meme174 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Rozumiem ze zastosowano pare pierscieni a nie 1 po calej dlugosci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 3 szt rozmieszczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Jezli juz oko, to ja bym nic sztywnego i twardego nie kładł tam. Tak na oko, oczywiście. Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez krzychun 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Ja tam mam przykre doświadczenia w połączeniu metal-plastyk-węgiel(blank) w jednej wędce. Wszystko zawsze było OK do momentu pierwszych zimnych dni a potem wkur....nie. Wszystko się rozklejało albo klikało jakby nie było umocowane. Wydaje mi się że to wina wykorzystania różnych materiałów o różnych parametrach kurczliwości i reakcji na niskie temperatury . .Dodam dla jasności że wykorzystywałem uchwyty metalowe wykonane z Aluminium i Fosforo-brązu o takich średnicach że nie trzeba było stosować podkładu i wklejane były bezpośrednio na blank . Po kilku kosztownych próbach ponownego wklejania przyszedł czas po rozum do głowy i darowanie sobie takich fanaberii. Bardzo pięknie to wygląda ale najlepiej jak sobie leżakuje w domu w pokrowcu i zbytnio się nie eksploatuje a w szczególności w okresach zimnych gdzie panują duże różnice temperatur pomiędzy domem a miejscem połowu .Zaznaczam że wędki budowane były w pracowniach i to znanych . Od chwili kiedy darowałem sobie takie wynalazki , wku....nie jak ręką odjął zanikło . No chyba że ja takiego pecha mam no i zawsze można powiedzieć że w obecnych czasach technika i nauka daleko posunęły się do przodu w sprawie "klejów" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Witam Panowie, Trochę odgrzeję temat, ale po cóż zakładać nowy, kiedy mój jest (wydaje mi się) znacznie z nim związany.Jako, że i mnie dopadła w końcu choroba rodbuildingowa, postanowiłem złożyć sobie kijek z już rozebranego przeze mnie do gołego grafitu seryjniaka 0-3 g (niestety realnie 1-6, ale ciut podszlifowałem cały blank i delikatność blanku wzrosła). Jednak do rzeczy... Zakupiłem do niego uchwyt Fuji SKSS 16 oraz dedykowany do niego insert aluminiowy w BRC. Tutaj rodzi się moje pytanie do doświadczonych kolegów. W jaki sposób zastosować arbory pod ten uchwyt? W jakich miejscach i jakiej szerokości mają być te arbory? Dać 2 (jeden pod część górną i jeden pod dolną z nakrętką), czy też 3 (2 poprzednie tak samo i trzeci pod insert aluminiowy), czy może jeszcze inaczej?Dodam, że foregripu brak, jedynie szczątkowy rear, gdyż wędkę i tak będę trzymał za sam uchwyt, arbory będą zrobione z połamanej Catany BX. Z góry dziękuję i pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Dwa arbory wystarcza, pod insertem nic nie zakladaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Dzięki za odpowiedź.Po centymetrze starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Powinno wystarczyc, ewentualnie pod ten element z nakretka mozesz dac pol centa dluzszy, to przeciez wedeczka do 6g, wiec wielkich przeciazen bym sie nie spodziewal Dobrze skleic, arbory wytoczyc tak zeby wchodzily na wcisk, i bedzie chulac 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Dobrze, że spytałem, bo pewnie bym wcisnął ten trzeci pod insert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 A ja napiszę tak,wszystko zależy jak głęboko pracuje blank w dolniku,przy sztywnym dolniku w miejscu rękojeści można zamocować uchwyt na 2 arborach,przy bardziej miękkim lepiej podeprzeć insert (o ile jest miejsce) np: na środku lub podtoczyć głebiej arbory,aby insert siedział na nich na 1,5-2cm.Teraz skończyłem dość ''miękkiego'' szklaka i arbory musiały praktycznie wypełniać całość uchwytu,połączenie uchwyt-rękojeść (korek) też musiało być wmocnione (usztywnione),a wszystko po to aby uniknąć wyginania się rękojeści czy to podczas wyrzutu czy holu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) Kijek z racji swojego cw (myślę, że po podszlifowaniu wychodzi około 1-5g) oraz długości - 152 cm pracuje bardzo głęboko. Jest to mod-fast przechodzący w pełną parabolę pod obciążeniem. Mówisz zatem, że warto podeprzeć w takim egzemplarzu uchwyt i insert większą ilością arborów? To se wybrałem pierwszy kijek do zrobienia Czuję, że będą poprawki i kilka podejść do tego tematu... Insert dokładnie taki, więc będzie gdzie podeprzeć:https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Insert-aluminiowy-do-uchwytow-SK2%2C-roz.16%2C-rozne-kolory%2C-srednica-wew.