dreadknight Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zapewne gdzieś w regulaminie łowiska musi być jakaś tabela długości poszczególnych modeli. Określenie wszystkich wahadeł rozmiarem nr 4powoduje , że musi łowić produkcja masową z oznaczeniem handlowym. Zero hand made. Jest w cm ale tylko do woblera i gumy - min. 7cm. W przypadku wahadła jest po prostu nr 4. Wolałbym się nie dowiedzieć przy kontroli że mam za małe ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Zazwyczaj na blaszkach jest numeracja, przynajmniej u szanujących się producentów, więc jeśli blaszka jest oznakowana "4", a w regulaminie nie określono długości, to nie ma znaczenia jakiej długości jest ta 4-rka. Zresztą 4-rka 4-rce nie równa, Mors4, Wydra4, Foka4 będą dłuższe od Gnoma4, Kalewy4 i Algi4. Nie przejmuj się więc długością tylko numeracją nadaną przez producenta. Edytowane 7 Czerwca 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Może masz rację ale... Jacek na swoich Delbankach czy rybkach nie raczy wybijac numeru ???? na inne nie łowię. A nie zdążę już odesłać z reklamacją że nie ma numeru ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Może masz rację ale... Jacek na swoich Delbankach czy rybkach nie raczy wybijac numeru ???? na inne nie łowię. A nie zdążę już odesłać z reklamacją że nie ma numeru ????Może masz rację ale... Jacek na swoich Delbankach czy rybkach nie raczy wybijac numeru ???? na inne nie łowię. A nie zdążę już odesłać z reklamacją że nie ma numeru ????Tego nie przewidziałem ???? że taka numeracja będzie gdzieś wymagana ????????. A cóż to za łowy będą? Jaki gatunek ma być łowiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Tego nie przewidziałem ???? że taka numeracja będzie gdzieś wymagana ????????. A cóż to za łowy będą? Jaki gatunek ma być łowiony?Panie nie wiem jaki, może jaki pstrąg łososiowy ???? jak się jakiś zlowi to zaprezentuje. Na razie mnie takie nakazy i zakazy przejmują ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Myślę że jeżeli chodzi o rybki łososiowate to ten rozmiar nr 4 może dotyczy obrotówki a skoro guma i wobler minimum 7cm to wahadlowka też powinna być minimum 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Problem:(...) Jacek na swoich Delbankach czy rybkach nie raczy wybijac numeru na inne nie łowię. A nie zdążę już odesłać z reklamacją że nie ma numeru Odpowiedź:(...) Określenie wszystkich wahadeł rozmiarem nr 4powoduje , że musi łowić produkcja masową z oznaczeniem handlowym. Zero hand made. Kompromis:(...) skoro guma i wobler minimum 7cm to wahadlowka też powinna być minimum 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Wyprawa na Szczupaki bez wahadeł...?To tak jakbym kija ze sobą nie zabrał.????Wcześniej najcięższe Algi 64g, jakieś ,,przerośnięte'' imitacje Morsa i Gnoma ponad 40g.Ale by dotrzeć do miejsc z największą szansą na spotkanie z Drapieżnikiem- Profesorem gatunku- musiałem je dociążać co odbijało się na ich pracy...Z pomocą przyszedł Jacek- forumowy ,,klepacz'' nr 1 jak dla mnie.Tworzy wahadełka o najskuteczniejszych kształtach, adekwatnej wielkości, pięknej pracy i porządanej masie- 50-90g.Rwę je na potęge!Ale warto ryzykować.Rzeka czasem obdarzy... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Wyprawa na Szczupaki bez wahadeł...?To tak jakbym kija ze sobą nie zabrał.Święte słowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xibi Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Wyprawa na Szczupaki bez wahadeł...?To tak jakbym kija ze sobą nie zabrał.Wcześniej najcięższe Algi 64g, jakieś ,,przerośnięte'' imitacje Morsa i Gnoma ponad 40g.Ale by dotrzeć do miejsc z największą szansą na spotkanie z Drapieżnikiem- Profesorem gatunku- musiałem je dociążać co odbijało się na ich pracy...Z pomocą przyszedł Jacek- forumowy ,,klepacz'' nr 1 jak dla mnie.Tworzy wahadełka o najskuteczniejszych kształtach, adekwatnej wielkości, pięknej pracy i porządanej masie- 50-90g.Rwę je na potęge!Ale warto ryzykować.Rzeka czasem obdarzy... _20190609_153323.JPGWitam Zapytam jakiego kija używasz do tych wahadłówek, spina może cast ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Na początku był spinning- Beastmaster do 100g i Baitrunner 6000RE.Ale operowanie wahadłem ok 70g to i tak była dla niego katorga.Masa zestawu- około 800g- przy kilkugodzinnych połowach też dawał mi się we znaki mimo odpowiedniego wyważenia.Casting załatwił sprawę.Adekwatny do masy wabików multiplikator z plecionką 0,30-0,35 i kij do teoretycznych 80g, a praktycznych około 100g w nurcie- ogarniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xibi Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox94 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 U mnie wahadła idą na ostatni rachunek jak nic nie tracą to sięgam do pudełka po gnomy, morsy i algi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Wahadłem można złowić rybę każdego gatunku, różnica polega tylko na tym, że jedne łowi się łatwiej a drugie trudniej. Sprawne posługiwanie się wahadłówką jest dość skomplikowane i wymaga dużej wprawy. Generalnie, wahacz jest zdecydowanie stworzony do łowienia szczupaków, sam kołyszący i jednostajny ruch wabi zębacze skutecznie...im jednak dalej w las tym więcej drzew 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 U mnie wahadła idą na ostatni rachunek jak nic nie tracą to sięgam do pudełka po gnomy, morsy i algi:)Ja mam odwrotnie, zaczynam od wahadełka i dopiero gdy po zmianie kilku odmian nic nie trafię, przechodzę na woblery. Gumy u mnie są najrzadziej używaną przynętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubot Opublikowano 12 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Mam podobnie... Tylko zamiast woblerów, przechodzę na obrotówki a na końcu na różne Spiner baity czy mixy gumy i obrotówki..Gum już prawie nie używam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 13 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2019 Cześć!Zaczynałem od wahadłówki od gnomów i alg. Później przez wiele lat byłem zafascynowany obrotówką, ale wahadło zawsze miałem przy sobie, chociaż by po to, aby dalej rzucić, czy też spenetrować te miejsca, których nie da się obłowić obrotówką.Dziś też zaczynam od obrotówki i kończę obławianie miejscówki wahadłem, gdy ryby jako-tako żerują. Gdy nie ma brań na twarde przynęty - przechodzę na silikon/elastomer.Mam jeszcze sporo wahadeł, te, których używam są uzbrojone lub przezbrojone, te przeznaczone na zapas - leżą w pudełkach bez kotwic. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 To ja odgrzeję temat ☺Panowie jakie wahadła pod kij uncjowy polecacie na bolenie? Macie jakieś faworyty do łowienia z opadu? Szukam wahadeł pod szybkie zwijanie jak i takich co potrafią lusterkować w opadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 mówi się tyle o ekologi -moze czas najwyzszy pomału wracać do wahadłówek-gumowe przynęty zalegające w wodzie to chyba nie ekologiczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Pod szybkie zwijanie konger kastmaster robił robotę z 10lat wstecz ale też boleni było wtedy więcej .Pod opad pewnie jakiś mors lub alga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amstaf358 Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 Jako STARY weteran początek lat 80 zaczynałem od wachadeł wydry,cefala,gnoma,algi,morsa,kalewy,obrotówki wtedy jeszcze nikt prawie nie widział,dopiero później weszła Reda, i inne a jak kumpel dostał od rodziny z Francji pierwszego mepsa trójkę to był obiektem zazdrości wszystkich moczykijów bo kosił na niego ładne szczupaki... jak złapał zaczep na stawie to pływał w październiku żeby ocalić tego mepsa....ech to były czasy i tamte ryby,to se ne vrati.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 To ja odgrzeję temat ☺Panowie jakie wahadła pod kij uncjowy polecacie na bolenie? Macie jakieś faworyty do łowienia z opadu? Szukam wahadeł pod szybkie zwijanie jak i takich co potrafią lusterkować w opadzie.Pięknie lusterkują wahadła wykonane z cienkiej blachy. Ja bardzo lubię błystki firmy Rublex wykonane z cienkiej blachy.Przykładowo standardowa rublexowska Orkla średniej wielkości waży 17g, a identyczna z cienkiej blachy waży 10g.Podobnie inne wahadła Rublexa: Orlac, Eira wykonane są w wersji standardowej i lekkiej.Także w przypadku meppsowskich Syclops'ów i ich starszej wersji Mepps "S" są wersje standardowe i lekkie.Znakomite są lekkie wahadełka kanadyjskiej firmy Williams np. model Wabler wykonany jest z rekordowo cienkiej blachy.Wszystkie te błystki pięknie lusterkują.Nie wiem ile Kastmaster wykonywany przez Kongera ma wspólnego z oryginałem o takiej samej nazwie, amerykańskiej firmy Acme Tackle CO. Jeśli jest dobrą kopią wykonaną z mosiądzu jak oryginał, a nie ze stali jak jego chińskie podróbki, to jest to znakomita przynęta do dalekosiężnego łowienia boleni, ale także do jigowania.Jest tylko do tej przynęty jedna uwaga - określenie ich masy w oryginalnych przynętach Acme.I tak te, które kiedyś zostały przeze mnie zważone:1/4 oz. to nie ok. 7,09g ale 8,59g,3/8 oz. to nie ok. 10,63g ale 13,66g,1/2 oz. to nie ok. 14,18g ale 17,18g,a 3/4 oz. to nie ok. 21,26g ale 22,92g i tu procentowy błąd jest najmniejszy.Pamiętajcie, że opisy na błystce często różnią się od rzeczywistości, ale najczęściej w dół, znaczne błędy w górę mogą skutkować połamaniem kija w trakcie rzutu w stylu "ile mu fabryka dała". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Wie ktoś może kto jest producentem n/w blach...? 1. 2. Z góry dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Igor Olejnik Tak dla przypomnienia, stare dzieje... Edytowane 20 Lutego 2022 przez Andrzej Stanek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 1. Igor Olejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi