

Np. Favorite BB w travelu będzie odpowiadał czułością dwuskładowemu BB, czy raczej Favorite X1 albo U1 (bardziej budżetowe wersje). To oczywiście tylko przykład od pierwszego, lepszego producenta ale zawsze ciekawi mnie opinia bardziej doświadczonych :)

Edytowane przez bart12117

Bardzo ciekawe i czekam z niecierpilowością - wg mnie travele są super a nieco napiętnowane wśród wędkarzy.

Zawsze się zastanawiałem a nigdy nie miałem okazji porównać, ile półek cenowych dzieli travel i dwuskład, no i ile "tracę" decydując się łowić travelami (oczywiście na ile takie porównanie jest możliwe, najlepiej w obrębie jednego producenta).

Np. Favorite BB w travelu będzie odpowiadał czułością dwuskładowemu BB, czy raczej Favorite X1 albo U1 (bardziej budżetowe wersje). To oczywiście tylko przykład od pierwszego, lepszego producenta ale zawsze ciekawi mnie opinia bardziej doświadczonych :)

Posiadałem w pewnym momencie Dragona Flash zarówno w travelu jak i w dwuskładzie. I zgodnie z przewidywaniami - jeden czort. Dzisiejsze travele, to już nie era "skuwek", poprawnie pracują na łączeniach bez odczuwalnego ubytku czułości. W ostatnich latach miałem 4-5 składów sporo i koniec końców tylko takie wędki u mnie zostały, czy to w spinie czy do casta. Nawet przy rekreacyjnym łowieniu latem na "bata" korzystam z bardzo kompaktowego modelu mierzącego po złożeniu około 40 cm.

Na czucie przynęty zdecydowanie większy wpływ ma np. zastosowana linka (plecionka/żyłka, w tym jej sztywność, rozciągliwość itd.). Różnica byłaby też mocniej odczuwalna, gdybyśmy analizowali wysokiej klasy jednoskład, może nawet z "tubą rezonansową" i analogiczny kij w 4 składzie, bo wówczas mamy do minimum wykluczone wszelkie "zamulacze" typu ciężkawe przeloty, tani uchwyt, nadmiar lakieru itp. W przypadku wędek sklepowych w budżecie 100-600 zł nie ma się czym przejmować...

Btw. Jak polujesz na travela klasy UL (a tak wnioskuję po wskazaniu Blue Birda Compacta / U1), to zerknij sobie najpierw na rynek chiński, np. firma PureLure lub Mifine. Tam na promkach w cenie około 200 zł dostaniesz kij znacznie lepiej wykonany niż kosztujące tyle w Polsce odpowiedniki. O transport nie masz się co martwić - poleci do paczkomatu, w solidnej tubie wypełnionej folią bąbelkową (kilka wędek już tak do mnie dotarło). O ile ściąganie dwuskładów z Chin bywa ryzykowne, to travele bez obaw łykać.

• Like 1

Mam Blue Birda tubulara w czteroskładzie 1-7g i bardzo dobra czułość. Nie miałem w ręku dwuskładu tej wędki ale tak jak kolega wyżej napisał nie powinno być znaczącej różnicy.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Powyżej opisany major craft 0.5-7 pociągnie przynęty pstrągowe tj. woblery do 5 cm, obrotówki do nr 2 czy będzie za delikatny?

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Jak szukasz travela do takich zastosowań to polecam Blue Bird 3-12g 2,40m.

Dźwignie woblery i obrotówki, a dodatkowo pozwala komfortowo łowić na małe gumki z główką 2g .

Na małe i średnie rzeki ideał pstrągowy w travelu, głębokie ugięcie, lekkość, sporo mocy w dolniku.

Drugim travelem jakiego używam na pstrągi jest Abu Diplomat 2,45 ten starszy, opisany błędnie jako 10-25g.

To już cięższy kij o większej mocy, wolniejszej akcji, dużo bardziej mięsisty, ładuje się realnie od 4g, chociaż dzięki akcji da sie mniej wyrzucić na przyzwoite odległości. Kij na większe rzeki i rwący nurt, który nie boi się żadnego przyłowu. Wobler 8cm w bystrzu też nie będzie problemem dla niego.

