Skocz do zawartości

Jakie arbory pod uchwyt kolowrotka

Kadet

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam mam przykre doświadczenia w połączeniu metal-plastyk-węgiel(blank) w jednej wędce. Wszystko zawsze było OK do momentu pierwszych zimnych dni a potem wkur....nie. Wszystko się rozklejało albo klikało jakby nie było umocowane. Wydaje mi się że to wina wykorzystania różnych materiałów o różnych parametrach kurczliwości i reakcji na niskie temperatury .  .Dodam dla jasności że wykorzystywałem uchwyty metalowe wykonane z Aluminium i Fosforo-brązu o takich średnicach że nie trzeba było stosować podkładu i wklejane były bezpośrednio na blank . Po kilku kosztownych próbach ponownego wklejania przyszedł czas po rozum do głowy i darowanie sobie takich fanaberii. Bardzo pięknie to wygląda ale najlepiej jak sobie leżakuje w domu w pokrowcu i zbytnio się nie eksploatuje a w szczególności w okresach zimnych gdzie panują duże różnice temperatur pomiędzy domem a miejscem połowu ;) .

Zaznaczam że wędki budowane były w pracowniach i to znanych ;) . Od chwili kiedy darowałem sobie takie wynalazki , wku....nie jak ręką odjął zanikło :)  :D. No chyba że ja takiego pecha mam ;)  no i zawsze można powiedzieć że w obecnych czasach technika i nauka daleko posunęły się do przodu w sprawie "klejów" .

• 1 rok później...

Witam Panowie,

Trochę odgrzeję temat, ale po cóż zakładać nowy, kiedy mój jest (wydaje mi się) znacznie z nim związany.

Jako, że i mnie dopadła w końcu choroba rodbuildingowa, postanowiłem złożyć sobie kijek z już rozebranego przeze mnie do gołego grafitu seryjniaka 0-3 g (niestety realnie 1-6, ale ciut podszlifowałem cały blank i delikatność blanku wzrosła). Jednak do rzeczy... Zakupiłem do niego uchwyt Fuji SKSS 16 oraz dedykowany do niego insert aluminiowy w BRC. Tutaj rodzi się moje pytanie do doświadczonych kolegów. W jaki sposób zastosować arbory pod ten uchwyt? W jakich miejscach i jakiej szerokości mają być te arbory? Dać 2 (jeden pod część górną i jeden pod dolną z nakrętką), czy też 3 (2 poprzednie tak samo i trzeci pod insert aluminiowy), czy może jeszcze inaczej?

Dodam, że foregripu brak, jedynie szczątkowy rear, gdyż wędkę i tak będę trzymał za sam uchwyt, arbory będą zrobione z połamanej Catany BX.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Marcin

A ja napiszę tak,wszystko zależy jak głęboko pracuje blank w dolniku,przy sztywnym dolniku w miejscu rękojeści  można zamocować uchwyt na 2 arborach,przy bardziej miękkim lepiej podeprzeć insert (o ile jest miejsce) np: na środku lub podtoczyć głebiej arbory,aby insert siedział na nich na 1,5-2cm.Teraz skończyłem dość ''miękkiego'' szklaka i arbory musiały praktycznie wypełniać całość uchwytu,połączenie uchwyt-rękojeść (korek) też musiało być wmocnione (usztywnione),a wszystko po to aby uniknąć wyginania się rękojeści czy to podczas wyrzutu czy holu.

• Like 2

Kijek z racji swojego cw (myślę, że po podszlifowaniu wychodzi około 1-5g) oraz długości - 152 cm pracuje bardzo głęboko. Jest to mod-fast przechodzący w pełną parabolę pod obciążeniem. Mówisz zatem, że warto podeprzeć w takim egzemplarzu uchwyt i insert większą ilością arborów? To se wybrałem pierwszy kijek do zrobienia :D Czuję, że będą poprawki i kilka podejść do tego tematu...

Insert dokładnie taki, więc będzie gdzie podeprzeć:

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Insert-aluminiowy-do-uchwytow-SK2%2C-roz.16%2C-rozne-kolory%2C-srednica-wew.-13mm%2C-SK16-C130/1056

Edytowane przez Marcin1

Kijek z racji swojego cw (myślę, że po podszlifowaniu wychodzi około 1-5g) oraz długości - 152 cm pracuje bardzo głęboko. Jest to mod-fast przechodzący w pełną parabolę pod obciążeniem. Mówisz zatem, że warto podeprzeć w takim egzemplarzu uchwyt i insert większą ilością arborów? To se wybrałem pierwszy kijek do zrobienia :D Czuję, że będą poprawki i kilka podejść do tego tematu...

Insert dokładnie taki, więc będzie gdzie podeprzeć:

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Insert-aluminiowy-do-uchwytow-SK2%2C-roz.16%2C-rozne-kolory%2C-srednica-wew.-13mm%2C-SK16-C130/1056

Jaką średnicę ma blank w sekcji w której chcesz zamontować uchwyt?Jak rozumiem to chcesz zrobić rękojesć w stylu jednoręcznym z powiedzmy 15-18cm reargripem,bo przy tej długosci i samej akcji blanku nie widzę innego wyjścia.

Blank ma w miejscu uchwytu około 6mm średnicy, więc przepaść spora między blankiem a uchwytem. Już wstępnie ustalałem długość i ustawienia komponentów, wyszło mi koło 25 cm od szczytu uchwytu (fore nie będzie) do samego dołu dolnika.

Blank ma w miejscu uchwytu około 6mm średnicy, więc przepaść spora między blankiem a uchwytem. Już wstępnie ustalałem długość i ustawienia komponentów, wyszło mi koło 25 cm od szczytu uchwytu (fore nie będzie) do samego dołu dolnika.

Przy 6mm blanku i insercie o śr.wewnetrznej 13mm to zrobiłbym to tak,że dałbym arbory z PCV (białe) długie,pierwszy długość przedniej części uchwtu +1cm podtoczone do 13mm dla insertu,drugi długość tulejki z gwintem +1cm dla insertu.Uchwyt będzie dobrze i sztywno siedział na blanku...unikniesz niespodzianek w postaci ''chrupania i trzeszczenia'',a masa całości niewiele wzrośnie.SKSS to taki trochę chochlikowaty uchwyt,zwłaszcza bez insertu i nie wklejony ściśle (ciasne arbory) i sztywno lubi raczyć nas później wk..wiającymi dziwiękami.

• Like 1

To zależy jak się komu kij wygiął...pod rybką ;) .W dwóch kijach z skss bez insertu,zamontowanych na tych badziewnych grafitowych arborach (tych z komletu z fazami),po ''przesileniu'' kija zaczeły skrzypieć przednie elementy,musiałem wiercić dziurkę 1,5mm w miejscu stopki kołowrotka i wstrzykiwać podgrzaną żywicę.Od tamtej pory kupuje arbory (grafitowe lub pcv) pod uchwyty 20 i dotaczam je z tolerancją max. 0,5mm do średnicy wewnętrznej uchwytu.

• 1 miesiąc temu...

A jaka jest różnica między tuleją grafitową, a pcv? Inna transmisja drgań, różna waga? Robię teraz MHX lekki i też mam sporą przestrzeń pomiędzy uchwytem, a blankiem. Wyprosiłem trochę połamanych blanków ze sklepu i zrobiłem z nich arbory, jednak ważą one łącznie prawie 20 g, co mi się trochę nie uśmiecha, bo sam blank waży tylko 3 g więcej. Dlatego właśnie zastanawiam się pomiędzy tuleją pcv a grafitową. Ktoś pomoże?

Pozdrawiam,

Marcin

Widzisz i tu jest mój problem, bo u mnie to 8-9 mm, przez co arbor jest grubaśny i swoje waży. Dlatego rozważam inne opcje

Jakiej długości jest arbor który złożyłeś z blanków ?...,wystarczy pociąć go na 3-4 plastry o długości 5mm i na takich ''wręgach'' (jak w samolotach ;) ) osadzić uchwyt.Kto powiedział,że arbor ma wypełniać dokładnie cały uchwyt,ważne aby był dobrze podparty.

Edytowane przez Paavo

• 2 tygodnie później...

Zmieniłem podejście i zrobiłem 4 arbory w postaci wąskich w miarę możliwości pierścieni. Udało się zejść z wagą z 20g do niecałych 8, co wygląda już dużo lepiej. Tak wyglądają

post-59489-0-44211300-1464474789_thumb.jpg

Udało się spasować od wewnątrz jak i od zewnątrz tak dokładnie, że uchwyt z insertem trzymają się już nawet bez kleju.

post-59489-0-55839900-1464474879_thumb.jpg

• Like 3