Skocz do zawartości

Jakie arbory pod uchwyt kolowrotka

Kadet

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy temat, traktowany po macoszemy a potrafiacy bardzo wiele wniesc do wlasciwosci uzytkowej wedki (czulosc).

Kilku ludzi na tym forum ostro eksperymentuje z arborami - spienione pcv, stabilizowany bambus, tekanat.... istotny jest nie tylko material ale rowniez jak ciasno jest dopasowany do uchwytu/blanku oraz jakim rodzajem kleju wklejany...

Tak, to jest ciekawe zagadnienie. Zwykle między taśmy papierowe wciska się dość sporo kleju epoksydowego, który po wyschnięciu jest bardzo twardy. Jeśli wędka schnie w pozycji pionowej to wypełni on dokładnie przestrzeń między blankiem i uchwytem i wydaje mi się, że to on jest przede wszystkim odpowiedzialny za transmisję drgań. Zawsze wydawało mi się, że taśmy są po tego aby klej nie spłynął na sam dół uchwytu oraz po to by uchwyt znajdował się w osi blanku. Z drugiej strony czuje, że zamocowanie uchwytu na precyzyjnie wykonanych pierścieniach aluminiowych dało by lepszą transmisję drgań. Muszę kiedyś spróbować :).

Miałem Batsona rx8 z uchwytem Fuji ECS podpartego tulejami aluminiowymi i wydaje mi się że więcej informacji docierało do dłoni niż przy SK2. Tylko nie wiem ile to zasługa tulei a ile wieksza powierzchnia dłoni przylegajaca do uchwytu. Tuleje ważyły około 14 gram-komplet.

• 8 miesięcy temu...

Naprzykład na takim czymś: http://www.sklep.brc.com.pl/pl/c/Tuleje-pod-uchwyty/70

albo prościej na taśmie maskującej nasączonej żywicą (klejem epoksydowym)

Poszukaj w tym dziale jest nie jedno zdjęcie poglądowe na ten temat i parę opisów też by się znalazło ;)

Edytowane przez miramar69

To nie jest tak, że blank dobierasz do uchwytu. Uchwyt dobierasz do łapy i potem możesz ten sam rozmiar stosować do różnych kijów. Jeśli najwygodniej łowi Ci się np. 17, to możesz go osadzić na ultralajcie okoniowym, średnim kiju boleniowym i ciężkiej trociówce rzecznej.

To wszystko z zastrzeżeniem, że średnica blanku jest mniejsza od średnicy wewnętrznej uchwytu ;)

Co do osadzania na blanku, to patrz informacje powyżej.

Edytowane przez Fatso

Rzecz w tym ze blank dobrałem , zresztą na ostatnim spotkaniu Jb.pl , ale mam niecny plan by użyć uchwytu które stosuje sie zazwyczaj w muchówkach .

Blank ma 14mm w najszerszym miejscu a uchwyt ma wewnetrzna średnice 15mm , i boje się ze bedzie za malo miejsca by go dobrze osadzić

Edytowane przez antilag

To znaczy ze masz uchwyt prawie na wcisk, jezeli szpara wynosi 0,6 mm ( tak wychodzi jesli uchwyt ma srednice 15, 2 mm a blank w miejscu mocowania 14 mm) to osadzisz go po prostu na klej - mozesz zaklajstrowac uchwyt na calej dlugosci. Zeby sie nie przesuwal jak radza koledzy przyblokuj go kilkoma nawojami tasmy i tyle.

• 4 miesiące temu...

odkopie temat - ktoś robił porównianie ? Zatanawiam sie nad zrobieniem aluminiowego arboru - pod uchwyt - oczywiscie ponawiercanego aby zbij jak najwiecej masy itp

czy moze gra  nie warta świeczki i montować na gafitowych ? 

Edytowane przez meme174

Tak, to jest ciekawe zagadnienie. Zwykle między taśmy papierowe wciska się dość sporo kleju epoksydowego, który po wyschnięciu jest bardzo twardy. Jeśli wędka schnie w pozycji pionowej to wypełni on dokładnie przestrzeń między blankiem i uchwytem i wydaje mi się, że to on jest przede wszystkim odpowiedzialny za transmisję drgań. Zawsze wydawało mi się, że taśmy są po tego aby klej nie spłynął na sam dół uchwytu oraz po to by uchwyt znajdował się w osi blanku. Z drugiej strony czuje, że zamocowanie uchwytu na precyzyjnie wykonanych pierścieniach aluminiowych dało by lepszą transmisję drgań. Muszę kiedyś spróbować :).

Mam jeden kijek w ktorym zostaly zastosowane pierscienie aluminiowe wytoczone na wymiar i byl to strzal w dziesiatke.Na moje oko to taki pierscien duzo lepiej przenosi drgania niz tasma.W innej wedce ktora nabylem juz gotową uchwyt zamontowano na pierscianiach tytanowych i tu transmisja drgan jest niesamowita.Tylko osobiscie nie mam mozliwosci zeby takie pierscienie tytanowe wykombinowac.