Skocz do zawartości

Wyznaczanie kręgosłupu blanku

Rekomendowane odpowiedzi

Określ co chciałbyś mieć. Twardszy do zacinania i łatwiejszy do ładowania czy odwrotnie.

Zamocuj blank "na sztywno" w uchwycie i obciążaj tym samym ciężarem w różnych ustawieniach blanku. Oczywiście co 90st. Zaznaczając na przyklejonej taśmie papierowej na ścianie zobaczysz czy blank jest w jakimś miejscu na swoim obwodzie jest inny niż był w innym ustawieniu. Wtedy wybierz co chcesz.

• Like 1

• 4 lata później...

Ok, a jak to wygląda w zbrojeniu spiralnym ? Są jakieś kanony wyznaczone ? Jak znacie jakieś materiały które mogą pomóc będę bardzo wdzięczny za podrzucenie. Przymierzam się do pierwszego kijka i nie chciałbym żeby mi z niego przynęty leciały w bok[emoji3]...a w zasadzie to nie powinny latać krzywo bo to wędka do verta i tu pytanie czy pazur ma być po miękkiej stronie skoro chcialbym uzyskać jak największą moc przy cięciu ?

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Gobio Gobio

Zobacz gdzie jest najprostsza oś - pouginaj blank na niej. Potem zobacz gdzie jest kręgosłup (często się pokrywa z najprostszą osią, ale nie zawsze) - pouginaj blank. Potem zobacz gdzie jest miękka strona - zobacz jak się ma do najprostszej osi (bo najczęściej na miękkiej stronie blank będzie uciekał w bok), pouginaj. Weź wszystkie za i przeciw i zdecyduj, które ugięcie najbardziej Ci odpowiada.

• Like 1

Ewidentnie blanki ustawiają się w jednej pozycji i wydaje mi się że w xzogach naklejka seryjna pokrywą się z osią kręgosłupa.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak jest, w każdej którą robiłem tak to wyglądało.

• Like 1

Niektóre japońskie wędki pod względem spacingu są wg mnie uzbrojone gorzej niż Mikado za 3 stówki także wiesz kręgosłup w złym miejscu to tam akurat mały problem ;) I wszystko będzie działało - bo tak jak już nie raz wspominałem - każdy blank da się uzbroić na setki sposobów i 99% z nich będzie działało.