Skocz do zawartości

Shimano Curado 101d !?

mirat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Znow mam maly problem: nie wiem jak sie zdejmuje szpulka z Curado. Zjalem panel bokowy, widze bloczki i szpulke ale ona nie wychodzi na rewnatrz. Bardzo mie ciekawo w jakim stanie jest smarowanie przekladni glownej i reszty a je nawet nie moge je obejzec. Noca czasem mi sie sni ze jesienia ja wreszcie zdejme a tam... :(

Witam.

Znow mam maly problem: nie wiem jak sie zdejmuje szpulka z Curado. Zjalem panel bokowy, widze bloczki i szpulke ale ona nie wychodzi na rewnatrz. Bardzo mie ciekawo w jakim stanie jest smarowanie przekladni glownej i reszty a je nawet nie moge je obejzec. Noca czasem mi sie sni ze jesienia ja wreszcie zdejme a tam... :(

BITR jak widzisz szpulę z bloczkami to chwyć za dwa metalowe pręty na których są bloczki i ciągnij. Szpula powinna wyjść. W moim to tak działa pozdrawiam życząc sukcesu.

Dzienki. Disiaj rano probowalem tak zhe malo paznokci ne pozrywalem. Jednak sie balem ciangnac z calej sily zeby nie popsuc hamulec. Ten VBS to on ma lapki ktore fiksuja bloczki z plastiku. Balem sie ze pręty sa takze tym plastikiem zafiksowanie. Jednak widze ze trzeba probowac dalej. Umieram z ciekawocsi :mellow:

No narescie, udalo sie. Ten drugi sposob to prosty i wygodny. Tyle ze nawet jednym okiem sie nie udalo popatrzec na przekladnia glowna. Ale sobie dobrze obejzelem spulke :D Do przekladni to chyba musze isc z drugiej strony. Ale to juz innym razem, kiedy bende mial wiencej czasu.

@pitt

sorry, ale sa takze inne konstrukcje, nie potrzebuje hodzic daleko - chociaz by moj C3.

Dzienkuje wszyskim po raz kolejny.

• 2 tygodnie później...

to zależy z jakim kijem i jakich wabików używasz. Jesli łowisz rapy przeciętnej wielkosci w okolicach wymiaru ochronnego i używasz mniejszych (lżejszych) wabików 101D będzie lepszy. Jeśli jednak nastawiasz się na dalekie dystanse i używasz lotnych wabików boleniowych od 12g w górę to 201D będzie właściwszym multiplikatorem. Do tego mocniejszy i dłuższy kij od 17 lbs i 7 stóp w górę. Wadą curado 201D jest jego masa i ergonomia. Docelowo na bolenia skłaniałbym się w kierunku multiplikatorów typu Metanium MG7 albo Metanium XT 2005 lub Antares AR. To konstrukcje które obsłużą lepiej zarówno te lżejsze wabiki boleniowe jak i pozwola na osiaganie sporych dystansów. Moze warto bybyło poeksperymentować z takimi konstrukcjami jak Daiwa Zillion HLC lub millionaire wielkosci 103..

pozd JW :D

dla mnie zdecydowanie 201DHSV. maszyna buja się od 8g. a średnica jej szpuli przy niewielkiej masie wlasnej powoduje ze osiagi sa zdecydowanie lepsze niz przy 101D. no chyba ze bolki ganiasz przynetami 5-8g. wtedy 101D moze byc lepsze...

• 3 tygodnie później...

Jeśli chodzi o dalekie rzuty to ja bym sie skłaniał przy multikach DC, może być CC101DC lub MG7DC oba mają zdecydowanie lepszą kontrole przy bardzo szybko obracającej sie szpuli i rzuty na znaczna odległość lekkimi i średnimi wabikami nie przysparzają trudności.

fakt... lekkimi i średnimi... pytanie Tomku gdzie dla Ciebie kończy się coś tkaiego jak średnia przynęta???

ostatnio na bolkach dokonalem ciekawego testu i musze przyznac ze wynik mimo ze mnie nieco zaskoczyl to ... ucieszyl mnie niesamowicie... :mellow: