Skocz do zawartości

skręcanie żyłki/plecionki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Kręcę Caldią 3000X, od ostatniej jesieni zaczęła skręcać żyłki i plecionki. Wcześniej nie miałem z nią tego problemu. Co może być przyczyną? Smarowałem i czyściłem rolkę kabłąka (trochę oliwki) - nie pomogło. Dodam, że łowię niemal wyłącznie woblerami, więc wina nie leży po stronie przynęty.

Macie pomysł co może być przyczyną?

pozdrawiam,

Night Walker

Raczej nie rozwiąże to twojego problemu (bo i żyłka i plecionka) ,ale może coś wniesie.Kumpel kupił jakąś plećkę dragona,łowił tylko na gumy zawsze skręcała się i plątała.Nie pomagaly przewijania i cudowania poszla w piz...u.Po zmianie plećki zero skręceń.Podejrzewam ,że od czasu do czasu machasz obrotowkami ?.Może problem leży w kichowatych krętlikach,albo linki były niewlaściwie nawinięte z fabrycznych szpulek.Jest mozliwość ,że któryś z ulubionych woblerow w silnym nurcie wpada w ruch obrotowy.

Edytowane przez piterek

Nigdy nie lowie obrotowkami tym kolowrotkiem....plecionka tak mi skreca ze co łowienie musze ja odkrecac - uzywam PP 0.10 (staje na moscie, jako obciazenie kretlik z agrafka, wypuszczam caly zapas z nurtem i ściągam przez palce - po 2-3 takich przepuszczeniach jest wzglednie nieposkrecana).  Do zeszłej jesieni młynek nic mi nie skręcał, aczkolwiek serwisowałem go sam i pewnie coś skopałem :) Co mogłem spieprzyć?

Git,  spróbuje to jakoś naprawić i dzisiejszej nocy zrobie testy:) Dorzeźbie woblerów - prowizorek na testy, na budowanym juz od jakiegos czasu kiju rozmieszcze wreszcie przelotki i potestuje nad wodą czy działają jak powinny, rolke spróbuje uruchomić....wychodzi na to, ze w nocy bede testował każdy główny element sprzętu :) tak jeszcze nie miałem :D

A dlaczego nieobracająca się rolka ma mieć wpływ na skręcanie? To, że minimalizuje tarcie to OK, ale skręcanie?

Może się tak dziać poprzez nieobracjącą się rolkę. Tarcie i wytwarzanie sie wyższej temperatury. Jest to podobnie jak zawiajanie tasiemek ozdobnych do kwiatów- jak to robią Panie na bazarkach przystrajając je.

A dlaczego nieobracająca się rolka ma mieć wpływ na skręcanie? To, że minimalizuje tarcie to OK, ale skręcanie?

No ciekawy wywód :) .Mój kolega wyjął pudełkową ticę librę 2500 i nawinął nową avani sea bas #1,2 i po drugiej brodzie zorientowałem się że chyba z rolką jest coś nie tak.Nie obracała się wogóle :D .

Pomyśl logicznie czemu nie obracająca się rolka ma wpływ na skręcanie :) .

No ciekawy wywód :) .Mój kolega wyjął pudełkową ticę librę 2500 i nawinął nową avani sea bas #1,2 i po drugiej brodzie zorientowałem się że chyba z rolką jest coś nie tak.Nie obracała się wogóle :D .

Pomyśl logicznie czemu nie obracająca się rolka ma wpływ na skręcanie :) .

Myślę, i nie nie wiem.

W czasach gdy łowiłem Rexem (rolka stała) jakoś żyłka mi się bardziej nie skręcała.

Jozi, napisz proszę, bo coś w tą tasiemkę nie mogę uwierzyć.

• Like 1

No to po mojemu jak rolka się nie kręci to linka(obojętnie czy plecionka czy żyłka)musi pokonywać opory tarcia pod ciężarem przynęty czy ryby.

Przy nieruchomej rolce linka poddawana jest naprężeniom skrętnym co powoduje jej skręcanie i popularne brody :D

To raczej nie jest związane z tasiemką ale też nie muszę mieć racji w swojej teorii.

Edytowane przez Jozi

No to po mojemu jak rolka się nie kręci to linka(obojętnie czy plecionka czy żyłka)musi pokonywać opory tarcia pod ciężarem przynęty czy ryby.

Przy nieruchomej rolce linka poddawana jest naprężeniom skrętnym co powoduje jej skręcanie i popularne brody :D

To raczej nie jest związane z tasiemką ale też nie muszę mieć racji w swojej teorii.

Obracająca się rolka zmniejsza tarcie w osi linki, do pracy w poprzek nie ma żadnego znaczenia. Nie ten kierunek. Zresztą przykład kołowrotków ze stałą rolką to pokazuje.

Firmy chwaląc się "systemami"  zmniejszającymi skręcanie linek pokazywały nowe kształty rolek, nie nowe metody ich łożyskowania.

Czy tylko ja uważam, że to nie jest wina zablokowanej rolki prowadzącej?

• Like 1

Przyczyną może być:

-nieprawidłowo działająca rolka

-małe przelotki (szczególnie wyjściowa)

-plecionka (Power Pro o niskim teście lb jest płaska jak tasiemka i mi również skręca się nieporównywalnie częściej do innych linek)

-używanie woblerów, które posiadają dużą "amplitudę drgań"

Pozdrawiam!

Edytowane przez Wojtek B.

teorii nie obracającej się rolki i co za tym idzie skręcania linki nie znam ale...kiedyś kupiłem dwa takie same młynki,które niemiłosiernie skręcały linkę ( tworzyły się 20-30 cm warkoczyki kiedy linka dostawała luzu) oczywiście młynki do reklamacji i już ich nie dostałem a zamiast tego kasę z powrotem i opis przyczyny..."W kołowrotkach wykryto wadę fabryczną w postaci nieobracającej się rolki prowadzącej linkę"...z tego wynika,że jednak z tą rolką musi coś być na rzeczy..pzdr

Mam stary młynek shimano LX 3000, używałem go do łowienia ciężkich ryb w stawach i rzecznej gruntówki, rolka stała i zero skręcania. Obecnie używam go tylko kiedy łowię w morzu bo jest to maszyna NDZ.

Nowe shimano "brodziło" mi żyłkę kiedy nawijałem pod rant, po zniszczeniu 20 metrów uspokajało się i taki stan uznałem za normalny (zmieniam żyłkę po 2-3 wyprawach więc wiele razy przerobiłem temat) sytuacja ustała od kiedy nawijam Stroft-a i Trabucco (co mnie zaskoczyło). Dziś nawinąłem "starą" żyłkę (ta co nie pasowało w shimano) na starego Emblema i tu spisuje się super, bądź tu mądry człeku?