Skocz do zawartości

Curado 201 czy 301 ?? - Fotki i nie tylko

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku nowego roku na pewno zakupię nowy multik. Wybór padł na Curado. Będą go używał do ciężkich jerków (Slider 12) i gum do 120g. Który jednak wybrać? 201DHSV czy 201DPV, a może 301DSV ??

mifek edit: pozwoliłem sobie neico zmodyfikować tytuł by był bardziej widoczny...

Dzięki uprzejmości GrznszpaN'a (dzięki wielkie Grześ!!!) dysponujemy garścią informacji oraz fotek, które mam nadzieje pomogą niektórym wybrać konkretny model...

Mam nadzieję, że Grześ się nie obrazi za to, że cytuję naszą prywatną korespondencje

co prwda wrazenie i rozważania odnoszą sie głównie do SPEEDMASTERa 201, ale to tak na prawdę curado 201D z głębszą szpulką no i na rybek japoński:

Patrząc na obydwa, niewiele różnią się wielkością. Dopiero po wzięciu w objęcia zauważamy, że to starszy brat. Jak porównanie dębu z brzozą. Obydwa mocne i solidne, prawda wychodzi dopiero podczas pracy pod obciążeniem (chociaż jeszcze tylko statycznym).

No i ta różnica w szpulach.

Jedno co dało się zauważyć po dotarciu do szpuli to minimum smaru, oliwki i tym podobnych ulepszaczy. Wobec tego przy pierwszym smarowaniu kolejna porcja zdjęć.

Pokrowca też zapomnieli włożyć do pudełka.

zapomniałem jeszcze dopisać wymiary szpulki:

Średnica zewn. 36,60

Średnica wewn 19,10

Szerokość zewn 31,35

szerokość wewn 27,50

post-7-1348913689,5321_thumb.jpg

post-7-1348913689,665_thumb.jpg

post-7-1348913689,7274_thumb.jpg

post-7-1348913689,8073_thumb.jpg

post-7-1348913689,854_thumb.jpg

post-7-1348913689,9083_thumb.jpg

post-7-1348913689,9835_thumb.jpg

post-7-1348913690,0511_thumb.jpg

post-7-1348913690,116_thumb.jpg

Ogólnie wrażenia są takie: optycznie maszyna jest na prawdę tylko minimalnie większa, szpula sprawia wrażenie upchanej w obudowie (zwróćcie uwagę na ilość miejsca pomiędzy rantem szpuli a koncem obudowy jednej i drugiej maszyny. Dopiero w ręku i na wędce czuć wyraźną większość curado 301...

niska masa szpuli rokuje dość dobrze na osiągi jesli chodzi o dystans... choć spore znaczenie ma też masa wypełnienia czyli plecionki czy innej linki...

na razie to tyle...

Pytaj Grzesia

ja tylko jeszcze dla przypomnienia dodam, że szpulka ABU REVO S wazy nieco ponad 20 g!!!!!!!!!

moim zdaniem do 70-80 gram 201 jest wystarczajaca... do 100 pewnie tez da rade... bardziej kierowałbym sie zapotrzebowaniem linki, a wlasciwie pojemnosci szpuli przy oknkretnej metodzie w doborze multika ...

Tak jak zacytował Mifek nie dobierałem się jeszcze do przekładni - koniec roku i totalny brak czasu (prawda Remku?).

Faktycznie Speedmaster do 70g pracuje normalnie a przeciążenia do 100 łyka spokojnie przy zachowaniu umiaru. Hamulcuje (cyt) na 13 funtów.

Curado 301 katologowo 15 funtów.

Teraz po możliwości zważnia szpulki zabiorę się za wnętrze i postaram się zrobić jakieś fotki, później próby terenowe jeżeli uda mi się pokonać problemy chwilowe problemy transportowe.

Pierwsze próby na serio bedą w obecności Xrods'a na trociach w pierwszym tygodniu stycznia. Później jakaś relacja oczywiście.

Pozdrawiam

G.

• 3 tygodnie później...

Tak jak zacytował Mifek nie dobierałem się jeszcze do przekładni - koniec roku i totalny brak czasu (prawda Remku?).

Faktycznie Speedmaster do 70g pracuje normalnie a przeciążenia do 100 łyka spokojnie przy zachowaniu umiaru. Hamulcuje (cyt) na 13 funtów.

Curado 301 katologowo 15 funtów.

Teraz po możliwości zważnia szpulki zabiorę się za wnętrze i postaram się zrobić jakieś fotki, później próby terenowe jeżeli uda mi się pokonać problemy chwilowe problemy transportowe.

Pierwsze próby na serio bedą w obecności Xrods'a na trociach w pierwszym tygodniu stycznia. Później jakaś relacja oczywiście.

Pozdrawiam

G.

I jak wypadły próby na serio ?