-13mm%2C-SK16-C130/1056 Edytowane 19 Marca 2016 przez Marcin1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Kijek z racji swojego cw (myślę, że po podszlifowaniu wychodzi około 1-5g) oraz długości - 152 cm pracuje bardzo głęboko. Jest to mod-fast przechodzący w pełną parabolę pod obciążeniem. Mówisz zatem, że warto podeprzeć w takim egzemplarzu uchwyt i insert większą ilością arborów? To se wybrałem pierwszy kijek do zrobienia Czuję, że będą poprawki i kilka podejść do tego tematu... Insert dokładnie taki, więc będzie gdzie podeprzeć:https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Insert-aluminiowy-do-uchwytow-SK2%2C-roz.16%2C-rozne-kolory%2C-srednica-wew.-13mm%2C-SK16-C130/1056Jaką średnicę ma blank w sekcji w której chcesz zamontować uchwyt?Jak rozumiem to chcesz zrobić rękojesć w stylu jednoręcznym z powiedzmy 15-18cm reargripem,bo przy tej długosci i samej akcji blanku nie widzę innego wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Blank ma w miejscu uchwytu około 6mm średnicy, więc przepaść spora między blankiem a uchwytem. Już wstępnie ustalałem długość i ustawienia komponentów, wyszło mi koło 25 cm od szczytu uchwytu (fore nie będzie) do samego dołu dolnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Blank ma w miejscu uchwytu około 6mm średnicy, więc przepaść spora między blankiem a uchwytem. Już wstępnie ustalałem długość i ustawienia komponentów, wyszło mi koło 25 cm od szczytu uchwytu (fore nie będzie) do samego dołu dolnika.Przy 6mm blanku i insercie o śr.wewnetrznej 13mm to zrobiłbym to tak,że dałbym arbory z PCV (białe) długie,pierwszy długość przedniej części uchwtu +1cm podtoczone do 13mm dla insertu,drugi długość tulejki z gwintem +1cm dla insertu.Uchwyt będzie dobrze i sztywno siedział na blanku...unikniesz niespodzianek w postaci ''chrupania i trzeszczenia'',a masa całości niewiele wzrośnie.SKSS to taki trochę chochlikowaty uchwyt,zwłaszcza bez insertu i nie wklejony ściśle (ciasne arbory) i sztywno lubi raczyć nas później wk..wiającymi dziwiękami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Nie wiem jak wy kleicie tego SKSS Troche ich mam, zeden nie trzeszczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 To zależy jak się komu kij wygiął...pod rybką .W dwóch kijach z skss bez insertu,zamontowanych na tych badziewnych grafitowych arborach (tych z komletu z fazami),po ''przesileniu'' kija zaczeły skrzypieć przednie elementy,musiałem wiercić dziurkę 1,5mm w miejscu stopki kołowrotka i wstrzykiwać podgrzaną żywicę.Od tamtej pory kupuje arbory (grafitowe lub pcv) pod uchwyty 20 i dotaczam je z tolerancją max. 0,5mm do średnicy wewnętrznej uchwytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 A jaka jest różnica między tuleją grafitową, a pcv? Inna transmisja drgań, różna waga? Robię teraz MHX lekki i też mam sporą przestrzeń pomiędzy uchwytem, a blankiem. Wyprosiłem trochę połamanych blanków ze sklepu i zrobiłem z nich arbory, jednak ważą one łącznie prawie 20 g, co mi się trochę nie uśmiecha, bo sam blank waży tylko 3 g więcej. Dlatego właśnie zastanawiam się pomiędzy tuleją pcv a grafitową. Ktoś pomoże? Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 No to robisz je chyba duzo za szerokie jak waza 20g bo ja robilem tak do kilku kijkow i takie arbory waza 2-3g szt. i daje takie trzy szt. zeby uchwyt pewnie siedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 A miałeś prawie centymetr różnicy w średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Nie pamietam dokladnie ale to bylo cos kolo 0,5-0,7mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Widzisz i tu jest mój problem, bo u mnie to 8-9 mm, przez co arbor jest grubaśny i swoje waży. Dlatego rozważam inne opcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Widzisz i tu jest mój problem, bo u mnie to 8-9 mm, przez co arbor jest grubaśny i swoje waży. Dlatego rozważam inne opcjeJakiej długości jest arbor który złożyłeś z blanków ?...,wystarczy pociąć go na 3-4 plastry o długości 5mm i na takich ''wręgach'' (jak w samolotach ) osadzić uchwyt.Kto powiedział,że arbor ma wypełniać dokładnie cały uchwyt,ważne aby był dobrze podparty. Edytowane 19 Maja 2016 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Robię w ten sposób, ponieważ sam mi tak podpowiedziałeś kilka postów wyżej Nadal uchwyt skss z insertem aluminiowym Edytowane 19 Maja 2016 przez Marcin1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Zmieniłem podejście i zrobiłem 4 arbory w postaci wąskich w miarę możliwości pierścieni. Udało się zejść z wagą z 20g do niecałych 8, co wygląda już dużo lepiej. Tak wyglądająUdało się spasować od wewnątrz jak i od zewnątrz tak dokładnie, że uchwyt z insertem trzymają się już nawet bez kleju. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Teraz przeczytalem swojego posta i sam sie usmialem bo mialo byc 0,5-0,7cm a nie mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi