pano112 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Porównałem FG, ten z filmu i Alberto. FG jest najcieńszy ale ten drugi jakoś mu bardzo nie ustępuje. Dłużej się wiąże jak na pierwszy raz, tylko że już za pierwszym też wyszedł. Jestem ciekaw jak z wytrzymałością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Ten drugi to coś podobnego do mahi knot.Testowałem ostatnio sporo węzłów i FG knot jest bezkonkurencyjny. Mi wytrzymywał prawie 2 razy większe obciążenie niż Alberto i Albright a mahi ma podobną do nich wytrzymałość. FG na 4 splotówce varivasa wytrzymał o 4-5lb więcej niż na łączniku bezwęzłowym a na YGK Veragass 30lb tyle samo co na łączniku, czyli 22lb.Pozostałe węzły w najlepszym przypadku strzelały przy 15lb, a zazwyczaj już przy 10-12lb.W Alberto testowałem, że jak okręci się plecionkę 9 razy to jest mocniejszy, więcej już nic się nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Ja do tej pory cały czas jadę na Alberto bo dość łatwo i w miarę szybko mi się go wiąże. Zazwyczaj siedem razy owijam w obie strony i jeszcze mnie nie zawiódł. Natomiast tak jak wyżej pisze Hubert słychać i czuć go przy zarzucaniu. Przy zwijaniu jeśli jest dźwięk i lekkie przyhamowanie podczas przechodzenia węzła przez przelotkę szczytową to nawet całkiem porządane zjawisko, szczególnie przy nocnym łowieniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mhc1983 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Znalazłem ten, którego używam. Mi się sprawdził. Uni knot. Zarówno do wiązania haków czy przynęt jak i do łączenia fluo z plecionką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Typowy węzeł który niestety do grubego FC 1 mm zupełnie się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mhc1983 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Mi się sprawdza w przyponach na szczupaki. Ale wiadomo, każdy lubi co innego. Jakiego używasz do 1 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Później spróbuje zawiązać ale 1 mm za sztywny jest moim zdaniem do tego węzła.Centauri. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Do wiązania linki z agrafką/krętlikiem stosuję od bardzo dawna Trilene z modyfikacjąi wydaje mi się, że do przyponu FC nie grubszego niż 0,20mm będzie w sam raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Ja stosuję Yucatana z powodzeniem szybki, dobrze układający się i wytrzymały węzeł.Ostatnio miałem przykre doświadczenie z Yucatanem. FC 0,20 w połączeniu z plecionką 0,06 puścił w nietypowy sposób, nie zerwał się, a po prostu FC wysunął się z węzła. Czy miałeś podobne zdarzenie?Może ktoś podpowie jak się zabezpieczyć przed taką niespodzianką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Wczoraj robiłem testy na sucho, wiązałem Yucatanem plecionkę z grubą żyłką (0,25 i 0,40mm) i z fluorocarbonem (0,20 i 0,35mm), ani raz nie przydarzyło się wysunięcie z węzła. Ni próbowałem na mokro, czy to możliwe, żeby nawilżenie miało znaczenie?Nikt nie miał takiego przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Osobiście do lekkiego zestawu z fluorocarbonem(0,18-0,20) stosuje alberto knot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 @AlexspinProblemem może być też zbyt słabe zaciśnięcia węzła, użycie śliskiego FC, lub zbyt śliskiej plecionki, szczególnie 6 splotowej. A próbowałeś innych węzłów do połączenia tych cienkich linek?Niektóre węzły są bardziej podatne na ześlizgiwanie, inne znacznie mniej.Podobnie jak różnymi kombinacje plecionek i FC zwykle wymagają zupełnie innych węzłów - w przeciwnym razie ich połączenie może mieć znikomą wytrzymałość.Kiedyś zimą bawiłem się wiązaniem i testowaniem sporej ilości nowych węzłów. Niektóre z nich kompletnie się nie nadają do śliskich plecionek/FC, co nie zaczy, że sam węzeł był zły.Chodzi mi o to, że np. taki Alberto knot jest bardzo łatwym i przyjemnym węzłem, ale połączenie np. plecionki Daiwa tournament 8 Braid i Fluorocarbonu Momoi tym węzłem skutkowało fatalnym łączeniem za każdym razem. Przy użyciu innej pletki, podobnej grubości tyle że 4-splotowe, np. YGK Egi-Metal WX4, węzeł jest bardzo mocy, a przy teście plecionka pęka nad węzłem. Z tych wszystkich węzłów pamiętam może ze trzy - całej reszty zapomniałem tu jest jeden, który uważam za wybitny: Trudno się go nauczyć, ale później łatwo się wiąże. Nadaje się raczej do grubszych FC (0.20 to moim zdaniem minimum) no i przy śliskich linkach/FC nie zawsze się udaje (tj. czasem trzeba powtórzyć, wszystko wychodzi przy zaciskaniu), ale gdy jest poprawnie zawiązany to przy niektórych linkach, łączenie jest mocniejsze niż węzeł łączący FC z agrafką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Kosztuje mniej niż markowy wobler. Ja na razie w fazie testów, ale póki co jestem bardzo zadowolony! Super łatwe wiązanie, w każdych warunkach. Po dwóch, trzech próbach kolejne nie zajmują więcej niż 10, góra kilkanaście sekund.Znajomi używają od roku, nigdy ów węzeł ich nie zawiódł.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Faktycznie, operacja prosta jak drut. Problem tylko w wytrzymałości węzła. Yucatan i Alberto trzymają bardzo mocno, a ten z wiązarki, na pierwszy rzut oka nie budzi nadzwyczajnego zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) Faktycznie, operacja prosta jak drut. Problem tylko w wytrzymałości węzła. Yucatan i Alberto trzymają bardzo mocno, a ten z wiązarki, na pierwszy rzut oka nie budzi nadzwyczajnego zaufania.Ta wiązarka była już gdzieś wcześniej na forum . Skusiłem się bo zawiązanie przyponu na mrozie po kilku godzinach na łódce jest ciężkie i zacząłem używać od tego sezonu . Obserwacje są takie ,że przy grubościach 0.11, 0.25,0.40 fc pęka przy agrafce a nie na łączeniu z plecionką chociaż do agrafki próbowałem kilku węzłów . Zatem jak dla mnie jest ok.. Edytowane 27 Czerwca 2020 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Też mi to nie wyglądało, że będzie dobrze, ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 (...) Obserwacje są takie ,że przy grubościach 0.11, 0.25,0.40 fc pęka przy agrafce a nie na łączeniu z plecionką chociaż do agrafki próbowałem kilku węzłów .(...).Nie miałem takiego przypadku. Co prawda używam FC dopiero drugi sezon i wyłącznie do UL-a 1-4g. Sprawdza mi się FC MIKADO Silk Nihonto 0,20mm/2,7kg, jest bardzo wiotki i bardzo dobrze trzyma się z agrafką na węźle: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ta wiązarka była już gdzieś wcześniej na forum . Skusiłem się bo zawiązanie przyponu na mrozie po kilku godzinach na łódce jest ciężkie i zacząłem używać od tego sezonu . Obserwacje są takie ,że przy grubościach 0.11, 0.25,0.40 fc pęka przy agrafce a nie na łączeniu z plecionką chociaż do agrafki próbowałem kilku węzłów . Zatem jak dla mnie jest ok..Była, była. Daiwy https://www.marine-deals.co.nz/misc-tools/daiwa-sokkou-knot-tool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrycjusz P Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 O widzę ciekawy i praktyczny dosyć wątek, sam trenowałem wszystkie te węzły i skończyłem na jednym rozwiązaniu - łącznik bezwęzłowy, S-ka, L-ka w zależności od ciężaru łapania. Plecionka ma wtedy 100% wytrzymałości i nie tnie fluorocarbonu jak jest cieńsza w przypadku Alberto, który owszem jest ok ale dla grubszych plecionek. Oczywiście jesli ktos ma przypon 1.5m będzie chciał zeby łączenie wskakiwało w przelotki i tu jest jedyny problem Ale poza tym niuansem - łączenie bezwęzłowe jest najlepszym dla mnie rozwiązaniem. Robicie szybkie zmiany grubości przyponu jak chcecie bez "szukania" dziurki co jesienią i zimą jest mega ważne przy zimnych paluchach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 O widzę ciekawy i praktyczny dosyć wątek, sam trenowałem wszystkie te węzły i skończyłem na jednym rozwiązaniu - łącznik bezwęzłowy, S-ka, L-ka w zależności od ciężaru łapania. Plecionka ma wtedy 100% wytrzymałości i nie tnie fluorocarbonu jak jest cieńsza w przypadku Alberto, który owszem jest ok ale dla grubszych plecionek. Oczywiście jesli ktos ma przypon 1.5m będzie chciał zeby łączenie wskakiwało w przelotki i tu jest jedyny problem Ale poza tym niuansem - łączenie bezwęzłowe jest najlepszym dla mnie rozwiązaniem. Robicie szybkie zmiany grubości przyponu jak chcecie bez "szukania" dziurki co jesienią i zimą jest mega ważne przy zimnych paluchach.Tym łącznikiem połączysz gruby flurocarbon 1 mm z linką 50 LB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrycjusz P Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 fluorocarbon tak jak do agrafki czy krętlika - analogicznie wiążesz do łącznika, który jest stalowym drutem, przy tych średnicach jakie chcesz łączyć - łącznik min.L - jest do 25kg, są też sumowe mocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Tym łącznikiem połączysz gruby flurocarbon 1 mm z linką 50 LB ?Nie. Do takich zabaw, tylko FG lub PG się sprawdza. Bimini Twist też daje radę. Ja sobie ogarnąłem taką śmieszną wiązarkę z Ali, i dobrze mi się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 GT knot też daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Panowie, o jakim łączniku piszecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Panowie, o jakim łączniku piszecie?http://jerkbait.pl/topic/10026-%C5%82%C4%85czniki-bezw%C4%99z%C5%82owe-do-plecionki/page-6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi