Skocz do zawartości

Twory Greeda ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem młodym wędkarzem, który łowi na niewielkich górskich ale i nizinnych rzekach ;) przez większość roku uganiam się za kleniami i pstrągami ;) od dłuższego czasu robię tez woblery i chciałbym kilka z nich przedstawić poniżej ;)

post-54541-0-62125100-1373543019_thumb.jpg

post-54541-0-65349900-1373543032_thumb.jpg

Edytowane przez Greed111

Taki tam okonek, około 3cm, nowy projekt, jak na razie w fazie testowej, jeszcze niepolakierowany, kilka szczegółów dojdzie ;) co o nim myślicie? ;D

ONE Jokera. Tylko bez brzusznej kotwiczki. Albo stara dobra "Glapka".

Dobry wzór, choć możesz mieć lekkie problemy z doborem steru.

I oczko mocujące moim zdaniem odrobinę za wysoko. 

Powodzenia.

Możliwe, że jest jakieś podobieństwo względem tych modeli ale z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nie zamierzone ;) pierwowzór powstał prawie 3 lata temu ale całkowicie o nim zapomniałem i dopiero ostatnio przy porządkach trafiłem na niego no i postanowiłem odświeżyć ;D co do steru i oczka obawiam się, że możesz mieć rację :/ ten posłuży jako "królik doświadczalny", następnego postaram się wykonać niwelując zaobserwowane błędy ;)

Witaj.

Takie płaskie glapki są wymagającymi konstrukcjami, jeśli nie walimy w nie kilo ołowiu, czyli wobler z jajem. Jeśli ma być pływający, to tak jak wspomniał Janusz, z tym wysokim oczkiem do tego kąta nacięcia mogą być problemy. Poza tym fajny własny kształt. 

Biały owad, chyba a'la jętka też bardzo ciekawy. Tak trzymaj.

Januszu, stara dobra glapka? masz na myśli MRM Kaczówki, czy coś innego?

• 2 tygodnie później...

Trwają prace nad nowym modelem okonia 8cm na szczupaki ;) jako, że u mnie tych rybek nie widać zostanie on wysłany do kogoś z forum kto często łowi w okolicach trzcinowisk za przysłowiowe piwo (czyt. koszt wysyłki) ;) na razie wobka czekają jeszcze minimum 3 kąpiele w lakierze i tydzień schnięcia "na sucho" ;) mam nadzieje, że praca wyjdzie jako taka bo trochę nad nim popracowałem ;)

post-54541-0-43248600-1374936339_thumb.jpg

post-54541-0-61505700-1374936353_thumb.jpg

@tomas24 okonek już niemal gotów, dzisiaj go zwodowałem, pracuje dokładnie tak jak chciałem żeby pracował, "lekko trafiony okonek koleboczący się pod powierzchnią" ;) bestia jest pływająca, stabilna nawet przy szybszym prowadzeniu czego nie widać na filmiku ;)

Pojawił się za to inny problem, powstało malutkie pęknięcie w miejscu gdzie szpachla łączy się z drewnem :/ nie wiem czym to jest spowodowane, drewno było suchuteńkie, szpachla schła 2 dni, 4 warstwy lakieru.. ;) w łowieniu to absolutnie nie przeszkadza no ale chciałem żeby wygląd był super clean ;p

Edytowane przez Greed111

A założyć Ci kotwice? ;) nie wiem jakie stosujesz, jakieś tam ze średniej półki mam, kamatsu chyba, tylko nie wiem czy nie będą nieco za małe ;) w poniedziałek Ci go wyślę, jutro wkleję ster na stałe i spróbuję coś zrobić z tymi malutkimi pęknięciami na brzuszku ;) przelew jest zbędny, po prostu wyślę kurierem na Twój koszt, zapłacisz przy odbiorze ;) pasuje? ;) nie powinno wyjść powyżej 7zł ;p

@tomas24 wiadomość odczytałem, w poniedziałek poleci do Ciebie, gdzieś w tygodniu powinien zameldować się w Twoim pudełku ;) nie ma za co, sam i tak bym go nie użył, a tak to przynajmniej dowiem się czy jest coś warty ;) kol. @MichałM każdy robi wedle swoich nawyków i przekonań ;) jeśli masz wypracowany swój styl to tego nie zmieniaj ;D koniec końców to nie przynęty łowią tylko wędkarz ;D

Ja też z łamańcami większej historii nie mam, jakiegoś tam skrobnę od czasu do czasu, jak mnie natchnienie złapie ;) w mniejszych modelach można zastosować łączenie jednym drutem ale w tak " wysokim" wobku raczej nie dałoby to porządanych efektów ;) na dwa druty jest taki "sztywniejszy" i lepiej się trzyma wody ;D

• 1 miesiąc temu...

Obecnie będą trwały prace nad nowym typem bezsterowca na bolenia, będzie to sieczka na oko 4,5-5cm, nad jego wagą stawiam chwilowo znak zapytania ale będę się starał trochę tego ołowiu władować, żeby było czym rzucić ;> takiego kształtu jeszcze przy bezsterowcach nie widziałem na forum tak więc z pewnością będzie to coś nowego^^ ;D tutaj wstawiam filmik będący małą zapowiedzią jego pracy, ten na video ma niecałe 3cm, a ładnie się mieni ;) jakość zjadł yt ale w sumie i tak było kręcone kołowrotkiem ;D