Edytowane przez etherni

Na pstrągi nada się bardzo dobrze Shimano STC 3-14g. Jest bardzo krótki po złożeniu a rozkłada się do 2.10 lub 2.40 w zależności od użytych elementów. Kij giętki ale nie jest kluchowaty.

Z krótszych używałem też St Croix Premiere w czteroskładzie 2-9g. Przyjemny kij z zapasem mocy do wyholowania sporych ryb.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Przestańcie pisać, że coś zależy od linii lotniczej. Wcześniej już ktoś o tym pisał - na 'checkoucie' nie ma pracowników linii lotniczej, z którą lecimy tylko jest obsługa lotniska. A obsługa w Polsce stosuje się do przepisów podawanych przez Urząd Lotnictwa Cywilnego, a nie poszczególnych linii lotniczych (ale w całej UE obowiązują te same ograniczenia).

To jest inaczej jednak. Unijne prawo to wyznacznik poniżej którego nie można zejść. Ale każde lotnisko może zaostrzyć kontrolę. A druga sprawa to linia lotnicza. Linia może napisać sobie w regulaminie że to i to. A bezpieczeństwo nie ma nic do rzeczy.

Edytowane przez Metar

U mnie wjechały dwa chińskie Sharpen-y, jeden w spinie, drugi w caście... na sucho wyglądają bardzo obiecująco, w boju przetestuje w maju, na irlandzkich szczupakach.

attachicon.gif sharpen5.jpgattachicon.gif sharpen1.jpg

https://pl.aliexpress.com/item/1005006529425649.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=61060341577&aff_fcid=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&tt=MG&aff_fsk=_EzgVv9q&aff_platform=default&sk=_EzgVv9q&aff_trace_key=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&shareId=61060341577&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=0254267bdebb4c4d9fa0c1c1d3f22242&afSmartRedirect=y

Na plus wykonanie i długość transportowa (lekko ponad 50 cm), która pozwala bez problemu zmieścić się do standardowej walizki.

Ten w caście jest według Ciebie dobrze oszacowany jeśli chodzi o c.w. czy raczej tak jak "lżejsze" Sharpeny, czyli mocno niedoszacowany ? Mam travela SG do 100g i szukam czegoś trochę delikatniejszego (nie używam przynęt cięższych niż te 75g, a dość często np. 12cm + główka 9-10g.) Bałem się to brać w ciemno choć kilka razy już siedział w koszyku...

To i ja się pochwalę travelem Chińczykiem

Mifine Eurybia XUL 1,98m 0,2-0,8g

Wykonanie jak za tą cenę (poniżej 200zl z zniżkami) - petarda.

Realny CW - na razie tylko na sucho ale pod 0,5g już jest wyraźna praca szczytówki, pod 1,5g już klęka, całkiem możliwe że faktycznie bardzo zbliżone do opisu. Być może jest to 0,3-1g, może 0,4-1,2g, ale spełni swoją funkcję.

Oczywiście patyk o takim CW nigdy nie będzie fastem, jakkolwiek jestem mile zaskoczony że nie jest to kompletny krowi ogon. post-60067-0-74936500-1743751232_thumb.jpeg

• Like 1

U mnie wjechały dwa chińskie Sharpen-y, jeden w spinie, drugi w caście... na sucho wyglądają bardzo obiecująco, w boju przetestuje w maju, na irlandzkich szczupakach.

sharpen5.jpg sharpen1.jpg

https://pl.aliexpress.com/item/1005006529425649.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=61060341577&aff_fcid=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&tt=MG&aff_fsk=_EzgVv9q&aff_platform=default&sk=_EzgVv9q&aff_trace_key=e4b14539b86d46b08daa0bafcf630111-1743703679125-00061-_EzgVv9q&shareId=61060341577&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=0254267bdebb4c4d9fa0c1c1d3f22242&afSmartRedirect=y

Na plus wykonanie i długość transportowa (lekko ponad 50 cm), która pozwala bez problemu zmieścić się do standardowej walizki.

Mam sharpena w dwuskladzie, 16 lb. Bardzo fajne, uniwersalne kije. Jakość wykonania bdb, wystarczająco szybkie i czułe.

• Like 1