Monster Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Witam, przymierzam się do zakupu kija, zdecydowałem się na serie Team Dragonów, tylko nie wiem, który model będzie najrozsądniejszy. Będę łowił nim z brzegu, kij będzie służył na Wiśle, czasami na zbiorniku stałym. Głównie chciałbym go pod sandacza, aby dobrze pokazywał opad. Myślałem o modelu 3.05m 10-42g bądź 14-35g(ta dolna granica tylko taka nietypowa?). Producent akcje obu określa jako x-fast . Obstawiałbym ten cięższy. Może ktoś nimi łowi i się wypowie ? albo doradzi mi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Z pokazywaniem brań to celuj we wklejankę,szczytówka ci pokaże co i jak...a te dragony...to bardziej w nich bedziesz miał przekazywanie brań przez linkę na blak i w dłoń bo w tym jest rezonans..tak mi sie wydaje ....moje zdanie znasz ja bym obstawiał jednak tego 10-42 gr.ale tak samo nie miałem żadnego z nich w ręku....ale zawsze kierowałem sie zapasem mocy w kiju niz gdy zajdzie p[otrzeba zyłowaniu go na granicy max cw...w tym lżejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monster Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 No tak jak rozmawialiśmy też sie skłoniłem ku temu cięższemu, wklejanki nie chce. Myślę, że na szczytówce od tych dragonów też będzie widać "pstryki" sandaczowe- zawsze to szybsza reakcja na cięcie no a rezonans tak jak piszesz powinien przenosić ładnie puknięcia na dłoń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Witam kolege wklejake raczej odpusc sobie polecam tgo 10.42g dlugosc raczej 275cmbardziej uniwersalny takie jest moje zdanie niewiem ile ma kosztowac ten dragon ale moze zerknij domnie na cd blu rapid kijek niedoszacowany z duzym zapasem mocy cena do uzgodnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Ja pod sandała też kiedyś szukałem wędki i kupiłem wklejke po czym ją sprzedałem czym prędzej... To był Dragon Millenium Power Jig do 25g wyrzut. Pałka niesamowita brania też dobrze przekazywal na szczytówce ale to nie było to Pod większym obciążeniem chodzi o np. gume 20g + przy większej gumie szczytówka się uginała znacznie i było to mało komfortowe. Teraz gdybym miał wybierać to pewno jakiś kijek z serii Guide Select albo TD do 35 g z akcją x-fast. Teraz posiadam z GS Fanatic'a do 25 i jest to niesamowicie mocna wędka. Targała już główki 23-25g bez problemu, jak narazie to taki mój uniwersalny patyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Bierz team dragona 2,30 14-35 dłuższy kij po kilku godzinach łowienia zmęczy Ci rękę. Doskonale czuć wszystkie pstryki,na gume z opadu ideał. Posiadam co prawda hm 69 w tym rozmiarze i wadze ale łowiłem na td i nie różni się wiele pomijajac jakość wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipolos Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Bierz team dragona 2,30 14-35 dłuższy kij po kilku godzinach łowienia zmęczy Ci rękę. Doskonale czuć wszystkie pstryki,na gume z opadu ideał. Posiadam co prawda hm 69 w tym rozmiarze i wadze ale łowiłem na td i nie różni się wiele pomijajac jakość wykonania. Dragony aż tak bardzo ręki nie męczą, zwłaszcza z serii HM ( sam łowię Paikiem HM 62, dł 2.85 i nie narzekam, z tym że nie jest to kij sandaczowy ). Co do długości 2.30 z brzegu, próbowałem i dla mnie to nieporozumienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 jeżeli mówicie o tych pierścieniach, które dragon określa jako rękojeść rezonansową,to przecież to jest pic na wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Rozwiń kolego swoja wypowiedz...opisz to jakos dokładniej....bo pozostaje nam tylko wiara w opis ze strony dragona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) poczytajcie na forum co to jest rękojeść rezonansowa, dragon określeniem rękojeść rezonansowa mówi o dwóch pierścieniach przed uchwytem kołowrotka i za . nie wiem jak seria HM, może ma rękojeści rezonansowe. Edytowane 14 Lipca 2013 przez miras1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 td to bardzo fajne lekkie kije.mam ich sporo.napisz jakimi przynętami będziesz łowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 fajny model z w miarę miękką szczytówką jest 4-21 -3m wiem bo takowy posiadałem , tylko długość dolnika to jakieś nieporozumienie ,długi jak w trociówkach , obsługa gum 3' do 15 gr pełen komfort , a i moc w dolniku duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiningista Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Na zaporówki z powodzeniem stosuję Dragon HM69 Cannibal. Jego długość 2,55 nadaje się na łódkę jak i na łowienie z brzegu, ogarnia główki 7-25 gram. Wędka bardzo czuła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Mialem kiedys model 2.75m do 35g i moge Ci go z czystym sumieniem polecic. W cenie (2 stowki) w jakiej ja go kupilem byl bezkonkurencyjny. Dawal rade przy gumach 3"+35g, czucie przynety przyzwoite, dosc szybki (spokojnie zacinal zandery) Jesli zajdziesz go w cenie ok. 250zl. to smialo kupuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Dawno dawno temu używałem TD 2,75m cw. 10-28g fajny kijek o szczytowej pracy bezproblemowo dobrze zaznaczy opadna Wiśle wyciągnąłem na niego sandała 75cm/4kg.opis producenta jest trafiony poza tym X-Fast, moim zdaniem tylko Fastszybki spinning szczupakowo–sandaczowy, zbudowany z myślą o łowieniu w rzekach, idealny do średniej wielkości przynęt miękkich na główkach od 7 do 20 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monster Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) td to bardzo fajne lekkie kije.mam ich sporo.napisz jakimi przynętami będziesz łowił.Standardowo gumy na główkach do 20gram, w skrajnych przypadkach może to być 25-30g, czasami cykady, rzadko jakieś wahadła, tak jak pisałem wyżej, kijek pod Wiślanego sandacza Mialem kiedys model 2.75m do 35g i moge Ci go z czystym sumieniem polecic. W cenie (2 stowki) w jakiej ja go kupilem byl bezkonkurencyjny. Dawal rade przy gumach 3"+35g, czucie przynety przyzwoite, dosc szybki (spokojnie zacinal zandery) Jesli zajdziesz go w cenie ok. 250zl. to smialo kupuj.Na chwile obecną w ofercie jest model 2,70m 10-35g/ fastDawno dawno temu używałem TD 2,75m cw. 10-28g fajny kijek o szczytowej pracy bezproblemowo dobrze zaznaczy opadna Wiśle wyciągnąłem na niego sandała 75cm/4kg.opis producenta jest trafiony poza tym X-Fast, moim zdaniem tylko FastStawiałbym raczej na coś ciut cięższego, guma na główce 25-30g do tego nurt to mógłby być trochę przeciążony Z drugiej strony czy ten 10-42g nie będzie za sztywny? producent określa je jako "trociowo-łososiowe" nie wspominając w sumie nic o sandaczu (dolnik 37,5cm)Jest jeszcze kijek z serii Guide Select o parametrach 2.75m 10-35 i 14-42 też x-fast, cena bardzo podobna do TD, chociaż nie ukrywam, że wolałbym raczej kijek 3m.Mam duży mętlik w głowie i cięzko podjąć decyzję Edytowane 14 Lipca 2013 przez Monster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Nie wiem po co Ci taki długi kij? Jakim teraz łowisz, że zamierzasz trzy metrową luśnia za sandaczem chodzić? Skuteczność takich kijów jest bardzo mała. Czasami łowię Avidem 2,9m i mimo, że jest to zajebisty kijek to zacinam jednego na dziesięć a na krótkim 2,15m co drugiego. Łowię na Odrze z brzegu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monster Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) Nie leży mi po prostu krótszy kij do łowienia z brzegu jak 2,70m zwłaszcza na Wiśle i w sumie to jest ta granica z której nie chciałbym schodzić. Chociaż jak widzę to kije które producenci określają mianem "sandaczowych" są zazwyczaj krótsze niż 2.70 Edytowane 14 Lipca 2013 przez Monster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Czym łowisz? CZym łowiłeś?Wiem, że osobiste preferencje są bardzo ważne, ale sandacz nie toleruje kompromisów. Albo będziesz łowił długim kijem i wściekał się, że nie możesz zaciąć albo kupisz krótki szybki kij i cały dzień z nadgarstka dasz radę prowadzić gumę i skutecznie zacinać.Chyba, że łowisz na ciąganego w miejscach aktywnego żerowania to wtedy spoko, każdym da radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) kolega biega po odrze z tym 10-42 dł 245, innego kija na brzegowe sandacze szczupaki nie chce widzieć ja z brzegu łowie sandacze ta długoscią co FidoAngel, 215cm Edytowane 14 Lipca 2013 przez miras1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Ja posiadam kij ze starszej serii 255 cm i 10-42g, całkiem fajnie mi się sprawdza. Czasem mam chęć zmienić na ciut lżejszy ale jak zacznę chodzić po Wiślanych dołkach to zaraz mi przechodzi, świetny kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 W TD 2,75 10-28g komfort łowienia kończy się na 20g + 3" guma Pod koguta i cięższe zestawy używałem TD. 2,85 25-60g, tutaj jest akcja X-FastKij bardzo szybki niektórzy powiedzą że to pała, ale czuć każde skubnięcie i dobrze pracuje szczytówka w dolnym zakresieJest to trociówka dość ciężki kij, miałem te wersje z pierścieniami wyważającymi nie wiem jak nowe są zrobioneTym kijem łowiłem po 6-7 godzin i jakoś nadgarstek wytrzymywałDo łowienia z brzegu nie używam krótszego kija jak 2,60m, żeby osiągnąć wyniki trzeba mieć dużą pałę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 bierz ten do 42g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanley1 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 ja używam Team Dragona 5-25g 2,45 , do połowu sandaczy z opadu .Bardzo lekki kijek o szczytowej akcji, fajnie przekazuje brania mętnookich. Polecam serię Team Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek gliwice Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) Osobiście posiadam team dragona 14-35 silver edition 230cm i mogę ci śmiało polecić ten kij a wiem o czym piszę bo mam spore porównanie do innych moich wędzisk w której kolekcji są dużo droższe i porządniejsze marki .Co do długości napewno nie kupił bym osobiście dłuższego , a z kija leci jak z procy i naprawdę idzie daleko rzucić w zależności od przynęt jakie zastosujesz.Co do czucia to obserwacja plecionki i przy mocniejszych braniach bolący łokieć , a czasem palpitacja serca .Na szczytówkę osobiście niezwracam uwagi nie ma na to czasu przy tej rybie. Guide select to też dobra seria w moim przekonaniu niestety mam tylko casta więc nie podpowiem.Nie przesadzaj z długością kija bo to nie boleń a krzaki nad głową czasami wyrastają Edytowane 15 Lipca 2013 przez radek gliwice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi