Skocz do zawartości

Jaki multiplikator na początek?

Jackob

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ i tak ktoś by to napisał, bo to banały: da się łapać, ale na pewno nie na lekkie przynęty, bo nim nie rzucisz. Tanio oznacza drogo, bo z tych cięższych naurywasz mnóstwo podczas rzutu, a jeśli masz zamiar łowić na Slidery, to zobacz ile kosztują. Tanim najprawdopodobniej pierwszego dnia stracisz mnóstwo plecionki, jak nie całą, zniechęcisz się i rzucisz go w kąt. Właściwie tanie są dla tych, co świetnie potrafią posługiwać się multikiem, bo oni sobie poradzą, tyle że nie kupią.
Proponuję Ci nie Abu - które są świetne, ale nie mają tak prostego hamulca rzutowego - lecz Curado 201e7. Ustawiasz na cztery bloczki (dowiesz się tutaj, co to znaczy) i rzucasz prawie wszystkim. Potem na trzy, potem na dwa... Koszt: pomiędzy 500 a 600 zł. Przypuszczam, że wszystko co spróbujesz zaoszczędzić z tej kwoty oddasz i tak w przynętach i plecionkach. Jeśli przesadzam to niedużo.  

hmmm... zależy co to za multiplikator można  mieć farta i za 200  kupic coś naprawdę fajnego -używanego,niezajechanego starszego abu albo curado ale można tez trafic cos co się do łowienia średnio nadaje ;) napisz może co to za multik w tak okazyjnej cenie chcesz kupić

• Like 1

napisz może co to za multik w tak okazyjnej cenie chcesz kupić

Przede wszystkim: do czego ma być używany, do jakich przynęt!

Odpisując, oczywiście miałem na myśli młynek nowy za 200zł, a nie używany. Jeśli miałby być używany za 200, to na przykład na sąsiednim forum jest w tej cenie stare Revo S I generacji, które jak najbardziej nadaje się do łowienia i to prawie wszystkim. To może być bardzo dobre wyjście!

Edytowane przez Wilk_

Chciałem kupić jakiś tanio ale wszyscy mi mówili ze multiplikatory od tysiąca złotych się zaczynają, ze jak kupie taki za 200 to go odstawie po jednym wypadzie na ryby.

Łapał bym na gumy 10-20g

i woblery szczupak owe.

Nie miałem na oku żadnego określonego modelu..

Edytowane przez Jackob

wszyscy mi mówili ze multiplikatory od tysiąca złotych się zaczynają,

W pewnym sensie tak. Tak jak samochody zaczynają się od 200 tysięcy, motocykle od 100, a kobiety od Moniki Bellucci :)

Nie słuchaj takich rzeczy. W zeszłym roku cały sezon łowiłem Okumą Aluminą za 300zł i wyholowałem wszystko, co wzięło, a trochę wzięło, choć bez potworów.

• Like 1

Wielkie dzięki za pomoc pozdrawiam.

Kuba

Drobiazg, ale moje zdanie jest takie: nie kupować do nauki multika ,który w sklepie kosztuje 200 zł, nie dlatego, że musi się od razu popsuć, tylko dlatego, że źle się takim rzuca. Kupić z wyższej półki, który ma lepszy hamulec rzutowy (najwyżej mocno używany) - będzie mniej splątań, strat w przynętach i plecionkach. Ja bym kupił to Revo, do którego wyżej umieściłem link, albo składał na Curado - pięknie się tym rzuca wszystkim, co wpadnie w ręce.

tak tylko pamietaj ze kij jest tak samo wazny :) na poczatek zaloz gumy na glowkach 10 - 20 gram i szkol technike rzutów :) odleglosci przyjda z czasem :) tylko ja mowie o cf ul jest jeszcze model bez ul ale tego nie znam i nie wiem czym sie roznia :)

nic na sile  ;)

Edytowane przez meme174

nie twierdze ze te kolowrotki ktore podali tobie koledzy sa zle ,jednak czasem warto sie zastanowic przy wyborze sprzetu, zwlaszcza castingowego co tak naprawde chcesz osiagnac kupujac tanio lub taniej,to nie jest spining,tutaj kazdy drobny szczegol odgrywa duza role(wplywa bezposrednio na odleglosci rzutow,trwalosc i moc calego zestawu,ergonomia ktora jak wiemy odgrywa rowniez bardzo wazna role,jak rowniez kompatybilnosc kolowrotka z roznymi dostepnymi akcesoriami na rynku,szpulki hamulce itd)tak wiec przechodzac do sedna sprawy ,kto kupuje tanio kupuje 2x,typy kolowrotkow castingowych z tak zwanej sredniej polki znajdziesz w dziale baitcasting ,tematy bardzo szeroko omawiane,nie wspomne o bitwach toczonych curado vs abu revo pozdrawiam!!!

Chciałem kupić jakiś tanio ......

Łapał bym na gumy 10-20g

i woblery szczupak owe.

Nie miałem na oku żadnego określonego modelu..

do takich przynęt nie jest Ci potrzebny drogi multiplikator, ewentualnie popatrz na poczatek na coś takiego

Abu Ambassadeur Pro Max / cena nowego około 250zł,

a jeśli nie chcesz łowić jerkami po 60-100 gram (i wydać sporej kasy na multik i dobry kij)

to do Twoich przynęt sugeruje Ci operować kołowrotkiem o stałej szpuli (nie warto sobie życia komplikować - najprostsze rozwiązania niejednokrotnie okazują się najlepszymi)

Edytowane przez @Wojti
  • Like 1

Może posłużę mim doświadczeniem....

W zeszłym roku zaczynałem z catingiem z zestawem Dragon Millenium Fatso Jerk Cast + Team Dragon HS200iL. Rzucało się całkiem fajnie choć brody robiłem  :rolleyes:  Ba! nawet odstrzeliłem na Power Pro 30LB Fatso 10S  <_< . Zestaw sprzedałem...

Obecnie kupiłem Shimano Citica i wędkę Guide Select Buster Cast. Muszę powiedizec że multik Citica w Porównaniu z HS200iL to jak przesiadka z Poloneza do Mercedesa. Citicą bardzo dobrze się rzuca, nie robi bród, i można rzucać lżej niż na Dragonie.... Moja rada... kup sobie CItice (nowa ok 550zł) a jak masz kase to Curado. Naprawdę warto. Lepiej kupić droższy lepszy mulik i cieszyć się łapaniem niż kupć coś gorszego i zniechęcać się do castingu...

Może przekona cię to, że moi koledzy, którym dałem rzucać Citicą mówią, że teraz to się lepiej rzuca B)  Mówią to osoby, które rzucały może 2-3 razy w życiu castingowym zestawem...