Skocz do zawartości

Wahadłówki.....czy jeszcze używacie?

siudak

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Wahadłówki to jedna z moich ulubionych przynęt, ale mam takie wrażenie, że wiele osób skreśla wahadło bo nie umie nimi łowić. Tej przynęty trzeba się nauczyć i tak jak wahadłówka kolebie się w wodzie wczuć się w te wahania... a dziś wiadomo najważniejsze by mieć dziesięć pudeł nowości. Jadąc na szczupaki często biorę ze sobą tylko i wyłącznie wahadła. Dla mnie są to przynęty, które cały czas odkrywam. Przecież każde wahadło jest inne, każde trzeba poznać . . .

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Ja polubiłem Meppsa Syclopsa,ale są cholernie drogie,tanim zamiennikiem (wcale nie gorszym) jest Robinson Fighter,praca bardzo przyjemna,ładnie kolebie się na boki,a kszałt sprawia,że jest bardzo uniwersalny,bo i rapa potrafi grzmotnąć i szczupły nie pogardzi :).

Fightera odkryłem przypadkowo, ba nawet nie zwracałem na niego uwagi i przewalał się w klamotach. Oczy otworzyłem gdy mój brat wytargał na niego kilka szczupaków. A najwięcej brań było jak już tu ktoś wspomniał w opadzie. 

O klasycznej aldze nawet nie wspominam, zresztą esox z profilówki pięknie przysadził w opadzie w dwójeczkę.

Edytowane przez zielan

• 2 lata później...

Odgrzeję kotleta.

Czy może ma ktoś wiedzę jak rozmiary wahadłówki podawane następująco no.1, no.2, no.3 itd. przekładają się na długość przynęty ?

Potrzebuję się doinformować ile centymetrów/cali ma rozmiar No.4

Być może to u różnych producentów jest różnie ale jakieś średnie wartości może można przyjąć ?

Wydaje mi się że każdy model blaszki będzie miał inny przyrost ????, jeśli dajmy na to np Alga nr 1 ma 5cm

Alga nr 2 ma 6cm

Alga nr 3 ma 7cm

To przyrost wielkość jest co 1cm to ja bym uznał że Alga nr 4 będzie miała 8cm.

Mors będzie miał chyba większy przyrost długości załóżmy 1.5cm wtedy jeśli nr 3 ma 8cm to nr 4 było by 9.5cm.

Tak se to wymyśliłem ????, wszystkie długości jakie podałem na pewno nie są prawdziwe a nie chce mi się teraz mierzyć a z reszta takich blaszek to nawet nie mam ????.

• Like 1

To może chociaż w przybliżeniu ile najdłuższe modele mogę mieć w rozmiarze no.4. ?

Na łowisku jest dolne ograniczenie: min. No.4

Zapewne gdzieś w regulaminie łowiska musi być jakaś tabela  długości poszczególnych modeli. Określenie wszystkich wahadeł rozmiarem nr 4powoduje ,  że musi łowić produkcja masową z oznaczeniem handlowym. Zero hand made. :P

Edytowane przez Rajfel

Wracając do tematu, w każdym moim pudełku (dopasowane do c.w. zestawu) są wahadłówki. Głównie Gnom, Alga, Kalewa, Mors, Foka. Jak dotąd większość moich szczupaków złowiłem na wahadłówki. Do niedawna były to wszystkie szczupaki, ale w tym roku, po raz pierwszy szczupak zameldował mi się na jaxonowym Magic Fish Frog przezbrojonym z podwójnej kotwiczki na pojedynczy hak.

• Like 1

Spininguję gdzieś od około 15lat. Zacząłem w erze silikonu. Pierwsze przynęty to paprochy i łowienie okoni, kopyta na szczupaka. I tak jakoś zostało, że nie jestem przekonany do żelastwa: wahadłówek i obrotówek. Z perspektywy czasu uważam to za mój duuuży błąd. Dziś ciężko mi się do nich przekonać, jakaś podświadoma blokada. Muszę to zmienić bo na moich wodach drapieżniki mają chyba już dość tej gumy.

• Like 1