Skocz do zawartości

Problem albo nie - Stradic 3000GTM

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

kupiłem ostatnio na forum stradica, to był mój pierwszy japończyk - wszystko jest cacy....idealny pod bolka...super kręci...miód...tylko mam jeden problem zdarza się i moim zdaniem za często że po zamknięciu kabłąka pletka nie wchodzi w rolkę tylko zostaje po drugiej stronie kabłąka i nawija się nierównomiernie, jak nie wyczuję albo zapomnę to broda murowana...możecie mi coś poradzić?:)

Nie piszesz czy kabłąk zbijasz palcem czy korbą.

Jeśli jak w pierwszym wypadku sprawa jest do "wytrenowania", jeśli korbą to istnieje kwestia ustawienia kabłąka  podczas jego otwierania.

Być może o tym wiesz a jeśli nie może to być jedną z przyczyn.

Otwieranie kabłąka od góry w dół powinno wyeliminować dolegliwość :) .

Edytowane przez robert67
  • Like 1

jeśli korbą to istnieje kwestia ustawienia pałąka podczas jego otwierania.

Otwieranie kabłąka od góry w dół powinno wyeliminować dolegliwość :)

Ustawienie pałąka podczas jego otwierania - czyli odpowiednie "uformowanie" poprzez odgięcie lub przygięcie?

Robert nie kumam tego: "otwierania od góry w dół" czyli jak?:P

pozdrawiam

Edytowane przez malcz

może za mocno przykęcony kabłąk?? i nie oddaje do końca tak jak powinien, albo może trzeba podgiąć troche??

Tomasz dzięki, za mocno przykręcony w dosłownym tego słowa znaczeniu? W sensie żeby poluźnić troszkę śrubkę i sprawdzić?:)

Ustawienie pałąka podczas jego otwierania - czyli odpowiednie "uformowanie" poprzez odgięcie lub przygięcie?

Robert nie kumam tego: "otwierania od góry w dół" czyli jak? :P

pozdrawiam

Robert nie kumam tego: "otwierania od góry w dół" czyli jak? :P

pozdrawiam

Nie, nie :D . Broń Boże nic nie formuj(, jeśli oczywiście kabłąk nie ucierpiał kiedyś wcześniej).

Pisząc "z góry na dół" mam na myśli pozycję obręczy. Trzymając kij przed wyrzutem nie otwierasz kabłąka w prawo ni w lewo ani również od dołu do góry.

Jedynie tak jak piszę.

Sporo kołowrotków w tych trzech "złych" pozycjach w ogóle nie chce zbić pick-upa. Klinuje się, ale to inny mankament.  

Ustawiając korbą obręcz w taki sposób by otworzyć ją w dół wymuszasz prawie cały obrót wrzeciona by zadziałał zbijak. W tym momencie linka powinna być już na rolce.

Kilka rodzajów łowienia lekkimi przynętami wymaga stałej kontroli nad wabikiem w związku, z czym nie ma często czasu na manipulacje przy szpuli (naciąganie linki itp.)

Stąd moje przyzwyczajenie do sprawnie działającego zbijaka w kołowrotku.

Niektóre młynki zupełnie się do tego nie nadają. Stradic to dobra maszynka i nie powinieneś mieć z nią problemów :) .

PS. Zapomniałem wyłączyć kompa wychodząc z domu. Dlatego tak długo nie odpisywałem, przepraszam.

Nie masz u mnie "ignora" :D.