malcz Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Panowie, kupiłem ostatnio na forum stradica, to był mój pierwszy japończyk - wszystko jest cacy....idealny pod bolka...super kręci...miód...tylko mam jeden problem zdarza się i moim zdaniem za często że po zamknięciu kabłąka pletka nie wchodzi w rolkę tylko zostaje po drugiej stronie kabłąka i nawija się nierównomiernie, jak nie wyczuję albo zapomnę to broda murowana...możecie mi coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 może za mocno przykęcony kabłąk?? i nie oddaje do końca tak jak powinien, albo może trzeba podgiąć troche?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) Nie piszesz czy kabłąk zbijasz palcem czy korbą.Jeśli jak w pierwszym wypadku sprawa jest do "wytrenowania", jeśli korbą to istnieje kwestia ustawienia kabłąka podczas jego otwierania.Być może o tym wiesz a jeśli nie może to być jedną z przyczyn.Otwieranie kabłąka od góry w dół powinno wyeliminować dolegliwość . Edytowane 7 Lipca 2013 przez robert67 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) jeśli korbą to istnieje kwestia ustawienia pałąka podczas jego otwierania. Otwieranie kabłąka od góry w dół powinno wyeliminować dolegliwość Ustawienie pałąka podczas jego otwierania - czyli odpowiednie "uformowanie" poprzez odgięcie lub przygięcie? Robert nie kumam tego: "otwierania od góry w dół" czyli jak? pozdrawiam Edytowane 7 Lipca 2013 przez malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 może za mocno przykęcony kabłąk?? i nie oddaje do końca tak jak powinien, albo może trzeba podgiąć troche??Tomasz dzięki, za mocno przykręcony w dosłownym tego słowa znaczeniu? W sensie żeby poluźnić troszkę śrubkę i sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Linka nie jest luźna ja zaczynasz zwijać? Może zamknij kabłaąk i napnij linke wedką a później zacznij zwijać. Kabłąk zbija się prawidłowej pozycji? Tzn może nie do końca sie zbija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 może tak być że jest za mocno przykręcony i nie oddaje kabłąk do końca, nic nie trzeba napinac zbijac reka, stradic to dobry kołowrotek i jeżeli nie jest nic uszkodzone kabląk działa bdb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Tomasz dzięki za info sprawdzę....Panowie to jest tej klasy kołowrotek że wszystko ma działać płynnie i z automatu a nie "ręką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 dokładnie, ale pod warunkiem że jest nie uszkodzony i dobrze żłożony, ręką to można muchy zbijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Ustawienie pałąka podczas jego otwierania - czyli odpowiednie "uformowanie" poprzez odgięcie lub przygięcie? Robert nie kumam tego: "otwierania od góry w dół" czyli jak? pozdrawiam Ustawienie pałąka podczas jego otwierania - czyli odpowiednie "uformowanie" poprzez odgięcie lub przygięcie? Robert nie kumam tego: "otwierania od góry w dół" czyli jak? pozdrawiam Nie, nie . Broń Boże nic nie formuj(, jeśli oczywiście kabłąk nie ucierpiał kiedyś wcześniej). Pisząc "z góry na dół" mam na myśli pozycję obręczy. Trzymając kij przed wyrzutem nie otwierasz kabłąka w prawo ni w lewo ani również od dołu do góry.Jedynie tak jak piszę. Sporo kołowrotków w tych trzech "złych" pozycjach w ogóle nie chce zbić pick-upa. Klinuje się, ale to inny mankament. Ustawiając korbą obręcz w taki sposób by otworzyć ją w dół wymuszasz prawie cały obrót wrzeciona by zadziałał zbijak. W tym momencie linka powinna być już na rolce. Kilka rodzajów łowienia lekkimi przynętami wymaga stałej kontroli nad wabikiem w związku, z czym nie ma często czasu na manipulacje przy szpuli (naciąganie linki itp.)Stąd moje przyzwyczajenie do sprawnie działającego zbijaka w kołowrotku.Niektóre młynki zupełnie się do tego nie nadają. Stradic to dobra maszynka i nie powinieneś mieć z nią problemów . PS. Zapomniałem wyłączyć kompa wychodząc z domu. Dlatego tak długo nie odpisywałem, przepraszam.Nie masz u mnie "ignora" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi