Skocz do zawartości

Zimowy smar do kolowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ja od jakiegoś czasu smaruje kołowrotek smarem do łożysk kupionym w sklepie z częściami samochodowymi. Puszka 1kg kosztuje coś koło 20zł. Biorę strzykawkę 20, wciskam w nią do oporu smar. W ten sposób mam ilość na 3 kołowrotki. Kołowrotki kręcą aksamitnie, smar ma super konsystencje. Kiedyś używałem smary mitchela i zebco. Pierwszy jest według mnie za rzadki(czuć bebechy) drugi za gęsty.

Oliwę kupiłem w markecie za 5 zł i smaruje nią rolkę kabłąka co ok 3 wędkowania daje też kropelkę na oś.

Uważam, że nie ma sensu przepłacać np. 40zł za markowy w malutkich tubkach. Ja smaruję i nie oszczędzam na ilości kiedy tylko chce.

Inną sprawą jest, że często w nowych kołowrotkach jest za mało smaru. Tak miałem z daiwą. Przesmarowałem po swojemu i nie czuć bebechów. B)

Ja od jakiegoś czasu smaruje kołowrotek smarem do łożysk kupionym w sklepie z częściami samochodowymi. Puszka 1kg kosztuje coś koło 20zł. Biorę strzykawkę 20, wciskam w nią do oporu smar. W ten sposób mam ilość na 3 kołowrotki. Kołowrotki kręcą aksamitnie, smar ma super konsystencje. Kiedyś używałem smary mitchela i zebco. Pierwszy jest według mnie za rzadki(czuć bebechy) drugi za gęsty.

Oliwę kupiłem w markecie za 5 zł i smaruje nią rolkę kabłąka co ok 3 wędkowania daje też kropelkę na oś.

Uważam, że nie ma sensu przepłacać np. 40zł za markowy w malutkich tubkach. Ja smaruję i nie oszczędzam na ilości kiedy tylko chce.

Inną sprawą jest, że często w nowych kołowrotkach jest za mało smaru. Tak miałem z daiwą. Przesmarowałem po swojemu i nie czuć bebechów. B)

Sluszne i praktyczne podejscie. grunt to regularnie serwisowac kolowrotki. A samodzielny serwis sprawia ze zna sie je na wylot :D

Dzisiaj dzwoniłem do CX-80 i gadałem z właścicielem (podobno znał się na technikaliach) i wiem jedno, on nie łowi ryb :D.

Zapytałem go, który ze smarów poleciłby do smarowania mechanizmów precyzynych (tak się wyraziłem) i zaproponował dwie rzeczy:

- CX80 z dodatkiem Krytox-Teflon - w spray'u

kiedy powiedziałem mu, że to może być za rzadke zaproponował:

- CX-80 SMAR SILIKONOWY

jak wspomniałem o molibdenowym to stwierdził, że ten smar jest za gęsty.

Co tu o tym sądzić?

• 2 tygodnie później...
  • 9 lat później...