Skocz do zawartości

Jaki multiplikator na początek?

Jackob

Rekomendowane odpowiedzi

Zaskoczyliście mnie z tymi chińczykami :D

Troszkę bym się bał kupować typowego chińczyka, być może są dobre i mają dobre opinie ale wydaje mi się że coś firmowego, nawet budżetowego będzie lepszym pomysłem.

Więc kolejne pytania (pewnie macie mnie już dość )

Może shimano caenan 151 a, jest w rozsądnej cenie, ma najpłytszą szpule z w/w, a jak przyjdzie potrzeba może  wymienić mu szpulę ? jak szukać szpuli na Aliexpress ? po wymiarach ? 

@sawyer90,

Zacznij przygodę z multikiem od cięższych przynęt - guma, jerki, blachy.
Skup się na razie na samej obsłudze sprzętu, nie idź w rzucanie kleniowymi wobkami od razu.

Jak nauczysz się kontrolować sprzęt, znajdziesz będziesz miał nowy budżet który wesprzesz sprzedażą swojego pierwszego multika.
Ja zaczynałem od Shimano Citica potem Shimano Metanium XT.
Metanium pozwala już na rzuty woblerami około 7g ale trzeba dobrać jeszcze linkę, kij, a i tak skraca rzuty.

Jak chcesz możesz iść jeszcze zapytać kolegów z http://multiplikator.pl/ powiedzą ci dokładnie to samo co my.

Lepiej czasem zaoszczędzić by kupić coś lepszego niż kupić sprzęt który nie da ci przyjemności łowienia.
Wędkarstwo niestety to nie jest tani sport.

W ubiegłym roku postanowiłem rozpocząć przygodę z castingiem poprzedziłem to wieloma godzinami przed komputerem czytając o tej metodzie ( używanie wyszukiwarki nie boli ) . Jeżeli kilka osób pisało że że tak się nie da, to musi coś w tym być i nie brnąłem po tej ścieżce. Wielokrotnie czytałem że Daiwa z magnetykiem ułatwia rzuty ( mniejsza ilość bród ) więc kupiłem Tatule. Radzono by zacząć naukę od cięższych przynęt więc na pierwszy ogień poszły jerki, Pierwsze kroki można powiedzieć były bezbolesne, koledze któremu to powiedziałem ręce opadły on zanim opanował posłał w siną dal kilka przynęt, ja tylko jedną. On zaczynał przygodę z jakimś multikiem  Okumy używką za stówę z plusem( za odstrzelone przynęty byłby o wiele lepszy multiplikator 

). Następnie kupiłem zestaw do ul z Aliekspress i znowu się zaczęło rzucać się nawet da   ale na początku brody były jak u Świętego Mikołaja a przecież czytałem że im niższa waga tym większa cena, w tym przypadku trzy stówki które wydałem były ceną nauki. Wiem że następny zakup będzie w podobnej cenie różniącej się jednym zerem  :D . Poprzedzone to jest rozmowami, będzie poparte macaniem by móc później czerpać przyjemność  z łowienia.

Na pewno nie trzeba od razu wydawać dużych sum gdy nie wiemy czy spodoba się ta metoda. Trzeba się jednak słuchać osób które podpowiadają bo teoria którą przekazują na  forum poparta jest doświadczeniem. 

• Like 4

jak chcesz tanio w miarę lekko i uniwersalnie to wg. mnie zainteresuj się tsurinoya xf 50 np. z dwiema szpulami, lub druga opcja jak ktoś wspomniał wcześniej abu black max 3 i szpula UL z aliexpress. Obie opcje są rozwiązaniem zarówno do "lekkich" przynęt jak i trochę cięższych a np. 5g przy lekkim kiju naprawdę śmiało lata z tych płytkich szpul. Do któregoś z tych multików  możesz dorzuć np. kij teton 2-10g i śmiało ogarnie Ci zakres  okolo 4-16g. Chyba, że bardziej nacisk na górny zakres to ten kij o którym wspomniałeś wystarczy.

(…)

W sumie to dziwie się, że celujesz tylko w nówki

Ja też. Od ubiegłego roku "zassał" mnie casting. Zacząłem od używanej TATULI, później dokupiłem drugą też używkę i służą mi do dziś bezawaryjnie. Dokupiłem do nich dwie płytkie szpule i śmigają jak trzeba. :)

• Like 1

Niestety nie mogłem wcześniej odpisac.

Dzięki za wasze opinie i podpowiedzi. Zapadłą decyzja że wybiorę Abu (+ szpula z ali ale zenim przyjdzie to już pewnie nowy rok będzie)  i prawdopodobnie tą wędkę o której wspomniałem (dragon okuma black rock cast 3-18), ale nie jestem pewny poniewaz jak byłem w sklepie to zobaczyłem jeszcze dwie inne.

- Sanger iron claw the snake cas 198/-8 ~230zł

- pezon & michel Invitation transfer cast 180/2-7 ~250zł

Może ktoś z was macał lub ma i użytkuje ? 

Ponieważ jak wczęsniej któryś z Was napisał żeby bardzo dokładnie wybrać wędkę to zastanawiam się czy Okuma nie będzie za sztywna, więc pytanie czy lepiej może wziąść coś miekkszego i ją lekko przeładowywać ? 

C.W. podawany przez producentów często się mija z rzeczywistością więc wydaje mi się że w/w wędki wytrzymają przynęty 20g (sporadycznie używane) ponieważ raczej większość będzie do 12-14g.

Nie wspomniałem wcześniej ale będe używac plecionki 0,08

Ja zaczynałem od 3 - 5 gram i wcale tego nie żałuję choć bardzo łatwo nie było. Nie zniechęciłem się itp., itd., ... Jak komuś cast podejdzie to nie ma znaczenia od jakiej gramatury zacznie. Po prostu zaczniesz wydawać więcej kasy na nowe zestawy. Pisałem już o tym na wcześniejszych stronach tego wątku, dlatego powtarzał się nie będę.

Edytowane przez SlawekNikt

Mam okume turmenta kupiłem do gum 15cm+ ale ostatnio na rybach padł mi drugi multik i przełożyłem okume do wędki cw 4-21 główka 15g+guma 9cm latala jak z procy przy plecionce 0.20. miłe zaskoczenie

Hej .Akurat takie połączenie ,jak 15-to gramowa główka i mała guma ,to lata prawie ze wszystkiego .Bardzo lotne połączenie .

Nie wiem co z tą wędką zrobic...

Jak Wam się wydaje ? lepiej miekkszą  Sanger iron claw the snake cas 198/-8 czy okuma black rock cast 3-18 ? 

Użytkuje ktoś z Was którąś z w/w wędek ? 

Łódka czy brzeg? Bo do łowienia z brzegu za krótkie moim zdaniem.

Dragon o którym piszesz jest bardzo sztywny. Nie wiem czy to dobry pomysł na start chociaż wędka jak za taką cenę jest przyzwoita. CW zaniżone. Często kolega Mekamil wystawia na giełdę fajne budżetowe kije które sam kręci. Napisz do niego, może coś znajdzie odpowiedniego a resztę dołóż do multika.

• Like 2

Z brzegu.

Spining mam o długości 213cm i odległość rzutu jest wystarczająca dla mnie.

Nie chce kupić zbyt sztywnego kija ponieważ nie naładuje go lekkimi przynętami, więc lepszym rozwiązałem jest przeładowanie. Takie moje zdanie, dlatego pytam was :)

Multikiem rzucisz na bank bliżej. Weź to pod uwagę.

• Like 2

Dzieki za podpowiedzie.

Więc co sądzicie o Sanger iron claw ? On się będzie ładowac przynajmniej.  Wiem że ciężko komuś doradzić bo każdy z nas woli inny typ wędki.

godski - może jakoś określić mniej więcej % ile bliżej ? przypominam że będe uzywać plecionki 0,08 więc opór też będzie niewielki.

Dzieki za podpowiedzie.

Więc co sądzicie o Sanger iron claw ? On się będzie ładowac przynajmniej.  Wiem że ciężko komuś doradzić bo każdy z nas woli inny typ wędki.

godski - może jakoś określić mniej więcej % ile bliżej ? przypominam że będe uzywać plecionki 0,08 więc opór też będzie niewielki.

Nie da rady określić.

Wszystko zależy od operatora, warunków, wędki, multika i wielu innych rzeczy. 

Przy nielotach o małej wadze może to być nawet 50%. Przy jerkach 40-50 gramów 10-30%. Wartości "na oko".

I nie wysilaj się za bardzo na początku bo bród i strat w przynętach narobisz. Wędką z pazurem inaczej się rzuca.

Na zlot do Warszawy przyjedź na początku grudnia to w kilka godzin dowiesz się więcej niż czytając forum 100 dni.

Edytowane przez godski
  • Like 3

Początki zawsze są trudne, ale mam na uwadze że ta metoda jest specyficzna.

Mam nadzije że nie będzie bardzo źle.

Jak już kupie wszystko i przetestuje nad wodą to napisze moje wrażenia.

Gdybym miał problem z czyms to jeszcze Was podpytam :)

Tymczasem dziękuje wszystkim zainteresowanym, wszystkim którzy się wypowiedzieli :)

Castem bawię się pierwszy sezon. Zacząłem od TeamDragonaHS200i podpiętego do jerkowego skinnera do 80g.

Doszedł jakiś xhińczyk do lżejszego patyka - nie pamiętam jaki, mało ważne.

Zaczynam się rozglądać na kolejnym multiplikatorem. Miałby współpracować z lżejszym kijkiem, do 20 lub 28g. Dołem raczej nie będę schodzić poniżej 7-8g. a górą do uncji lub jeśli da radę to na średnim kijku do półtorej uncji czasami.

Używany nie będzie szczególnie często. Wolę kupić nowy niż używkę. Budżet... budżet się dostosuje, jak będzie warto to się poodkłada i kupi za jakiś czas. Chociaż wolę nie iść w czterocyfrowe sumy z uwagi na fakt, że nie będzie często i długo używany. Co byście polecili? ????

Za późno, edytować nie mogę. Po poczytaniu i pooglądaniu wpadła mi w oko TATULA CT 100HSL Type R. Co sądzicie o takim rozwiązaniu (sparowana z uncjówką od Mekamila lub DAMem Yagi 5-20 - nie wiem który zostanie u mnie).

A może inne, tańsze lub lepsze multiki się znajdą?

• Like 1