Skocz do zawartości

Doradźcie - krótki,lekki spin na zakrzaczone siurki

szymanek69

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję ok 2m spinningu z małym ciężarem wyrzutowym ( do 10gr ) na zakrzaczone siurki. Przynętami mają być jigi na lekkich główkach + małe woblerki. Nie chcę wydawać też dużo kasy - łowię na muchę a spin ma być alternatywą na miejscówki gdzie muchy nie jestem w stanie zaprezentować.

Zaciekawił mnie taki kijek model 2-9 gr - miał ktoś styczność ?

http://www.jaxon.pl/Katalog/235_163_wedziska/5030_jaxon-xt-pro/Produkt/20237_spinningi-xt-pro-new-generation-royal-era-spin.aspx

A może coś takiego (wędka pełna, nie wklejanka) Savage Gear Parabellum UL 6`3" 1,90m 0-5g lub Savage Gear Parabellum UL 7`1" 2,15m 0-7g ceny około 170zł. Ja mam starszą wersję Troutzimo 7`1" 2,15m 0-7g i powiem szczerze jak za te pieniążki super kijek.

Edytowane przez dragofox

• 1 rok później...

Jeśli to na pstrągi to odbiegłbym od zasady dopasowania podanego cw kija do ciężaru używanych przynęt. Więkoszść kijków o cw <10 gr.  przecież będzie gięła się w pałąk na rybie 40 cm. Nie zatrzymasz pstrąga, który wejdzie korzenie. Dla przykładu, kiedyś kupiłem sobie na takie ciurki spinning Jaxona o cw do 18 gr - i to się okazało zdecydowanie za mało!

Szukałbym czegoś z pewnym zapasem mocy.  Oczywiście najlepiej sprawdzić samemu w sklepie.

Może konger stallion strike furion 2,23 2-12 ? Tylko musiałbyś zapytać jakiegoś użytkownika czy by się nadawał, bo wygląda fajnie, ale w ręce go nie miałem (chciałem kupić przez neta, jednak później odpuściłem).

Edytowane przez Czerwc

Dam NEO Salt Rockfishing 2.25 m 2,5-10 g. Bardzo lekki i dość szybki kijek. Szczytówka nie jest jak w stylu igiełka co jest na plus przy świńskim kłusie przez zarośla. Dodatkowo ma na całej długości blanku nawalone milion pińcet przelotek i dzięki temu precyzyjne podaje przynętę. Kupiłem taki dwa miesiące temu mojej lubej w zamian za złamany przeze mnie spinning ale jeszcze go nie widziała bo mi się strasznie podoba ;)

• Like 2

Prawa autorskie są wprawdzie niezbywalne a już na pewno nie w wyartykułowanej przez Ciebie powyżej formie jednostronnego oświadczenia woli; mogę udzielić Ci nieodpłatnej dożywotniej licencji... na świński kłus przez zarośla  :D

• Like 2

Prawa autorskie są wprawdzie niezbywalne a już na pewno nie w wyartykułowanej przez Ciebie powyżej formie jednostronnego oświadczenia woli; mogę udzielić Ci nieodpłatnej dożywotniej licencji... na świński kłus przez zarośla  :D

Satysfakcjonuje mnie to :D

To i ja bym poprosił, może nie dożywotniej, bo już słabnę, a co jak przyjdzie późna starość. Ale na czas nie określony, jeśli bezpłatnie chętnie przyjmę. Na pewno dużo lżej będzie nie kłusować, ale kłusić? :)  przez zarośla ze świadomością, że nie czerpię bezprawnie z Twojej Własności Intelektualnej  ;)  :D

edit

bo chyba tak to się nazywa?

Edytowane przez JanuszD

To i ja bym poprosił, może nie dożywotniej, bo już słabnę, a co jak przyjdzie późna starość. Ale na czas nie określony, jeśli bezpłatnie chętnie przyjmę. Na pewno dużo lżej będzie nie kłusować, ale kłusić? :)  przez zarośla ze świadomością, że nie czerpię bezprawnie z Twojej Własności Intelektualnej  ;)  :D

edit

bo chyba tak to się nazywa?

To się nazywa wejść komuś butami w ACTA :D

• Like 1