Skocz do zawartości

Wędki Team Dragon - który model na sandacza?

Monster

Rekomendowane odpowiedzi

Ja łowiłem 4 razy 2,40 18-42 gr(tak mało, gdyż połamał mi się)... ale pierwsze wrażenie są takie, że jego maks to  35 gr + 3,5 calowa guma, ciężar wyrzutu opisany jak dla mnie realnie... niestety nie przetestowałem go zbyt dobrze , ale jak go otrzymam z naprawy to postaram się coś  napisać więcej

Dużo osób przekonuje mnie do krótszych kijów dlatego chyba spróbuję kariery z krótszym kijkiem 2.30-2.40m. Pytanie czy wersja 14-35g wystarczy czy lepiej 18-42g ? :)

mam tego 14-35, już co prawda nim nie łowie sandaczy od kilku lat,ale mogę ci podpowiedzieć że w tym przypadku max to 20gr +guma w moim odczuciu. Kolega używa właśnie 18-42 do 20-30gr+guma i sobie chwali wyniki też ma.

Ja łowiłem 4 razy 2,40 18-42 gr(tak mało, gdyż połamał mi się)... ale pierwsze wrażenie są takie, że jego maks to  35 gr + 3,5 calowa guma, ciężar wyrzutu opisany jak dla mnie realnie... niestety nie przetestowałem go zbyt dobrze , ale jak go otrzymam z naprawy to postaram się coś  napisać więcej

Jeśli to nie problem to mógłbyś napisać w jaki sposób się złamał ?

mam tego 14-35, już co prawda nim nie łowie sandaczy od kilku lat,ale mogę ci podpowiedzieć że w tym przypadku max to 20gr +guma w moim odczuciu. Kolega używa właśnie 18-42 do 20-30gr+guma i sobie chwali wyniki też ma.

Dzięki, będę miał to na uwadze :)

warto obejrzeć i wyciągnąć własne wnioski 

http://www.youtube.com/watch?v=Qv1LaS8VX8w

życzę takich sztuk jak na koniec filmu - godzina 4,45  :D

Edytowane przez zenek

Własne wnioski to kolega wyciągnie sam nad wodą, a nie po obejrzeniu filmu czy naszych podpowiedziach, sprzęt ma dobrze leżeć w jego rękach , więc nie upieraj się w swojej opinii bo nie sądze, żeby po kupnie kijka któregoś wyżej, pozostał w tym wyborze na dłużej ,

jeżeli zaczyna z sandaczami I będzie go ta ryba pasjonować, będzie dochodził do własnych wniosków .

Pytał o te konkretnie modele to odpowiedziałem co o nich sądze , łowiłem jednym z nich sandacze z 5lat temu i wtedy uważałem że jest to bardzo dobry kij na te ryby, teraz łowie na kije z pracowni. Jednak uważam że dragon z seryjnej produkcji w dobrej cenie miał może ma najlepsze kije, ale nie specjalnie mnie to interesuje.

Pozdrawiam

Posiadam Team Dragon 14-35 g z mocowaniem pod multiplikator. Według mnie kij jest bardzo dobry: szybki, posiadający dużą moc - wyholowanie 80 cm sandacza nie stanowi dla niego problemu. Łowię nim na główki do 25 g - gumy do 10 cm, oraz slidery 7 i 10 cm. Przy zakupie zastanawiałem się również nad tym mocniejszym kijem 10-42 g. Na rzekę proponowałbym 10-42 g. Zastanów się nad długością kija. Według mnie 3 m będzie za długi.

Dużo osób przekonuje mnie do krótszych kijów dlatego chyba spróbuję kariery z krótszym kijkiem 2.30-2.40m. Pytanie czy wersja 14-35g wystarczy czy lepiej 18-42g ? :)

Dopóki było o długich kijach nie odzywałem się. Miałem wiele TD starszej serii, między innymi 2.4 m c.w. 18-42g i była to wędka po prostu świetna! Bardzo długie rzuty kopytem 3 na główce 10g, a na 15-tce, to już leciało jak z katapulty. Kij był czuły, świetnie przekazywał brania i pięknie giął się już na półtorakilogramowej rybie. Nie znam tych nowych TD - w rękach miałem 2.7m do 25g i nie umywał się do mojego, starszego - ale model, o którym mówię gorąco polecam, nowy może być podobny.

• 5 lat później...

Witam, boryka się nad zakupem jednej z 2 wyżej wymienionych Wedek dragon z series 10-30 2.45cm bądź dragon cxt lc-x lurecontrol 7-28 2.65cm.

głównie będę lowil sandacze i szczupaki na gumy oraz koguty. Chodzi mi o dobre przenoszenis jak najdrobniejsztch pstrykow oraz o to aby holowana ryba nie miała spadow. Oraz o dobre lądowanie się - dalsze rzuty. Pozdrawiam i proszę o wypowiedź oposby które miały przyjemność wedkowac na te wędki

Przy tych długościach i gramaturach trudno o kije mega szybkie, akcję mojego HM80 określiłbym jako med. Nie jest to krowi ogon. Pod rybą ugięcie idzie w parabolę, spadów nie zanotowałem. Mój jest pechowy,kleni ponad 40 jeszcze nie holował.

3-3,5g na cienkim nanofilu wysyłał w kosmos, nieco poniżej 2g latało jako tako, bez wiatru na jakieś 15-20m., ale dawno go nie używałem.

Wg mnie fajny kijek na mniejsze rzeki przede wszystkim do smużenia. Na moją Wisłę niestety zbyt delikatny.

• 1 rok później...

Czy używa ktoś Z-Series 183cm 18-42g? Jakieś info co do czułości blanku i realnego cw?

wg opisu producenta kij „sandaczowo-szczupakowy”, tylko właśnie-bardziej „elektryczny”, czy bardziej szczupakowy?

Edytowane przez PatLove