Skocz do zawartości

Jaki multiplikator na początek?

Jackob

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wstrzymuj się :)  Casting pod średnie i większe gumy ,to też dobra zabawa i wciągająca .To nie tylko kij od szczotki i jerki - spróbuj ,a będziesz mile zaskoczony .

A ta TATULA 100HSL nada sie do tego kijka Graphiteleader Veloce RV GLVRC-70H i np gum do 15 cm z główkami do 15 gr ? Czy lepiej kupić coś innego chciałbym wydać tak max z 500-600 zł za multik bo nie wiem czy mi podejdzie ?

Edytowane przez qmichalq

A ta TATULA 100HSL nada sie do tego kijka Graphiteleader Veloce RV GLVRC-70H i np gum do 15 cm z główkami do 15 gr ? Czy lepiej kupić coś innego chciałbym wydać tak max z 500-600 zł za multik bo nie wiem czy mi podejdzie ?

Powtórzę coś co zostało już napisane tu na forum kilka razy ;) zamów tatule z Aliexpress, nie wydasz więcej niż 400zł, sprzęt sprawdzony przez wielu użytkowników z forum a gdyby nie podeszło to odsprzedasz na giełdzie z niewielką stratą ;)
  • Like 1

A ja polecam roundy to naprawdę świetne multiplikatory nawet moja zona która ze zwykłym kołowrotkiem miała problemy z Calcutta rzuca pięknie. Każdy uparł się na te niskoprofilowce z magnetykiem.

Nie polecam okrąglaków. Mnie nie przypasowały tak więc używam ich tylko do trolla. Są gusta i guściki.

Porównując bebechy takiego np. C3/C4 do Tatuli, Zilliona czy też Curado dochodzę do wniosku że nie są też wcale mocniejsze wbrew obiegowej opinii.

Jak to ma być pierwszy multik proponuję porzucać wcześniej jednym i drugim.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Ten ABU ma dwa pokrętła, zaś rzutowy hamulec w środku ukryty jest.

Odległość rzutu regulujesz tak samo jak w każdym innym multiku, po pierwsze siła wymachu, po drugie nastawy hamulców, po trzecie kciuk na szpuli.

Edytowane przez WalterW

Coś tam znalazłem na jego temat ale trochę dopiero zaczynam i nie wszystko jasne jest dla mnie, ale nic myśle ze wybrałem i do kija wybrałem dwa multiki, jeden to Citica I 201 IHG i Tatula CT 100HSL Type R oraz Ambassadeur Revo SX i teraz czy ktoś bardziej doświadczony by podpowiedział, który bedzie najlepsza opcja, przynęty max do 60g.

• 2 tygodnie później...

......W sumie nie bardzo kumam potrzeby multika szybszego niż 7.1:1......

Coby "rozkręcić" taką obrotówkę (tyle że w rozmiarze #5), trzeba kręcić korbą jak boleniówkę- a i wtedy potrafi przygasnąć.

Ktoś powie: dlaczego nie wywalisz, ale ona dała mi najwięcej ładnych szczupaków w tym sezonie.

Multikiem 6:1 nie nadążył bym kręcić  :D

;)

• Like 1

Dziwne trochę bo obrotówki właściwie słyną z tego i są najbardziej łowne jak się ją wolno prowadzi i czasami poderwie żeby zaburzyć jej prace (nie tyczy to się oczywiście lata jak szczupak zeruje na sieczce). a często miałem ataki jak prowadziłem ja ślimaczym tempem do momentu aż jej praca gasła wtedy podrywałem i znowu czekałem aż praca zgaśnie.. Ale to też zależy od wody i ciężkości korpusu, temperatury wody tez i jak zeruje szczupak ... Myślę , że 6,3 przełożenie jest wystarczające  .. Ogólnie ja nawet stało szpulowce pod spina wole z przełożeniem 4,9 do max 5 z kawałkiem.. Boleni nie łowię :)

Edytowane przez darkonis

Hm,użytkuję Tatulę Type-R,przełożenie wysokie:8,3 :1.Nie zwracam uwagi na to, rzucam obrotówkami 345. Jak trzeba wolniej prowadzić,kręcę po prostu wolno. Nic się nie dzieje z młynkiem. Bawię się tak 3 lata. W zasadzie robię wszystko, aby ten zestaw zajechać (SDR nim również) i nijak nic się nie dzieje.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Zaczynam swoja przygode z castingiem i szukam jakiegos budzetowego (200-300zl) multika do przynet typu slider 6, 7, cos w podobnej gramaturze. Zaznaczam ze mutlik musi miec korbke na prawa reke. W gre wchodzi raczej niskoprofilowiec bo mam okraglaka quantum i albo ze mna jest cos nie tak albo z nim bo robia mi sie brody i wydaje mi sie ze plecionka ciezko sie z niego zsuwa tak jakby byla za luzno nawinieta (byc moze nie nadaje sie do tak malych przynet).

Moze ktos doradzi jakis multik albo ma cos sensownego na sprzedanie?

Pozdrawiam