hm62 Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) A już wyjaśnione :-) Edytowane 11 Lutego 2019 przez hm62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisso77 Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Witam wszystkich, chciałbym zacząć przygodę z castingiem na terenie rzeczno - zaporówkowym łącznie z łódką. Ryby jakie mnie interesują to głównie boleń i szczupak, więc skupił bym się na wędce najchętniej o dł 2,4m. o cw. w przedziale 10-50gr. natomiast kołowrotek kręcony prawą ręką gdyż jestem lewo ręczny więc może coś ze stajni Abu ? Co możecie mi doradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Witam, tak na szybko proponuję zacząć przygodę z forumową wyszukiwarką temat był wałkowany wielokrotni i przy odrobinie chęci wszystko znajdziesz. Powodzenia !!! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 ...a dobra wiadomość dla Ciebie jest taka, że multik na prawą łapkę powinieneś kupić taniej. W Polsce są mniej popularne od lewusów. W Plecionie chyba trwa promocja na praworęczne. Pozdrowienia od mańkuta kręcącego lewą ręką. Chyba coś nie tak u mnie z lateralizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Była niedawno któraś Daiwa na prawą rękę do cięższego łapania na giełdzie- poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meru Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) Szukam multiplikatora pod pierwszy zestaw castingowy, wedka savage gear mpp2 221 cm do 130g. Multiplikator pod jerki i duże gumy, budżet ok800 zl. Myslalem o daiwie lexa 300 lub dam quick optimus 301, polecicie cos jeszcze ? Edytowane 11 Maja 2019 przez meru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) Daiwa Tranx 301ABU Revo Beast 41 Edytowane 11 Maja 2019 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meru Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Dzieki, fajne tylko troche za drogie, moze jeszcze cos tanszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Szukaj używanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leeso Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 może... Daiwa Prorex XR 300 .albo nowa tatula https://max-fish.pl/product-abk-14524-10710-225-DAIWA-MULTIPLIKATOR-TATULA-HD-200HL-LTD.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Chęć łowienia szczupaków na gumy 15-19cm. Wymusza iść w stronę castingu. Na pierwszy multik myślę nad Abu Revo X HS model 2018. Będzie on odpowiedni pod gumy i jerky do około 60g? Budżet ograniczony niestety do 600zł z wędka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Mam Revo 4X W-L i daje spokojnie radę nawet do 100gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 A Daiwa Prorex 300 z kolei była chwalona na tym forum za bardzo solidne "bebechy" (są nawet zdjęcia) także zapewne da radę bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Daiwa Tranx 301ABU Revo Beast 41Robert, takiej daiwy nie znam, cos nowego na rynku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Bo nowości docierają tam do was, do Niemiec z opóźnieniem Dzięki za sprostowanie mojego błędu . Oczywiście chodzi o Shimano Tranx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meru Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Szukaj używanych Szuka, ale narazie nikt nic nie sprzedaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Chęć łowienia szczupaków na gumy 15-19cm. Wymusza iść w stronę castingu. Na pierwszy multik myślę nad Abu Revo X HS model 2018. Będzie on odpowiedni pod gumy i jerky do około 60g? Budżet ograniczony niestety do 600zł z wędka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathkaczy Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Odświeże trochę wątek. Potrzebuję porady co do Multiplikatora na połów w Norwegii zarówno z łodzi jak i pomostu (rzut pilkerem / twisterem+jighead)wędzisko to Penn Squadron II Travel Boat 50lbprzynęty od 30g do 500g (jerkowanie na łodzi)łowiłem już na multiku z łodzi ale były to zestawy znajomego , dość starego typu chciałbym aby multik był w miarę niezawodny i posłużył mi na lata , patrzyłem za niskoprofilowymmyślałem o Abu Garcia Revo SX ale nie wiem czy sie dobrze nada na pierwszy multik do tych warunków każda opinia się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Cześć.Kolego muszę Cię zmartwić nic takiego nie istnieje.Do połowów z łodzi proponuję poszukać mocnego morskiego multiplikatora, a z pomostu proponuję drugi zestaw na lekko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathkaczy Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 tak podejrzewałem ;pczyli mocny multik na połów z łodzii kołowrotek na polów z pomostu ;/ jakies porady co to mógłby być za sprzęt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Ja używałem multiki od Okumy Solterry po Jigging Mastera. Wszystko zależy od ryb na jakie się nastawiasz i budżetu jakim dysponujesz.Ps. Pomost bym sobie dopuścił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathkaczy Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Ryby hmm.. trochę większe , dotychczas na "chinskim" sprzecie wyciagałem 2-4kg rdzawce , kilka czarniaków i plamniakówtrafiają się większe sztuki, największa to 8kg rdzawiec - "dorsz" atlantycki ale w sezonie planuje dorsza też złapać z łodzi myślę ryba ~ 2 - 20kgz pomostu ~ 0,5 do 8kg głównie łowię z pomostu - mam tam głębokość 10m i dość blisko prądu więc można ładne sztuki wyłapać i mam tam 10min z buta.z łodzi wymaga ode mnie więcej zaangażowaniamyślę że w miesiącu 4-5 połowów z pomostu i 1- max2 z łodzi kompletuje sprzęt bo sprawia mi to frajdę a chińskie badziewie którego używałem dotychczas na płotki , no cóż. kołowrotek się kończy, coś już w nim zaczyna zgrzytaćbudżet nie chciałbym milionów monet na to wydawać , myślę że multik za 500 ,- i kręcioł za ~ 200-300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Odgrzeje trochę temat i podpytam doświadczonych w kwestii multików. Czy Shimano Curado DC będzie odpowiednim wyborem na początek zabawy w casta ? Poradzę sobie jakimś modelem z tej rodziny z przynetami w przedziale 10-40g ? Za każda wskazówkę będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Pewnie otrzymam zarzut monotematyczności, ale moim zdaniem, najlepszym na początek jest DAIWA Tatula CT100. Trwały, multiplikator o szerokim zakresie zastosowań, wybaczający w znacznym stopniu błędy początkującego użytkownika. Nadto zdecydowanie tańszy od Curado. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Odgrzeje trochę temat i podpytam doświadczonych w kwestii multików. Czy Shimano Curado DC będzie odpowiednim wyborem na początek zabawy w casta ? Poradzę sobie jakimś modelem z tej rodziny z przynetami w przedziale 10-40g ? Za każda wskazówkę będę bardzo wdzięczny. Będzie bardzo dobry, bo przy prawidłowym ustawieniu (luz szpuli na zero + hamulec dc przy większym wietrze na trójkę, a przy lepszych warunkach na dwójkę) w zasadzie nie ma bród, a rzuty są dalekie. Do tego bardzo miękka praca i precyzyjny hamulec walki. Przy początkach z castem wiele osób zraża się przez odstrzały przynęt i brody. Sam używam modelu 151 w przedziale 40-100, ale 20-40 g ten multik też spokojnie ogarnie (10 g nie próbowałem - myślę, że rzuci, ale szału nie będzie, bo to jest sprzęt do średniociężkiego łowienia). Do wyboru masz jedną wielkość 151 czyli tak na prawdę 200 z płytszą szpulą i 3 przełożenia, w zależności do jakiej techniki i przynęt chcesz go zastosować. Polecam zakup na Aliexpress, bo jest znacznie taniej niż u nas. Chyba, że zależy Ci na gwarancji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi