Skocz do zawartości

koleiny producent przenosi się do chin

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 3 tygodnie później...

Zacznijmy od tego, że ceny sugerowanie podawane na stronach producentów są cenami netto, do których doliczane są różne podatki lokalne. Dodajmy też fakt, że w USA sprzedaż poza granice stanu jest traktowana praktycznie jak eksport, bo nie nalicza się wtedy Sales Tax. Do tego należy doliczyć koszty przesyłki, oclenia (nie małe) i cena jest gotowa. Podziel sobie cenę ze sklepu 1,267 i wyjdzie ci w przybliżeniu cena netto przed sprowadzeniem. Wynik porównaj z MSRP na stronie producenta. Duża różnica?? Chyba nie - akurat tyle, żeby wrzucić w cenę towaru pozostałe koszty.

Pozdrawiam

Paweł

Hej

kiedyś słyszałem że najłatwiej liczy sie pieniądze u kogoś w kieszeni... możemy tak długo rozprawiać dlaczego blanki u nas nie kosztują tyle co cena w USA x kurs bankowy. Każdy kto choć raz LEGALNIE sprowadził dla siebie jakiś blank ( nie jako gift, przywieziony przez kolegę czy z cudem ominiętym Urzedem Celnym w jakikolwiek inny sposóB), zapłacił za jego transport (szczególnie w przypadku kiji 1-częściowych), zapłacił 22% VAT który jest standardem w przypadku oficjalnych zakupów z fakturą, pominę nawet cło które jest niewielkie, wówczas nigdy nie ma takiej mozliwości zeby cena detaliczna wyszła dokładnie taka jak w za oceanem. A tak napradę dystrybutorzy i rodbuilderzy zarabiaja na wypracowanych przez siebie upustach u producentów- których normalny detalista nigdy nie dostanie- i jest to chyba zupełnie normalna rzecz w handlu, choć jak widzę niektórych to nadal dziwi... Panowie, przecież nie tylko wędki są tańsze w amerykańskich sklepach internetowych, to samo mozna powiedzieć o elektronice, odzieży, sprzęcie AGD, fotograficznym, komputerach, że o paliwie nie wspomnę. Dlaczego nikt nie psioczy na nasze rafinerie że zdzierają z nas tyle z benzynę a w stanach taka tania.... Ano dlatego że to wszystko nie jest takie proste jak to się niektórym wydaje na pierwszy rzut oka. I sciągnięcie na własny użytek kilku gadżetów ze sklepów internetowych niestety nie jest wyznacznikiem normalnego handlu i importu- bo to dwie różne, niedające się porównać rzeczy.

Pozdrawiam

Fakt: Przelotka szczytowa Fuji SIC PST-F kosztuje w sklepach z komponentami do zbrojenia wędzisk 35 zł. Ta sama przelotka w sklepie wędkarskim u mnie w Przemyślu kosztuje 26zł. Dodam,że usilnie namawiałem sprzedawcę do ściągnięcia w/w towaru na co niechętnie ale zgodził się. Dowiedziałem sie od niego,że przelotki te ściągnął z firmy Daiwa-Cormoran,która jast dystrybutorem tych marek na Polskę. Wygląda na to,że można taniej. Pozdrawiam-Witold. B)

Niestety albo na szczęście przelotki FUJI ( tylko szczytowe i to w małym wyborze - bo takie tylko mają) sprzedawane w opakowaniach Cormorana są dużo tańsze niż w standardowej dystrybucji Fuji. Powoduje to jak widać pewien fałszywy obraz sytuacji z Fuji pt ; a oni maja taniej- znaczy się reszt przycina . Każdy kto wie jak jest z oficjalną dystrybucją Fuji wie tez że nie ma w tej firmie normalnych cen, są one bardzo rózne i niskie tylko dla duzych grup producenckich, żaden mniejszy dystrybutor czy rodbuilder nie ma szans na niskie ceny, nie ma tez mowy o legalnej sprzedaży Fuji poza dystrybucją. Uwieżcie mi ze akurat ten przykład z przelotkami szczytowymi nie jest wyznacznikiem ceny na ich wyroby, to poprostu jeden z wyjatków. Ale jesli ktoś chce sobie kupić tanio tylko przelotkę szczytową to jest to niewątpliwie okazja.

Pozdrawiam

Witam,

@ Daniel,

Nie jest do konca jak piszesz. Mozna dostac upusty nawet na pojedyncze blanki, moze nie bezposrednio u producenta ale u jego dystrybutorow.

Ja osobiscie na ceny blankow oferowane przez rodzimych rod builderow nie narzekam, natomiast to co dzieje sie na rynku gotowych muchowek to juz jest jawne przegiecie ( Sage czy Winston) <_< <_<

Pozdrawiam,

Bujo

dokładnie @pablom, chyba wszystkich nas budujących wędki i sprzedających Fuji trafia cholera jak widzimy gotowe wędki made in china na np Alconitach za ok 200 zł... Ale niesety jak korporacja kupuje np kilka tys przelotek z rodzaju to nie dostaje wiekszego upustu o np 5% ale o np 65% od zwykłych pośredników. I to jest właśnie całe Fuji, dotyczy to całego ich asortymentu i dystrybucji w Europie-dla nich chyba rynku 3 kategorii niestety.

Pozdrawiam

@Bujo

u mnie kupisz Sage z oficjalnego importu i z gwarancją w cenie : cena w USA x kurs + 22% Vat. I ani grosza więcej. Czy to jakieś przegięcie??

Witam,

Daniel, na Twojej stronie nie ma tych wedek czy blankow. Chodzilo mi o oficjalne ceny u dystrybutorow.

Cennik musze przyznac atrakcyjny.

Pozdrawiam,

Bujo

niestety jeszcze nie ma , stronka będzie niedługo powiększona o kolejne cenniki blanków i nową ofertę, między innymi blanki Sage. Jedyna niedogodność z nimi jest taka że trzeba na nie czekać od zamowienia do kilku tygodni, na razie nie przewidujemy trzymania stocku Sage u siebie.

Pozdrawiam

Witam,

A propos Fuji to nie od dziś wiadomo, że czasem taniej jest kupić u pośrednika niż u producenta i dotyczy to chyba wszystkich towarów. Jeśli odbiorca przestanie kupować w oficjalnym kanale dystrybucyjnym na Europę, a kupi u pośrednika w USA to co w tym momencie może zrobić Fuji? Wyśle brygadę antyterrorystyczną? <_< Nie, myślę, że się nawróci i zmieni ceny - bo tak mówią prawa wolnego rynku. A jak nie zmieni, to zawsze istnieją pośrednicy w USA.

PS. Dyskusja była o tym, że blanki nie potaniały po obniżce kursu dolara. Nic mniej, nic więcej. Nikt nie chce ich dostawać za darmo, ani w cenie jaka jest w USA.

Pozdrawiam