kopszmercen Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Hmmm, zdania ekspertów są podzielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Kazdy poleca to czym łowi wniosek każdy multik się sprawdzian co brać zależy od twoich preferencji sympati do marki designu itp .Shimano hamulec od środkowy lub DC .Daiwa magnetyk .Abu odśrodkowy plus magnetyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopszmercen Opublikowano 26 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 No ale właśnie serce mówi mi za Lew's ale rozum za Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 26 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 Nie jestem może super zaawansowanym kastingowcem, ale posiadam i używam Tatulę 200 HL, Curado K 200 i najkrócej, bo od początku sezonu szczupakowego '22 mam Lew's-a Superduty 300. Z tych trzech Lew's moim zdaniem wygrywa. Daiwa szybko zaczęła rzęzić (po niezbyt intensywnym sezonie pod gumami 50-70g), Curado ma najgorszy w moim odczuciu hamulec rzutowy (najwięcej odstrzałów zaliczyłem, przy hamulcu włączonym na maksa - może nie umiem za dobrze kontrolować szpulki kciukiem), a Lew's dobrze rzuca, bez plątania i strzelania, gładko i pewnie zwija. Mi się Lew's najlepiej sprawdza. Co prawda jest większy, ale mam go spasowanego z wędką na blanku FA Pike 42 LB, którą łowię przynętami od 50 do jakichś 140g, głównie 80-100g - dla mnie bomba zestaw. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopszmercen Opublikowano 27 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 Dzięki za wyczerpującą wypowiedź, na szczęście już wczoraj zamówiłem właśnie Lew's za 790zł więc tym przyjemniej czyta mi się twoją odpowiedź Ile pletki takiej 0,25-28 teoretycznie wchodzi na tego multika? Chcę zamówić od psułka jakąś często wspominaną w wypowiedziach 4-splotową pletkę, albo wezmę ukochaną PowerPro albo P-line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 (edytowane) Na małą bestie wchodzi 150m 40lb power pro 0.32mm tu pewnie będzie podobnie .Jak chcesz 30lb 0.28 zamów z 200m najwyżej zostanie lub 150m zrób podkład z żyłki .P-line X8 jest bardziej zbita mimo mniejszej średnicy zajmuje więcej miejsca na szpuli przy tej samej średnicy .jak uczysz się rzucać lepiej grubsza kupić i tak pewnie będziesz miał odstraszyły itp możesz też kupić na 1 pleta jakąś gruba nie markowa mistrall czy Mikado ogarnąć rzuty i wtedy zmienić na coś lepszego . Lub kupić 200m power pro nawinąć do pełna a jak po kilku odstrazach będzie ci brakowało pletki dowinac żyłki od spodu .Jak nie będziesz łowił na głębokiej wodzie to i 40lb 0.32 będzie spoko nie ma co się bać grubej plety nie skróci ci aż tak rzutów jak przy spinie a zaoszczędzisz na przynętach . Edytowane 27 Lipca 2023 przez jacob1993 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 (...)jak uczysz się rzucać lepiej grubsza kupić i tak pewnie będziesz miał odstraszyły itp możesz też kupić na 1 pleta jakąś gruba nie markowa mistrall czy Mikado ogarnąć rzuty i wtedy zmienić na coś lepszego(...)Mikado Nihonto Fina Braid nie jest wcale taką "nie markową", w castingu sprawdza się zupełnie przyzwoicie i zgadzam się, że to dobry pomysł, żeby na początek przygody z castingiem nie ładować się w drogą plecionkę, bo straty mogą być znaczne. (...) zrób podkład z żyłki .(...)Nie ma takiej potrzeby, multiplikator to nie stałoszpulowiec i nie wymaga wypełnienia szpuli na full. Na moich szpulach mam 70-100m plecionek, co wypełnia szpule w 1/2 - 2/3 i nie powoduje to ani skrócenia dystansu rzutów, ani splątań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 28 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 Przy zapełnieniu szpuli do połowy napewno nawój na obrót jest mniejszy niż deklaruje producent .rzuty też się w jakimś stopniu przez to się skracają mniej linki jest oddawane przy 1 obrocie szpuli . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 28 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 Ale za to szpula się szybciej rozpędza. Ja również nie jestem zwolennikiem wypełniania szpuli na full. Po prostu lepiej mi się tak łowi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopszmercen Opublikowano 28 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 Dzięki koledzy za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 30 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 Nie ma takiej potrzeby, multiplikator to nie stałoszpulowiec i nie wymaga wypełnienia szpuli na full. Na moich szpulach mam 70-100m plecionek, co wypełnia szpule w 1/2 - 2/3 i nie powoduje to ani skrócenia dystansu rzutów, ani splątań. Te twierdzenie, zwłaszcza nad dużą rzeką, może zostać szybko zweryfikowane kiedy z niepokojem będziesz patrzył jak bardzo szybko linka może być wybierana ze szpuli. Oparzony i przytarty kciuk jakiś czas o tym będzie przypominał... