Skocz do zawartości
  • 0

Smar i oliwka do kręciołków

Herman

Pytanie

Witam :D

Dla zainteresowanych

http://www.allegro.pl/item285463163_smar_i_olejek_firmy_penn _dla_twojego_kolowrotka.html

Właśnie to kupiłem i mam przed sobą na biurku. Myślę, że to niezły zakup i cena dobra (i guzik mnie obchodzi, że w USA kosztuje to 4 dolary). Tak na oko wystarczy tego na kilka lat intensywnego łowienia kilkoma multikami :mellow: Pudełeczko zawiera 56 gramów smaru (czyli mnóstwo), butelka z oliwką zawiera 118 ml oliwki (czyli drugie mnóstwo). Niedawno kupiłem smar i oliwkę ABU, za ok. 24 zł. Tubki ABU są malutkie, a zawartość merytoryczna jest w nich jeszcze mniejsza.

Pozdrowionka :D

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie znam się na smarach ale powiem jak sam sobie radziłem- w takich sytuacjach, kiedy wiedziałem, że będę łowił w duże mrozy przesmarowywałem swój kołowrotek- zmniejszałem nieco ilość smaru na trybach i gdzie tylko można dawałem oliwkę zamiast smaru (tulejki w których obraca się korbka, tulejka w której pracuje ośka przenosząca ruch szpulki do góry i do dołu itp).

Druga możliwość- Penn robi też takie smarowidło do kołowrotków. Konsytencja między smarem i oliwką, takie półpłynne coś, rzadsze niż smar a mniej płynne niż oliwa. Było w sklepie Żbika. Myślę, że na mrozy będzie OK.

Generalnie polecam zmniejszenie smarowideł w kołowrotku (głównie smaru) do niezbędnego minimum.

Nie wiem jakim kołowrotkiem łowisz. Jak kołowrotek jest dobrej marki i nie jest mocno zużyty to raczej nie powinno być czuć mocno zwiększonych oporów pracy przy temp. ok. 10 st. C (ale nie jestem pewien). Moja Daiwa Emblem chodzi jak masełko, nawet na mrozie.

Pozdrówka

• 0

Dobre rady zawsze w cenie!

Problem miałem zarówno z nowym podlodowym Mikado jak i z używanym Quickiem DAM-a , na plusie kręcą aż miło na ninusie z oporem. Stosowałem smary Mikado,Jaxon, wazeline techniczną i jakiś smar za 20 dychy za tubke (miał być dobry) i nic nie pomaga. Jak na ironie Golden kupiony na bazarze za kilka złotych chodzi na mrozie bez problemu, może nie ma smaru? nie sprawdzałem...

Poszukam tego półpłynnego smarowidła Penna, i mam nadzieje że pomoże.

• 0

Nowozakupiony smar Penn'a jest niebiesko-szary, nieprzejrzysty. Czerwony smar to być może Hot Sauce od Zebco/Quantum. Mam też i taki. Spotkałem się i z dobrymi i ze złymi opiniami o tej linii produktów (Hot Sauce). Osobiście nie używam go, jakoś nie mam przekonania (?) Jakoś za dużo w nim tego czerwonego barwnika jak na moje oko :D

• 0

Hot Sauce jest calkiem dobry i nie gestnieje na zimnie. Ale jak dla mnie bialy smar litowy(lithum grease) jest gwarantowany jesli chodzi o zachowanie konsystencji na mrozie.Jesli chodzi o oliwe to uzywam abu lekkiej, leistej oliwki jak woda. Daja ja tutaj w sklepach za darmo jako reklame. Mysle ze lekka oliwa do maszyn do szycia bylaby tez dobra.

• 0

Firme Mike's Reel Repair znam ososbiscie.Maja swoja siedzibe w Abotttsword kolo Vancouver i mozna u nich kupic najnowsze unowoczesnienia do multikow, takie jak ceramiczne wodziki, specjalne dodatkowe lozyska, lub tarcze hamulcowe z nowego wynalazku -dartanium-. Jest to niedroga a jednoczesnie bardzo uczciwa kompania. Maja tez wiekszosc schematow do kreciolkow

na swojej stronce internetowej. Moge ich polecic z czystym sumieniem.