Skocz do zawartości

Zestaw Salmo i Rapala dla początkującego

staszek

Rekomendowane odpowiedzi

Od lat łowię na obrotówki i na boczny trok . Ostatnio, wraz z przejściem na casting i specjalizacja w sandaczu zmieniam trochę przyzwyczajenia i sposoby połowu. Sprzęt (wędki i multiplikatory ) już mam , rzuty jako tako opanowane .

Jako że na bieżąco edytuję ten post i kolega @Wojti słusznie zauwazył że posiadam UL ( może nie do końca UL ale zbliżone) to takie info o posiadanym sprzęcie ( ważne bo to także wyznacza możliwości przynęt:

do cięższego łowienia posiadam St.Croix Avid /AVC66HF (14-25 LB , 11-43gcw) , multiplikator ABU Revo SX

do lżejszego łowienia posiadam St.Croix Tournament Legend Bass ( 8-14LB  , 1/4-5/8 oz ) , multiplikator Shimano Curado 51e

Czas na przynęty . Od 2 lat łowię na koguty , od tamtego roku na gumy więc ten temat jest także opanowany .

Ale chciałbym rozszerzyć gamę zanęt o jerki i woblery . Kupiłem kilka sliderków , czytam intensywnie forum , a im więceej czytam tym jestem głupszy ;)

Chciałbym zrobić taką , bardzo subiektywną, listę Waszych używanych przynęt( czy będą moimi to sam muszę spróbować i nauczyć się prowadzenia , czucia przynęty - wiadomo o co chodzi....) z podziałem na : sandacza , okonia, szczupaka. Łowię tylko w jeziorach  ( zaporówki ale w sierpniu jadę na Dadaj więc muszę się sprężyć z zakupem)

Zdaję sobie sprawę z tego że część może łowić wszystko ale też część przynęt jest wybitnie dedykowana danemu gatunkowi .

Na razie , po kilkunastu godzinach czytania jestem jak nietoperz: latam w ciemności i wszystkiego się czepiam :lol:

Proszę więc o dopisywanie się do ,subiektywnej, listy używanych przez Was przynęt

Okoń:

- Salmo Boxer 4,5cm

- Hornet 4-5cm

- Minnow 5cm

- Executor 5

- Jaxon Pike 2sec 16 cm 30gr

Szczupak:

-Slider 10 i 12 / wersje tonące i pływające, Fatso 10  tonący, sweeper 14, 17 i jack 18

-skiner 10, 12 i 15

-Perch 8F- bardzo płytką wodę nad zielskiem

-Frisky w wersji płytko schodzącej

-Minnow 9

-sumowy wobler tonący Rapali Risto Rap

-wobler pływający Rapali z serii Tail Dancer 7 cm, 9-gramowy,

Sandacz:

- Sting 9cm (wolno tonący czy jak kto woli neutralny)

- Minnow 7 i 9

- Rapala Original 7,9,11cm

- guma Savagear Soft 4 Play

Edytowane przez staszek

Czemu akurat nazwa tematu wskazuje na salmo i rapala :D ? Osobiście uważam, że bardziej opłaca się kupić trochę rękodzieł np. użytkowników jerkbaita. Często cena jest dużo niższa niż w/w a łowność X razy większa. Ale przejdźmy do sedna, przynęt.

Okoń:

- Salmo Boxer 4,5cm

- Hornet 4-5cm

- Minnow 5cm

Tymi łowiłem z dobrymi wynikami w mało zarośniętym jeziorku o piaszczystym dnie i średniej głębokości ~2m. Jednak uważam, że na okonia najlepsze są jigi i gumy.

Sandacz:

- Sting 9cm (wolno tonący czy jak kto woli neutralny) - fakt, że na jeziorze złowiłem na niego 2 góra 3 sandacze niewiele większe od niego, jednak na rzece jest to świetna przynęta.

To byłoby z mojej strony na tyle, ponieważ na jeziorach łowię bardzo rzadko i nie chcę pisać tu wymyślonych farmazonów na temat skuteczności przynęty X i Y, którą widziałem tylko na zdjęciu :D

jeśli chodzi o Salmo pod szczupakowy casting to mój zestaw obowiązkowych przynęt wygląda tak:

Slider 10 i 12 / wersje tonące i pływające, Fatso 10 / tu preferuje tylko tonące, sweeper 14, 17 i jack 18

wierze w skinery i nimi tez sporo łowie 10, 12 i 15

jak opanujesz skuteczne prowadzenie tych przynęt to zawsze coś połowisz

o kolorach wczoraj coś już pisałem, zależny co dana woda lubi (na czym szczupak tam żeruje)

zależny to tez od pory dnia i roku (gama kolorów jest szeroka od naturalnych do "oczojebów")

to tak na szybko, o Rapalach i innych kilerach niech napisze ktoś następny

(proszę nie zapomnijcie o Savagear)

powodzenia

@Wojti

Edytowane przez @Wojti

Z salmo jeszcze na pewno mogę dodać:
Okoń:

Executor 5

Szczupak:

Perch 8F-mój szczupakowy nr1 na bardzo płytką wodę nad zielskiem

Frisky w wersji płytko schodzącej

Minnow 9

Sandacz: (Choć tutaj głównie mowa o rzece)

poza stingiem 9
Minnow 7 i 9

Rapala Original 7,9,11cm

kolega Staszek w sumie napisał, ze ma wędki castingowe, wiec należny domniemywać,
ze ma UL aby rzucać przynęty kilku gramowe (np. minnow) - bo ja wypisałem arsenał na szczupaki a nie na szczupaczki :D

Edytowane przez @Wojti

Witam Kolegów. Castingu nie próbowałem ale chyba mnie to nie dyskwalifikuje, zwłaszcza, że łowię głównie na wodach stojących. Więc odnosząc się do prośby Staszka i uwzględniając apel @Wojti (by pamiętać o Savagear) przedstawiam moje preferencje w sztucznych przynętach na obecny sezon:

- okoń: głównie obrotówki Vibraxa Blue Fox w rozmiarze 2 lub 3 (szczupak też je lubi, choć w temacie okonia mną się nie sugeruj bo jego łowienie w tym sezonie wychodzi mi fatalnie,

- szczupak: przede wszystkim gumy Savagear z serii Soft 4 Play w rozmiarze 13 cm uzbrojone w główkę woblerową, a także gumy z tej samej serii i tak samo zbrojone o dł.9 cm (te same co opisane poniżej przy sandaczu tylko inaczej prowadzone), ewentualnie sumowy wobler tonący Rapali Risto Rap, wobler pływający Rapali z serii Tail Dancer 7 cm, 9-gramowy, lub po prostu obrotówki Vibraxa Blue Fox rozm. 4 i 5 (najlepiej mnie i synowi sprawdzają się czarne w żółte kropki),

- sandacz: gumy Savagear z serii Soft 4 Play w najmniejszym rozmiarze, zbrojone w lekkie główki 3 g. lub 5-6 g,ewentualnie gumy z tej samej serii, nieco większe 9 cm, zbrojone cięższymi główkami 7-9 g. ,na początku czerwca skuteczne też były uzbrojone w główkę woblerową. Co ciekawe taka woblero - guma bardzo ładnie działa też na opadzie (piękna praca przy schodzeniu w dół.

Reasumując u mnie ten sezon stoi zdecydowanie pod znakiem skuteczności gum Savagear Soft 4 Play. Wydałem już na nie kupę kasy bo niestety łowię na bardzo trudnym spinningowo zbiorniku, więc straty ponoszę spore, zwłaszcza gdy przechodzę na lekki zestaw w żyłką 0,14 lub 0,16.

Pozdrawiam. Robert.

Edytowane przez robert.bednarczyk

Temat rzeka. Dla mnie najskuteczniejszy jerk to Slider. Mam w swoim aresnale wiele kosztownych produktów woblerowych i jerkowych tuzów, które parę razy upokorzone były przez ......................... Jaxon Pike 2sec 16 cm 30gr. Wobler ten zakupiony za stosunkowo niską cenę (ok.19 zł) kilkukrotnie ratował honor wyprawy i dawał przyzwoitych przedstawicieli wszystkich 3 gatunków , które  Ty też zamierzasz poławiać. O ile kupuje się wersję standard(jest też chyba limited porządnie uzbrojona), trzeba wymienić kotwiczki i kólka.Ja do swojego dałem lekkie, ale mocne i ostre Ownery bodajże ST31 X . Tak całkiem niespodziewanie przedstawiciel (wg.wielu wędkarzy)woblerowego plebsu stał się jednych z  moich uniwersalnych killerów.

Pozdrawiam

• Like 1

Temat rzeka. Dla mnie najskuteczniejszy jerk to Slider. Mam w swoim aresnale wiele kosztownych produktów woblerowych i jerkowych tuzów, które parę razy upokorzone były przez ......................... Jaxon Pike 2sec 16 cm 30gr. Wobler ten zakupiony za stosunkowo niską cenę (ok.19 zł) kilkukrotnie ratował honor wyprawy i dawał przyzwoitych przedstawicieli wszystkich 3 gatunków , które  Ty też zamierzasz poławiać. O ile kupuje się wersję standard(jest też chyba limited porządnie uzbrojona), trzeba wymienić kotwiczki i kólka.Ja do swojego dałem lekkie, ale mocne i ostre Ownery bodajże ST31 X . Tak całkiem niespodziewanie przedstawiciel (wg.wielu wędkarzy)woblerowego plebsu stał się jednych z  moich uniwersalnych killerów.

Pozdrawiam

Bo to Panie jak ze wszystkim w tym zwariowanym świecie......Człowiek się naczyta, nasłucha, kto ile wydał na jaki sprzęt...., no i że naturalnie najlepszy to ten najdroższy. Skołowany się robi od tego jak "chłop za Sanacji" :huh: . Potem jednak dochodzi do wniosku, że  jak kupować woblery to tylko takie od 30 zł. w górę, czyli Rapalka to minimum. Są takie co i prawie stówkę można wyłozyć za sztukę. A potem jedzie nad wodę i konstatuje, ku wielkiemu zdumieniu, że ten wobler super killer, co niemal miał mi dorsze do miejscowego stawu zwabić :rolleyes:  ;)  to jakoś nie jest pewnym kluczem do sukcesu..

A na poważnie - oczywiście nie deprecjonuję droższych wobków - sam mam ich sporo, jednak coraz częściej dochodzę do wniosku, że wędkarstwo jest dziedziną, w której wyjątkowo łatwo można wykazać, że cena zakupu sprzętu nie przekłada się bezpośrednio na jego walory użytkowe.   

Przepraszam, że nieco poza tematem.

Robert.

• Like 1