Skocz do zawartości
  • 0

Slipowanie łodzi do Bałtyku w zachodniopomorskim

Paprykarz

Pytanie

Mam pytanie do szanownych kolegów dotyczące możliwości slipowowania łodzi na zachodniopomorskim wybrzeżu Bałtyku. Poszukuję slipu który jednocześnie zapewniałby możliwość bezpiecznego pozostawienia pojazdu wraz z przyczepą podłodziową. Może to być miejsce odpłatne ale ważne aby było bezpieczne. Być może ma któryś z kolegów jakieś doświadczenia z wodowania bezpośrednio z plaży ? Łódź nie jest przesadnie duża, 5 m długości około 500-600 kg masy z gratami (bez załogi). Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i podpowiedzi.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z plaży to raczej nie. Tak mi się wydaje. Nie wolno wjeżdżać samochodem. Pozostają porty jachtowe i przystanie. Tutaj masz dosyć szeroki wybór. Poczynając od Świnoujścia ( marina w basenie Północnym ), poprzez Dziwnów, Kołobrzeg, Ustkę. Są jeszcze jakieś malutkie porciki rybackie, ale tych nie znam bo tam nigdy nie wchodziłem ze względu na zanurzenie ( pływam jachtami/żaglowcami ). Warto mieć na pokładzie radio UKF z kanałami morskimi, wystarczy małe, ręczne.

• 0

Prosiłem o informacje dotyczące zachodniopomorskiego  :)  Darłówek oczywiście się łapie ale myslałem o wybrzeżu do Kołobrzegu. Jeżeli to możliwe to z prostymi danymi miejsca, ul. adres, itp. fajnie jakby ktoś podzielił się swoimi odczuciami co do takiego miejsca. Bo informacja o tym że w Świnoujściu jest marina nic nie wnosi jeżeli nie mogę tam zaparkować. Cały zestaw to jednak 11 m długości. Gdzieś to wszystko  musi na mnie zaczekać aż wrócę

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Na plażę i pas ochronny wydm nie wolno wjeżdżać samochodami.

W Międzyzdrojach jest port rybacki na plaży, może spróbować tam, po zagadaniu do rybaków? :)

W Świnoujściu tak jak kol. @skippi66 wspomniał można skorzystać z mariny w basenie północnym, jest miejsce na samochód, slip, nowoczesna marina od tego sezonu i bosmani jakby bardziej przyjaźni po modernizacji ;-) http://www.osir.uznam.net.pl/obiekty-sportowe/port-jachtowy/cennik

W okolicy jest też przystań w Karsiborze - http://www.karsibor.com.pl/

Na Starej Świnie, więc do morza ze 4Mm będą, ale za to nad Zalew bliżej i nie trzeba przeprawiać się promem.

Również polecam zaopatrzenie się w UKF'kę, zwłaszcza jeśli planujesz slipowac w Świnoujściu - ułatwi Ci to zorientowanie się w ruchu statków przy wychodzeniu w morze i pozwoli uniknąć mijania z promami, lub większymi stateczkami w główkach (oczywiscie po kursie SRC :) )

W Dziwnowie z tego co pamiętam na samej przystani parkingu jako takiego nie było, ale cumowałem tam dość dawno temu, może coś się zmieniło...

• 0

Na plażę i pas ochronny wydm nie wolno wjeżdżać samochodami.

W Międzyzdrojach jest port rybacki na plaży, może spróbować tam, po zagadaniu do rybaków? :)

W Świnoujściu tak jak kol. @skippi66 wspomniał można skorzystać z mariny w basenie północnym, jest miejsce na samochód, slip, nowoczesna marina od tego sezonu i bosmani jakby bardziej przyjaźni po modernizacji ;-) http://www.osir.uznam.net.pl/obiekty-sportowe/port-jachtowy/cennik

W okolicy jest też przystań w Karsiborze - http://www.karsibor.com.pl/

Na Starej Świnie, więc do morza ze 4Mm będą, ale za to nad Zalew bliżej i nie trzeba przeprawiać się promem.

Również polecam zaopatrzenie się w UKF'kę, zwłaszcza jeśli planujesz slipowac w Świnoujściu - ułatwi Ci to zorientowanie się w ruchu statków przy wychodzeniu w morze i pozwoli uniknąć mijania z promami, lub większymi stateczkami w główkach (oczywiscie po kursie SRC :) )

W Dziwnowie z tego co pamiętam na samej przystani parkingu jako takiego nie było, ale cumowałem tam dość dawno temu, może coś się zmieniło...

Z tym SRC nie przesadzaj. Chłop zwyczajnie chce sobie rybki połowić a nie opływać Horn. :)

• 0

Istnieje jeszcze Trzebież nad Zalewem Szczecińskim. Jest slip, dźwig, duuużo miejsca do parkowania, mały hotelik, knajpy z wyszynkiem i cały ogromny Zalew z dużą ilością ryb. A jak już głupie ryby się znudzą, można się załapać na rejs morski. Albo na wrześniowo - październikowe wędkowanie na Bałtyku z pokładu żaglowca " Kapitan Głowacki ". Ja tam będę... :)

• 0

Koledzy, jakoś nie mogę uwierzyć, że nikt nie korzysta ze slipów (lepszych lub gorszych) na odcinku wybrzeża od Świnoujścia do Kołobrzegu. Duże porty takie jak np. Świnoujście trochę mnie przerażają. Po sezonie przyjdzie mi zabrać ze sobą rower i przejechać się plażą w poszukiwaniu jakiegoś slipu  :wacko:

• 0

Nie wiem czy pomogę, ale zobaczymy ^_^.

W Dziwnowie ul.Dziwna jest Marina Polmax, w tamtym roku stało tam trochę jachtów tak motorowych jak i żaglowych.

Ponadto możliwość rozbicia namiotu, piwko i żarełko na miejscu.

Jakieś 150m przed mariną jest prywatny ośrodek wypoczynkowy z domkami holenderskimi, całkiem pokaźny plac z pomostem i możliwością wodowania.

Na placu stały łodzie motorowe na przyczepach czekające na przyjazd właścicieli, plac zamykany.

Oba miejsca są praktycznie u wylotu rz.Dziwnej do morza.

Jeśli Ci odpowiada to z drugiego miejsca mam namiary i mogę poszukać.

Edytowane przez Zwierzu

• 0

Dzięki @Zwierzu, takich informacji właśnie szukam. Jak masz namiary to myślę, że jak podasz je na forum, to nie naruszymy regulaminu a ktoś jeszcze z nich skorzysta. Może masz jakieś osobiste odczucia i przemyślenia dotyczące tych miejsc ? Może jakieś namiary na miejscówki zarówno na morzu jak i na zalewie ?