Friko Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Dla każdego osobno, aczkolwiej=k w praktyce najwieksze znaczenie bedzie mialo oznaczenie kregoslupa szczytowki, bo czasami np. łącze może być lekko jajowate i wtedy ważniejsze od oznaczania kręgosłupa dolnika będzie jego właściwe spasowania względem szczytówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Senkjuwerymacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Pietrzak Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Pozwolę sobie odświeżyć temat.Zastanawiam się jak wyznaczyć kręgosłup blanku dwuczęściowego. W ramach tego tematu było takie pytanie i tylko jeden kolega napisał, że dla każdego segmentu osobno. Komentarzy nie było. Czy rzeczywiście należy wyznaczać dla każdego elementu osobno, czy też jakoś inaczej? Sporo można znaleźć o wyznaczaniu kręgosłupa w ogóle, ale niczego nie znalazłem o wyznaczaniu go w kilkuelementowych blankach.Pzdr,Fatso Można sobie różnie kombinować... .Jeśli wędka ma składy 2,3,4 czy 6- dla każdego segmentu oznaczenie strony jest koniecznością. Bo po połączeniu tych segmentów powstaje całość. W dzisiejszych konstrukcjach praca wędki na szczęście nie kończy się na szczytówce.Pozdrawiam.Roman Pietrzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 No i stała się jasność Na szczęście mój blank jest tylko 2-częściowy i powinno być łatwo.PozdrawiamFatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termin Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 W ofertach firm jest podzial na blanki castingowe i spinningowe.czy do tych dwoch typow wedek jest uzyty ten sam blank czy jest jakas istotna roznica w budowie tych blankow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Casting to nie jest moja dziedzina.......ale powiem tak - do wykonania wedki spiningowej nada sie w zasadzie kazdy blank (wziawszy poprawke na granice rozsadku). Natomiast do wedki castingowej dobor musi byc nieprzypadkowy i tu jak najbardziej warto sie przyjrzec do czego producent sobie blank wymyslil, ze bedzie sluzyl... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Podział jest. Ukuto taki termin blank castingowy. Z powodu właściwości multika, kij ma pomóc w komfortowym posyłaniu przynęty na odległość. Dzieje się tak z powodu charakterystyki szpuli która się rozpędza. Energia po załadowaniu kija castingowego powinna być oddawana tak aby jej przyrost był oddawany w miarę jednostanie tak by przyspieszenie szpuli było w sam raz. Oczywiście wraz z techniką rzutu. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zupełnie swobodnie korzystać z jednych i drugich balnków. To że jakiś blank jest ze stajni spiningowej nie znaczy, że nie będzi się nadawał do catingu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Szczegolowiej, jak go zwal tak zwal, ale warto sie przyjrzec jego dlugosci w zestawieniu z ugieciem.Istnieja takie zestawienia, ktore za cholere nie beda pasowac do kolowrotka z krecaca sie szpulka... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drynda Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 koledzy jak skutecznie wyznaczyć kręgosłup dla blanku 4 częściowego ?, mam blank muchowy 4 częściowy w klasie 6/7 chcę uzbroić sobie spinning ale jak dla każdej części wyznaczyć kręgosłup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 koledzy jak skutecznie wyznaczyć kręgosłup dla blanku 4 częściowego ?, mam blank muchowy 4 częściowy w klasie 6/7 chcę uzbroić sobie spinning ale jak dla każdej części wyznaczyć kręgosłup Tak samo jak dla blanku w jednym kawałku, tzn giąć i szukać. Dla każdego elementu z osobna. Czasami masz dwie miękkie strony to ta bardziej poddająca się jest tą właściwą. Jak masz możliwość podjechania z blankiem do jakiegoś rodbuildera to warto, pokaże Ci jak to wygląda w praktyce i na pewno chętnie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Kolejny kamyczek do ogródka. Dopiero teraz zauważyłem : http://www.rodbuilding.org/library/blankstrength.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Szanowni rodbuilderzy jak wyznaczyć w dwuskładzie kręgosłup dla każdej części oddzielnie czy spinamy to razem i gniemy? Jeżeli chodzi o szczyt to nie ma problemu gnie się to ładnie i wyznaczanie idzie dość prosto natomiast co z dolnikiem ? Nie ukrywam ze 1 uncjowy dolnik ciężko już jest przygiąć aby pokręcić nim do ustalenia kręgosłupa co dalej jak już mamy dół i górę spinamy to i kręgosłup wychodzi nie tak jak wyznaczyliśmy dla dwóch części osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 dla każdego osobno. Ja też miałem trochę problemu przy 30 funtowym HS Batsona ale się udało. Przygnij dolnik na tyle na ile się da i szukaj, próbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 @Szpiegu toż już chyba pracownie blanki i komponenty będą tylko sprowadzać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Wyznacz na szczytowej, a dolnik spasuj aby całość była prosta Czasem przy wyznaczeniu kręgosłupa na elementach,niby jest wszystko OK ,a po spasowaniu w całośc wędka jest krzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Ja najpierw centruję dolnik (ustawiem na miekkim zazwyczaj) a następnie wkładam szczytówkę i razem sprawdzam szukając miekkiego na szczycie tak by wszystko razem grało. Wędka to całość i będzie pracować w całośći przy łowieniu i tak należy sprawdzać. Gdy sprawdza się części oddzielnie czasem wymikają z tego lekkie przesunięcia od osi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 centrowałem i 80lb kije i nie było problemu, trzeba tylko więcej siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 witam mam pytanie a mianowicie zamierzam ukrecic swoj pierwszy patyk bedzie to wedka 2 czesciowa stad moje pytanie czy kregoslup blanku wyznaczam w kazdej z czesci osobno czy lacze blank i wyznaczam kregoslup gdy 2 czesci blanku sa zlaczone?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 A potem razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesoływędkarz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zapytuję bardziej obeznanych w temacie. Dostałem do testów wędkę pewnej firmy. Zauważyłem, że po podpięciu przynęty za przeznaczony do tego celu zaczep lub przytrzymaniu przynęty ręką w okolicy zaczepu do przynęt i po naciągnięciu plecionki szczytówka wyraźnie ucieka zawsze w stronę lewą. Do tej pory po wykonaniu takiej czynności na innych wędkach szczytówka zawsze gięła się ku dołowi (czyli tak normalnie bym powiedział).Wyjaśnijcie mi proszę czy to jest kwestia krzywego blanku czy źle oznaczonego kręgosłupa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Proszę o poradę doświadczonych kolegów.Dostałem wędkę w prezencie od kolegi fujitsu samurai c.w. do 12 gram.Z uwagi na fatalne uzbrojenie i długą rękojeść zdjąłem wszystko.Na blanku zrobiłem wcierkę.Próbowałem wyznaczyć kręgosłup wg porad w wątku i filmów z youtube.Okazuje się że blank zatrzymuje się w dwóch miejscach dokładnie na przeciwko, zarówno górny jak i dolny skład. Idealnie po wykonaniu obrotu o 180 stopni.Części spasowane są tak że nie ma różnicy jak je złożę.Stąd moje pytanie, po której stronie uzbroić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Trochę jak tam winda co w bok ma jechać Jeśli jeszcze raz przeczytasz swoje pytanie, sam zrozumiesz, że nie można udzielić nań odpowiedzi... jest to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Proszę o poradę doświadczonych kolegów.Dostałem wędkę w prezencie od kolegi fujitsu samurai c.w. do 12 gram.Z uwagi na fatalne uzbrojenie i długą rękojeść zdjąłem wszystko.Na blanku zrobiłem wcierkę.Próbowałem wyznaczyć kręgosłup wg porad w wątku i filmów z youtube.Okazuje się że blank zatrzymuje się w dwóch miejscach dokładnie na przeciwko, zarówno górny jak i dolny skład. Idealnie po wykonaniu obrotu o 180 stopni.Części spasowane są tak że nie ma różnicy jak je złożę.Stąd moje pytanie, po której stronie uzbroić? Zobacz sobie jak sie gnie na jednym i drugim kregoslupie, wybierz sobie ugiecie ktore Tobie bardziej pasuje i atakuj Jak nie ma roznicy w ugieciach to obojetnie z ktorej strony. Czasami przy dwoch kregoslupach, zeby nagiac blank na jednym potrzebujesz wiecej sily, a drugi gnie sie jakos tak lzej. Na to tez mozesz zwrocic uwage. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 3 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Zobacz sobie jak sie gnie na jednym i drugim kregoslupie, wybierz sobie ugieci ktore Tobie bardziej pasuje i atakuj Jak nie ma roznicy w ugieciach to obojetnie z ktorej strony. Czasami przy dwoch kregoslupach, zeby nagiac blank na jednym potrzebujesz wiecej sily, a drugi gnie sie jakos tak lzej. Na to tez mozesz zwrocic uwage.Serdeczne dzięki.Dzisiaj jeszcze raz podjąłem próbę.Obie strony wg mnie uginają się z jednakową siłą.Wygląda na to że będzie totolotek na chybił a mam nadzieję że trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi