Skocz do zawartości

Jaki multiplikator na początek?

Jackob

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...

Witam wszystkich. Oczywiście czytałem wiele na forach o różnych multichach ale jak przychodzi do zakupy czegoś na początek to i tak człowiek nie może się zdecydować. 
To będzie pierwszy zestaw castingowy. Wędke już wybrałem, zastanawiam się nad multikiem. Jest to dość podstawowy zestaw więc jak możecie to podpowiedzcie który lepszy.

Wędka:
- Dragon Okuma Black Rock cast 3-18

Multi:

- Okuma Ceymar C-266WLX

- Abu Garcia BLACK MAX 3

Jak się domyslacie ciążar wyżytowy wędki mniej więcej wstazuje jakie ciężkie będą przynętey, oczywiście zdażą się cięższe niż 18g. Łowię woblerami i gumami od 5-6g.

Lżejsze przynętey zostawiam na klasyczny spining.

Jak będzie miał ktoś z Was chwilke to napiszcie co byście wybrali. Jak już wpsomniałem to jest pierwszy zestaw, dość budżetowy ale od czegośtrzeba zacząć.

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam :)

Dzień dobry, żeby skutecznie rzucać wabiami od 5-6g to musisz wydać trochę więcej na kołowrotek.

polecam - http://jerkbait.pl/topic/7481-multiplikator-do-lekkiego-spiningu/page-1

Opcji jest wiele i tak, mógłbyś:

1. zacząć od jakiegoś Curado E51 z setem tuningowym (szpula, łożyska), na giełdzie można upolować takie sprzęty w granicach 700-900pln.

2. możesz kupić Tatule i zrobić jej samemu upgrade na częściach z Alieexpress

3. kupić tatule i oddać je w ręce Aldana/Endriu w celach upgrade

4. poszukać na ebay daiwa t3 air

5. kupić aldebaran bfs xg

niezłym wyjsciem jest też alphas sv - z trudem rzuci od 5g... po dokupieniu szpulki z alliexpres spokojnie 4g i pewnie niżej... szpulka to 200...

jak nie chcesz wydawać to polecam zakres od 15g w górę... na wędce oszczędzisz, na multiku niestety nie...

tu masz bez potrzeby modyfikacji: https://www.ebay.pl/itm/Daiwa-Bait-Reel-Alphas-Air-Stream-Custom-7-2-L-For-Fishing-From-Japan-New/264006043487?hash=item3d77fc875f:g:F8kAAOSwgKRb0ZzO:rk:1:pf:0

i taniej pewnie nic nie zdziałasz:(

Edytowane przez czarny1

Dzięki za szybkie odpowiedzi.

To jest mały problem ponieważ zaproponowaliści rozwiązania za 3-4 krotnie więcej niż mam.

Multiki o kóre zapytałem kosztują w granicach 250zł, i tyle mniej więcej mam. Wydawanie 700-900 zł na multi to zdecydowanie za duzo niestety...

Pozwilicie że zapytam jeszcze, w takim razie do jakich przynęt nadają się multiki wymienione przezemnie ? 

niezłym wyjsciem jest też alphas sv - z trudem rzuci od 5g... po dokupieniu szpulki z alliexpres spokojnie 4g i pewnie niżej... szpulka to 200...

jak nie chcesz wydawać to polecam zakres od 15g w górę... na wędce oszczędzisz, na multiku niestety nie...

tu masz bez potrzeby modyfikacji: https://www.ebay.pl/itm/Daiwa-Bait-Reel-Alphas-Air-Stream-Custom-7-2-L-For-Fishing-From-Japan-New/264006043487?hash=item3d77fc875f:g:F8kAAOSwgKRb0ZzO:rk:1:pf:0

i taniej pewnie nic nie zdziałasz:(

Z trudem rzuci 5g ale na pałce jerkowej. Z dobrym kijem 3.5g w komforcie ogarnie. Ostatnio był gdzies za około 600pln

• Like 1

jak dobierzesz przynęty do multika a nie odwrotnie to będzie ok... niestety im bardziej budżetowa konstrukcja tym gorsza jakość...okumy bym nie próbował... może poczytaj linki od kolegi i poszukaj na giełdzie uzywek? w ten sposób masz szansę kupic coś z sensem...

i pamietaj, że w caście wędka musi być dokładniej dobrana niż normalnie - rzuty są bardziej energiczne...

600zł to niestety troche więcje niż przewidziane 250zł...

Więc chyba będe zmuszony zaryzykować i zobaczyć czy się będzie dało w jakikolwiek sposób rzucać.

To może jakaś podpowiedź, lepsza będzie Okuma czy Abu Garcia ? Któryś z producentów jest lepszy ? Wiem, zdaje sobie sprawę że to bardzo budżetowe multiki ale może któryś będzie lepszy :)

Po chwili dopierow zobaczyłem że napisałeś czarny01 - więc okume odradzasz. A kołowrotki robią dobre :D 

Dzięki za sugestie i z przynęty będe musiał troche lepiej dobrać, ale kij napisałem jaki chce kupić, to jeden z miększych kijków w granicy około 200 zł. 

Sam bym się zdecydował na Okumę, ale pytam Was bo urzywać, macie styczność z tym a ja jestem zielony. Więc nie chce utopić kasy odrazu :)

Edytowane przez sawyer90

Gdybam sobie: kupisz Okumę i być może napotkasz trudności z obsługą takich przynęt. Zniechęcisz się i sprzedasz multiplikator ze stratą.

Wiele osób próbowało iść swoją drogą mimo rad. Dla jednych była ona bardziej kosztowna, dla innych mniej. Koledzy dobrze radzą.

• Like 4

Moja rada jest taka ,podjedz do któregoś z kolegów z forum i  wszystko  Ci wyjaśni  ( załącznik mile widziany ) będzie taniej ( na 100% ) , pytania które Cię nurtują otrzymasz  ,przerabiałem temat kilka lat wstecz.Pamiętaj tanio kupujesz dwa razy kupujesz.

• Like 3

Wiem, wiem. Napewno dobrze doradzacie i staracie się.

Nie można Wam tego zarzucić :) ale niestety nie wyskrobe 600-800 zł na multika.

Przejrzałem jeszcze inne sklepy i jest jeszcze:

Dawia Laguna 100 HLA  w cenie 270 zł i jest jeszcze do zaakceptowania. 

lub

Shimano CAENAN A 151 za 320 zł

Więc może on będzie lepszy ?

Czy może odpuścić sobie i pozostać przy klasycznym spiningu ? 

marek_moto - wiem, wiem że jak coś jest tanie to potem płaci się podwójnie... Każdy kiedyś zaczynał, pewnie że fajnie by było kupić daiwa tatula r albo coś podobnego... tylko musił bym zbiurkę zrobic na forum :D

Edytowane przez sawyer90
  • Like 2

Quantum smoke i tour dadzą radę od 5g. O ile ten pierwszy znajdziesz używany w zakładanym budzecie to do 2 będziesz musiał dołożyć. A jeśli masz czas to małe żółte rączki coś pewnie mają w ofercie co spełni oczekiwania.

Ps. Na olx był chyba black max po tuningu z płytką szpulą i wienionymi łożyskami. Powinien te 5g w takim zestawieniu ruszyć ale cena z tego co pamiętam 350

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Wiem, wiem. Napewno dobrze doradzacie i staracie się.

Nie można Wam tego zarzucić :) ale niestety nie wyskrobe 600-800 zł na multika.

Przejrzałem jeszcze inne sklepy i jest jeszcze:

Dawia Laguna 100 HLA  w cenie 270 zł i jest jeszcze do zaakceptowania. 

lub

Shimano CAENAN A 151 za 320 zł

Więc może on będzie lepszy ?

Nie odpuszczaj bo cast jest zajebisty:-))Czasami tylko nie da się pogodzić możliwości finansowych z chęciami o oczekiwaniami.Najgorsza sprawa to kupić badziewie na które wydasz i tak sporo kasy a działać będzie ch....o i tylko się zniechęcisz.Tym bardziej że chcesz startować dość ambitnie z gramaturami od dołu.

Mam jeszcze uwagę a w zasadzie pytanie co do kija który wybrałeś.Miałem kiedyś Okume BR 3-18 w jednym kawałku jeszcze za czasów spinningu.Opis był z dupy,to była tak naprawdę solidna sandaczówka która od dołu zaczynała się przyzwoicie ładować od 6-7g+guma a 30g.koguta było jej nie straszne.Stąd moje pytanie czy macałeś osobiście kij.Żeby się nie okazało że wyskrobiesz na przyzwoity multik a kij się nie będzie ładował i dolnej granicy oczekiwanej Ci nie obsłuży.Casting to zestaw,moim zdaniem spasowanie odpowiednio pod oczekiwanie ważniejsze niż w spinningu.

Edytowane przez drag
  • Like 1

Dzięki za przeniesienie postów, i nie gniewajcie się za złe umieszczenie :) 

Początkujący forumowicz ze mnie :D

Co do kija:

Oczywiście dolna granica jest lekko zaniżona, tylko też tak lekkimi przynętami nie będe rzucać. Wydaje mi się że te 7-8g (czyli wga przynęte najlżejszych któymi chce łapać) będzie wartością już jak najpardziej realną, która będzie łądowac tą wędkę.

drag- wiem że casting jest fajny, widziałem kilka razy, troche filmików na youtube i to jest metoda bardzo fajna (tak mi się przynajmniej wydaje) tylko jeżeli multki zaproponowane przezemnie nie nadają się to też nie chce ładowac kasy jak to ma nie działać. To shimano za 320zł to juz jest naprawdę górna granica. 

Na początek też nie chciałbym wydawać 600-800zł bo sam nie wiem czy będzie mi wychodzić rzucanie, czy się nie zraże ponieważ jest to metoda trudniejsza nis zwykły spining. 

Wiem że was męcze pytaniami na które odpowiedz jest prosta ( uzbieraj 800zł i wróć na forum, znajdziemy fajnego miltika) ale obawiam że że jest to nie realne.

Ta dawia i shimano też odpada ?  one mają mniejszą szpule, lżejszą z tego co już wyczytałem. 

Ewentualnie w jakich cenach są tuningowane szpule ?  Czy wymiana szpuli to jest prosty zabieg czy trzeba jeszcze coś przerabiac ? 

http://jerkbait.pl/topic/98493-shimano-caenan-caius/?hl=caenan

Powyżej masz to co podpowiedziała wyszukiwarka(jedno z wielu).Jest użytkownik Caenana,mozna zapytać a i wyszukiwarka nie boli:-))

Jeśli chodzi o szpulki tunningowe to pamiętaj(co zresztą już zostało chyba przez Huberta podpowiedziane)że ograniczą Ci górne możliwości rzutowe jeśli chodzi ogramaturę.

Edytowane przez drag
  • Like 1

Mi ostatnio udało się zakupić curado 51E za 250zl ????.

Sam tatule sprzedawałem niewiele drożej niż wynosi Twój budżet.

Daj ogłoszenie i myśle, że ktoś coś będzie miał w rozsądnych pieniądzach. Te najtańsze Shimano nie są za „ciekawe”i szkoda żebyś zaraz znowu wydawał kasę.

Jak chcesz to mogę Ci swojego Caiusa za stówkę sprzedać to sam zobaczysz. Ale to dopiero przed świetami bo w tej chwili jestem za granica.

Edytowane przez erqgth

Dzięki za propozycje uzywek ale pomimo ograniczonego budżetu wolę coś nowego.

Więc daliście mi do myslenia, i nie wiem czy jest sens ryzykowac i kupić któryś z tych czterech które wymieniłem.

Czy ktoś używał lub użytkuje Dawia Laguna 100 HLA ? 

Na necie są filmiki jak urzytkują ludzie nawet te tańsze multiki czyli abu garcia max 3 i rzucaja przynętami +-10g. 

Ja może trochę się wyłamie i podrzucę ci inne propozycje (chociaż z przedmówcami się zgadzam). Weź pod uwagę jeszcze to: Haibo Steed https://s.click.aliexpress.com/e/cBv6B7VJ - miałem model starszy który miał tylko hamulec odśrodkowy, używałem i było OK. Był to mój pierwszy multiplikator który sparowałem z kijem 5-20g i uczyłem się rzucać. Po nabraniu wprawy i poznaniu "z czym to się je" multik przeszedł mały tuning i wylądował na lżejszym kiju.

Druga propozycja to: Piscifun Torrent http://s.aliexpress.com/RbIJVr6Z do którego za 8$ dokupisz lżejszą szpulkę i śmiga. Mam taki zestaw sparowany z kijem 4-20. Multik polecany na YouTube przez wiele osób, ja póki co byłem z nim kilka razy nad wodą i działa jak należy, nie mogę się przyczepić do niczego, zobaczymy jak z trwałością. (U mnie pewnie posłuży długo bo przez większą część roku używam o wiele lżejszego zestawu więc ten się nie napracuje)

• Like 1