Skocz do zawartości

Zimowy smar do kolowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...

Odkopałem starego śmiecia :D.

Bo ptanie dotyczy dokładnie tego samego.

Czego używacie do smarowania kołowrotków? Pytam o środki ogólnodostepne (nie chodzi mi o mały sklep internetowy z Kambodżańskiej dżungli z cenami w walucie o jakiej polskie kantory nie słyszały) - jakies smary do mechanizmów precyzyjnych, wazelina techniczna, zwykła wazelina(choć ona za mocno tężeje na mrozie i jest prawie płynna jak słonko przygrzeje)...?

Pomożecie?

Rzadko lowie w temperaturach uznawanych w Polsce za zimowe.

Jednak uwazam, ze smar zastosowany do przedkladni kolowrotka - bo o tym rozumiem mowimy, powinien trzymac parametry w szerokim spektrum temperatur.

Z tych latwo dostepnych poza kambodzanska dzungla moge polecic

dostepny m.in na allegro

Smar do łożysk - AGIP z dodatkiem molibdenu.

Dostepny w sklepach motoryzacyjnych, taki matowo szary.

Guzu, dzięki za info :D.

Poszukam sobie tego smaru :D.

Z tą Kambodżańską dźunglą to oczywiście celowo przesadziłem, ale zaraz pojawiają się inki do cabelasa i innych bassproszopów.. zanim ja załapię jak sie tam u nich zamawia, zanim oni mi to wyślą, zanim w ogóle się gogadamy... to dużo wody upłynie.

Jak w Polsce jest coś do zdobycia, to dzisiaj dzwonię a po jutrze mam to u siebie :D.

Pozdrawiam.

Na stronie nie byłem, kupiłem w sklepie gdzie zaopatruję się w łożyska i tam kupiłem.Przymierzałem się do molibdenowego ale Sympatyczna Pani Marta odradziła mi twierdząc, że molibdenowy ma małe cząsteczki molibdenu i może działać ściernie a moje stelki mają mnie przeżyć, a i litowy z wodą się raczej nie lubi więc wybrałem ten.

Smar z MoS2 :

Jest to szaro-czarny smar litowy zawierający dwusiarczek molibdenu (MoS2). Zalecany jest do smarowania łożysk narażonych na działanie ekstremalnych, mechanicznych obciążeń i bardzo wysokich temperatur, z łożyskami tocznymi włącznie, których geometryczna konfiguracja stwarza duży problem zużyciowy. Obecny w smarze MoS2 spełnia role awaryjnego środka smarnego, działającego gdy smar wskutek ekstremalnych warunków pracy (temperatura, obciążenia) przestaje spełniać swoje zadanie.

Ja smarowałem MOS294 Johanssona gęstym ,w sumie z tym molibdenem jestem raczej skłonny używać,sama Daiwa sprzedaje coś podobnego ,

http://www.maszynygielda.pl/smargstyzmos2mos294400ml-p-307.h tml?osCsid=291bd71eaafd0175f606a879d89b4e02 przewijał sie juz ten smar na forum.

Smar z MoS2 :

Jest to szaro-czarny smar litowy zawierający dwusiarczek molibdenu (MoS2). Zalecany jest do smarowania łożysk narażonych na działanie ekstremalnych, mechanicznych obciążeń i bardzo wysokich temperatur, z łożyskami tocznymi włącznie, których geometryczna konfiguracja stwarza duży problem zużyciowy. Obecny w smarze MoS2 spełnia role awaryjnego środka smarnego, działającego gdy smar wskutek ekstremalnych warunków pracy (temperatura, obciążenia) przestaje spełniać swoje zadanie.

Wszystko OK, tylko MoS2 brak jednej istotnej własności: hydrofobowości. Co się dzieje z przegubem w samochodzie (który jest smarowany tego typu smarami) jak zniszczy się jego osłona i dostanie się do niego woda, to Daniel powinieneś chyba słyszeć. Dlatego wydaje mi się, że znacznie lepiej rolę spełniają smary teflonowe - tańsze zapewne nie są, ale smar teflonowy ze względu na hydrofobowość samego teflonu gwarantuje, że ze smaru i wody nie zrobi się emulsja. Poza tym teflon spełnia tą samą rolę co MoS2 czyli spełnia role awaryjnego środka smarnego, działającego gdy smar wskutek ekstremalnych warunków pracy (temperatura - może nie tak wysoka jak w przypadku MoS2 -, obciążenia) przestaje spełniać swoje zadanie :D Zaznaczam, że są to moje przypuszczenia nie poparte wiedzą inżynierską.

Żeby daleko nie szukać :D http://www.maszynygielda.pl/biaysmargstyzptfewgt194400ml-p-3 10.html?osCsid=291bd71eaafd0175f606a879d89b4e02 właściwości smarów teflonowych.

ja się nie chcę mądrzyć, ale też już raczej odpuściłem zabawy w różne specyfiki i od jakiegoś czasu smaruje tylko dedykowanymi mazidłami do kołowrotków ;) :lol:

tylko nie rodzimych popularnych marek, z tego co jest dostępne na nasz rynekc hyba komplet cormorana smar+oliwka powinien być dość przyzwoity, choć osobiście go nie miałem.

ja się nie chcę mądrzyć, ale też już raczej odpuściłem zabawy w różne specyfiki i od jakiegoś czasu smaruje tylko dedykowanymi mazidłami do kołowrotków ;) :lol:

Nie chce sie chwalic ale posiadam poza wspomnianym wyzej AGIPem smar Shimano w spray-u, ciemno niebieski gesty smar z USA (polecany przez Penna), smar Daiwy, smar Abu, czerwoniutki HOT SOUCE Quantuma...smarow u mnie nie brakuje ;)

Rozmowa dotyczla tego jednego konkretnego molibdenowego.

Wiem ze istnieja na rynku japonskim smary z molibdenem - jak ten Daiwy, oczywiscie, nie kazdemu psu na imie burek.

Tych Daiwoskich molibdenow nie mialem okazji sprawdzac ani testowac. Posiadam za malo kolowrotkow by moc sprawdzac, testowac, porownywac dzialania i trwalosc poszczegolnych smarow.

Tego Agipa uzylem przy 1 czy 2 kreciolach przed sezonem 2010 i o sprawdzil sie...

@ Guzu, no i git. napisz jeszcze jaki olej do tego stosowałeś, co się nie gryzie - na pewno komuś takie info się przyda.

od siebie dodam jeszcze że teflonowy w spray'u browninga(chyba ten sam koncern co quantum) nie jest zbyt fajny, taki jakiś mocno biały i gęsty po odparowaniu.

bo zaraz po wypsikaniu w zależności jak się wymiesza jest bardzo rzadki, nawet niemalże sama benzyna czy czym tam to jest rozcieńczone.

ale ogólnie, lepszego młynka bym tym nie potraktował :unsure:

@Guzu to u Ciebie tak jak i u mnie,mały sklep tubek, tubeczek, oliwek.Mam jakieś cormorany, maxy,peny,cx i inne wynalazki.Kumple noszą mi kołowrotki i przynosili różne smarowidła, aż kumpel zakupił mi w USA 2 peny i 2 oliwki i teraz tym lecę ich kręcioły.Właśnie miałem na warsztacie salinę i cormorana axosa(ciekawy kręcioł 12 łożysk, wałek posuwu- jak w starym shimano aero: dość przyzwoicie kręci).

@ Jozi, a jak ci się widzi ta oliwka z penna ?

bo jak na mój gust to strasznie rzadka jakaś taka była.. miałem taką o jasno niebieskawym zabarwieniu bodajże w 2fl.oz buteleczce. chyba dość długo się nie utrzyma. no ale taki lekki olej ma w czymś chyba zastosowanie.. może multik ?