Skocz do zawartości

Jaki węzeł do fluorokarbonu?

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

Robert, a taki węzeł nie haczy zbytnio przy przejściu przez przelotkę szczytową? Ile robisz "przeplotów" przez pętlę, czy ma znaczenie grubość łączonych linek?

Edytowane przez Alexspin

Dzięki! :clappinghands:

Jest tak prosty, że aż chce się go od razu wiązać :D Muszę go wypróbować przy najbliższej wyprawie na okonie.

Czy ma znaczenie grubość linek, będzie miał zastosowanie do zestawu UL (plecionka 0,04-0,06mm+FC 0,20mm)?

Czyli Yucatan, o którym pisałem wcześniej i również używałem.

yucatan-knot.jpg

Niestety, sprawdza się przy grubszych przekrojach linek, zawodzi przy cienkich do UL-a o czym też pisałem.

Poza tym pozostawia dwa "wąsy" i nawet najkrócej przycięte w UL-u dają o sobie znać przy przechodzeniu przez przelotkę szczytową, a w zestawie castingowym ma ona wyjątkowo malutką średnicę.

Edytowane przez Alexspin

• 4 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Mam problem z wiązaniem przyponów z fluorocarbonu 0,23. Pętelki które robię do łączenia "loop to loop" od strony linki strzelają na, węźle jak nitka. Zarówno perfection loop jak i pętla chirurgiczna (pojedyncza i podwójna). Węzły zaciskane na sucho czy "na śline", różne marki fluorocarbonu, ciągle to samo...

Dziwne. Różne żyłki i wszystkie strzelają? Fakt że mam jakieś żyłki"mono" Orvis które również strzelają na "pętelkach" ale z żadnym fluorocarbon nie miałem problemu. Jedynie ten Orvis. Pewnie zleżałe bo stare, inne bardzo stare też podobnie strzelały.

Może masz łapki za silne do "zryw testów". ;)

Aaaaa. Spróbuj węzeł Rapali który stosuje się do woblerow gdy nie masz agrafki/kółeczka łącznikowego.

_______

Edytowane przez trout master

Witam.

Jeżeli to cały czas ten sam (jedna szpulka) to go wyrzuć i kup nowy. Może być wada materiału, zleżały jakiś, itp.

Miałem podobnie - kupiłem z rok temu kilka średnic na przypony tej samej firmy i jedna mi cały czas strzelała na wszelkich węzłach. Reszta była bezproblemowa i jest spoko do tej pory.

Wyrzuciłem i kupiłem na wszelki wypadek innej firmy, żeby z tej samej partii nie trafić.

Pozdrawiam.