Skocz do zawartości

Jaki multiplikator na początek?

Jackob

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich, chciałbym zacząć przygodę z castingiem na terenie rzeczno - zaporówkowym łącznie z łódką. Ryby jakie mnie interesują to głównie boleń i szczupak, więc skupił bym się na wędce najchętniej o dł 2,4m. o cw. w przedziale 10-50gr.  natomiast kołowrotek kręcony prawą ręką gdyż jestem lewo ręczny więc może coś ze stajni Abu ? Co możecie mi doradzić ?

...a dobra wiadomość dla Ciebie jest taka, że multik na prawą łapkę powinieneś kupić taniej. W Polsce są mniej popularne od lewusów. W Plecionie chyba trwa promocja na praworęczne. Pozdrowienia od mańkuta kręcącego lewą ręką. Chyba coś nie tak u mnie z lateralizacją.

• 1 miesiąc temu...

Szukam multiplikatora pod pierwszy zestaw castingowy, wedka savage gear mpp2  221 cm do 130g. Multiplikator pod jerki i duże gumy, budżet ok800 zl. Myslalem o daiwie lexa 300 lub dam quick optimus 301, polecicie cos jeszcze ?

Edytowane przez meru

• 7 miesięcy temu...

Odświeże trochę wątek.

Potrzebuję porady co do Multiplikatora na połów w Norwegii zarówno z łodzi jak i pomostu (rzut pilkerem / twisterem+jighead)

wędzisko to Penn Squadron II Travel Boat 50lb

przynęty od 30g do 500g (jerkowanie na łodzi)

łowiłem już na multiku z łodzi ale były to zestawy znajomego , dość starego typu

chciałbym aby multik był w miarę niezawodny i posłużył mi na lata , patrzyłem za niskoprofilowym

myślałem o Abu Garcia Revo SX ale nie wiem czy sie dobrze nada na pierwszy multik do tych warunków

każda opinia się przyda :)

Ryby hmm.. trochę większe , dotychczas na "chinskim" sprzecie wyciagałem 2-4kg rdzawce , kilka czarniaków i plamniaków

trafiają się większe sztuki, największa to 8kg rdzawiec - "dorsz" atlantycki ale w sezonie planuje dorsza też złapać

z łodzi myślę ryba ~ 2 - 20kg

z pomostu ~ 0,5 do 8kg

głównie łowię z pomostu - mam tam głębokość 10m i dość blisko prądu więc można ładne sztuki wyłapać i mam tam 10min z buta.

z łodzi wymaga ode mnie więcej zaangażowania

myślę że w miesiącu 4-5 połowów z pomostu i 1- max2 z  łodzi

kompletuje sprzęt bo sprawia mi to frajdę a chińskie badziewie którego używałem dotychczas na płotki , no cóż. kołowrotek się kończy, coś już w nim zaczyna zgrzytać

budżet :) nie chciałbym milionów monet na to wydawać , myślę że multik za 500 ,- i kręcioł za ~ 200-300

• 1 rok później...

Odgrzeje trochę temat i podpytam doświadczonych w kwestii multików. Czy Shimano Curado DC będzie odpowiednim wyborem na początek zabawy w casta ? Poradzę sobie jakimś modelem z tej rodziny z przynetami w przedziale 10-40g ? Za każda wskazówkę będę bardzo wdzięczny.

Pewnie otrzymam zarzut monotematyczności, ale moim zdaniem, najlepszym na początek jest DAIWA Tatula CT100. Trwały, multiplikator o szerokim zakresie zastosowań, wybaczający w znacznym stopniu błędy początkującego użytkownika. Nadto zdecydowanie tańszy od Curado.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Odgrzeje trochę temat i podpytam doświadczonych w kwestii multików. Czy Shimano Curado DC będzie odpowiednim wyborem na początek zabawy w casta ? Poradzę sobie jakimś modelem z tej rodziny z przynetami w przedziale 10-40g ? Za każda wskazówkę będę bardzo wdzięczny.

Będzie bardzo dobry, bo przy prawidłowym ustawieniu (luz szpuli na zero + hamulec dc przy większym wietrze na trójkę, a przy lepszych warunkach na dwójkę) w zasadzie nie ma bród, a rzuty są dalekie. Do tego bardzo miękka praca i precyzyjny hamulec walki. Przy początkach z castem wiele osób zraża się przez odstrzały przynęt i brody. Sam używam modelu 151 w przedziale 40-100, ale 20-40 g ten multik też spokojnie ogarnie (10 g nie próbowałem - myślę, że rzuci, ale szału nie będzie, bo to jest sprzęt do średniociężkiego łowienia). Do wyboru masz jedną wielkość 151 czyli tak na prawdę 200 z płytszą szpulą i 3 przełożenia, w zależności do jakiej techniki i przynęt chcesz go zastosować. Polecam zakup na Aliexpress, bo jest znacznie taniej niż u nas. Chyba, że zależy Ci na gwarancji.

• Like 1