Skocz do zawartości

Wahadłówki.....czy jeszcze używacie?

siudak

Rekomendowane odpowiedzi

Problemu z cieńkimi blachami nie mam.Z dociążeniem łowię na nie trocie.Producentem jest mój starszy kolega po kiju,który klepie je z uwaga!!! wylewek hydraulicznych.Wstarczy zepsuć w domu kilka kranów i wylewki zanieść do Czesia,a po kilku dniach masz garść doskonale pracujących blach.W gronie kolegów nazywamy je SKROBONIÓWKI.Niech cię nie myli fakt, że używam ich na trocie,/choć takie ich było pierwotne przeznaczenie/bo zupełnie przypadkowo okazały się R E W E L A C Y J N E przy połowie szczupaków.Siudak sporo słyszałem o twoich wobkach bo łowię wyczynowo,jednak jak narazie w mojej całkiem sporej kolekcji wobków, siudaka jeszcze nie ma.To może mały handelek wymienny. pzdr.heniutek

Nie wiem jakie ryby łowisz,ale blachy wracają do łask,n.p.na Redze dwa lata temu,furorę robiły poczciwe MORSY 3.Jako że są ciężkie, nie trzeba ich dodatkowo dociążać,a więc doskonale i komfortowo można nimi obławiać rynny,oraz wszelkie przewężenia gdzie nurt jest najszybszy.Z doświadczenia wiem, że w takich miejscach wobler,choćby delikatnie pracujący to udręka. pzdr.

Wahadla ?

Panowie.

Toz to podstawowa bron na Trocie.

Ci, ktorzy chca przyjechac nad Parsete,

OBOWIAZKOWO musza miec KARLINKI.

Szczegolnie miedziane.

Bez tego ani rusz.

Wiem co mowie.

Nie sa drogie i sprawdzily sie wiele razy.

Goraco polecam.

Ci z Was, ktorzy przyjada na pomorze wysylam do Kolobrzegu.

Do sklepu kolegi Wyrwisza na Portowej.

Duzy wybor karlinek i obrotowek specjalnych na Parseckie warunki, a przy tym tanio.

Moze zabrzmi to jak kryptoreklama ale naprawde warto tam zajrzec.

'Rafal:) :mellow: B)

• 5 lat później...

Wykopałem ten temat z głebokich zasobow J.pl.

Mineło prawie 6 lat. :D

Mamy teraz teoretycznie dobry okres na drapiezniki. Minał sezon boleniowy.

Czy wachadlowki dalej odchodza w zapomnienie w natloku coraz

wymyslniejszych woblerow i ryb silikonowych. Napewno nie po 1 stycznia - na Pomorzu. Ale...

Gdyby nie tegoroczne przygody ze szczupakami, pewnie nie mial bym ani jednej, jednak to one sprawiły ze moglem cieszyc sie wieloma sukcesami.

No wlasnie. Wachadłowka...czy jeszcze uzywacie?

post-458-1348916031,7803_thumb.jpg

Cześć

W moim przypadku:

szczupaki:40%wahadło(Atom, Robo, Mors, Alga..,)30%jerk, 25%guma, reszta wirówki,spoony. Choć trochę te proporcje zależą od głębokości wody i roślinności.

troć - morze, fiord: wahadła 80%, wirówy10%, woblery reszta.

Także wahadło rulez (czym to się różni co do zasady od tonącego jerka to ja nie wiem ).

Pozdrawiam

Zbigniew Wiszniewski

• Like 1

Witam wszystkich Użytkowników tego forum :D

Dla mnie wahadła to podstawowa przynęta na szczupaka. Łowię na polspingi oraz rękodzieła. Moja ulubiona wahadłówka to nieśmiertelny mors2 :D Większość dużych szczupaków, które złowiłem, skusiło się na wahadłówki - od gnoma 0 po morsa 3.

W środku lata (głównie w lipcu, kiedy woda jest najcieplejsza) na duże wawahadłówki (rozm 3) pięknie biorą okonie :D

Jeśli chodzi o lekkie wahadłówki, to polecam firmę Sum. W ofercie mają bardzo lekkie gnomy, algi oraz morsy. Na płytkich łowiskach sprawdzają się świetnie :D Nieraz widuję te wahadłówki w sklepach w warszawie, ale w wersji lekkiej niezmiernie rzadko - widocznie mało osób jest zainteresowanych ich kupnem...

Co do samego łowienia, to u mnie podstawą jest bardzo wolne prowadzenie, opad oraz podszarpywanie.

Najskuteczniejszy kolor, to matowe srebro, zwłaszcza w pochmurne dni :D Nie mam przekonania do złota i miedzi, ale w żaden sposób nie chcę negować ich skuteczności - wiadomo, każdy ma swoje przyzwyczajenia :D

Zauważyłem, że jesienią, na bardzo przejrzystej wodzie, skuteczniejsze są bardziej ciemne błystki. Czasami odymiam wahadłówkę za pomocą zapalniczki lub maluję ją czarnym markerem z jednej strony...

psd

• Like 1

Przy tym temacie wahadlowek chcialbym zapytac o wahadlowke typu Red Eye. Czy ona wyroznia sie pod wzgledem skutecznosci od innych ?.

Ja do tej pory nie uzywalem wahadlowek, nosze sie z zamiarem kupienia wlasnie tej Red Eye na poczatek za wzgledu na te oczy.

Tylko czy nie beda straszyc ryb (zart) ?.

Dziekuje, Leslaw.

http://i125.photobucket.com/albums/p51/leslawpl2002/red.jpg

Ja łowię na wahadłówki i są to bardzo skuteczne przynęty, ale raczej na głębszą wodę, a u mnie gdy gdzieś jest głębiej niż 3 metry to rzadkość.

W nadchodzącym roku postaram się wprowadzić jeszcze jedną metodę - połów na gumy jerkując. Duże gumy 12 - 18cm, bardzo lekko obciążone, lub specjalistyczne gumy do jerkowania. Wydaje mi się, że będzie to baaardzo skuteczna metoda na szczupaki. Zobaczymy.

Polecam tę metode. W tym sezonie złowiłem tą metodą troche szczupaków, jednak nie powalały wielkością (do 60cm). Łowiłem na wodach do około 1 metra na 4' kopyta.

• 4 lata później...

Ponieważ na Gnoma2 zdarzył mi się wiele lat temu sandacz,to odświeże temat,czy WASZYM ZDANIEM taka wahadłówka może być z powodzeniem używana na wieczorne sandacze?,oraz jaką masę na wędkę do 28gram wybrać 20g czy 30g?,oraz jaki kolor-srebrny?

Effzett Pro Spoon Zander. Długość mają 8cm,ale występują w różnych kolorach i grubościach.Cienkie ważą 20gram a grubsze 30gram.

1384854915.jpg

Edytowane przez Extraspiner

20g a tym bardziej 30g - przy ośmiu centymetrach?

Woda płytka? ... Będzie rwanie i płoszenie zamiast

łowienia.

Blaszka fajna,ale do jigowania.

Kumam. :) Czyli jak bym wzią tą 30g to na wodzie około 2metry łatwo o zaczep,bo pójdzie głębiej niż lżejsza 20g

Gnom-em1 obławiałem to miejsce i było o.k.-po dnie nie haczył.Zwijałem od razu po wpadnięciu do wody z wędka poziomo-tutaj liczy się sport i reflex B) ,aby dobrać tempo nie za szybkie dla ryby,ale nie za wolne wpakowujące przynęty na zaczep.

Tak ciężka wahadłówka może się sprawdzić np. w głębokiej rzecznej rynnie.

Łowiąc na płytkim, miejskim zalewie najwięcej sandaczy złowiłem na rublexowską srebrną Orklę wykonaną z cienkiej blachy 67mm/10g.

A ciekawie ta Orkla wygląda niepowiem.

Jeszcze myślałem o mepsach scylopsach.Są też lżejsze na płytkie wody pod nazwą Scylops Light,tylko drogie jak na wahadłówki.

Ponieważ na Gnoma2 zdarzył mi się wiele lat temu sandacz,to odświeże temat,czy WASZYM ZDANIEM taka wahadłówka może być z powodzeniem używana na wieczorne sandacze?,oraz jaką masę na wędkę do 28gram wybrać 20g czy 30g?,oraz jaki kolor-srebrny?

Effzett Pro Spoon Zander. Długość mają 8cm,ale występują w różnych kolorach i grubościach.Cienkie ważą 20gram a grubsze 30gram.

W tej samej kasie masz wahadła Igora Olejnika - http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popengallery.php?kind=0&parent=92681&id=52058. Sprawdzone wzory, ładnie wykonane, świetnie pracują. Sandacza złowisz na większość wahadeł które choć trochę zechcą pokręcić dupką, pytanie czy są na Twoim łowisku ryby i czy rozgryzłeś optymalną pracę Twojego wabia. W linku który podałem (j/n) większość wahadeł zaliczyła sandacze, jedynie na Kalewa nie miałem tej ryby. Sandacz na braniu wahadło 15 cm przy masie około 60 gram (troling) wsysa jak białego robaka...  ;)

http://www.andrzejstanek.pl/post/38

Edytowane przez Andrzej Stanek