MarioSan Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam kolegów po kiju. Wędkuję od 10 lat, w większości jest to spinn, ale bywa że zasadzę się ze spławiczkiem.Jako że lubię poszerzać wędkarskie horyzonty toteż zainteresowałem się castingiem, moje pytania brzmią: co ma w sobie takiego ta metoda że wielu przedkłada ją ponad inne, dlaczego właśnie cast a nie spinn, jakie są zalety i wady (a są takie?) tejże metody połowu. Wybaczcie to, być może, naiwne pytanie, ale pośród wielu postów natury techniczej nie odnalazłem odpowiedzi na me pytania, pewnych rzeczy się domyślam ale i do końca nie jestem pewien odpowiedzi których sam sobie udzieliłem Jednym słowem chodzi mi o to co jest sednem castingu, no i rzecz jasna jak on wypada w konfrontacji ze spinem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Są rzeczy naturalne i oczywiste w swej prostocie . Kołowrotek przy muchówce i multiplikator takie właśnie są .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioSan Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Są rzeczy naturalne i oczywiste w swej prostocie . Kołowrotek przy muchówce i multiplikator takie właśnie są .. Mam rozumieć przez to iż cała magiczna różnica zawiera się w multiku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 niech ktos zadzwoni po dyzurnego moda, bo zaraz sie zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Zapraszam do lektury http://jerkbait.pl/topic/17979-wy%C5%BCszo%C5%9B%C4%87-multiplikatora-nad-zwyk%C5%82ym-ko%C5%82owrotkiem/?hl=wy%C5%BCszo%C5%9B%C4%87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioSan Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Zapraszam do lektury http://jerkbait.pl/topic/17979-wy%C5%BCszo%C5%9B%C4%87-multiplikatora-nad-zwyk%C5%82ym-ko%C5%82owrotkiem/?hl=wy%C5%BCszo%C5%9B%C4%87 Dzięki, akurat na ten wątek nie wpadłem. Wybaczcie zatem to zamieszanie wynikające z mojej niekompetencji. Możecie już nie budzić dyżurnego moda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 doswiadczenie mowi, ze trzeba byc czujnym pomijajac fakt, ze to, powiedzmy sobie szczerze, naiwne pytanie, jest nie tylko zadawane dwa razy do roku to zawsze konczy sie tak samo: udowadnianiem wyzszosci swat X nad swietami Y i opisywaniem osiagow rzutowych, np. przerzut amazonki smuzakiem, lub opisem szpanu i szoku jaki sie wywoluje widokiem multiplikatora we wsi, co czasami prowadzi do samoczynnego wyskakiwania wsiowych pieknosci z fig lub prezenia sie w brudnej halce nad brzegiem bugu a tylko przy odrobinie szczescia nie ma zbytniej pyskowki, mordobicia i jatki jak po zabawie w remizie (ostatnio to chyba z 200 metrow wirtualnego plota na sztachety poszlo) a odpowiedz na pytanie jest na tyle prosta co przewrotna: nie znajdziesz jej w internecie, na zadnym forum tylko nad woda, no chyba, ze lowisz glownie przy pomocy extreme bass fishing 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Uwielbiam baitcasting. Dlatego wczoraj przez cały dzień posługiwałem się trzema spinami. Wiało niemiłosiernie ,a ja nie chciałem sobie niczego udowadniać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Podpalacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 A dlaczego nie . Nie ma przepisu. Każdy wybiera to co lubi . To tak jak z Kobietami . Jak nie sprawdzisz czy pasuje to się nie przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Pitt ma racje lepiej teraz polać wszystkich zimna wodą bo później może być już za późno Ja ze swojego doświadczenia w przechodzeniu na casta powiem tylko tyle : im mniejszymi wabikami chcesz łowić tym jest ciężej i drooożeeejj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam PanowieKiedyś brałem na wyjazd tubę z 6 spinnami, kręciołami i całym kramem.Od kiedy wziąłem pierwszy raz casta do ręki...biorę 1 max 2 kije.Mam po prostu wrażenie, że łowiąc, między mną a rybą, jest tylko moja ręka..Sorry, brzmi to śmiesznie, ale tak właśnie jest... PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam PanowieKiedyś brałem na wyjazd tubę z 6 spinnami, kręciołami i całym kramem.Od kiedy wziąłem pierwszy raz casta do ręki...biorę 1 max 2 kije.Mam po prostu wrażenie, że łowiąc, między mną a rybą, jest tylko moja ręka..Sorry, brzmi to śmiesznie, ale tak właśnie jest... PozdrawiamAlekTeż mam to samo Wystarczą mi w sumie 2 wedziska z multikami: jeden do średnio-ciężkiego łowienia a drugi do lekko-średniego . 2 zestawy załatwiaja mi w sumie wszystkie potrzeby . Jako że nie łowię kleni i jazi ani tym podobnych rybek to ostatnio nawet rezygnuję z super lekkiego łowienia np. Meppsami 0,1 czy nawet 2 .Po prostu łowię ciut ciężej i bardziej selektywnie . Jeszcze w tamtym roku łapałem dziesiątki okoni do 20 cm ale w tym roku przynęta większa ogranicza "narybek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrrd Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 (edytowane) W moim przypadku widzę zastosowanie dla casta tylko w ciężkim łowieniu jak i przy krótkich wędkach (łowienie z łódki) a te całe UL uważam że jest to........ bardziej zabawa niż poważne łowienie ryb;) Edytowane 12 Lipca 2013 przez piotrrd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 A jednak zaczęło się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 W moim przypadku widzę zastosowanie dla casta tylko w ciężkim łowieniu jak i przy krótkich wędkach (łowienie z łódki) a te całe UL uważam że jest to........ bardziej zabawa niż poważne łowienie ryb;) Brzydki bąk zapoczątkował lawine hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi