Skocz do zawartości
  • 0

CZY WARTO MÓWIĆ GDZIE I CO SIĘ ŁOWI

diverek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja też uważam,że nie warto.Kilka lat temu popełniłem ten błąd.W tej chwili odcinek rzeki na którym łowiłem zębate i piękne garbusy a i trafiał sie pstrąg,niestety świeci pustką :( Obecnie przy obcym wędkarzustaram się łowić tak,żeby przypadkiem nic mi się nie uwiesiło!

• 0

Zdecydowanie nie warto robić tego na forum. Gwarantuje ze w innym przypadku mozesz sie poczuć bardzo nieswojo na kolejnej wyprawie w swe ulubione miejsce. O ile sam szukasz miejsc to podziel sie ze swoim zaufanym kompanem, ktory krzywdy rybom nie zrobi, a i pewnie tez sie odwdzieczy podobnie. No coz...ja tak to odbieram. :D

@Marcel, nic dodać, nic ująć...

• 0

To jest oczywiste i proste jak instrukcja obsługi młotka - czym więcej wędkarzy w Twoim łowisku tym mniej ryb. Na naszych łowiskach niestety mało kto łowi i wypuszcza ryby, nie wiem z czego to wynika i co ludzie robią z okonkami, płotkami 15 cm czy naciąganymi szczupaczkami. Pływam po Zalewie Sulejowskim i widok wypuszczanych ryb graniczy z cudem!!!

• 0

To jest oczywiste i proste jak instrukcja obsługi młotka - czym więcej wędkarzy w Twoim łowisku tym mniej ryb. Na naszych łowiskach niestety mało kto łowi i wypuszcza ryby, nie wiem z czego to wynika i co ludzie robią z okonkami, płotkami 15 cm czy naciąganymi szczupaczkami. Pływam po Zalewie Sulejowskim i widok wypuszczanych ryb graniczy z cudem!!!

Może po prostu trzeba wiedzieć komu co powiedzieć, jeśli widzisz jakiegoś rybaka to mu powiedz że tu i tu brały Ci tydzień temu pięknie ryby ( a tak na prawde nigdy w życiu w tamtym miejscu nic nie złowiłeś ) ale jak idziesz z kolegą którego znasz od lat, i jest nastawiony C&R to ja bez wahania bym mu powiedział :D

• 0

Tam gdzie ja najczęściej łowię,bywa 20-stu 30-stu wędkarzyjednego dnia (głównie gruntowcy)oprócz mnie i mojego kumpla wędkarza,nie widziałem by ktoś wypuszczał złowione ryby.Mimo tego,że nieraz byłem bliski linczu,tego miejsca przed nikim nie ukrywam,bo i tak jest ogólnie dostępne.

• 0

Pływam po Zalewie Sulejowskim i widok wypuszczanych ryb graniczy z cudem!!!

Tutaj masz rację. Widziałem w zeszłym roku pana, który przywiózł na brzeg całą reklamówkę dorodnych okoni i jednego niewymiarowego szczupaka. Wszystko zaszlachtowane. Gdzie regulaminy, limity, wymiary ochronne?

• 0

jak by konfiskowali wszystko co posłużyło do zabrania ryb z łowiska ( a w tym samochód ) to by sie nauczył.. i wątpie czy by go kusiło następnym razem... nawet wigilijny karp by mu ciężko przez gardło przechodził, inni by o tym usłyszeli to może tez by umiar zachowali... nic się nie roznosi tak szybko jak plotki, a taki hit to 1 miasto na dobe :mellow: :unsure:

• 0

jak by konfiskowali wszystko co posłużyło do zabrania ryb z łowiska ( a w tym samochód ) to by sie nauczył.. i wątpie czy by go kusiło następnym razem... nawet wigilijny karp by mu ciężko przez gardło przechodził, inni by o tym usłyszeli to może tez by umiar zachowali... nic się nie roznosi tak szybko jak plotki, a taki hit to 1 miasto na dobe :mellow: :unsure:

Przestępstwo kłusownictwa w ustawie o rybactwie śródlądowym:

Art. 27a. 1. Kto:

1) poławia ryby nie będąc uprawnionym do rybactwa (art. 4),

2) dokonuje połowu ryb bez upoważnienia, o którym mowa w art. 5,

3) narusza zakazy określone w art. 8 ust. 1 pkt 1–10 i ust. 2, z zastrzeżeniem art. 27 ust. 1 pkt 2,

4) narusza zakazy określone w art. 10 ust. 1, art. 14 ust. 2 oraz art. 19 ust. 1

– podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. W razie skazania za przestępstwa określone w ust. 1 orzeka się:

1) nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego uprawnionego do rybactwa w wysokości określonej przez sąd,

2) przepadek narzędzi lub innych przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do popełnienia przestępstwa, a także przedmiotów pochodzących bezpośrednio lub pośrednio z przestępstwa.

3. Orzeczenie o przepadku, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, może dotyczyć również przedmiotów niestanowiących własności sprawcy.

http://www.psr.waw.pl/posterunki.html

• 0

Taka kontrola to kropla w morzu!!! Od 2 lat nikt mnie nie kontrolował na Sulejowskim. Wypływam zawsze ze stanicy PZW i nigdy nie widziałem żeby osoba odpowiedzialna....właśnie za co??? skontrolowała jakiegoś wędkarza. Łowienie sandaczy w maju jest nagminne, każdy o tym wie a reakcji zeroooo. A wystarczy przyjechać w sobote czy niedzielę na stanicę i przypilnować. Kwestia 2 godzin, przecież wszyscy spływają o podobnej godzinie. Szkoda gadać... I jak tu łowić piękne okazy

• 0

a gdy zaczyna się rozmowa o kontrolerach zaczyna się gadka o braku funduszy... tylko ciekawy jestem jakim cudem jest brak funduszy jak za karte bez wód nizinnych u mnie w Zamościu musze płacić 150zł, x 1000 wędkarzy w Zamościu to wychodzą ogromne sumy ile idzie na zarybianie? :/ a reszta? ciekawe...

u mnie w okręgu wspominają często o braku chętnych do pomocy (przy tarliskach itp), zgłosiłem się na ochotnika i odzewu żadnego... :unsure: to samo w kontrolach, jeśli jest mało kontrolerów można by ich jakoś z ochotnikami ,,połączyć, kontroler w pojedynke nie wiele może,a gdy są dwie osoby, jest zawsze raźniej... ten pomysł też nie doczekał się odzewu :D fajnie by było gdyby kontrolerzy ( gdy w pojedynke nie czują się pewnie ) mieli ze sobą psy ;) niby małe stworzenie a respekt budzi :D