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 30 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 Wiem, co to zapas linki. A na dużych rzekach nie łowię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 30 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 Ja tam wolę na full nawijać, aczkolwiek większość szpulek jakie posiadam jest dość płytka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Te twierdzenie, zwłaszcza nad dużą rzeką, może zostać szybko zweryfikowane (...)Z tym się zgodzę, ale ile mamy tych DUŻYCH rzek? Na dobrą sprawę dwie. Ja tam wolę na full nawijać, aczkolwiek większość szpulek jakie posiadam jest dość płytka Przemku, przeważnie na płytką szpulę nawijam cieńszą linkę niż na głęboką i stosuję tę samą zasadę, nie przekraczam 100m. Jeszcze nie miałem przypadku, żeby "coś" mi wyciągnęło całą linkę, a jak pisał Piotr, szpula jest jednak o ten gram/dwa lżejsza i to jest dla mnie komfort.Mimo to nie neguję, że czasami może to mieć znaczenie, w przypadku opisanym przez #RBTS, ale jak często to zjawisko występuje, w porównaniu z ilością oddawanych rzutów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Także i tu chodzenie na kompromis rodzi rzeczy złe. Na początek kupujemy markowy kołowrotek i ściśle stosujemy się do zaleceń producenta. Perwersje u niektórych pojawią się same.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 A czy aż takie znaczenie ma waga szpulki przy przynetach 50-150g mi wydaje się że znikome .Lżej się nie wypowiem bo wolę spinning . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 W przypadku przedstawionym przez Ciebie, masz rację, raczej znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztynteam Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Nie chciałem zakładać nowego tematu . Może jest tu jakiś użytkownik multiplikatora Dragon gp concept HS300IL i jest w stanie porównać jego wielkość do innych multikow ? Np Shimano 301/daiwa300 albo do bestii 41? I jak z jego dolnym zakresem , rzuci to 40g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 Taki teścik. Chyba wątek odpowiedni. Języka raczej nie zrozumiemy, ale i bez niego widać, o co chodzi : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 Jaki multiplikator pod sandacze?Kijek mam już dopasowany, tatula 200cm do 28g (SVF)Jaki multik podpiąć? Tatula jakoś za bardzo mi przypasowała [emoji28] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 Jaki multiplikator pod sandacze?Kijek mam już dopasowany, tatula 200cm do 28g (SVF)Jaki multik podpiąć? Tatula jakoś za bardzo mi przypasowała [emoji28]To nad czym się zastanawiasz? Ja mam dwie setki i generalnie polecam tatulke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 (edytowane) To nad czym się zastanawiasz? Ja mam dwie setki i generalnie polecam tatulkeNapisałem priv Aha, bo teraz dopiero zauważyłem to co napisałem xD Oczywiście miałem na myśli, że tatula mi NIE przypasowała W porównaniu do ziomka IKE, bardzo szumiała....Specjalnie wziąłem go ze sobą by porównać go z revo ike [emoji28]Niby daiwa i powinno być masło, ale jednak nie do końcaNo i czułem przekładnię ,jak nawinąłem pletkę to jeszcze bardziej.Po podpięciu do kija było jeszcze gorzej [emoji28] Edytowane 4 Grudnia 2023 przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 To weź pod uwagę ABU Zenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 (...) Oczywiście miałem na myśli, że tatula mi NIE przypasowała W porównaniu do ziomka IKE, bardzo szumiała....Specjalnie wziąłem go ze sobą by porównać go z revo ike [emoji28]Niby daiwa i powinno być masło, ale jednak nie do końcaNo i czułem przekładnię ,jak nawinąłem pletkę to jeszcze bardziej.Po podpięciu do kija było jeszcze gorzej [emoji28] ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Jaki multiplikator pod sandacze?Kijek mam już dopasowany, tatula 200cm do 28g (SVF)Jaki multik podpiąć? Tatula jakoś za bardzo mi przypasowała [emoji28]Zerknij na film nad Twoim postem. Wg mnie to bardzo ciekawe propozycje. Szczególnie Curado. Tańszą alternatywą mógłby być SLX 71 MGL SVS. Ciut drożej proponuję Alphas-a SV TW 800/800S, szczególnie w wersji z lekką chińską szpulką. Obawiam się jednak, że z czasem wszystkie zaczną szumieć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi