Sławek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Ostatnio zastanawiałem się dlaczego używam lekkiego casta. Wiem, że jest dla mnie przyjemniejszy, ale dlaczego?I chyba wiem. Czuję jakby dawał mi więcej wolności. Może to przez brak konieczności udziału drugiej ręki; może przez coś innego...A dlaczego Wy używacie lekkiego castingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Dla mnie łatwość w operowaniu, pełna kontrola nad rzutem i pracą przynęty, niesłychana czułość zestawu. A po za tym to wiesz, wygląda zawodowo i rwę na to laski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Laski????????????????????????????????? a poważniej to od ilu gram cast jest dla Was lekki bo dla mnie od 6 gram i zestaw z chronarchem mg. Jednak do 6g to raczej spinn. Kijek którym macham ma kosmiczny opis w porównaniu do mozliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Za czucie,finezję ,ża to że miltik mozna praktycznie objąc cały ,i wtedy wszystkie infotmacjie przenoszone z przynęty ida w rękę,finezje,lepsza egronomie niz spinn(jak dla mnie)kontrola nad przynętą i w przypadku cienkich linek napewno brak skecania co ma wpływ na wytrzymałosć linki. ps.co do lasek to standi masz rację,ja kiedys poznałem w Białymstoku córke faceta który ma sklep wędkarski,chciała zaszpanowac ,że się zna na sprzęcie i rozmowa się zawiązała,poleciała na złotą calcutte 201B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Z tymi laskami to nie to mi chodziło nie ważne ............. Ale rzeczywiscie multik, zwłaszcza mały świetnie leży w dłoni, cały zestaw jest wówczas przedłuzeniem ręki wędkarza, łowiąc na plecionkę - kazde puknięcie czuć w korbce;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 własnie bassy to jest to ,zę w multiku nawijasz linke za pomoca takiego mechanizmu,ze przynete superczuć w kotbce,i to jest najwafniejsze,a jak zastosujesz jakis lekki multik jam MG czyli 175gr to w ogule czuc tylko przynętę a wagi zestawy praktycznie juz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Dla scisłosci dodam ze dla mnie lekki cast zaczyna się od 7 gram i nizej nie kombinuję. Tak wynika z mojego pudełka z wabikami.Secjalnie do łowienia na rovery i małe poppery złożyłem zestaw który na prawdę przynosi mi satysfakcję podczas łowienia.spokojnie też obsługuję wobki jajakuba 5cm ok 7g wagi - także zestaw do pstrągowania tez styknie. Oczywiscie zdaję sobie sprawę że istnieją konstrukcje( kije) znacznie bardziej zaawansowane.............. I tu dzięki dla Remasa za wybór multika i dla Friko za dobór blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Dla mnie lekki to od 3,5g (bullhead 4cm) do mniej więcej 15, góra 20g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Powodów dlaczego zacząłem łowić na lekkiego casta jest wiele. Zacznę może od tego że na pewną wyprawę taki 10 funtówy kij wziął że sobą Jerzy i zaczął machac paprochami tak że ja nawet 8gr główkami mogłem dorzucić może 75% jego odległości. Druga sprawa jest taka że to faktycznie czystą przyjemność a biorąc pod uwagę że łowie extra fastem to nawet skubanie okoni to frajda , a jak już strzeli garbus 35 -40cm to jest już poezja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Ja trochę OT. Przeczytałem to co napisaliście i brzmi to jak zwierzenia erotomanów - chłopaki opamiętajcie się idą święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Święta nie święta, zbereźnicy zawsze czujni <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Oj od razu erotomani... a jak casting działa na płec przeciwną to wszyscy wiemy (nawet nie musi to być casting związany z wędkarstwem) A może po prostu tylko my wiemy co czujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawal Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2007 No tak, jak się zbierze kilku chłopa to prędzej czy póżniej temat musi zejść na d... Ale to zdrowy objaw Castem łowię najczęściej w zakresie 6 do max 20g. Tak łowiłem spiningiem i to mi pasuje. A kontrola nad przynętą w castingu jest rewelacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 witam!dla mnie nie ma rozróżnienia na lekki ciężki czy średni casting.łowię tylko multiplikatorami a zaczynam od 2g ( duel )pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Myslę ,że założycielowi wątku chodziło o odczucia z łowienia nie tyle castingiem ale castingiem i stosunkowo lekkimi wabikami, oraz o odczucia z takiego łowienia - czyli np. zalety, ewentualnie mankamenty.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Dla mnie lekki casting to przede wszystkim lekki sprzęt, a co za tym idzie lekkie przynęty 1\8 - 5\8. Dodatkowo, leniwie snujące się cieki i kilka kilometrów z buta bez ciężarów. Tak to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Myslę ,że założycielowi wątku chodziło o odczucia z łowienia nie tyle castingiem ale castingiem i stosunkowo lekkimi wabikami, oraz o odczucia z takiego łowienia - czyli np. zalety, ewentualnie mankamenty.......... witam!cóz, trudno mi pisac o zaletach czy wadach, bo lekkimi wabikami nigdy nie lowilem z uzyciem spinningu, a jak nawet to raczej byly to jakies epizody. castingiem moge obsluzyc wszystkie wabiki ktorymi lowie i wszytkie gatunki na ktore sie nastawiam( okon, pstrag, szupak czasem losos ) wiec nie mam potrzeby siegania po spinning. poza tym lekki castnig to rzecz ktorej trzeba sie nauczyc ( rzucanie lekkimi wabikami ) wiec kazda wyprawa na ryby to takie warszataty i nawet jak nie bierze to nie ma miejsca na nude. dla mnie samo to jest olbrzymia zaleta.polecam zatem lowienie lekkim castingiem wszytkim - gwarantuje ze jak sie zacznie to wciagnie na calego pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Wciąga, wciąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Święte słowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 może nie do końca o lekkim casie - choc po części też... ale można ujrzeć jaki jest poziom świadomości jesli chodzi o cast... http://fors.com.pl/viewtopic.php?u=34&topic=59040 póki co dzielnie bronie jedynie slusznej metody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 no mifek jak lew fajne chłopaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Mifek - niczym Rejtan waść spierasz się ze złemi ludzkimi językami ... Ja podejrzewam, że ukrytym przesłaniem Sławka było pokazanie zalet lekkiego castingu przez stosujących go, tak aby tymi przykładami podziałać na innych - tych, którzy jeszcze nie próbowali iść tą drogą. I ja również, mimo że na razie stosuję multik tylko do jerkowania, zastanawiam się nad konfiguracją sprzętu castingowego pod polskiego szczupaka albo pod sandacza - na wody stojące. Raczej to pierwsze. Ale nie chcę rozmywać wątku - jak całkowicie w tym kierunku dojrzeję i będę potrzebował porady, to się zgłoszę. Dodam tylko, że dużo mnie przekonało wzięcie do ręki zestawu castingowego Sławka i próby paru rzutów (bo rzutami to ich jeszcze nie nazwę ) na Sulejowie. Tak więc faktycznie, jak się nie spróbowało, to nie mówmy, że nam nie smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 To prawda - wiele osób stawia twierdzenia na temat o którym nie mają pojęcia. Powiem więcej: Ci którzy stosują casting nie mówią, że jest on zdecydowanie lepszy niż spinning z kołowrotkiem kabłąkowym. Zdają sobie sprawę z pewnych ograniczeń. Z drugiej strony wskazują na przyjemność jaką czerpią z korzystastania z takiego a nie innego rozwiązania.Z kolei Ci którzy korzystają tylko z kabłąka patrzą na casting jako niemalże chorobę umysłową.Na wiosennym zlocie pstrągowym Remek puścił nam pewien filmik. Był tam między innymi jeden Japończyk (Remek pewnie powie jak się nazywał), któremu w trakcie łowienia odpadł od kija źle przykręcony multik. W Polsce pewnie ta scena zostałaby wycięta. Tam wędkarstwo jest wspaniałą zabawą. To było widać. Ów wędkarz bawił się holem nieprzeciętnie, choć multik dyndał poniżej a on holował ręką.Czasami zbyt poważnie podchodzimy do wędkarstwa. Ten ciąg do profesjonalizmu bez zastanowienia i zadumy... Nie wszyscy będziemy zawodowcami. Zaraźmy się tą zabawą. Bądźmy coraz lepsi, ale czerpmy z tego jak najwięcej przyjemności.Obserwując wędkarzy zauważam, że wśród castingowców większość podkreśla przyjemność operowania swoim zestawem. Nawet ryby nie muszą brać bo same rzuty są już fajne. Wśród tych którzy łowią przy pomocy kołowrotka z kabłąkiem takie stwierdzenia są już nie takie częste. Mifku broń nas castingowców jak lew. Marcinie cieszę się, że mój zestaw Ci się spodobał na tyle, że jesteś gotowy na poszukiwania. Jakbyś potrzebwał pomocy (choć o sprzęcie wiele powiedzieć nie mogę bo są dużo lepsi specjaliści) to służę pomocą Cieszę się, że wątek jednak się rozwinął, pomimo obaw które do mnie dotarły drogą prywatną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Mnie ruchoma szpulka tak wzięła że stałe zaczynam złomować. Myślałem już wlatach 90 o szpulkach ruchomych nawet mało garnituru w sklepie wędkarskim w Allmelo nie zostawiłem aby zapłacić za dwa multiki,ta chęć tak wzieła sprzedawce że uzyskałem rabat stulecia i zostałem szczęśliwym posiadaczem tych zabawek tylko teraz zastanawiam się dlaczego aż 7 lat byłet tylko posiadaczem Ja myśle że barierą są początkowe brody na starcie z przygodą z ruchomą szpulą a to tylko dwa dni treningu do wmiare dobrej już zabawy.tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi