tomi78 Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Krótkie pytanko ile powinna ważyć kotwica składana do pontonu 4,30 na Wisłę + - ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 To na jakiej zasadzie dochodzi do ich zerwania bo te plastiki raczej ciężko zerwać?Tu nie chodzi aby zastosować opaski takiej jak do wiązania byka w obórce, tylko dopasować jej wytrzymałość do mocy głównej linki kotwicznej. Najlepiej to zrobić za pomocą praktycznego testu na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karpik 69 Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 To na jakiej zasadzie dochodzi do ich zerwania bo te plastiki raczej ciężko zerwać? 20 post http://www.forumsumowe.pl/t-kotwiczenie_lodzi__a_hol_ryby.html&rowstart=10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Ok, dzięki za wyjaśnienie, ciekawie to wygląda i na pewno się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arti-zander Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 10 kilo to czasem za mało na jezioro jak mocniej powieje. Wiem z doświadczenie, a nie z gdybania.... Dużo zależy od masy i wielkości łódki.Zgadzam się. Na mojej łodzi (Solar 430) 9 kg cuma nie zdaje egzaminu.Przy niewielkim wietrze i falce jestem ściągany.Noszę się z zamiarem kupna gumowej kotwicy 14 kg plus do tego guma amortyzująca.Niejednokrotnie łowiąc na małopolskich zaporówkach podczas wiatru i fali wolałem spłynąć do zatoki niż męczyć się na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Nawet wypuszczenie liny nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tier Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 na rzece te opaski to chyba jedna za drugą są zrywane. nie wyobrażam sobie wyciągnięcia kotwicy która siedzi w kamieniach Odry bez zerwania opaski :-) jednak zostane przy tradycyjnej ciężkiej gumowanej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Ale koszt takiej opaski to grosze. A montaż kilkanaście sekund. A 4 kilo w stosunku do 10 i wiecęj robią różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebson Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Ja ostatnio zmieniłem ze zwykłej gumowej z dociążeniem razem około 15-16 kg na rozkładaną 3,5 kg.Panowie nie ma co się mocować bo to już czasem zapasy a mała rozkładana kotwica daje radę.Patent z zaciskami też działa Edytowane 26 Lipca 2013 przez sebson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomi78 Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Poglądowo rysunek Zielonym zaznaczyłem opaskę. Myślę ze przy użyciu najmniejszych dostępnych nie powinno być problemu z ich zerwaniem, po za tym, zawsze można delikatnie pomóc jej nożem.Ja mam tą 5kg i po ostatnim wypadzie myslę że nawet 3 kg by wystarczyła ale z drugiej strony to nie ja się męczę tylko kolega z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tlok Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Ale czy np składaną kotwica 4 kg da się stanąć w nurcie rzeki powiedzmy na 4 m wodzie na 15 m lince ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 28 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Krzyś 9kg ogumowana i 15m linki i zawsze i wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebson Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Krzyś 9kg ogumowana i 15m linki i zawsze i wszędzie.Moja łódka ma 4,5 m i na 9 kg gumowej kotwicy nie udawało mi się stanąć nawet dodając jeszcze odlewany ciężarek około 5-6kg też mnie czasem zabierało przesuwało.Teraz na 3,5 kg składanej nie mam takiego problemu wystarczy troszkę odpuścić linkę nie wspominając o zapasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 andy126 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 witama ja kupiłem w decathlonie 2 ciężarki gumowane po 5 kg po 30 zł każdy I świetnie się sprawdzają na odrzepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skippi66 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Ale czy np składaną kotwica 4 kg da się stanąć w nurcie rzeki powiedzmy na 4 m wodzie na 15 m lince ?Powiem tak: długość kabla ( liny kotwicznej ) = min. 3 x głębokość wody/ łowiska. Oczywiście im więcej linki wypuścisz, tym lepiej. W nurcie może się zdarzyć że na zwykłym ciężarku będziesz jechał z prądem. Dlatego lepsza jest kotwica składana, patentowa, pługowa, CQR, Danfortha itd. Typów kotwic jest wiele. Grunt żeby wgryzła się w grunt Ktoś napisał że na Wiśle jest dużo drzew i jak o nie zaczepisz, to nie wyciągniesz kotwicy, dlatego ciężarek lepszy. Otóż nie jest tak do końca. Kotwice wyciągniesz prawie zawsze, pod warunkiem ze zastosujesz tzw. bojrep. Co to jest, poszukaj w necie, bo już nie mam siły więcej pisać. Warto się dowiedzieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
tomi78
Krótkie pytanko ile powinna ważyć kotwica składana do pontonu 4,30 na Wisłę + - ?
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi