admin Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Sławku Polska i Japonia to dwie skrajności. Takie same refleksje doszły mnie po przeczytaniu wywiadu z Batsonem -> tam po prostu pacuje się dla ogólnego dobra, w Polsce ... to jakaś chora rywalizacja. Mnie osobiście lekki casting przynosi wiele frajdy. Nigdy nie pisałem, że to lepsza metoda niż spinning ale ... przyjemność i frajda z używania dobrze dobranego zestawu jest OGROMNA. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Remek, Sądzę że wszędzie pracuje się dla pieniędzy. Tylko jedni potrafią to opisać bardziej dyplomatycznie a drudzy nie. To tak jak w kawale: Po czym poznać szefa dyplomatę?? Jak powie ci żebyś spier...alał, to poczujesz nagłą ekscytację w związku ze zbliżającą się ciekawą podróżą. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ja myślę jednak, że niektórzy nie są świadomi pewnych rzeczy a geny robią swoje przy okazji. Liczyć na cud będzie można tylko po modyfikacjach genetycznych - niestety - bo, przepraszam, ale ciemnota jest wielka, tu i ówdzie. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 20 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Lekki cast zajął już chyba na forum pewne miejsce i... tylko nowy artykuł Remka pobudza znowu apetyt...Chyba Ci co mieli się zarazić - już się zarazili. A może to cisza przed burzą... a może kryzys...Czy warto...Czy za te pieniądze... Mnóstwo pytań tak na prawdę...Jaka jest Waszym zdaniem przyszłość polskiego castingu w wersji light (celowo pomijam UL)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Ultra Lekki casting w Polsce ? Ogólnie Baitcasting w Polsce jest na poziomie... wręcz zerowym ? Ludzie nie mają pojęcia co to jest multiplikator, zazwyczaj kojażą, że na dorsze i tyle.Poziom jest słaby, nie jest to tak reklamowane jak w innych krajach, w USA to norma bo tam to miało nardzimy jako tako...Myśle, że w Polsce znajdziemy nie więcej niż 20osób zajmujących się castingiem paproszkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 castingiem paproszkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 @Bezel może sprecyzuj jaka przynęta (wielkość) jest paprochem ? bo jak dla mnie np rapala count down 5 to jest paproch i lata dobrze z curado101d,AntaresaAR,chronarcha 101d czy metanium. mniejsze przynęty uważam już za narzędzie służące do dłubania 10-15cm okoni a mnie niestety ten model wędkarstwa nie odpowiada nie zależnie czy to korba czy cast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 @tofik wydaje mi się, że chodzi zupełnie o coś innego o takie przynęty w stylu gumka na glówce 1 2 gramy, wobki po 2 3 cm, obrotki max rozmiar 2........ tylko gdzie jest sens łowienia takimi drobiazgami zestawami castowymi, dla mnie sensu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 @tofik wydaje mi się, że chodzi zupełnie o coś innego o takie przynęty w stylu gumka na glówce 1 2 gramy, wobki po 2 3 cm, obrotki max rozmiar 2........ tylko gdzie jest sens łowienia takimi drobiazgami zestawami castowymi, dla mnie sensu nie ma upraszczajac sprawe to masz racje. Niema sensu. Jesli szukasz optymalnej metody do lowienia tak malymi wabikami to tez. Nawet jesli mozna skonfigurowac tak zestaw castingowy, zeby lowienie aglia 2 czy gumkami na 1-2g glowkach bylo porownywalnie latwe jak spinningiem to nadal jest spora roznica w cenie miedzy takim zestawem a odpowiednikiem ze stala szpula. Dostepnosc wszytkich elementow takiego zestawu tez jest problemem. Na koncu kwestia bardzo istotna. Umiejetnosc poslugiwania sie takim zestawem w kazdych (!!) warunkach. Mysle, ze to potrafi bardzo niewielu. Poznalem sporo ludzi, ktorzy swietnie radzili sobie z jerkami srednimi wabikami jak woby 8-10 cm czy gumy na 10-20g glowkach, ale jak im dawalem do reki zestaw na kiju 10 lbs to juz bylo bardzo ciezko.... JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 21 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Celowo pominąłem UL a własciwie do niego ciągle się wraca. Czy jest to pragnienie kwiatu paproci albo innego kamienia filozoficznego? Czy kierunek jeszcze lżej to esencja castingu? Choćby tego lekkiego. Tego pozbawionego wielkich betoniarek i subtelniejszego niż cegła wrzucana do wody.Czy lekki casting zajmie swoje stałe miejsce nad wodą, czy będzie oznaką wąskiej grupy pasjonatów. Czy wyjdzie dalej, czy ma szansę pozostać w procencie zbliżonym do błędu statystycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Celowo pominąłem UL a własciwie do niego ciągle się wraca. Czy jest to pragnienie kwiatu paproci albo innego kamienia filozoficznego? Czy kierunek jeszcze lżej to esencja castingu? Choćby tego lekkiego. Tego pozbawionego wielkich betoniarek i subtelniejszego niż cegła wrzucana do wody.Czy lekki casting zajmie swoje stałe miejsce nad wodą, czy będzie oznaką wąskiej grupy pasjonatów. Czy wyjdzie dalej, czy ma szansę pozostać w procencie zbliżonym do błędu statystycznego? Slawku, a czy UL spinning jest tak znowu bardzo popularny? Popularnosc/dostepnosc bardzo lekkiego lowienia jest determinowane wielkoscia wabika i mozliwoscia jego zastosowania. Jakie ryby lowi sie na 2-3g woblerki lub obrotowki 0-1 ?? Ogromna wiekszosc wedkarzy bedzie konczyla zchodzenie w dol z masa wabika do poziomu ML/L Dlamnie 5cm guma na 5-6g glowce to juz lajt. Takie lowienie ma jeszcze sens. Ale 2cm gumka z 1g glowka? To tak jak napisal tofik. Dlamnie to dziubanie okonkow nic wiecej... JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Od tego sezonu i ja zacząłem walczyć z UL castemw porównaniu z wędkowaniem stałą szpulą jest to metoda niezbyt praktyczna i dosyć droga ale tak jak napisał Sławek daje zajeb.....e dużo satysfakcji, każdy rzut, puknięcie, no i w końcu ryba sprawia dużo większą frajdę niż ta wyjęta na normalny zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Rzadko, ale kiedy bierze spina z zauberem zamiast casta z Core (czy innym multem) to lowienie ryby podobnieje do mielienia kawy W pierwszy raz myszlalam ze kreciol zardzewial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Slawku, a czy UL spinning jest tak znowu bardzo popularny? Popularnosc/dostepnosc bardzo lekkiego lowienia jest determinowane wielkoscia wabika i mozliwoscia jego zastosowania. Jakie ryby lowi sie na 2-3g woblerki lub obrotowki 0-1 ?? Ogromna wiekszosc wedkarzy bedzie konczyla zchodzenie w dol z masa wabika do poziomu ML/L Dlamnie 5cm guma na 5-6g glowce to juz lajt. Takie lowienie ma jeszcze sens. Ale 2cm gumka z 1g glowka? To tak jak napisal tofik. Dlamnie to dziubanie okonkow nic wiecej... JW @jerzy widzisz moim zdaniem UL jest za bardzo popularny, wyobraź sobie że przynety które używaliśmy na jeziorowych okoniach to dla nie których już przynęty szczupakowe. wciąż widuję ludzi nad wodą z wklejkami i przynętami naprawdę micro wielkości, podnieconymi tym iż udało im się złowić kilka okoni 10-15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Tofik, albo w tych wodach juz nic wiekszego niz 10-15 cm okonki niema, albo ci ludzie nie potrafia zlowic nic wiekszego. Dlamnie lajt to kij 3-12g i wabiki typu 4-6 cm guma na 5-7g aglia 3, 5-7 cm woby najczesciej tonace. Jesli juz jestesmy przy lowieniu okonii. Jedynie na kleniach uzywalem mniejszych, trudniejszych castingowo wabikow w trudniejszych warunkach, Ale tam sie nimi nie rzuca tylko umieszcza w okreslonym punkcie lowiska i ewentualnie slawia. Jak zreszta mowic o rzutach na zakrzaczonych rzeczkach o szerokosci 4-5 m .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Slawku, a czy UL spinning jest tak znowu bardzo popularny? Popularnosc/dostepnosc bardzo lekkiego lowienia jest determinowane wielkoscia wabika i mozliwoscia jego zastosowania. Jakie ryby lowi sie na 2-3g woblerki lub obrotowki 0-1 ?? Ogromna wiekszosc wedkarzy bedzie konczyla zchodzenie w dol z masa wabika do poziomu ML/L Dlamnie 5cm guma na 5-6g glowce to juz lajt. Takie lowienie ma jeszcze sens. Ale 2cm gumka z 1g glowka? To tak jak napisal tofik. Dlamnie to dziubanie okonkow nic wiecej... JW Jerzy mylisz się i to bardzo, nawet nie wiesz co w pewnyc warunkach potrafi zrobić 1cm woblerek smużący przy zalanych trawach. Klenie i jazie 25-40 cm są standardem, większe również się trafiają, że nie wspomnę o przyłowach. Trzeba tylko wiedzieć kiedy i na co, a dodatkowo być niewidocznym dla ryb, o czym większość zapimina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 tak pablom masz racje, ale 1cm wabiki sa raczej specjalistyczne i mocno ograniczone sa mozliwosci ich uzycia. Sam w PL lowilem na takie malenstwa i to uzywajac castingu Jednak od ponad roku na oczy nie widzialem zywej polskiej ryby i teraz paproch to dlamnie 7cm guma na 12g glowce, choc ostatnio calkiem fajnie mi sie lowilo nowymi sliderkami 5 co biorac pod uwage warunki i sprzet w jakich lowie jest zupelnym wariactwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 No to pozazdrościć umiejętności przy wyrzucie 0,5-2gr maleństwa. Zestawy o których piszesz (kopyto 7cm), to dla mnie akurat standard na okonie,a ie paproch ,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 No to pozazdrościć umiejętności przy wyrzucie 0,5-2gr maleństwa. No nie nie ! Ja tu nie pisze o rzucaniu takimi wabikami. Wyjasnilem to dwa posty wczesniej pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Co czujecie stosując lekkiego casta? Czas wrócić do podstawowego pytania. Ja czuję NIRWANĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Ja czuję mięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Co czujecie stosując lekkiego casta? Czas wrócić do podstawowego pytania. Ja czuję NIRWANĘ! Cholera, chyba trzeb spróbować, może zastąpi żonę <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 W pewnych okolicznościach przyrody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi